Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2007

Ιράν: μεγάλο ρίσκο για τις ΗΠΑ μια στρατιωτική επέμβαση

Ιράν: μεγάλο ρίσκο για τις ΗΠΑ μια στρατιωτική επέμβαση

To Ιράν εξέδωσε σήμερα αυστηρή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ σχετικά με τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής επιχείρησης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος της ιρανικής απάντησης εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων της περιοχής.

"Οι ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες με τρια προβλήματα αν επιτεθούν στο Ιράν," είπε ο Rahim Yahya Safavi, στρατιωτικός σύμβουλος του Ali Khamenei.

"Αρχικά δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν εκ των προτέρων το μέγεθος και το είδος της αντίδρασης μας. Επίσης, δεν μπορούν να εκτιμήσουν πόσο τρωτοί είναι οι 200 000 στρατιώτες τους που διατηρούν στην περιοχή, εφόσον έχουμε ήδη εντοπίσει και αναγνωρίσει όλες τις στρατιωτικές τους βάσεις."

Ο Safavi, που ανέλαβε την περασμένη εβδομάδα αρχηγός της Επαναστατικής Φρουράς, προειδοποίησε πως μια αμερικανική επίθεση θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο Ισραήλ και στην προμήθεια της διεθνούς αγοράς με πετρέλαιο.

"Δεύτερο, δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί στο Ισραήλ και τρίτο, δεν ξέρουν τι επιπτώσεις θα έχει (η επίθεσή τους) στην παροχή πετρελαίου."

Η Ουάσινγκτον δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράν και την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους προειδοποίησε πως το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης πιθανόν να οδηγήσει την Μέση ανατολή σε "πυρηνικό ολοκαύτωμα."

Το Ιράν ανέκαθεν τόνιζε πως δεν πρόκειται να επιτεθεί σε καμία γειτονική του χώρα, προειδοποίησε όμως με συντριπτική αντίδραση σε περίπτωση επέμβασης στο έδαφός του.

Η Τεχεράνη κατέχει αρκετές συστοιχίες πυραύλων μέσου βεληνεκούς και ισχυρίζετια πως ο πύραυλος Shahab-3 έχει βεληνεκές 2000 χιλιόμετρα, κάτι που τοποθετεί το Ισραήλ και τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Αραβική χερσόνησο εντός της ακτίνας δράσης του.

Ο Ιρανός πρόεδρος Mahmoud Ahmadinejad απέρριψε την πιθανότητα μιας αμερικανικής επίθεσης εναντίον του Ιράν, όμως ο πρώην πρόεδρος Akbar Hashemi Rafsanjani προειδοποίησε πως μια ενδεχόμενη επίθεση είναι ακόμη ορατή.

Το Ιράν δεν απέκλεισε την χρήση του πετρελαίου ως όπλου, κάτι που προκάλεσε αρκετές φορές τριγμούς στις διεθνείς αγορές, οι οποίες φοβούνται πως η όποια μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ από το Ιράν θα οδηγήσει σε κατακόρυφη άνοδο των τιμών.

Εκφράζονται επίσης φόβοι πως το Ιράν ίσως κλείσει τα Στενά του Χορμούζ, ανακόπτοντας τη μεταφορά πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο προς τη Δύση.

Πηγή: Turkish Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: