Κυριακή 12 Αυγούστου 2007

Δώδεκα στρατιώτες τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας στη Νοτιοανατολική Τουρκία

Δώδεκα στρατιώτες τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας στη Νοτιοανατολική Τουρκία

Κούρδοι αντάρτες πυροδότησαν βόμβα που τοποθέτησαν σε δρόμο τη στιγμή που περνούσαν από το σημείο δύο μικρά λεωφορεία που μετέφεραν Τούρκους στρατιώτες, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δώδεκα εξ αυτών.

Η επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Eruh στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με στρατιωτικά ελικόπτερα στο τοπικό νοσοκομείο, καθώς στρατιώτες με την υποστήριξη ελικοπτέρων εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των ανταρτών.

Παραπομπή

Απειλούν να βάλουν φωτιά στα πετρέλαια της Κύπρου

Απειλούν να βάλουν φωτιά στα πετρέλαια της Κύπρου



Παραπομπή

Μηνύματα συμβιβασμού από τον Ταγίπ Ερντογάν

Μηνύματα συμβιβασμού από τον Ταγίπ Ερντογάν

Δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές η Τουρκία παραμένει τύποις με υπηρεσιακή κυβέρνηση και υπηρεσιακό πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ παραμένουν βασικά προβλήματα προς λύση και έχει προστεθεί ακόμη ένα - η λειψυδρία σε μεγάλες πόλεις και η ξηρασία στην ύπαιθρο. Κυβερνητική πηγή ανακοίνωσε προχθές ότι η εκλογή προέδρου της Δημοκρατιας θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 20 τρέχοντος και αν χρειασθεί δεύτερη ή και τρίτη (τελευταία) ψηφοφορία, αυτή θα γινει διαδοχικα στις 24 και 28 Αυγούστου. Ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν πρόσφερε κλάδο ελαίας στο στρατιωτικό - γραφειοκρατικό κατεστημένο υποδεικνύοντας για πρόεδρο της Βουλής τον κ. Τακσάλ Τοπλάν, 64 ετών, συντηρητικό πολιτικό, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού στην κυβέρνηση της κυρίας Τσιλέρ. Εξελέγη πανηγυρικά στην πρώτη ψηφοφορία την περασμένη Πέμπτη - 450 υπέρ επί 535 παρόντων. Αλλά η χειρονομία του κ. Ερντογάν έδωσε αμφιλεγόμενα μηνύματα. Ικανοποίησε τους τραπεζικούς και οικονομικούς κύκλους όπως και την εθνικιστική αντιπολίτευση του κ. Μπαχτσελί και προκάλεσε ανησυχίες σε εκείνους που ζητούν ριζικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Οι οικονομικοί κύκλοι δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν «προχωρεί στην ορθή κατεύθυνση, δείχνει ότι αποφεύγει ακρότητες και επιθυμεί συμβιβαστικές λύσεις», αλλά ακριβώς αυτός ο «συμβιβασμός» κάνει πολλούς να ανησυχούν. [Σύμφωνα με δημοσκόπηση της περασμένης Τετάρτης το 85,6% των Τούρκων επιθυμεί σοβαρές θεσμικές μεταρρυθμίσεις.] Αν, λέγουν, η «συμβιβαστική τακτική» αποτελέσει το πολιτικό δόγμα της νέας κυβέρνησης, αυτό θα σημαίνει ότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις θα είναι επιφανειακές και περιορισμένες σε έκταση. Αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες και, όπως προειδοποιεί ο πολιτικός αρθρογράφος Χισάν Νταγκί, «αν το κυβερνητικό κόμμα σκέπτεται να κινηθεί ως να μην υπήρξε ποτέ η 22α Ιουλίου τότε δεν θα υπάρξει ποτέ άλλη φορά το 47%».

Δίδεται όμως και άλλη ερμηνεία στη χειρονομία του κ. Ερντογάν. Τοποθετώντας ως πρόεδρο της Βουλής ένα πρόσωπο της αποδοχής του «στρατιωτικού και κοσμικού κατεστημένου» ο πρωθυπουργός μπορεί τώρα να υποδείξει εκ νέου τον κ. Γκιουλ ως υποψήφιο για την Προεδρία. Ο κ. Γκιουλ παραμένει πάντοτε «σκιώδης υποψήφιος», έχει την υποστήριξη μεγάλης μερίδας του Τύπου και του κομματικού μηχανισμού και «είναι πάντοτε για τον κ.Ερντογάν ο κατάλληλος υποψήφιος» κατά δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου ύστερα από την πολύωρη συνάντηση των κκ. Ερντογάν, Γκιουλ και Αρίντς, την περασμένη Τετάρτη. Εννοείται ότι παραμένουν πάντοτε οι απερίφραστες απειλές εναντίον της υποψηφιότητας του κ. Γκιουλ, όπως και οι έμμεσες προειδοποιήσεις.

Ο εθνικιστής κ. Μπαχτσελί εξακολουθεί να βλέπει «αναπόφευκτη μια νέα κρίση αν (ο κ. Ερντογάν) ακολουθήσει ακραία τακτική και ερμηνεύσει όπως εκείνος θέλει το εκλογικό αποτέλεσμα». Ωστόσο είναι πολύ πιο έντονη η φωνή εκείνων που ευθέως γράφουν και λέγουν ότι αν ο κ. Ερντογάν «υποκύψει σε σκοπιμότητες» και σε πιέσεις των στρατιωτικών θα απογοητεύσει «εκείνους που τον ψήφισαν έχοντας να επιλέξουν μεταξύ του κ. Γκιουλ και του Στρατού». Αλλά και οι στρατιωτικοί θέλησαν να δώσουν το μήνυμά τους - πιο ήπια αυτή τη φορά. Απουσίασαν επιδεικτικά από την ορκωμοσία των βουλευτών με το πρόσχημα της συνεδρίασης του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, γεγονός το οποίο προκάλεσε την καθολική αντίδραση των τούρκων σχολιαστών και την προειδοποίηση ότι «ίσως μιαν άλλη φορά ο Τύπος δεν θα μπορέσει να αποδεχθεί κάτι τέτοιες εξηγήσεις, επειδή ο Τύπος έχει και μνήμη και γνώση».

Η καθυστέρηση του σχηματισμού κυβέρνησης μάλλον πρέπει να αποδοθεί σε επιθυμία του κ. Ερντογάν να την παρουσιάσει και να την ορκίσει ενώπιον του νέου προέδρου και όχι ενώπιον του κ. Σεζέρ - με τον οποίον οι σχέσεις του είναι ψυχρές. Ο πρωθυπουργός εξάλλου δεν θα ήθελε να διακινδυνεύσει διαρροές βουλευτών του που δεν υπουργοποιήθηκαν σε περίπτωση που προηγηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας. Οσον αφορά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή θα έχει πολλούς τεχνοκράτες «έτοιμους να ακολουθήσουν διαταγές ως καλοί στρατιώτες» και λιγότερα πολιτικά πρόσωπα τα οποία «πολλές φορές φέρονται σαν στρατηγοί» («Ζαμάν»).

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Η δράση των Κούρδων του ΡΚΚ που βρίσκονται στο Βόρειο Ιράκ και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ παραμένουν προβλήματα προτεραιότητας για τη νέα κυβέρνηση. Οι συνομιλίες του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι στην Αγκυρα την περασμένη εβδομάδα δεν απέδωσαν τίποτε περισσότερο από μια κοινή τουρκο-ιρακινή δήλωση που προβλέπει αορίστως μέτρα «για τερματισμό της παρουσίας του ΡΚΚ σε ιρακινό έδαφος (...) και στενή συνεργασία εναντίον της τρομοκρατίας». Ο κ. Ερντογάν προειδοποίησε πάντως τον ιρακινό ομόλογό του ότι αν δεν κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά εναντίον του ΡΚΚ στο Ιράκ «η Τουρκία θα πάρει την υπόθεση στα χέρια της». Τουρκικές πηγές χαρακτήρισαν την επίσκεψη του κ. Μαλίκι, τον οποίο συνόδευαν έξι υπουργοί και 34 σύμβουλοι, ως «σόου» συνεργασίας των δύο χωρών και προοίμιο σε «στρατιωτική τουρκική ενέργεια εναντίον των κούρδων τρομοκρατών του Ιράκ». Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Μαλίκι αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία αντιτρομοκρατικής συνεργασίας δηλώνοντας ότι προηγουμένως πρέπει να την εγκρίνει η ιρακινή Βουλή - η οποία, ας σημειωθεί, λειτουργεί εντελώς ευκαιριακά. Το πρόβλημα με τις ΗΠΑ είναι το ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων το οποίο εκκρεμεί στο Κογκρέσο. Το ψήφισμα επρόκειτο να ψηφιστεί τον Ιούνιο αλλά, λόγω των τουρκικών εκλογών και ύστερα από «έκκληση» του προέδρου Μπους στην πρόεδρο της Βουλής κυρία Μπελόσι, η ψήφιση μετατέθηκε για τον Οκτώβριο. Ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και η Αγκυρα, καθώς και ένα λόμπι με επικεφαλής τον κ. Χόλμπρουκ, προσπαθούν να μη φθάσει καν προς ψήφιση το σχετικό κείμενο επικαλούμενοι τον «ιδιαίτερα σημαντικό στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας», τον οποίο όμως αμφισβητεί μεγάλος αριθμός βουλευτών και των δύο κομμάτων που επικρίνουν την Τουρκία για την άρνησή της να επιτρέψει σε αμερικανικές δυνάμεις να εισβάλουν από το έδαφός της στο Ιράκ.

Παραπομπή



Ισλαμική μπλόφα με Γκιουλ

Ισλαμική μπλόφα με Γκιουλ

Η εκλογή του μετριοπαθούς μη ισλαμιστή Κιοκσάλ Τοπτάν στην προεδρία της Εθνοσυνέλευσης δημιουργεί νέα δεδομένα και στην υποψηφιότητα του Αμπντουλάχ Γκιουλ για την προεδρία της Δημοκρατίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι 450 από το σύνολο των 550 βουλευτών ενέκριναν πανηγυρικά την υποψηφιότητα Τοπτάν κατά τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία.

Αν και οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν τώρα ευκολότερο το δρόμο του Γκιουλ προς την προεδρία της Δημοκρατίας, οι αμφιβολίες για την επανάληψη της υποψηφιότητάς του παραμένουν ισχυρές.

Και αυτό επειδή το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης παραμένει διηρημένο ως προς την υποψηφιότητά του, λόγω της ανησυχίας ότι κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε νέα κρίση μεταξύ του στρατιωτικού κατεστημένου και του πολιτικού ισλάμ.

Παραπομπή

Τα είπαν, τους έδωσαν

Τα είπαν, τους έδωσαν

Η επίσκεψη του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι Αλ Μαλίκι στην Αγκυρα την περασμένη εβδομάδα και οι πολύωρες συνομιλίες του με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν έχουν βάλει σε βαθιές σκέψεις τους πολιτικούς σχολιαστές στην Τουρκία. Πρόκειται για έναν προβληματισμό που ξεκινά από τη λογική διαπίστωση ότι κάτω από τις σημερινές πολιτικές συγκυρίες στο Ιράκ, ο Αλ Μαλίκι δεν μπορεί να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στον Ερντογάν για κοινό μέτωπο κατά του ΡΚΚ.

Κάποιοι βιάζονται να συμπεράνουν ότι με την επίσκεψη Μαλίκι έγινε «πολύς θόρυβος για το τίποτα». Δεν είναι έτσι: μπορεί οι Ερντογάν - Μαλίκι να συζητούσαν επί ώρες κεκλεισμένων των θυρών, αλλά κάποιοι τους «άκουγαν» και μάλιστα πολύ προσεκτικά. Ηταν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι Κούρδοι του Β. Ιράκ και οι αμήχανοι Αμερικανοί οι οποίοι αδυνατούν να αμβλύνουν τη ρήξη που οι ίδιοι προκάλεσαν στην πολιτική και κοινωνική συνοχή στο Ιράκ. Στο ακροατήριο συμμετείχαν το στρατιωτικό κατεστημένο, οι εθνικιστές του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και οι βουλευτές του φιλοκουρδικού μπλοκ του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας.

Με ανανεωμένη τη λαϊκή εντολή, ο Ερντογάν είναι σήμερα υποχρεωμένος να δείξει στους τούρκους πολίτες και στους πολιτικούς του αντιπάλους ότι το Κουρδικό αποτελεί γι' αυτόν θέμα ύψιστης προτεραιότητας. Και η επίσκεψη Μαλίκι είναι το πρώτο βήμα προς την αποφασιστική διευθέτηση του Κουρδικού.

Ομως η πολιτική πραγματικότητα στο Ιράκ δείχνει ότι το βήμα αυτό αποδεικνύεται μετέωρο: μια κυβέρνηση υπό διάλυση μετά την πρόσφατη αποχώρηση των 17 από τους 40 υπουργούς και ένας πρωθυπουργός (ο Αλ Μαλίκι) υπό αμερικανική αίρεση και απόλυτα εξαρτημένος από τη στήριξη του ιρακινού προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί και του ηγέτη των Κούρδων του Βορρά Μασούντ Μπαρζανί.

Με τέτοια... προσόντα δεν μπορείς να υπογράφεις «συμβόλαια» κατά του ΡΚΚ, εκτός κι αν ελπίζεις σε «κάτι». Αυτό το «κάτι» είναι να μεταθέσει το ζήτημα του ΡΚΚ στους ίδιους τους ιρακινούς Κούρδους.

Επιπλέον, για την αποτελεσματική δράση της Τουρκίας κατά του ΡΚΚ χρειάζεται και ο αμερικανός φίλος. Ο οποίος μάλιστα ήταν ένας από τους παρασκηνιακούς αποδέκτες του μηνύματος της συνάντησης Ερντογάν - Μαλίκι. Με δεδομένη τη σύμπνοια των δύο πρωθυπουργών, η Ουάσιγκτον δεν μπορεί παρά να πιέσει τον κουρδικό παράγοντα στο Ιράκ, ώστε αυτός να κινητοποιηθεί κατά του ΡΚΚ στον ιρακινό Βορρά. Κι αυτό ακριβώς ήταν το περιεχόμενο της συνάντησης Ερντογάν - Μαλίκι: να αποστομώσει τον τουρκικό μιλιταρισμό και ταυτόχρονα να αποκαλύψει τους πραγματικούς «παίκτες» στο κουρδικό κρυφτούλι, εκείνους που βρίσκονται στο Κιρκούκ και την Ουάσιγκτον.

Παραπομπή