Τρίτη 24 Ιουλίου 2007

Προς αναγνώριση Σκοπίων: Ως ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ προωθείται στο Συμβούλιο της Ευρώπης, χωρίς ελληνική αντίδραση!

Προς αναγνώριση Σκοπίων: Ως ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ προωθείται στο Συμβούλιο της Ευρώπης, χωρίς ελληνική αντίδραση!

Θέμα χρόνου αποτελεί, για τους διπλωματικούς παρατηρητές στο Στρασβούργο, η αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», από την Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σχετικό «motion» (πρόταση για Ψήφισμα), που προβλέπει την αναγνώριση της FYROM με το συνταγματικό της όνομα, υιοθετήθηκε ήδη από το «Bureau» της Ολομέλειας της Συνέλευσης του ΣτΕ, ενώ έχει οριστεί και Ισπανός βουλευτής-μέλος της Συνέλευσης ως εισηγητής για το θέμα, ο οποίος και θα εισαγάγει, για συζήτηση και ψήφιση, την έκθεσή του σε μία από τις προσεχείς συνεδριάσεις της Ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Οι βουλευτές-μέλη του «Bureau», στο οποίο συμμετέχει, ως αντιπρόεδρος, η επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο ΣτΕ, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελσα Παπαδημητρίου, επιφόρτισαν ήδη τον Ισπανό εισηγητή να πραγματοποιήσει διαδοχικές επισκέψεις σε Αθήνα και Σκόπια προκειμένου, όπως τονίζεται, να διαμορφώσει «ιδίαν άποψη» για το αν δύναται, κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες, το γειτονικό κρατίδιο να λάβει την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Παράλληλα, όμως, το «λόμπι» των βουλευτών-μελών της Συνέλευσης του ΣτΕ, που δραστηριοποιείται εδώ και καιρό στο Στρασβούργο για την προώθηση των συμφερόντων της ΠΓΔΜ, επιχειρεί, με άλλη πρόταση Ψηφίσματος, να εγείρει θέμα ύπαρξης «μακεδονικής μειονότητας» στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

Η σχετική πρόταση, που φέρει ημερομηνία 17 Απριλίου 2007 και πρωτοκυκλοφόρησε στο περιθώριο της θερινής Συνόδου της Ολομέλειας της Συνέλευσης του ΣτΕ, υπογράφεται από τον Ολλανδό σοσιαλιστή βουλευτή κ. Ερίκ Γιούργκενς και δεκατέσσερις ακόμη βουλευτές-μέλη της Συνέλευσης, κυρίως από την Ουγγαρία και το Βέλγιο.

Το «motion» αυτό δεν προωθήθηκε, ως είθισται, για συζήτηση και έγκριση στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, λόγω του ότι εκκρεμεί, αυτή τη στιγμή, η σύνταξη της προαναφερθείσης έκθεσης, για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Οπως, όμως, διαβεβαιώνουν διπλωματικές πηγές στο Στρασβούργο, δόθηκε ήδη επισήμως, για «ενημέρωση» στους βουλευτές-μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της Συνέλευσης του ΣτΕ, χωρίς, μέχρι στιγμής, να υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από ελληνικής πλευράς.

Χαρακτηριστικά, στο εν λόγω «motion» υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα «αρνείται να αναγνωρίσει την ύπαρξη εθνικής μακεδονικής μειονότητας στα σύνορά της», ότι «αρνείται ακόμη και την επικοινωνία με τους πολιτικούς εκπροσώπους της μειονότητας» και ότι, τέλος, «παρά την ύπαρξη πληθυσμού που ομιλεί τη μακεδονική γλώσσα στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, η γλώσσα αυτή δεν αναγνωρίζεται από τις ελληνικές αρχές και δεν διδάσκεται στα σχολεία».

Στο ίδιο «motion» κυριαρχεί η καταγγελία ότι «η Ελλάδα κωλυσιεργεί στο να υπογράψει τη Σύμβαση του ΣτΕ για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων και την Ευρωπαϊκή Χάρτα για τις μειονοτικές γλώσσες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: