Τρίτη 24 Ιουλίου 2007

Στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ απευθύνθηκε ο Τάσσος: Μαζί να προχωρήσουμε...

Στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ απευθύνθηκε ο Τάσσος: Μαζί να προχωρήσουμε...

Προσπάθεια του Προέδρου να οικειοποιηθεί το 76% του λαού που ψήφισε "Όχι" στο δημοψήφισμα

Διάγγελμα προς τους ΑΚΕΛικούς ψηφοφόρους, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτό που έκανε χθες βράδυ ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, εξαγγέλλοντας την υποψηφιότητά του και ζητώντας ανανέωση της εμπιστοσύνης του λαού προς το πρόσωπό του. Ο κ. Παπαδόπουλος εστίασε την προσοχή του στους ψηφοφόρους εκείνων των δυνάμεων που τον εξέλεξαν και ειδικά σε αυτούς του ΑΚΕΛ. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του, η οποία θα αποτελέσει προφανώς και το προεκλογικό του σύνθημα, ότι "μέχρι σήμερα, μαζί, πετύχαμε πολλά. Αλλάξαμε πολλά. Κερδίσαμε πολλά. Η πορεία δεν σταματά εδώ". Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς το πού απευθυνόταν, ο υποψήφιος - και επίσημα πια - Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιχείρησε ένα διαχωρισμό ανάμεσα στην ηγεσία του ΑΚΕΛ και τους ψηφοφόρους του κόμματος.

Δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει την απόφαση του ΑΚΕΛ να διεκδικήσει την εξουσία για να εφαρμόσει το δικό του πρόγραμμα, απέδωσε όμως την ευθύνη για τη διάλυση της τριμερούς στο κόμμα. "Μετά την απόφαση του ΑΚΕΛ, η συνέχεια της τριμερούς συνεργασίας, παρά την επιθυμία μου, δεν κατέστη δυνατή", ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, γνωρίζοντας ότι το ΑΚΕΛ κατηγορεί τα άλλα κόμματα για προειλημμένες αποφάσεις. Επιχειρώντας να δημιουργήσει χάσμα ανάμεσα στην ηγεσία και τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι "με τους φίλους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, που για τόσα χρόνια με στήριξαν με την εμπιστοσύνη τους, είμαι βέβαιος ότι θα δώσουμε μαζί κι άλλους αγώνες".

"Σας καλώ να παραμείνουμε στην ίδια αγωνιστική πορεία που μαζί ξεκινήσαμε", ανέφερε. "Σας καλώ να προασπίσουμε όσα μαζί πετύχαμε, να κλείσουμε το δρόμο επιστροφής στο παρελθόν", σημείωσε ο Πρόεδρος, επιχειρώντας να ευαισθητοποιήσει τους αριστερούς ψηφοφόρους στον κίνδυνο επαναφοράς του ΔΗΣΥ στην εξουσία.

Οικειοποίηση του 76%

Ο κ. Παπαδόπουλος προσπάθησε να οικειοποιηθεί το 76% του λαού που ψήφισε "Όχι" στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Αφού αναφέρθηκε στο σχέδιο Ανάν ως κληρονομιά από την προηγούμενη κυβέρνηση και υποδεικνύοντας ότι αυτό ήταν "πλήρες δεσμεύσεων", ανέφερε ότι "προσπάθησα σκληρά, με καλή θέληση και συναινετικές προτάσεις για να καταστεί το σχέδιο αυτό ισορροπημένο και να είναι αμοιβαία αποδεκτό". Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι οι εξελίξεις ήταν προδιαγεγραμμένες και ο στόχος των εμπνευστών και συντακτών του σχεδίου προκαθορισμένος. Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, ο κ. Παπαδόπουλος προσπάθησε να επενδύσει στην ανάγκη επιβεβαίωσης που αισθάνεται ο κάθε άνθρωπος. "Εκείνες τις κρίσιμες ώρες, κριθήκαμε όλοι", ανέφερε, για να προσθέσει: "Πολίτες και πολιτικοί ηγέτες. Κρίθηκε η ικανότητα του κάθε ενός να εκτιμά σωστά τα πολιτικά δεδομένα και τις προοπτικές. Να μετρά τους κινδύνους και τις απειλές. Να δοκιμάζεται στους επηρεασμούς και να αντιστέκεται στις πιέσεις. Να παίρνει τις σωστές αποφάσεις για το σήμερα και το αύριο". Οικειοποιούμενος ουσιαστικά το "Όχι", ο κ. Παπαδόπουλος παρατήρησε ότι "η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, μοιράστηκαν μαζί μου τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες αγωνίες, την ίδια στάση και την ίδια ψήφο που οδήγησε στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν".

Σε ό,τι αφορά τους μετέπειτα χειρισμούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι:
- Κατορθώσαμε να μεταστρέψουμε το αρνητικό κλίμα που είχε προκαλέσει η απόρριψη του σχεδίου. - Πετύχαμε να γίνει σεβαστή η απόφαση του λαού.
- Πετύχαμε να συνδέσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με την υποχρέωση για ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία περνά μέσα από την αναγνώρισή της και την άρση της κατοχής.
- Πετύχαμε να συμπεριληφθεί στο διαπραγματευτικό πλαίσιο της ένταξης της Τουρκίας, και σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι "η λύση του Κυπριακού πρέπει να συνάδει με τις αξίες και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ε.Ε.". (Εδώ ο Πρόεδρος δεν εξήγησε πώς η Ε.Ε. έκρινε ότι και αυτό ακόμα το σχέδιο Ανάν συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο).
Χαρακτηριστική ήταν η επανειλημμένη αναφορά του κ. Παπαδόπουλου σε λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας. Την προσήλωσή του στη λύση αυτή, την ανέφερε τρεις τουλάχιστον φορές. Αναφερόμενος ωστόσο στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, σημείωσε ότι αυτή προσφέρει μια "νέα βάση" που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις στις ομάδες εργασίας και, τελικά, από συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Τα εσωτερικά

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση, ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι η Κυβέρνησή του:
- Νοικοκύρεψε τα οικονομικά του κράτους.
- Διεύρυνε τον κοινωνικό ρόλο του κράτους και υπερδιπλασίασε τις κοινωνικές δαπάνες.
- Προώθησε θεσμικές αλλαγές ώστε να εμπεδωθεί κράτος δικαίου. Απευθυνόμενος εκ νέου στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, σημείωσε ότι "με την πολιτική μου τερμάτισα απαράδεκτες διακρίσεις που για χρόνια κρατούσαν στο περιθώριο και μακριά από την εξουσία ικανούς ανθρώπους απλά και μόνο γιατί η ιδεολογία τους δεν άρεσε σε κάποιους". Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη συνεισφορά του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ στην υλοποίηση του προγράμματος, για το οποίο όμως παραδέχθηκε ότι "δεν έγιναν όλα τέλεια" και ότι "σε κάποιους τομείς δεν προχωρήσαμε όσο γρήγορα θα ήθελα". Τόνισε ωστόσο ότι επιτεύχθηκε ο μεγάλος οικονομικός και εθνικός στόχος της ένταξής μας στο ευρώ.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: