Δευτέρα 30 Ιουλίου 2007

Γκρεμίσαμε τα σχέδια ΗΠΑ

Γκρεμίσαμε τα σχέδια ΗΠΑ

Τα σχέδια των ΗΠΑ και του Ισραήλ για μια «νέα Μέση Ανατολή» έγιναν... σκόνη πέρυσι το καλοκαίρι, υποστήριξε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, κατά τη διάρκεια ομιλίας που απηύθυνε το περασμένο Σάββατο παρουσία 5.000 υποστηρικτών του στον Νότιο Λίβανο, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι η στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης «είναι σήμερα πιο δυνατή από ποτέ».

Ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης, ο οποίος εμφανίστηκε στις γιγαντοοθόνες στο χωριό Μπιντ Ζιμπέιλ με αφορμή την πρώτη επέτειο από την «ιστορική νίκη» της Χεζμπολάχ -όπως αποκάλεσε ο ίδιος την έκβαση του περσινού 34ημερου πολέμου με το Ισραήλ-, υποστήριξε ότι εκτός από την ήττα του Τελ Αβίβ στο πεδίο της μάχης, η ισλαμική αντίσταση επέφερε εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ ένα πολύ πιο σημαντικό πλήγμα: κατάφερε να καταστρέψει τα σχέδια για τη δημιουργία μιας «νέας Μέσης Ανατολής», μια έννοια στην οποία είχε αναφερθεί η Αμερικανίδα υπ. Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του πολέμου, που άφησε πίσω του πάνω από 1.000 νεκρούς Λιβανέζους, αμάχους στην πλειονότητά τους και στοίχισε τη ζωή σε 140 Ισραηλινούς.

Εν μέσω της βαθιάς πολιτικής κρίσης που διανύει ο Λίβανος, καθώς η Χεζμπολάχ έχει αποσυρθεί από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας από τον περασμένο Νοέμβρη και ενώ πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία διαδοχής του φιλοσύρου προέδρου Εμίλ Λαχούντ, γύρω από την οποία δεν φαίνεται να υπάρχει συναίνεση, ο Νασράλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον φιλοδυτικό πρωθυπουργό Φουάντ Σινιόρα.

Διαβεβαιώνοντας ότι μοναδικός απώτερος σκοπός του Λευκού Οίκου είναι η ενίσχυση του Ισραήλ, στο οποίο η Ουάσιγκτον υποσχέθηκε, χθες, αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας κατά 25% -ποσό το οποίο μεταφράζεται σε 3 δισ. δολάρια ετησίως από τα 2,4 δισ. που λαμβάνει σήμερα-, ο σιίτης ηγέτης υποστήριξε ότι μέσω του περσινού πολέμου οι ΗΠΑ ήλπιζαν να αυξήσουν την εξουσία του Σινιόρα διαταράσσοντας τις πολιτικές και θρησκευτικές ισορροπίες στη χώρα.

Λίγες ώρες μετά την ομιλία του Νασράλα, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Χεζμπολάχ έχει τη δυνατότητα να πλήξει με πυραύλους οποιοδήποτε σημείο του Ισραήλ, ο Γάλλος υπ. Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος βρίσκεται στη Βηρυτό με στόχο την επανάληψη διαπραγματεύσεων για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου, εξέφρασε τον φόβο για «το ξέσπασμα ενός νέου εμφύλιου πολέμου στον Λίβανο».

Γαλλική μεσολάβηση
Παρά τη μερική «επιτυχία» των χθεσινών προσπαθειών της γαλλικής διπλωματικής αποστολής, η οποία κατάφερε να φέρει στο ίδιο τραπέζι για πρώτη φορά μέσα στους τελευταίους οκτώ μήνες εκπροσώπους των αντίπαλων πολιτικών και θρησκευτικών παρατάξεων, ο Κουσνέρ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που δεν ξεκινήσουν σοβαρές συνομιλίες για τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και δεν υπάρξει συναίνεση για τη διαδοχή του προέδρου Λαχούντ στις 24 του ερχόμενου Νοέμβρη... αυξάνεται ο κίνδυνος για το ξέσπασμα ενός νέου εμφυλίου στη χώρα.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: