Τρίτη 24 Ιουλίου 2007

«Βλέπουν» συνεργασία με Ερντογάν οι ΗΠΑ και στέλνουν μήνυμα για το ΡΚΚ

«Βλέπουν» συνεργασία με Ερντογάν οι ΗΠΑ και στέλνουν μήνυμα για το ΡΚΚ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις απέναντι Τουρκία στο θέμα της αντιμετώπισης του ΡΚΚ και πρέπει να τις τηρήσουν, φέρεται να δήλωσε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρασίας, Μάθιου Μπράιζα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι σύντομα μπορεί να γίνουν βήματα στο θέμα από αμερικανικής πλευράς, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει λεπτομέρειες.

Μιλώντας σε εκδήλωση του αμερικανικού Washington Institute, ο κ. Μπράιζα υποστήριξε ότι στις εκλογές της Κυριακής μίλησαν οι Τούρκοι ψηφοφόροι και «αυτό είναι πολύ θετικό».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος έκανε δήλωσε ότι το Κόμμα Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφάλισε ευρεία νίκη με ποσοστό 46,5% κατόπιν των οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων που υιοθέτησε.

Για το θέμα της εκλογής Τούρκου προέδρου, ο Ματ Μπράιζα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν εκφράζουν άποψη επί του θέματος σημειώνοντας απλώς ότι πλέον διαφαίνεται η δυνατότητα συμβιβασμού στην Τουρκία για το όνομα του υποψηφίου.

Ο κ. Μπράιζα αναφέρθηκε, τέλος, σε ένα θέμα που δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση: στα ενεργειακά. Συγκεκριμένα, εμφανίστηκε ενοχλημένος για τη συμφωνία που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ Αγκυρας και Τεχεράνης για το φυσικό αέριο. Προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία κάνει επενδύσεις στο Ιράν, αυτό συνιστά παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας για κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Προέβλεψε πάντως ότι η συμφωνία αυτή δεν θα οδηγήσει πουθενά.

Μακόρμακ: Καλή συνεργασία με τον Ερντογάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν συγχαρεί επισήμως τον Ρετζέπτ Ταγιπ Ερντογάν για την νίκη του, αναμένοντας την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακόρμακ δήλωσε πως απλώς ότι «Είχαμε μία καλή συνεργασία με τον πρωθυπουργό Ερντογάν και την κυβέρνηση του. Πιστεύουμε ότι Τουρκία θα προχωρήσει στο μέλλον προς την κατεύθυνση της κοσμικής δημοκρατίας, σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους».

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: