Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2007

Ψήφισμα της Ευρωβουλής για τις φυσικές καταστροφές με αναφορά στο «ελληνικό» άρθρο 24

Ψήφισμα της Ευρωβουλής για τις φυσικές καταστροφές με αναφορά στο «ελληνικό» άρθρο 24

Ψήφισμα για τις φυσικές καταστροφές υιοθέτησε η Ευρωβουλή μετά από πρωτοβουλία των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων. Παράλληλα, εγκρίθηκε τροπολογία με την οποία ζητείται να σταματήσει κάθε προσπάθεια μείωσης της προστασίας των δασών μέσω τροποποιήσεων του Ελληνικού Συντάγματος (άρθρο 24).

Συγκεκριμένα, με 342 ψήφους υπέρ και 274 κατά και 20 αποχές, εγκρίθηκε τροπολογία των Πρασίνων με την οποία «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει την πρακτική νομιμοποίησης παράνομων κατασκευών σε προστατευόμενες περιοχές και σε περιοχές που δεν επιτρέπεται γενικά η δόμηση».

Παράλληλα, ζητεί να σταματήσει άμεσα κάθε προσπάθεια μείωσης της προστασίας των δασών μέσω τροποποιήσεων του Ελληνικού Συντάγματος (άρθρο 24).

Στο ψήφισμα γίνεται απολογισμός του καταστροφικού έργου των πυρκαγιών στην Ελλάδα, ενώ γίνεται επίσης ειδική αναφορά στην Αρχαία Ολυμπία. Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να κινητοποιήσει το τρέχον Ταμείο Αλληλεγγύης και επιμένουν ζητώντας από το Συμβούλιο να καταλήξει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση σε απόφαση σχετικά με το νέο κανονισμό για το Ταμείο.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι είναι ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία πρόσβασης σε χρηματοδοτικούς πόρους της ΕΕ για την αποκατάσταση της καλλιεργήσιμης γης, να δημιουργηθεί ευρωπαϊκή δύναμη η οποία θα μπορεί να αντιδρά αμέσως σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο ευρωβουλευτές παροτρύνουν την Επιτροπή να ζητήσει από τα κράτη-μέλη να παρουσιάσουν τα επιχειρησιακά τους προγράμματα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, να διερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες της ΕΕ, να ενισχύσει την πρόληψη και την ετοιμότητα του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και τέλος να σταλεί αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη του.

Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, σε συνέντευξη Τύπου κάλεσε την κυβέρνηση να μην επιμείνει στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος μετά και από την απόφαση της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.

«Σημειώνω ότι αυτή η τροποποίηση δεν ψηφίστηκε από τους Ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο μετέχει η Νέα Δημοκρατία και για αυτό το λόγο ζητούμε, μετά την απόφαση της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, να δηλώσει ο κ. Καραμανλής ότι δεν πρόκειται να επιμείνει στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Γιάννης Βαρβιτσιώτης είπε ότι υιοθετήθηκαν στο σύνολό τους οι προτάσεις του ΕΛΚ και της ΝΔ.

«Η πρωτοβουλία για την έκδοση κοινού ψηφίσματος ξεκίνησε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το οποίο σε συνεργασία με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, ζήτησε την άμεση κινητοποίηση των μηχανισμών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών και την ανακούφιση των θυμάτων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα.»

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: