Τρίτη 24 Ιουλίου 2007

Εισβολή στο Πακιστάν μελετούν οι ΗΠΑ

Εισβολή στο Πακιστάν μελετούν οι ΗΠΑ

Ανοιχτό αφήνουν οι ΗΠΑ το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης εντός των συνόρων του σύμμαχου (;) Πακιστάν, σε περίπτωση που εντοπίσουν στη χώρα σημαντικούς στόχους της αλ-Κάιντα. «Νο1 σκοπός μας είναι η προστασία των Αμερικανών πολιτών.

Και για την επίτευξή του δεν αποκλείουμε καμία επιλογή», τόνισε η σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Φράνσις Φράγκος Τάουνσεντ - μία δήλωση που απειλεί να πυροδοτήσει την ήδη εύθραυστη σχέση Ουάσιγκτον-Ισλαμαμπάντ, αλλά και καταδεικνύει την αδυναμία του Περβέζ Μουσάραφ να εξουδετερώσει τους εξτρεμιστές ισλαμιστές.

Ανασυγκρότηση

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η δήλωση-μήνυμα της Τάουνσεντ έγινε λίγες μόνο μέρες μετά την έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία αποκάλυψε ότι η αλ-Κάιντα χρησιμοποιεί άναρχες περιοχές στο βορειοδυτικό Πακιστάν για να ανασυγκροτηθεί, να ενισχυθεί και να ετοιμάσει νέες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών θέσεων.

Και μολονότι η Τάουνσεντ επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στη συνεργασία τους με τον Πακιστανό πρόεδρο», προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ισλαμαμπάντ. Ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Κουρσίντ Μαχμούντ Κασούρι έκανε λόγο για «ανεύθυνες δηλώσεις» και προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι ενδεχόμενες επιθέσεις στην ευαίσθητη περιοχή της μεθορίου θα προκαλέσουν ανθρώπινες απώλειες και θα εξοργίσουν την κοινή γνώμη. «Ας μας παρέχουν οι ΗΠΑ χρήσιμες πληροφορίες και τότε θα δουν ότι το Πακιστάν δεν υστερεί στη δράση», διαμήνυσε ο Κασούρι. Λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε ότι σε σφοδρές συγκρούσεις των πακιστανικών δυνάμεων με ισλαμιστές ενόπλους στο βόρειο Ουαζιριστάν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 αντάρτες.

Η δεκάμηνη συμφωνία εκεχειρίας που είχε συνάψει ο Μουσάραφ με φυλάρχους στο Πακιστάν είχε εξοργίσει την Ουάσιγκτον που καλούσε τον σύμμαχό της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας να αναλάβει σκληρότερη δράση κατά των εξτρεμιστικών στοιχείων. Και όταν αυτό συνέβη -με την εισβολή στο Κόκκινο Τέμενος- άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για το Πακιστάν και, κυρίως, για τον Μουσάραφ.

Επίθεσεις

Οι ισλαμιστές του βορείου Ουαζιριστάν τερμάτισαν την εκεχειρία, ενώ ένοπλοι επιδίδονται πλέον σε αλλεπάλληλες επιθέσεις κατά των κυβερνητικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 180 ανθρώπων μόνο τον τελευταίο μήνα. Τα περιθώρια στενεύουν πλέον ασφυκτικά για τον Μουσάραφ, ο οποίος κινδυνεύει να χάσει τον κυριότερο ίσως σύμμαχό του, τις ΗΠΑ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι υπέρ της θέσης της Τάουνσεντ τάχθηκαν Αμερικανοί γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να κυνηγήσουν την αλ-Κάιντα, οπουδήποτε κι αν κρύβεται», δήλωσε ο επικεφαλής της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ριντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: