Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2007

Κινητοποίηση για τις πυρκαγιές στην Αθήνα

Κινητοποίηση για τις πυρκαγιές στην Αθήνα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή για τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν οι πρόσφατες πυρκαγιές, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην Αθήνα.

ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ διοργάνωσαν συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και συμβασιούχοι πυροσβέστες). Με κεντρικό σύνθημα «σταματήστε τους υπευθύνους που συνετέλεσαν στο έγκλημα των πυρκαγιών», οι διαδηλωτές ζήτησαν απόδοση ευθυνών και άμεση λήψη μέτρων για την αποτροπή του φαινομένου ενώ κατήγγειλαν τις πολιτικές που «ευνοούν τα συμφέροντα και τους οικοπεδοφάγους» αποδίδοντάς σε αυτά τον χαρακτηρισμό «ασύμμετρη απειλή» .

Εξω από τη Βουλή τα συνθήματα επικεντρώθηκαν στην αναγκαιότητα πυροπροστασίας, με αναφορές στους εννέα εποχιακούς πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους και αιχμές για την ελαστική εργασία.

Νωρίτερα στη συγκέντρωση ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αδειούχων Πυροσβεστών Κώστας Παπαντώνης σε χαιρετισμό του ζήτησε την κατάργηση των «δασοκτόνων νόμων», την άμεση έκδοση δασικών χαρτών και την ολοκλήρωση του κτηματολογίου. Τόνισε ότι η προστασία του δασικού πλούτου και των περιουσιών είναι ευθύνη όλων και ότι απαιτείται κοινή απόφαση των κομμάτων για την οριστική ρύθμιση του προβλήματος. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης και πυρόσβεσης με χρηματοδοτήσεις και προσωπικό. Αναφέρθηκε στους 22 συναδέλφους του που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας κατά την τελευταία 20ετία.

Χαρακτήρισε κοινωνική αδικία την μη μονιμοποίησή τους, αρκετοί εκ των οποίων, όπως είπε, απασχολούνται περισσότερο από 20 χρόνια. Επιχειρηματολογώντας υπέρ της πρόσληψή τους, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα και γενικότερα τα έργα για την προστασία των δασών, ανέφερε ότι η οικονομική επιβάρυνση είναι ελάχιστη καθώς, όπως είπε, πέραν του οκταμήνου της σύμβασης τους, το υπόλοιπο χρόνο πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ. Επίσης ανέφερε ότι σχετική κινητοποίηση έχει προγραμματίσει η Ομοσπονδία για τις 11 Σεπτεμβρίου με πορεία διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και κατάθεση στεφανιών στον Αγνωστο Στρατιώτη.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, το στέλεχος του ΣΥΝ Δημήτρης Στρατούλης και από την ΟΛΜΕ ο Γρηγόρης Καλομοίρης.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Φωτιά στην περιοχή Βασιλικό Ηγουμενίτσας

Φωτιά στην περιοχή Βασιλικό Ηγουμενίτσας

Νέα φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Βασιλικό Ηγουμενίτσας και ήδη επεκτάθηκε στο βουνό, καταστρέφοντας μέχρι τώρα 400 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και 100 δασικής.

Ενισχυμένη από τους ανέμους, η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα και για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης από το έδαφος ενώ από τον αέρα, ρίψεις νερού γίνονται από ένα αεροσκάφος «Καναντέρ» και ένα ρωσικό ελικόπτερο.

Τα αίτια που προκάλεσαν την φωτιά, είναι προς το παρόν άγνωστα, ενώ δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Η Βουλγαρία δεν αποκλείει την απόσυρση της από τον αγωγό Μπουρκάς - Αλεξανδρούπολης

Η Βουλγαρία δεν αποκλείει την απόσυρση της από τον αγωγό Μπουρκάς - Αλεξανδρούπολης

Η Βουλγαρία δεν αποκλείει την πιθανότητα να αποσυρθεί από τον αγωγό Μπουρκάς - Αλεξανδρούπολης. Ο κύριος λόγος μιας τέτοιας απόφασης θα είναι η πίεση που ασκεί η ρωσική πλευρά στη Βουλγαρία και την Ελλάδα για της να πωλήσουν το μερίδιό τους από τον αγωγό.

Στο παρόν στάδιο η Βουλγαρία δεν είναι έτοιμη να αποσυρθεί αλλά θα αναμένει να τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός και τότε θα αποφασίσει για το αν θα αναθεωρήσει ή όχι την απόφασή της.

Μετά τη λειτουργία του αγωγού, η Βουλγαρία αναμένει πως θα αυξήσει το μερίδιό της.

Πηγή: Focus Information Agency

Καταδίκη οπαδών του ΠΑΟΚ για επεισόδια

Καταδίκη οπαδών του ΠΑΟΚ για επεισόδια

ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ Κομοτηνής οδηγήθηκαν οι πέντε από τους έξι οπαδούς του ΠΑΟΚ που καταδικάστηκαν σήμερα από το Πλημμελειοδικείο Ξάνθης σε επτάμηνη φυλάκιση, για φθορά ξένης περιουσίας, αντίσταση κατά της αρχής και σύσταση συμμορίας, μετά από πεντάωρη διαδικασία.

Οι καταδικασθέντες οδηγήθηκαν στις σωφρονιστικές φυλακές Κομοτηνής, αφού οι ποινές τους δεν είχαν ανασταλτικό χαρακτήρα, δεν ήταν εφέσιμες ούτε και εξαγοράσιμες, σύμφωνα με το νέο Νόμο περί εξωσχολικού αθλητισμού. Ακόμα οι καταδικασθέντες τιμωρήθηκαν με χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ έκαστος, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα έχουν δικαίωμα εισόδου στα γήπεδα.

Ο ένας που δεν καταδικάστηκε είναι ανήλικος και τέθηκε υπό την ολική επιμέλεια των γονέων του, ενώ του απαγορεύτηκε η είσοδος σε αθλητικούς χώρους για ένα χρόνο.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι ΗΠΑ καλούν Ιράν σε νέα διαπραγμάτευση για το πυρηνικό πρόγραμμα

Οι ΗΠΑ καλούν Ιράν σε νέα διαπραγμάτευση για το πυρηνικό πρόγραμμα

ΟΙ ΗΠΑ κάλεσαν σήμερα τους Ιρανούς «όσους φέρονται λογικά» να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό τους πρόγραμμα, τη στιγμή που ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, ένας συντηρητικός πραγματιστής, πραγματοποιεί δυναμική επιστροφή στους κόλπους της ιρανικής πολιτικής.

«Ελπίζουμε ότι τα λογικά στοιχεία στο Ιράν θα αδράξουν την ευκαιρία που δίνεται στη χώρα τους από τη διεθνή κοινότητα να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την ανάπτυξη ενός ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος, διαβεβαιώνοντας παράλληλα όλους ότι δεν θα είναι το πρόγραμμα αυτό ένα προκάλυμμα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων», δήλωσε σήμερα μιλώντας στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι.

«Θα ήθελα να πιστεύω ότι υπάρχουν και λογικά στοιχεία στους κόλπους της ιρανικής διοίκησης που εύχονται να τύχει σωστής εκμετάλλευσης αυτήν τη μοναδική ευκαιρία», πρόσθεσε ο κ. Κέισι, που κλήθηκε να σχολιάσει την εκλογή του κ. Ραφσαντζανί ως επικεφαλής της συνόδου ειδικών, ενός οργάνου που είναι επιφορτισμένο για την εκλογή του ανώτατου πνευματικού ηγέτη.

Η επανεμφάνιση του 73χρονου Ραφσαντζανί θεωρείται από τους πολιτικούς αναλυτές ως μια ώθηση των παραδοσιακών συντηρητικών κατά της σκληρής πτέρυγας που υποστηρίζει τον νυν πρόεδρο, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να χαρακτηρίσει τον κ. Ρασφαντζανί «λογικό». «Δεν γνωρίζω. Αυτό εξαρτάται από τις πολιτικές που θα υιοθετήσει», αρκέστηκε να δηλώσει ο κ. Κέισι.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ενημέρωση για την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών

Ενημέρωση για την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών

Από τις πυρκαγιές στην περιοχή της Πελοποννήσου, παρουσίασαν μικρή δραστηριότητα εστίες εντός της περιμέτρου, όπως στην περιοχή Καστόρι Ταϋγέτου, οι οποίες και αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις που παραμένουν στην περιοχή.

Τις επίγειες δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της ημέρας, υποστήριξαν:

  • Στον Πάρνωνα 7 Α/Φ, το Be-200 και 3 Ε/Π,
  • Στον Ταϋγετο 2 Α/Φ και 4 Ε/Π,
  • Στην Αρκαδία 2 Ε/Π και
  • Στην Ηλεία 1 Α/Φ.

Από τις νέες πυρκαγιές που ξεκίνησαν σήμερα, υπό μερικό έλεγχο βρίσκονται οι πυρκαγιές:

  • στο Νύφι Λακωνίας, που εκδηλώθηκε στις 12:15,
  • στην Κοκάλα Λακωνίας, που εκδηλώθηκε στις 13:00, ενώ η πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 16:00, στην ίδια περιοχή, σε μικρή απόσταση από την προηγούμενη, είναι σε εξέλιξη,
  • στα Φιλλιπακαίϊκα Ηλείας, που εκδηλώθηκε στις 13:30,
  • στα Παπαρνίκια στο Άγιο Όρος, που εκδηλώθηκε στις 14:00,
  • στην περιοχή Κάστρο Λευκάδας, που εκδηλώθηκε στις 16:00,
  • στο Νεοχώρι Ηλείας, που εκδηλώθηκε στις 16:10 και
  • στη Γιαννιτσού Μακρακώμης, που εκδηλώθηκε στις 16:45.

Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές στον Ποδόλακα Κέρκυρας, όπου εκτός από τις επίγειες δυνάμεις επιχείρησαν 1 Α/Φ και 1 Ε/Π.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13:15, στο Δ.Δ. Βασιλικού του Δήμου Ηγουμενίτσας, στο νομό Θεσπρωτίας, όπου επιχειρούν 13 οχήματα, 30 πυρ/στες, 20 άτομα πεζοπόρο, 1 Α/Φ και 1 Ε/Π. Η πυρκαγιά, μέχρι στιγμής, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα.

Από τη διεθνή συνδρομή, παραμένουν και επιχειρούν στον Ταΰγετο 55 άτομα, που αποτελούν το πεζοπόρο τμήμα από τη Βουλγαρία, ενώ τα υπόλοιπα ξένα πεζοπόρα τμήματα έχουν αποχωρήσει.

Από τις εναέριες δυνάμεις της ξένης συνδρομής, κατά τη χθεσινή ημέρα, επιχείρησαν 3 PZL από τη Σερβία, 3 Ε/Π από την Ελβετία και 3 Ε/Π από την Ολλανδία.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για αύριο, υψηλός δείκτης επικινδυνότητας (4) προβλέπεται για τις περιοχές Εύβοιας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Χίου, Κυκλάδων, Ρεθύμνου, Χανίων και Κυθήρων.

Πηγή: Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος

Ο Μπράουν υποστηρίζει νέες κυρώσεις του ΟΗΕ κατά του Ιράν

Ο Μπράουν υποστηρίζει νέες κυρώσεις του ΟΗΕ κατά του Ιράν

Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, επαναβεβαίωσε σήμερα ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια νέα απόφαση τους ΟΗΕ που θα επιβάλλει κυρώσεις στο Ιράν αν αυτή η χώρα συνεχίσει το πρόγραμμα της εμπλουτισμού ουρανίου.

Ο Μπράουν εκτίμησε ότι η διεθνής πίεση αρχίζει να φέρνει καρπούς, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε την Κυριακή, ότι το Ιράν έχει φθάσει σε μια νέα καμπή στο πυρηνικό του πρόγραμμα θέτοντας σε λειτουργία 3000 συσκευές φυγοκέντρισης για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

«Εξακολουθώ να σκέπτομαι ότι η διαδικασία (σ.σ. διεθνών πιέσεων) που έχει αρχίσει, και η οποία βεβαίως μπορεί να οδηγήσει σε μια τρίτη απόφαση του ΟΗΕ, είναι η σωστή», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη μηνιαία του συνέντευξη τύπου.

«Πρέπει να συγκεντρώσουμε τις προσπάθειες μας στον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η διαδικασία, όμως θα υποστηρίξουμε, αν χρειαστεί, μια τρίτη απόφαση του ΟΗΕ για το ζήτημα αυτό», τόνισε.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ψήφισμα της Ευρωβουλής για τις φυσικές καταστροφές με αναφορά στο «ελληνικό» άρθρο 24

Ψήφισμα της Ευρωβουλής για τις φυσικές καταστροφές με αναφορά στο «ελληνικό» άρθρο 24

Ψήφισμα για τις φυσικές καταστροφές υιοθέτησε η Ευρωβουλή μετά από πρωτοβουλία των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων. Παράλληλα, εγκρίθηκε τροπολογία με την οποία ζητείται να σταματήσει κάθε προσπάθεια μείωσης της προστασίας των δασών μέσω τροποποιήσεων του Ελληνικού Συντάγματος (άρθρο 24).

Συγκεκριμένα, με 342 ψήφους υπέρ και 274 κατά και 20 αποχές, εγκρίθηκε τροπολογία των Πρασίνων με την οποία «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει την πρακτική νομιμοποίησης παράνομων κατασκευών σε προστατευόμενες περιοχές και σε περιοχές που δεν επιτρέπεται γενικά η δόμηση».

Παράλληλα, ζητεί να σταματήσει άμεσα κάθε προσπάθεια μείωσης της προστασίας των δασών μέσω τροποποιήσεων του Ελληνικού Συντάγματος (άρθρο 24).

Στο ψήφισμα γίνεται απολογισμός του καταστροφικού έργου των πυρκαγιών στην Ελλάδα, ενώ γίνεται επίσης ειδική αναφορά στην Αρχαία Ολυμπία. Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να κινητοποιήσει το τρέχον Ταμείο Αλληλεγγύης και επιμένουν ζητώντας από το Συμβούλιο να καταλήξει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση σε απόφαση σχετικά με το νέο κανονισμό για το Ταμείο.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι είναι ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία πρόσβασης σε χρηματοδοτικούς πόρους της ΕΕ για την αποκατάσταση της καλλιεργήσιμης γης, να δημιουργηθεί ευρωπαϊκή δύναμη η οποία θα μπορεί να αντιδρά αμέσως σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο ευρωβουλευτές παροτρύνουν την Επιτροπή να ζητήσει από τα κράτη-μέλη να παρουσιάσουν τα επιχειρησιακά τους προγράμματα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, να διερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες της ΕΕ, να ενισχύσει την πρόληψη και την ετοιμότητα του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και τέλος να σταλεί αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη του.

Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, σε συνέντευξη Τύπου κάλεσε την κυβέρνηση να μην επιμείνει στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος μετά και από την απόφαση της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.

«Σημειώνω ότι αυτή η τροποποίηση δεν ψηφίστηκε από τους Ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο μετέχει η Νέα Δημοκρατία και για αυτό το λόγο ζητούμε, μετά την απόφαση της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, να δηλώσει ο κ. Καραμανλής ότι δεν πρόκειται να επιμείνει στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Γιάννης Βαρβιτσιώτης είπε ότι υιοθετήθηκαν στο σύνολό τους οι προτάσεις του ΕΛΚ και της ΝΔ.

«Η πρωτοβουλία για την έκδοση κοινού ψηφίσματος ξεκίνησε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το οποίο σε συνεργασία με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, ζήτησε την άμεση κινητοποίηση των μηχανισμών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών και την ανακούφιση των θυμάτων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα.»

Πηγή: in.gr

Ο αμερικανικός στρατός συνέλαβε δύο υπόπτους για τη λαθραία εισαγωγή οπλισμού στο Ιράκ από το Ιράν

Ο αμερικανικός στρατός συνέλαβε δύο υπόπτους για τη λαθραία εισαγωγή οπλισμού στο Ιράκ από το Ιράν

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως συνέλαβε δύο υπόπτους για τη μεταφορά όπλων από το Ιράν στο Ιράκ.

Οι συλλήψεις έγιναν σήμερα το πρωί στο χωριό Qazaniyah κοντά στα Ιρανικά σύνορα. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ο στρατός σκότωσε έναν ένοπλο.

Ο αμερικανικός στρατός ισχυρίζεται πως οι δύο συλληφθέντες εισήγαγαν λαθραία στη χώρα ιρανικά όπλα σε συνεργασία με την Ιρανική επαναστατική Φρουρά.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ευελπιστούν πως θα αποσπάσουν σημαντικές πληροφορίες από τους κρατούμενους, ώστε σύντομα να πραγματοποιήσουν και άλλες συλλήψεις και να εξαρθρώσουν το κύκλωμα που εισάγει λαθραία οπλισμό στο Ιράκ.

Πηγή: Voice of America

Ιράν: μεγάλο ρίσκο για τις ΗΠΑ μια στρατιωτική επέμβαση

Ιράν: μεγάλο ρίσκο για τις ΗΠΑ μια στρατιωτική επέμβαση

To Ιράν εξέδωσε σήμερα αυστηρή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ σχετικά με τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής επιχείρησης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος της ιρανικής απάντησης εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων της περιοχής.

"Οι ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες με τρια προβλήματα αν επιτεθούν στο Ιράν," είπε ο Rahim Yahya Safavi, στρατιωτικός σύμβουλος του Ali Khamenei.

"Αρχικά δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν εκ των προτέρων το μέγεθος και το είδος της αντίδρασης μας. Επίσης, δεν μπορούν να εκτιμήσουν πόσο τρωτοί είναι οι 200 000 στρατιώτες τους που διατηρούν στην περιοχή, εφόσον έχουμε ήδη εντοπίσει και αναγνωρίσει όλες τις στρατιωτικές τους βάσεις."

Ο Safavi, που ανέλαβε την περασμένη εβδομάδα αρχηγός της Επαναστατικής Φρουράς, προειδοποίησε πως μια αμερικανική επίθεση θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο Ισραήλ και στην προμήθεια της διεθνούς αγοράς με πετρέλαιο.

"Δεύτερο, δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί στο Ισραήλ και τρίτο, δεν ξέρουν τι επιπτώσεις θα έχει (η επίθεσή τους) στην παροχή πετρελαίου."

Η Ουάσινγκτον δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράν και την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους προειδοποίησε πως το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης πιθανόν να οδηγήσει την Μέση ανατολή σε "πυρηνικό ολοκαύτωμα."

Το Ιράν ανέκαθεν τόνιζε πως δεν πρόκειται να επιτεθεί σε καμία γειτονική του χώρα, προειδοποίησε όμως με συντριπτική αντίδραση σε περίπτωση επέμβασης στο έδαφός του.

Η Τεχεράνη κατέχει αρκετές συστοιχίες πυραύλων μέσου βεληνεκούς και ισχυρίζετια πως ο πύραυλος Shahab-3 έχει βεληνεκές 2000 χιλιόμετρα, κάτι που τοποθετεί το Ισραήλ και τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Αραβική χερσόνησο εντός της ακτίνας δράσης του.

Ο Ιρανός πρόεδρος Mahmoud Ahmadinejad απέρριψε την πιθανότητα μιας αμερικανικής επίθεσης εναντίον του Ιράν, όμως ο πρώην πρόεδρος Akbar Hashemi Rafsanjani προειδοποίησε πως μια ενδεχόμενη επίθεση είναι ακόμη ορατή.

Το Ιράν δεν απέκλεισε την χρήση του πετρελαίου ως όπλου, κάτι που προκάλεσε αρκετές φορές τριγμούς στις διεθνείς αγορές, οι οποίες φοβούνται πως η όποια μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ από το Ιράν θα οδηγήσει σε κατακόρυφη άνοδο των τιμών.

Εκφράζονται επίσης φόβοι πως το Ιράν ίσως κλείσει τα Στενά του Χορμούζ, ανακόπτοντας τη μεταφορά πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο προς τη Δύση.

Πηγή: Turkish Press

Πρόσκρουση πλοίου στον προβλήτα της Τήνου

Πρόσκρουση πλοίου στον προβλήτα της Τήνου

Η BLUE Star Ferries, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι σήμερα στις 14:35 το πλοίο της F/B Superferry ΙΙ, εκτελώντας δρομολόγιο από Μύκονο για Τήνο- Άνδρο-Ραφήνα, κατά τους χειρισμούς πρόσδεσης προσέκρουσε στον προβλήτα της Τήνου με αποτέλεσμα μικρής έκτασης ζημία στο βολβό του πλοίου.

Τη στιγμή της πρόσκρουσης στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 199 επιβάτες και πιο συγκεκριμένα 11 επιβάτες με προορισμό την Τήνο, 13 με προορισμό την Άνδρο, 175 με προορισμό τη Ραφήνα, 46 Ι.Χ. αυτοκίνητα, τρία φορτηγά, επτά μοτοσικλέτες και 62 άτομα πλήρωμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα είναι καλά στην υγεία τους. Το πλοίο επιθεωρείται από τις τοπικές αρχές. Για το συμβάν ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Τήνου, Άνδρου και Ραφήνας, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, καθώς και τα λιμενικά πρακτορεία της εταιρίας.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο Τζορτζ Μπους είναι ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, δείχνει δημοσκόπηση στην Αυστραλία

Ο Τζορτζ Μπους είναι ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, δείχνει δημοσκόπηση στην Αυστραλία

Η πλειοψηφία των Αυστραλών πιστεύει ότι ο Τζορτζ Μπους είναι ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, δείχνει δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα μερικές ώρες πριν από την άφιξη του αμερικανού προέδρου στο Σίδνεϊ.

Συνολικά το 52% των Αυστραλών κρίνει ότι ο Μπους είναι ο χειρότερος πρόεδρος των ΗΠΑ έναντι 32% που έχει αντίθετη γνώμη, δείχνει η έρευνα που έγινε από το ινστιτούτο Galaxy για λογαριασμό της Ιατρικής Ένωσης για την Πρόληψη των Πολέμων (MAPW).

"Οι Αυστραλοί δεν είναι αντιαμερικανοί, τάσσονται κατά της πολιτικής του Τζορτζ Μπους, ιδιαίτερα της εισβολής στο Ιράκ", εξήγησε ο Ρόμπερτ Μαρ, εκπρόσωπος της MAPW.

Πάντως ο αυστραλός πρωθυπουργός Τζορτζ Χάουαρντ, πιστός σύμμαχος του Μπους, δήλωσε αυτήν την εβδομάδα για τον αμερικανό πρόεδρο: "Τον εκτιμώ. Τον βρίσκω έξυπνο και συμπαθητικό".

Ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να φτάσει απόψε στο Σίδνεϊ για τη σύνοδο κορυφής του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Οι αριθμοί της εθνικής τραγωδίας

Οι αριθμοί της εθνικής τραγωδίας

ΣΟΚ προκαλούν οι αριθμοί που αποτυπώνουν την καταστροφή από τις πρόσφατες πυρκαγιές σε Πελοπόννησο και Εύβοια.

Στον αβάσταχτο πόνο για τους 65 νεκρούς έχει προστεθεί η απόγνωση για όλα όσα έγιναν στάχτη.

Τα καμένα χωριά υπολογίζονται σε 120 και οι πυρόπληκτοι σε 10.000. Περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και 400.000 στρέμματα αγροτικής γης έγιναν βορά στις φλόγες.

Η Ηλεία μετρά 45 νεκρούς, 3.500 άστεγοι, 850.000 στρέμματα καμένες δασικές εκτάσεις, καθώς και 230.000 στρέμματα καμένη αγροτική γη.

Βαρύ τίμημα πλήρωσαν και οι κάτοικοι της Αρκαδίας. Οι νεκροί έφτασαν τους 8, ενώ με βάση τα ως τώρα στοιχεία των τοπικών αρχών 421 σπίτια έπαθαν ζημιές, κάηκαν 550.000 στρέμματα δασικής έκτασης και 1.650 στρέμματα αγροτικής γης.

Έξι νεκρούς θρηνεί η Λακωνία, όπου ακόμα συνεχίζονται οι προσπάθειες να σβήσουν μεμονωμένες εστίες στον Πάρνωνα. Η πυρκαγιά άφησε πίσω της 6 νεκρούς, 20 κατεστραμμένα σπίτια, 75.000 στρέμματα καμένες δασικές εκτάσεις, 185.000 στρέμματα καμένους βοσκότοπους, 185.000 καμένα ελαιόδεντρα.

Δεκαεπτά δήμοι της Μεσσηνίας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από το πέρασμα της φωτιάς. Οι τοπικές αρχές έχουν ήδη καταμετρήσει 46 κατεστραμμένα σπίτια 135.000 στρέμματα καμένες δασικές εκτάσεις 42.500 στρέμματα καμένη αγροτική γη.

Μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών αντιμετώπισε και η Εύβοια, που μετράει 6 νεκρούς, 350.000 στρέμματα καμένες δασικές εκτάσεις, 60.000 στρέμματα καμένη αγροτική γη.

Ανυπολόγιστο είναι το πλήγμα στα οικοσυστήματα των περιοχών που κάηκαν. Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι πολλά από τα ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας ενδέχεται να εξαφανιστούν.

Κλιμάκια ειδικών επιστημόνων έχουν ήδη αρχίσει τις αυτοψίες, ώστε να αποτυπώσουν λεπτομερώς τις απώλειες και να καταρτίσουν ολοκληρωμένα σχέδια δράσης κατά περιοχή.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το Ισραήλ φέρεται έτοιμο να απελευθερώσει 100 κρατούμενους της Φατάχ

Το Ισραήλ φέρεται έτοιμο να απελευθερώσει 100 κρατούμενους της Φατάχ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ σκοπεύει να απελευθερώσει άλλους 100 κρατούμενους, μέλη της Φατάχ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Maariv.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται Ισραηλινούς αξιωματούχους, η απελευθέρωση των κρατουμένων αναμένεται να συμπέσει χρονικά με το Ραμαζάνι, το μήνα της νηστείας για τους μουσουλμάνους. Η πληροφορία αυτή ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.

Οι κρατούμενοι που θα απελευθερωθούν δεν πρέπει να έχουν εμπλακεί σε επιθέσεις που έχουν προκαλέσει το θάνατο Ισραηλινών.

Τον Ιούλιο σε μια κίνηση στήριξης του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς μετά την απώλεια του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας στις 15 Ιουνίου από τη Χαμάς, το Ισραήλ απελευθέρωσε περισσότερους από 250 κρατούμενους της Φατάχ. Χιλιάδες άτομα συνεχίζουν και κρατούνται από το Ισραήλ.

Επανασχεδιασμός διαχωριστικού φράκτη

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ζήτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση να σχεδιάσει ξανά την πορεία διαχωριστικού φράκτη στην παλαιστινιακή πόλη Μπίλιν της Δυτικής Όχθης. Πρόκειται για μια συμβολική νίκη των Παλαιστινίων κατοίκων της περιοχής.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα των κατοίκων του Μπίλιν, οι οποίοι διαμαρτύρονταν ότι ο διαχωριστικός φράκτης τους εμπόδιζε από το να έχουν πρόσβαση στο 50% των αγροτικών τους εκτάσεων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ισραήλ το διαχωριστικό είναι ένα μέτρο ασφαλείας, αλλά οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι αποτελεί παράνομη αρπαγή γης.

Οι διαμαρτυρίες για τον φράκτη γίνονταν σε εβδομαδιαία βάση εδώ και δύο χρόνια.

Πηγή: in.gr

Ρωσία: Εντοπίστηκε σε πτηνοτροφείο ο ιός Η5Ν1

Ρωσία: Εντοπίστηκε σε πτηνοτροφείο ο ιός Η5Ν1

Σε πτηνοτροφείο της περιοχής Κρανσοντάρ, στη νοτιοδυτική Ρωσία, εντοπίστηκε ο ιός Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία κτηνιατρικού ελέγχου.

«Συνολικά έχουν θανατωθεί 410 κοτόπουλα και άλλα 414 αναμένεται να θανατωθούν στο πτηνοτροφείο, που βρίσκεται στο χωριό Ραζντολνόγιε, μετά την ανίχνευση του ιού, αναφέρει η υπηρεσία στην ανακοίνωσή της.

Το αγρόκτημα βρίσκεται σε καραντίνα, δήλωσε ο Αλεξέϊ Αλεξεγένκο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας κτηνιατρικού ελέγχου. «Τα πουλερικά της φάρμας αυτής είχαν πουληθεί σε τοπική αγορά, αλλά μικρή είναι η πιθανότητα τα μολυσμένα κοτόπουλα να είχαν διατεθεί προς πώληση. Πολύ γρήγορα λάβαμε μέτρα», τόνισε ο ίδιος.

Ο θανατηφόρος ιός Η5Ν1 είχε ανιχνευθεί τον Φεβρουάριο σε πέντε εστίες στην περιοχή της Μόσχας.

Στα τέλη Αυγούστου οι ρωσικές υγειονομικές αρχές επέβαλαν προσωρινό εμπάργκο στις εισαγωγές πουλερικών από τη Γερμανία, μετά την ανίχνευση του υψηλής παθογένειας Η5Ν1 σε πτηνοτροφείο της Βαυαρίας στη νότια Γερμανία.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ενημέρωση για την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών

Ενημέρωση για την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών

Στους τόπους των πυρκαγιών, στις περιοχές της Αρκαδίας, της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, παραμένουν επίγειες δυνάμεις και πεζοπόρα τμήματα, για την αντιμετώπιση εστιών και για την αποφυγή αναζωπυρώσεων.
Συγκεκριμένα:

  • Στον Πάρνωνα παραμένουν 20 οχήματα, 60 πυρ/στες, 35 άτομα πεζοπόρο και 50 στρατιώτες. Από αέρος ενισχύουν τις επίγειες δυνάμεις 2 Α/Φ και 1 Ε/Π.
  • Στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, παραμένουν 59 οχήματα, 177 πυρ/στες, 102 άτομα πεζοπόρο και 200 στρατιώτες,
  • Στον Ταΰγετο, παραμένουν 14 οχήματα, 42 πυρ/στες και 100 άτομα πεζοπόρο και
  • Στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας παραμένουν 20 οχήματα, με 60 πυρ/στες και 100 άτομα πεζοπόρο.

Χθες το βράδυ, μετά την τελευταία ενημέρωση, εκδηλώθηκαν δύο νέες δασικές πυρκαγιές:

  • Στην περιοχή Ποδόλακας, στην Κέρκυρα, στις 21:25, όπου επιχειρούν 12 οχήματα, 25 πυρ/στες και 16 άτομα πεζοπόρο, ενώ από αέρος ενισχύονται από 1 Α/Φ και 1 Ε/Π. Η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση και δεν παρουσιάζει μέχρι στιγμής ιδιαίτερα προβλήματα.
  • Στην περιοχή Φαρακλάτα Αργοστολίου, στην Κεφαλονιά, στις 23:35, όπου επιχείρησαν 4 οχήματα με 12 πυρ/στες και έθεσαν άμεσα τη φωτιά υπό έλεγχο.

Επίσης, υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο Άκρος Επιδαύρου στην Αργολίδα, στις 19:20 χθες, ενώ η πυρκαγιά στο Δ/Δ Μυρσίνης στην Πρέβεζα είναι σε ύφεση και παραμένουν για την πλήρη κατάσβεσή της 10 οχήματα, 30 πυρ/στες και 14 άτομα πεζοπόρο.

Από τις 06:00 χθες το πρωί έως τις 06:00 σήμερα, εκδηλώθηκαν 35 νέες δασικές πυρκαγιές.

Αναφορικά με τις ξένες δυνάμεις, που μας συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης, αναχωρούν σήμερα και τα 2 τελευταία γαλλικά Α/Φ, το 1 Ε/Π από τη Νορβηγία, καθώς και το 1 Ε/Π από τη Σουηδία.
Από εναέρια μέσα παραμένουν 6 PZL από τη Σερβία, 3 Super Puma από την Ελβετία, 3 Super Puma από την Ολλανδία και 3 Ε/Π από τη Γερμανία εκ των οποίων τα 2 είναι εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης, όπως και το 1 Be 200.
Από τα ξένα πεζοπόρα τμήματα, έχουν παραμείνει τα τμήματα Σέρβων και Βουλγάρων, ενώ το γαλλικό πεζοπόρο σταμάτησε να επιχειρεί σήμερα και θα αναχωρήσει αύριο το πρωί.

Σε ετοιμότητα για σήμερα βρίσκονται 17 Α/Φ από τα 21 και 18 Ε/Π από τα 20.

Πηγή: Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος

Κάθοδος Γκιουλ

Κάθοδος Γκιουλ

Στα κατεχόμενα κατά πάσα πιθανότητα θα είναι, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, η πρώτη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Αμπντουλάχ Γκιουλ ως Πρόεδρος της Τουρκίας στο εξωτερικό. Το θέμα καθόδου Γκιουλ προέκυψε μετά από συνομιλία του με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τονίζουν τα δημοσιεύματα, τα οποία και αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ημερομηνία για την παράνομη επίσκεψη. Παράλληλα, ο τουρκικός Τύπος υπενθυμίζει ότι οι σχέσεις Ταλάτ - Σεζέρ δεν ήταν και οι καλύτερες, κάτι που προβλέπεται να αλλάξει με την παρουσία του Γκιουλ στον προεδρικό θώκο.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης «βλέπει» ο Αρχιεπίσκοπος πίσω από τις πυρκαγιές

Σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης «βλέπει» ο Αρχιεπίσκοπος πίσω από τις πυρκαγιές

Για ευρύτερο σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας έκανε λόγο τη Δευτέρα ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αναφερόμενος στις πυρκαγιές του Αυγούστου, τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε «όχι τυχαίες» και «ανεξερεύνητες».

Μετά την παράκληση που τελέστηκε υπέρ της γρήγορης ανάρρωσής του στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στο Μαϊάμι, ο κ. Χριστόδουλος, απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους λέγοντας:

«Αυτές τις ημέρες το πρόβλημα της υγείας μου έχει υποχωρήσει μέσα στο μυαλό μου, μέσα στην καρδιά μου, μέσα στη συνείδησή μου, όπως αυτό συμβαίνει σε κάθε Έλληνα μπροστά σε αυτή τη μεγάλη συμφορά, την οποία αντιμετωπίζει η πατρίδα μας με αυτές τις ανεξερεύνητες πυρκαγιές που έχουν κάψει όλη την Ελλάδα και απειλούν να κάψουν και ό,τι έχει μείνει χλωρό, πράγμα το οποίο πείθει κάθε λογικό άνθρωπο ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο αυτό το περιστατικό, αλλά ότι εντάσσεται μέσα σ' ένα ευρύτερο σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας μας ίσως κι εν όψει των εκλογών που έρχονται ύστερα από λίγες ημέρες».

Πηγή: in.gr

Συνελήφθησαν άτομα που σχεδίαζαν βομβιστική επίθεση

Συνελήφθησαν άτομα που σχεδίαζαν βομβιστική επίθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας (PET) συνέλαβαν σήμερα αρκετά άτομα στην Κοπεγχάγη μετά από πληροφορίες ότι σχεδίαζαν βομβιστική επίθεση .

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των συλληφθέντων ή αν η επίθεση επρόκειτο να εκδηλωθεί στην Δανία ή αλλού.

Η PET θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 13.00 (ώρα Ελλάδος) όπου θα αναφερθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Τον Φεβρουάριο,δικαστήριο της Κοπεγχάγης είχε καταδικάσει έναν Δανό μουσουλμάνο σε κάθειρξη επτά ετών με την κατηγορία ότι σχεδίαζε επίθεση στην Ευρώπη.

Τον Απρίλιο ,ένας Μαροκινός γεννημένος στη Δανία ,καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3-1/2 ετών με την κατηγορία ότι καλούσε τους μουσουλμάνους σε εμφύλιο πόλεμο.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Επιστολή Π. Ψωμιάδη στον Ευ. Μεϊμαράκη για την Β. Πατουλίδου

Επιστολή Π. Ψωμιάδη στον Ευ. Μεϊμαράκη για την Β. Πατουλίδου

Επιστολή προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Μεϊμαράκη απέστειλε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης σχετικά με το θέμα της Βούλας Πατουλίδου.

Με την επιστολή χαρακτηρίζει το ζήτημα που δημιουργήθηκε «μείζον θέμα πολιτικής ηθικής» και ζητά από τον υπουργό «κάθε ενδεχόμενο τρόπο ώστε η κ. Πατουλίδου να επανέλθει στο στράτευμα ως εξαιρετική περίπτωση, ως μια γυναίκα που τίμησε την Ελλάδα παγκοσμίως και ένωσε τους απανταχού Έλληνες».

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Το βράδυ της Πέμπτης το ντιμπέιτ των πολτικών αρχηγών

Το βράδυ της Πέμπτης το ντιμπέιτ των πολτικών αρχηγών

Έξι πολιτικοί αρχηγοί, έξι δημοσιογράφοι και έξι θεματικές ενότητες θα πρωταγωνιστήσουν το βράδυ της Πέμπτης στη μία και μοναδική τηλεοπτική αναμέτρηση των κομμάτων που θα μεταδοθεί σε εθνικό δίκτυο.

Όπως αναφέρει Το Βήμα, οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν το βράδυ της Τετάρτης στους κανόνες με τους οποίους θα διεξαχθεί αυτή η τηλεοπτική συζήτηση.

Εκτός από τους κ.κ. Κώστα Καραμανλή, Γιώργο Παπανδρέου, Αλέκα Παπαρήγα και Αλέκο Αλαβάνο θα συμμετάσχει και ο Γιώργος Καρατζαφέρης αφού το κόμμα του εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και ο Στέλιος Παπαθεμελής, αφού υπερίσχυσε η άποψη της κυβέρνησης ότι και το δικό του κόμμα εκπροσωπήθηκε από τον ίδιο στη Βουλή που διαλύθηκε.

Το συντονισμό της συζήτησης θα αναλάβει η δημοσιογράφος της ΝΕΤ κυρία Μαρία Χούκλη, ενώ τους πολιτικούς τους πολιτικούς αρχηγούς θα «ανακρίνουν» οι κυρίες Όλγα Τρέμη (Mega) Έλλη Στάη (Alpha), οι κ.κ. Ν.Ευαγγελάτος (ANT1), Ν.Χατζηνικολάου (Alter) Αλ.Παπαχελάς (Σκάι) και Αιμ.Λιάτσος (Star).

Η συζήτηση θα διαχωριστεί σε έξι ενότητες (εξωτερική πολιτική, οικονομική πολιτική, κοινωνική πολιτική, κοινωνική πολιτική, δημόσια διοίκηση, Παιδεία και γενικά πολιτικά ζητήματα) όπου κάθε δημοσιογράφος θα απευθύνει μία ερώτηση ανά ενότητα σε ένα πολιτικό αρχηγό κάθε φορά.

Κάθε ερώτηση των δημοσιογράφων δεν θα υπερβαίνει σε χρόνιο τα 30 δευτερόλεπτα, ενώ κάθε απάντηση των πολιτικών αρχηγών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 90 δευτερόλεπτα.

Πηγή: in.gr

Πυρκαγιές σε Κέρκυρα, Πρέβεζα

Πυρκαγιές σε Κέρκυρα, Πρέβεζα

Σε εξέλιξη είναι τα μέτωπα στην Κέρκυρα στον δήμο Κασσιόπης και στην Πρέβεζα στο δημοτικό διαμέρισμα Μυρσίνης. Για εμπρησμό κάνει λόγο ο δήμαρχος Ζαλόγγου.

Παράλληλα, σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε αργά το βράδυ της Δευτέρας στην Κεφαλονιά στην περιοχή Φαρακλάτα, σε δασική έκταση ανατολικά του Αργοστολίου

Κίνδυνος πυρκαγιών

Πολύ υψηλός είναι και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών στις περιοχές Πειραιώς (νήσος Κυθήρων), Μεσσηνίας, Λακωνίας και Χανίων.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Φωτιές: ουραγοί και στα Βαλκάνια

Φωτιές: ουραγοί και στα Βαλκάνια



Στην Τουρκία τα κονδύλια για τη δασοπροστασία ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ και στην Αλβανία διατίθενται άνω των 400.000 ευρώ για την κατασκευή πυροφυλακίων και υπολογιστικών συστημάτων εντοπισμού εστιών, ενώ η Ελλάδα φέτος διέθεσε 3,2 εκατ. ευρώ για την πρόληψη των πυρκαγιών και καμία διάθεση κονδυλίου σε τεχνολογία για την αντιμετώπισή τους...

«Δεδομένων των μεγεθών των δασικών εκτάσεων σε Τουρκία και Ελλάδα, τα ποσά που διατίθενται σε κάθε χώρα για τη δασοπροστασία είναι σαφώς δυσανάλογα. Η Τουρκία αναμφίβολα ξοδεύει πολύ περισσότερα για την πρόληψη των πυρκαγιών και ας είναι και οι δύο μεσογειακές χώρες με τα ίδια πάνω- κάτω προβλήματα όσον αφορά τις δασικές φωτιές», αναφέρει ο επικεφαλής της Ομάδας Ειδικών για τις Δασικές Πυρκαγιές του ΟΗΕ Γιόχαν Γκόλνταμερ. «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που εντοπίζουμε στην Ελλάδα, το οποίο φάνηκε και από τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που χάθηκαν τις τελευταίες ημέρες, είναι ο χρόνος αντίδρασης των αρμοδίων υπηρεσιών κατάσβεσης από τη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Πιστεύω ότι η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στη μικρή κάλυψη των πυροσβεστικών δυνάμεων ανά αριθμό κατοίκων. Για παράδειγμα, στη Γερμανία αντιστοιχούν 13- 14 πυροσβέστες- μαζί με τους εθελοντές- σε 1.000 κάτοικους, ενώ στην Ελλάδα η αναλογία δεν ξεπερνάει τους 1,2 προς 1.000. Όσον αφορά τους εθελοντές των πυροσβεστικών υπηρεσιών, στη Γερμανία είναι πλήρως εξοπλισμένοι και διαθέτουν όλα τα απαραίτητα τεχνολογικά βοηθήματα, ακόμα και συστήματα τηλεειδοποίησης, έτσι ώστε να τους ενημερώνουν όταν υπάρχει εστία κοντά στο τμήμα όπου υπάγονται», επισημαίνει ο Γερμανός κ. Γκόλνταμερ.

Χάσαμε τους εθελοντές

Πριν από μερικά χρόνια η αναλογία πυροσβεστών ανά 1.000 κατοίκους στην Ελλάδα ήταν σαφώς καλύτερη. «Μέχρι το 2004 στη χώρα μας υπήρχε ο μηχανισμός εθελοντών πυροσβεστών, οι οποίοι υπάγονταν σε πυροσβεστικά τμήματα της περιφέρειας. Σήμερα έχει κατακρεουργηθεί. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τα κονδύλια πρόληψης των πυρκαγιών. Έως το 2004 παρείχαμε περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ, σήμερα όμως έχουμε φτάσει τα 3,2 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, φέτος θα κληθούμε να πληρώσουμε πάνω από 25 εκατ. ευρώ για ενοικιάσεις εναέριων μέσων κατάσβεσης», αναφέρει ο Δημήτρης Καρύδης, υπεύθυνος του τομέα Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος βουλευτής.

Όσον αφορά τα αυτοματοποιημένα συστήματα εντοπισμού των εστιών που έχουν τοποθετηθεί στη Γερμανία, αυτά ανέρχονται σε 102 για όλη την επικράτεια και το συνολικό κόστος τους υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχει ούτε ένα...

Κίνητρο η δόμηση

«Το 1991, όταν είχα έρθει σε συνέδριο για τη πρόληψη των πυρκαγιών στη χώρα σας, θυμάμαι ότι συζητούσαμε το πρόβλημα του δασολογίου. Στη Γερμανία, εκτός από το πλήρες δασολόγιο που έχει καταρτιστεί εδώ και δεκαετίες, έχουμε αυστηρότατους νόμους για τη δόμηση στις καμένες εκτάσεις. Από όσο γνωρίζω, το πρόβλημα της χαρτογράφησης των ελληνικών δασών συνεχίζει να υφίσταται, 16 χρόνια μετά ύστερα από εκείνο το συνέδριο. Επιπλέον, πιστεύω ότι οι νόμοι για τη δόμηση στα καμένα πρέπει να γίνουν αυστηρότεροι στη χώρα σας, καθώς οποιαδήποτε ανοχή από τις αρμόδιες αρχές αποτελεί κίνητρο για να μπαίνουν φωτιές», λέει ο κ. Γκόλνταμερ που αυτές τις ημέρες ετοιμάζει αναφορά για τον ΟΗΕ, στην οποία θα εισηγηθεί τη συνάντηση όλων των ηγετών της Βαλκανικής για τη χάραξη κοινής δράσης σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές. «Είναι απαραίτητο οι πολιτικοί των βαλκανικών χωρών να ενημερωθούν και να κατανοήσουν ότι πρέπει να διαθέσουν γενναία κονδύλια για την πρόληψη των πυρκαγιών, οι οποίες αναμένεται να γίνονται όλο και πιο καταστροφικές στο μέλλον», αναφέρει.

Και στην Αλβανία

«Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές ελήφθη η απόφαση να διατεθούν 400.000 ευρώ (50 εκατ. λεκ) για την κατασκευή και στελέχωση πυροφυλακίων και την ανάπτυξη συστημάτων εντοπισμού εστιών», λέει ο Γκεντσί Χόξχατζ από τη γενική διεύθυνση Δασών και Βοσκοτόπων του υπουργείου Περιβάλλοντος της Αλβανίας. «Αν και ολοκληρώσαμε το δασολόγιο πριν από τρία χρόνια, ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την αλλαγή χρήσης της γης καθώς δεν έχουν θεσπιστεί νόμοι. Ωστόσο, πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξει η αυστηρή νομοθεσία που απαιτείται για να περιοριστούν οι εμπρησμοί στη χώρα μας. Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις», τονίζει ο κ. Χόξχατζ.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Γενέθλια με γκρίνια: Κορυφαία στελέχη αμφισβητούν τη στρατηγική του Γιώργου Παπανδρέου


Γενέθλια με γκρίνια: Κορυφαία στελέχη αμφισβητούν τη στρατηγική του Γιώργου Παπανδρέου

Δώδεκα ημέρες πριν από τις κάλπες της 16ης Σεπτεμβρίου και ανήμερα των γενεθλίων του το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε - σύμφωνα με κορυφαίο κομματικό παράγοντα - «να τρώγεται με τις σάρκες του»! Να δίνει επί τέσσερις ημέρες, από την περασμένη Παρασκευή, τη μάχη για την κυρία Φώφη Γεννηματά, με μια ένταση που ουσιαστικά «κάλυψε ακόμη και το σχέδιο ανασυγκρότησης για την Ηλεία». Να δέχεται τα πυρά της κυρίας Βούλας Πατουλίδου που έχουν ως στόχο την προσωπική αξιοπιστία του κ. Γιώργου Παπανδρέου. «Με κοίταξε στα μάτια και μου είπε, “δεσμεύομαι να είσαι στο Επικρατείας”», κατήγγειλε. Να λαμβάνει την προειδοποίηση του κ. Κίμωνα Κουλούρη ότι «θα ήταν αδιανόητο να χάσει το ΠΑΣΟΚ από αυτή την τόσο κακή κυβέρνηση»…

«Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να καίγεται στην Πελοπόννησο, να πνίγεται στη Χαλκιδική και εμείς να ασχολούμαστε με τη Φώφη και τη Βούλα;» Αυτό είναι το ερώτημα που κυριαρχεί στις συζητήσεις - και τις εσωτερικές αναζητήσεις - των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Κορυφαίοι, μεσαία στελέχη και απλά μέλη έχουν τον ίδιο προβληματισμό: «Μένουν 12 μέρες και δεν έχουμε πει κουβέντα για το πρόγραμμα και το διακύβευμα των εκλογών. Ο χρόνος τελειώνει»! Οι περισσότεροι έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται την επόμενη μέρα…

Αυτοί, όμως, που θα έπρεπε να έχουν το μεγαλύτερο άγχος, οι επιτελείς του κ. Γ. Παπανδρέου, δεν φαίνεται να ανησυχούν. Η Χαριλάου Τρικούπη επέμεινε και χθες να προβάλλει τη μη ανακήρυξη της υποψηφιότητας της κυρίας Φ. Γεννηματά από τον Αρειο Πάγο θεωρώντας- προφανώς- ότι το θέμα την ευνοεί. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι δημοσκόποι και επικοινωνιολόγοι έχουν διαμηνύσει στους συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πως «το θέμα της Φώφης μπορεί να συσπειρώνει κάποιους κομματικούς αλλά δεν αφορά την κοινωνία»! Πάντως, επί τέσσερις ημέρες η Χαριλάου Τρικούπη δεν μπόρεσε να βρει ούτε ένα συνταγματολόγο να πει πως είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα η υποψηφιότητα της κυρίας Γεννηματά. Ακόμη και ο κ. Ευ. Βενιζέλος, σε γραπτή δήλωσή του που έδωσε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Κυριακής, στάθηκε μόνο στο ασυνήθιστο της παρέμβασης του Αρείου Πάγου και άφησε τους πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους! Κράτησε έτσι σαφείς αποστάσεις από τα περί «δικαστικού πραξικοπήματος» που είπε η Χαριλάου Τρικούπη. Γιατί η αλήθεια είναι ότι ούτε οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε και η ίδια η κυρία Φ. Γεννηματά είχαν ρωτήσει πριν προχωρήσουν τους συνταγματολόγους του κόμματος (Βενιζέλος, Λοβέρδος, Τσάτσος). Εξ ου και η σιωπή ή οι εξαιρετικά τυπικές δηλώσεις τους. Ο γραμματέας του κόμματος κ. Νίκος Αθανασάκης έμεινε έτσι «χωρίς κάλυψη» στην εξαιρετικά σκληρή δήλωση που είχε κάνει το βράδυ του Σαββάτου? γεγονός που προκάλεσε την έντονη δυσφορία του, όχι μονάχα για κομματικά στελέχη αλλά και για άτομα από το περιβάλλον του κ. Γ. Παπανδρέου.

Αίσθηση αλλά και δυσφορία έχει προκαλέσει σε έναν ευρύ κύκλο στελεχών η επιμονή της κυρίας Γεννηματά να προβάλλει στις συνεντεύξεις της το προσωπικό της θέμα. «Θα έπρεπε να μιλά για την Ηλεία την ανασυγκρότηση της οποίας ανέλαβε», έλεγε με οργή κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σε συγκέντρωση στενών πολιτικών του φίλων που έκανε στην εκλογική του περιφέρεια. Είχε μάλιστα στα χέρια του την απομαγνητοφώνηση μιας συνέντευξής της. «Είστε έτοιμη να επιστρέψετε στην Εθνική Τράπεζα;» τη ρώτησε δημοσιογράφος του Alpha 9.89. «Πιστεύω ότι στις 17 κυβέρνηση θα είναι το ΠΑΣΟΚ γιατί οι πολίτες βλέπουν την ακυβερνησία που υπάρχει σε αυτή τη χώρα», απάντησε η κυρία Φ. Γεννηματά κάνοντας το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ «να εκραγεί», σύμφωνα με την περιγραφή αυτόπτη μάρτυρα. Σε ό,τι αφορά στην επιμονή της Χαριλάου Τρικούπη στο θέμα των προσώπων η αντίδραση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι ενδεικτική. «Συζητάμε μέρες τι θα γίνει με τον χ ή τον ψ, δεν είναι αυτό το πρόβλημα που θέλει ο κόσμος για τις εκλογές. Δεν είναι η Πατουλίδου το πρόβλημα του κόσμου», διεμήνυσε ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας. «Αυτό το θέμα σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί το ζήτημα των εκλογών», προσέθεσε ο κ. Γιώργος Φλωρίδης για την έκπτωση από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της κυρίας Φώφης Γεννηματά. «Αντί να συζητάμε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα της ανασυγκρότησης των κατεστραμμένων περιοχών, μιλάμε για ένα διαδικαστικό ζήτημα που έχει πολιτική χροιά», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αναταράξεις για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον κ. Κώστα Λαλιώτη, πριν βρεθεί στη δωδέκατη τιμητική θέση, είχε προταθεί η… 5η, κάτι που ο πρώην γραμματέας αρνήθηκε. Οταν ερωτάται, πάντως, σχετικά περιορίζεται να πει «εγώ κάνω τη δουλειά μου».

Γενικότερα, πάντως, οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ σιωπούν. Καθένας κοιτά την προεκλογική του εκστρατεία και πέραν αυτής ουδέν. Μονάχα στο παρασκήνιο αφήνουν να διαφανούν η αγωνία τους για το χρόνο που τρέχει και οι διαφωνίες τους για την ακολουθούμενη πολιτική. Καταρχάς καταλογίζουν στους επιτελείς του κ. Γ. Παπανδρέου διαφορά φάσης στην αντίδραση απέναντι στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. «Την ώρα που η κυβέρνηση έδινε αποζημιώσεις - με τον τρόπο που τις έδινε - το ΠΑΣΟΚ είχε μείνει στις ασύμμετρες απειλές» είναι το πρώτο τους επιχείρημα. Δεύτερον, με αφορμή τον εγκλωβισμό του ΠΑΣΟΚ σε υποθέσεις προσώπων αναφέρουν πως «δεν είναι δυνατόν να βάζουμε αυτογκόλ δείχνοντας προχειρότητα αλλά και έλλειψη σχεδίου». Κανείς, βέβαια, δεν είναι διατεθειμένος να μιλήσει ανοιχτά πριν από τις εκλογές. «Περιμένουμε την εντολή του λαού», λένε χαρακτηριστικά…

Ρωσία: Στα τέλη Σεπτεμβρίου οι απ' ευθείας διαπραγματεύσεις για το Κόσοβο

Ρωσία: Στα τέλη Σεπτεμβρίου οι απ' ευθείας διαπραγματεύσεις για το Κόσοβο

Οι απ' ευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου θα διεξαχθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Ρώσο εκπρόσωπο της "τρόικας" των διεθνών διαπραγματευτών, Αλεξάντρ Μπότσαν Χάρτσενκο.

"Στη Βιέννη (όπου η τρόικα είχε την περασμένη εβδομάδα ξεχωριστές επαφές με τις αντιπροσωπείες των Σέρβων και των Κοσοβάρων) καθορίσαμε το πρόγραμμα εργασίας των επόμενων εβδομάδων" είπε ο Ρώσος εκπρόσωπος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Βρέμια Νοβόστεϊ".

Οπως είπε, οι απ' ευθείας διαπραγματεύσεις θα γίνουν πιθανότατα στις 27 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά τη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για το Κόσοβο στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας.

Ο Μπότσαν-Χάρτσενκο δεν απέκλεισε την πιθανότητα το Βελιγράδι να εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο ή τον πρωθυπουργό της Σερβίας. Είπε πάντως ότι το σημαντικότερο όλων δεν είναι το "επίπεδο εκπροσώπησης" αλλά η συμφωνία των δύο πλευρών να ξεκινήσουν άμεσο διάλογο στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΗΠΑ: Εντός της λίστας των κρατών που στηρίζουν την τρομοκρατία η Β. Κορέα

ΗΠΑ: Εντός της λίστας των κρατών που στηρίζουν την τρομοκρατία η Β. Κορέα

Ο Κρίστοφερ Χιλ, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού, που είναι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, διέψευσε κατηγορηματικά ότι η Ουάσινγκτον συμφώνησε να βγάλει την Πιονγιάνγκ από τον κατάλογο των κρατών που στηρίζουν την τρομοκρατία, όπως μετέδωσε σήμερα το ιαπωνικό πρακτορείο Κιόντο.

Οχι, δεν βγήκε από τον κατάλογο των τρομοκρατών" είπε ο Χιλ από το Σίδνεϊ όπου έφτασε μετά τη συνάντηση που είχε στη Γενεύη με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Κιμ Κίε Γκουάν. "Αυτό είναι κάτιπου εξαρτάται από την περαιτέρω αποπυρηνικοποίηση" της Βόρειας Κορέας πρόσθεσε, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

"Δεν θέλω να επεκταθώ. Είχαμε κάποιες ιδιωτικές διπλωματικές συζητήσεις για το πώς θα προχωρήσουμε", είπε.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας είχε μεταδώσει την Δευτέρα, επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, ότι στις συνομιλίες της Γενεύης οι ΗΠΑ συμφώνησαν να βγάλουν τη χώρα από τον κατάλογο των υποστηρικτών της τρομοκρατίας.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δύο ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις στο Ισλαμαμπάντ

Δύο ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις στο Ισλαμαμπάντ

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε δύο επίθεσεις που σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο Ραβαλπίντι, στα προάστια του Ισλαμαμπάντ.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε ένα λεωφορείο που μετέφερε υπαλλήλους του υπουργείου Άμυνας και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 10 άτομα.

Η δεύτερη έγινε σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την πρώτη, πιθανότατα από έναν καμικάζι που επέβαινε σε μηχανάκι και ανατινάχθηκε σε μια πολυσύχναστη αγορά της περιοχής.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αλλά δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για πολίτες ή για αστυνομικούς.

Ο αριθμός των τραυματιών παραμένει επίσης αδιευκρίνιστος.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ