Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2007

Οι ΗΠΑ καλούν Ιράν σε νέα διαπραγμάτευση για το πυρηνικό πρόγραμμα

Οι ΗΠΑ καλούν Ιράν σε νέα διαπραγμάτευση για το πυρηνικό πρόγραμμα

ΟΙ ΗΠΑ κάλεσαν σήμερα τους Ιρανούς «όσους φέρονται λογικά» να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό τους πρόγραμμα, τη στιγμή που ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, ένας συντηρητικός πραγματιστής, πραγματοποιεί δυναμική επιστροφή στους κόλπους της ιρανικής πολιτικής.

«Ελπίζουμε ότι τα λογικά στοιχεία στο Ιράν θα αδράξουν την ευκαιρία που δίνεται στη χώρα τους από τη διεθνή κοινότητα να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την ανάπτυξη ενός ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος, διαβεβαιώνοντας παράλληλα όλους ότι δεν θα είναι το πρόγραμμα αυτό ένα προκάλυμμα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων», δήλωσε σήμερα μιλώντας στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι.

«Θα ήθελα να πιστεύω ότι υπάρχουν και λογικά στοιχεία στους κόλπους της ιρανικής διοίκησης που εύχονται να τύχει σωστής εκμετάλλευσης αυτήν τη μοναδική ευκαιρία», πρόσθεσε ο κ. Κέισι, που κλήθηκε να σχολιάσει την εκλογή του κ. Ραφσαντζανί ως επικεφαλής της συνόδου ειδικών, ενός οργάνου που είναι επιφορτισμένο για την εκλογή του ανώτατου πνευματικού ηγέτη.

Η επανεμφάνιση του 73χρονου Ραφσαντζανί θεωρείται από τους πολιτικούς αναλυτές ως μια ώθηση των παραδοσιακών συντηρητικών κατά της σκληρής πτέρυγας που υποστηρίζει τον νυν πρόεδρο, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να χαρακτηρίσει τον κ. Ρασφαντζανί «λογικό». «Δεν γνωρίζω. Αυτό εξαρτάται από τις πολιτικές που θα υιοθετήσει», αρκέστηκε να δηλώσει ο κ. Κέισι.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: