Δευτέρα 30 Ιουλίου 2007

Ο αρχηγός του τουρκικού στρατού είπε πως ο πρόεδρος πρέπει να είναι κοσμικός

Ο αρχηγός του τουρκικού στρατού είπε πως ο πρόεδρος πρέπει να είναι κοσμικός

Ο αρχηγός του τουρκικού στρατού επανέλαβε σήμερα πως ο στρατός επιθυμεί όπως ο επόμενος να διαφυλάξει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, πυροδοτώντας εκ νέου την ένταση ανάμεσα στους κοσμικούς και την κυβέρνηση.

"Εξακολουθούμε να στηρίζουμε αυτά που είπαμε...ότι είπαμε τότε, ειπώθηκε με βεβαιότητα," απάντησε ο Μπουιούκανιτ στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε κατά πόσον εμμένει ακόμη στην άποψη που εξέφρασε στις 12 Απριλίου, επιμένοντας πως ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να έχει κοσμικές και όχι ισλαμικές καταβολές.

Αυτή ήταν η πρώτη παρέμβαση του Μπουγιούκανιτ στο θέμα της προεδρίας μετά την ευρεία νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές της 22ας Ιουλίου. Οι εκλογές προκηρύχθηκαν πρόωρα όταν ο στρατός και οι κεμαλιστές μπλόκαραν την διαδικασία εκλογής ενός ισλαμιστή (Γκιούλ) στο αξίωμα του προέδρου.

Το ερχόμενο Σάββατο το θέμα της εκλογής του προέδρου θα απασχολήσει την τουρκική βουλή.

Παραπομπή

Εκτέλεση ενός Νοτιοκορεάτη ομήρου ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν

Εκτέλεση ενός Νοτιοκορεάτη ομήρου ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν

ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ανακοίνωσαν σήμερα χωρίς αποδείξεις, μέσω ενός εκπροσώπου τους, ότι εκτέλεσαν με μια σφαίρα έναν από τους 22 Νοτιοκορεάτες ομήρους που κρατούνται όμηροι εδώ και δώδεκα ημέρες στο Αφγανιστάν.

«θέσαμε πολλά τελεσίγραφα στην αφγανική κυβέρνηση, δεν έδωσε όμως προσοχή. Τελικά απόψε στις 20.30 (τοπική ώρα) σκοτώσαμε έναν Κορεάτη που ονομάζεται Σούνγκ Σίν με πυρά από τουφέκι ΑΚ-47 και το πτώμα του πετάχτηκε σε μια περιοχή της κοινότητας του Καραμπάγ στην επαρχία Γάζνι, 140χλμ από την Καμπούλ, δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τον Ταλιμπάν Γιουσούφ Αχμάντι.

Οι Ταλιμπάν έδωσαν διορία στην αφγανική κυβέρνηση έως τις 07.30 τοπική ώρα για να δεχτεί το αίτημά τους για ανταλλαγή κρατουμένων.

Αν αυτή η πληροφορία επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τον δεύτερο Νοτιοκορεάτη όμηρο που σκοτώνεται από τους Ταλιμπάν, μετά από έναν ιερέα ηλικίας 42 ετών που σκοτώθηκε την Τετάρτη.

Παραπομπή

Tο τουρκικό εκλογοδικείο επιβεβαίωσε τη νίκη του κυβερνώντος κόμματος

Tο τουρκικό εκλογοδικείο επιβεβαίωσε τη νίκη του κυβερνώντος κόμματος

Οι τουρκικές αρχές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα τα τελικά αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, επιβεβαιώνοντας και επίσημα τη νίκη του κυβερνώντος κόμματος.

Το κόμμα του Ερτογάν (AKP) κατέλαβε 341 από τις 550 θέσεις στη Βουλή, σε σύγκριση με 351 που κατείχε προηγουμένως.

Παραπομπή

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του "ΜΠΕΡΙΕΦ"

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του "ΜΠΕΡΙΕΦ"

Παραπομπή

Ενας γίγαντας στη μάχη κατά των πυρκαγιών

Ενας γίγαντας στη μάχη κατά των πυρκαγιών

Προσγειώθηκε τελικά χθες στις 4.07 το απόγευμα το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος «Μπέριεφ» ΒΕ-200, το πρώτο από τα τέσσερα πτητικά μέσα που στέλνει η ρωσική κυβέρνηση στη χώρα μας ως βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Παρών στην υποδοχή του αεροσκάφους και του πληρώματος ήταν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος υποστήριξε ότι είχε ζητήσει και αυτός το αεροσκάφος όταν ξεκίνησε ο χορός των πυρκαγιών στη χώρα μας, ωστόσο δεν ήταν διαθέσιμο. Διατέθηκε, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Πολύδωρας, όταν ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο ζητώντας του τη βοήθεια.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προμήθειας του συγκεκριμένου αεροσκάφους για την ανανέωση του πυροσβεστικού μας στόλου. Το ρωσικό αεροσκάφος «Μπέριεφ» ΒΕ-200 κατασκευάστηκε από την Beriev Aircraft Company, έναν από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές αμφίβιων αεροσκαφών στον κόσμο, με έδρα το Taganrog. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η κατασκευάστρια εταιρεία, το πρωτότυπο αεροσκάφος πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στις 24 Σεπτεμβρίου 1998. Το δεύτερο πρωτότυπο, με το χαρακτηρισμό Be-200ChS, ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2002.

Πρόκειται για αεροσκάφος διαμορφωμένο για έρευνα και διάσωση, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και αποστολές αεροπυρόσβεσης.Τον Αύγουστο του 2002, το Be-200 πραγματοποίησε δοκιμές στο αεροδρόμιο Gyumri της Αρμενίας, που βρίσκεται σε ύφος 1.580 μέτρα (5.184 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αξιολογώντας τις πτητικές και επιχειρησιακές δυνατότητες σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών/μεγάλων υψομέτρων, σε ορεινό περιβάλλον. Οι δοκιμές αυτές επιβεβαίωσαν τη δυνατότητα του Be-200 να επιχειρεί αξιόπιστα σε αντίξοες συνθήκες. Το Be-200 είναι ένα αμφίβιο ιπτάμενο τάνκερ με δυνατότητα υδροληψίας. Αποθηκεύει νερό σε οκτώ δεξαμενές, ενώ ανεμοπορεί στην υδάτινη επιφάνεια ή μπορεί να γεμίσει τις δεξαμενές του με νερό ή επιβραδυντικό υγρό από βυτίο στο αεροδρόμιο.

Εξοπλισμός
Ο εξοπλισμός θερμικής απεικόνισης που διαθέτει το αεροσκάφος εξασφαλίζει τον εντοπισμό της εστίας της φωτιάς και προσφέρει επίσης ζωντανό βίντεο σε πραγματικό χρόνο για την επιτήρηση και αξιολόγηση της πυροσβεστικής προσπάθειας.Τα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους επιτρέπουν στο πλήρωμα να πετά και να εκτελεί ειδικές προεπιλεγμένες αμφίβιες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, όπως η προσέγγιση στην εστία της φωτιάς, η προσέγγιση στη ζώνη υδροληψίας, η προσέγγιση προσγείωσης με πτήση έως τα 60 μέτρα, η επισήμανση της θέσης του αεροσκάφους στη διάρκεια ομαδικών επιχειρήσεων υπό συνθήκες χαμηλής ορατότητας κ.ά.

Το πιλοτήριο είναι εξοπλισμένο με χειριστήρια τύπου «stick» αντί των συμβατικών χειριστηρίων, για καλύτερο έλεγχο και εκτέλεση ελιγμών πετώντας σε αναταράξεις, που είναι συχνό φαινόμενο σε περιβάλλον πυρκαγιών και ορεινού γεωγραφικού ανάγλυφου.

Το Be-200 διαθέτει το ολοκληρωμένο σύστημα πτήσης-ναυτιλίας και επικοινωνιών ARIA-200M, τεχνολογίας αιχμής, που εξασφαλίζει αξιόπιστο έλεγχο πτήσης και πλοήγηση σε όλες τις καιρικές συνθήκες και σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου. Μπορεί να αποθαλασσωθεί ή να προσθαλασσωθεί στο νερό με κυματισμό ύψους έως και 1.2 μέτρα, ενώ μπορεί να υδροδρομήσει σε Κατάσταση Θάλασσας 3, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση του ανέμου. Αργά το βράδυ στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας αναμενόταν η άφιξη τριών ακόμα πυροσβεστικών ελικοπτέρων, ενός Μ-26 και δύο Μ-8. Το Μ 26 είναι το μεγαλύτερο ελικόπτερο στον κόσμο, με ανυψωτική ικανότητα 20.000 κιλών και με δυνατότητα μεταφοράς μέχρι 70 επιβατών.

Σε ρόλο αεροπυρόσβεσης το ελικόπτερο μεταφέρει εξωτερικά έναν ειδικό κάδο των 15 κ.μ. Η πλήρωση του κάδου πραγματοποιείται σε διάστημα μόλις 10 δευτερόλεπτων, ενώ για τη ρίψη του νερού που φέρει απαιτούνται 15 δευτερόλεπτα. Το Μ-8 είναι ελικόπτερο σχεδιασμένο τη δεκαετία του 1960 και χρησιμοποιείται από 40 και πλέον χώρες. Κυβερνήτης στο ένα από αυτά τα δύο ελικόπτερα είναι γυναίκα.

Παραπομπή


Νέες απειλές από την Αγκυρα για εισβολή στο βόρειο Ιράκ

Νέες απειλές από την Αγκυρα για εισβολή στο βόρειο Ιράκ

Με εισβολή στο βόρειο Ιράκ απείλησε εκ νέου η Τουρκία, ζητώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες να λάβουν μέτρα κατά των Κούρδων ανταρτών.

Οι τουρκικές δυνάμεις είναι έτοιμες να διεξάγουν επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ στο έδαφος του Ιράκ όπου έχει καταφύγει, είπε σε συνέντευξή του στην Sunday Telegraph ο Εγκεμέν Μπαγίς, στενός συνεργάτης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σύμβουλός του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να το κάνουμε. Ελπίζουμε ότι οι σύμμαχοί μας θα αρχίσουν να κάνουν κάτι. Αλλά αν δεν κάνουν τότε δεν έχουμε πολλές επιλογές» δήλωσε για να προσθέσει: «Οι σύμμαχοί μας πρέπει να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυτή την υπαρκτή απειλή».

Ο Εγκεμέν Μπαγίς προειδοποίησε επίσης ότι οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν υπ' όψη ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να εισβάλει στο Ιράκ ακόμη και εάν αυτή η κίνησή της τη φέρει σε σύγκρουση με την Ουάσινγκτον, η οποία φοβάται να μην αποσταθεροποιηθεί πολιτικά το κουρδικό βόρειο Ιράκ.

«Δεν θα διστάσουμε και δεν θα ζητήσουμε την άδεια κανενός» κατέληξε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Παραπομπή

Γκρεμίσαμε τα σχέδια ΗΠΑ

Γκρεμίσαμε τα σχέδια ΗΠΑ

Τα σχέδια των ΗΠΑ και του Ισραήλ για μια «νέα Μέση Ανατολή» έγιναν... σκόνη πέρυσι το καλοκαίρι, υποστήριξε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, κατά τη διάρκεια ομιλίας που απηύθυνε το περασμένο Σάββατο παρουσία 5.000 υποστηρικτών του στον Νότιο Λίβανο, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι η στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης «είναι σήμερα πιο δυνατή από ποτέ».

Ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης, ο οποίος εμφανίστηκε στις γιγαντοοθόνες στο χωριό Μπιντ Ζιμπέιλ με αφορμή την πρώτη επέτειο από την «ιστορική νίκη» της Χεζμπολάχ -όπως αποκάλεσε ο ίδιος την έκβαση του περσινού 34ημερου πολέμου με το Ισραήλ-, υποστήριξε ότι εκτός από την ήττα του Τελ Αβίβ στο πεδίο της μάχης, η ισλαμική αντίσταση επέφερε εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ ένα πολύ πιο σημαντικό πλήγμα: κατάφερε να καταστρέψει τα σχέδια για τη δημιουργία μιας «νέας Μέσης Ανατολής», μια έννοια στην οποία είχε αναφερθεί η Αμερικανίδα υπ. Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του πολέμου, που άφησε πίσω του πάνω από 1.000 νεκρούς Λιβανέζους, αμάχους στην πλειονότητά τους και στοίχισε τη ζωή σε 140 Ισραηλινούς.

Εν μέσω της βαθιάς πολιτικής κρίσης που διανύει ο Λίβανος, καθώς η Χεζμπολάχ έχει αποσυρθεί από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας από τον περασμένο Νοέμβρη και ενώ πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία διαδοχής του φιλοσύρου προέδρου Εμίλ Λαχούντ, γύρω από την οποία δεν φαίνεται να υπάρχει συναίνεση, ο Νασράλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον φιλοδυτικό πρωθυπουργό Φουάντ Σινιόρα.

Διαβεβαιώνοντας ότι μοναδικός απώτερος σκοπός του Λευκού Οίκου είναι η ενίσχυση του Ισραήλ, στο οποίο η Ουάσιγκτον υποσχέθηκε, χθες, αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας κατά 25% -ποσό το οποίο μεταφράζεται σε 3 δισ. δολάρια ετησίως από τα 2,4 δισ. που λαμβάνει σήμερα-, ο σιίτης ηγέτης υποστήριξε ότι μέσω του περσινού πολέμου οι ΗΠΑ ήλπιζαν να αυξήσουν την εξουσία του Σινιόρα διαταράσσοντας τις πολιτικές και θρησκευτικές ισορροπίες στη χώρα.

Λίγες ώρες μετά την ομιλία του Νασράλα, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Χεζμπολάχ έχει τη δυνατότητα να πλήξει με πυραύλους οποιοδήποτε σημείο του Ισραήλ, ο Γάλλος υπ. Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος βρίσκεται στη Βηρυτό με στόχο την επανάληψη διαπραγματεύσεων για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου, εξέφρασε τον φόβο για «το ξέσπασμα ενός νέου εμφύλιου πολέμου στον Λίβανο».

Γαλλική μεσολάβηση
Παρά τη μερική «επιτυχία» των χθεσινών προσπαθειών της γαλλικής διπλωματικής αποστολής, η οποία κατάφερε να φέρει στο ίδιο τραπέζι για πρώτη φορά μέσα στους τελευταίους οκτώ μήνες εκπροσώπους των αντίπαλων πολιτικών και θρησκευτικών παρατάξεων, ο Κουσνέρ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που δεν ξεκινήσουν σοβαρές συνομιλίες για τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και δεν υπάρξει συναίνεση για τη διαδοχή του προέδρου Λαχούντ στις 24 του ερχόμενου Νοέμβρη... αυξάνεται ο κίνδυνος για το ξέσπασμα ενός νέου εμφυλίου στη χώρα.

Παραπομπή

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τους 22 νοτιοκορεάτες ομήρους

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τους 22 νοτιοκορεάτες ομήρους

ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ συνεχίζονται σήμερα στην επαρχία Γκάζνι (140 χλμ. νότια της Καμπούλ) ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους Ταλιμπάν και να απελευθερωθούν οι 22 νοτιοκορεάτες όμηροι πριν από την εκπνοή του νέου τελεσιγράφου των ανταρτών στις 07.30' ώρα Γκρίνουιτς (10.30' ώρα Ελλάδος).

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ως συνήθως. Δεν έχουμε καταφέρει να καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας του Γκάζνι

Ο Ταλιμπάν ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, ότι δίνουν τη νέα αυτή προθεσμία στις αφγανικές αρχές προκειμένου να δεχθούν το αίτημά τους για ανταλλαγή κρατουμένων, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα «αρχίσουν να σκοτώνουν» τους Νοτιοκορεάτες που κρατούν εδώ και 12 ημέρες στο Αφγανιστάν.

Ένας από τους ομήρους, ένας 42χρονος πάστορας εκτελέστηκε με πυροβολισμό την Τετάρτη.

Παραπομπή