Κυριακή 26 Αυγούστου 2007

Οι φωτιές στην Πελοπόννησο

Οι φωτιές στην Πελοπόννησο

Η φωτιά από την Ηλεία που έφτασε στη Γορτυνία απειλεί χωριά των Δήμων Γόρτυνας και Ηραίας και έχει κατεύθυνση προς το χωριό Ριζοσπηλιά του δήμου Δημητσάνας.

Αρκετοί οικισμοί της Γορτυνίας έχουν εκκενωθεί.

Η κατάσταση είναι δυσκολότερη στην περιοχή της Τεγέας, όπου η φωτιά έχει ακτίνα μήκους 5 περίπου χιλιομέτρων και έχει κυκλώσει το χωριό Κάνδαλος. Άλλο ένα μέτωπο πυρκαγιάς πλησιάζει το χωριό Βαλτέτσι, σύμφωνα με δήλωση του Δημάρχου της περιοχής Νίκου Παπανικολάου.

Στο μεταξύ, νέα φωτιά προκλήθηκε νωρίτερα στην περιοχή Μουστός, κοντά στα Κουτρουφά Κυνουρίας, η οποία ήδη τέθηκε υπό έλεγχο, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Δαλιάνης.

Τέλος αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στις εθνικές οδούς Τρίπολης Σπάρτης και Καλαμάτας -Σπάρτης μέσω Ταϋγέτου, η οποία είχε διακοπεί λόγω των πυρκαγιών.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Πελοπόννησο και Εύβοια

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Πελοπόννησο και Εύβοια

Τους 61 έφτασαν οι νεκροί από την πύρινη λαίλαπα που εξακολουθεί να πλήττει τη χώρα. Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας εποχικός πυροσβέστης, έχασαν τη ζωή τους στο Μίστρο Ευβοίας, ενώ δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές στον Πλάτανο Ηλείας.

Η Ηλεία εξακολουθεί να είναι ο νομός στον οποίο επικεντρώνονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, όπου τα πύρινα μέτωπα εξακολουθούν να μαίνονται. Αυτήν την ώρα κινδυνεύουν τα χωριά Γρύλλος, Δούκα και Μηλιές, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, η οποία νωρίτερα τυλίχτηκε στις φλόγες.

Έκκληση για βοήθεια απηύθυνε μέσω του MEGA κάτοικος του νομού Ηλείας, ο οποίος επίσης ανέφερε ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι στο χωριό Δούκα.

Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε πριν από λίγο και στη Βαρβάσαινα.

Πολύ δύσκολη είναι όμως και η κατάσταση στην Εύβοια, όπου σε εξέλιξη εξακολουθούν να είναι τα μέτωπα στα Στύρα και το Μίστρο, χωρίς πάντως αυτή την ώρα να απειλούνται σπίτια.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική, σήμερα στη χώρα εκδηλώθηκαν 60 νέες πυρκαγιές, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, έγιναν προσαγωγές για εμπρησμό σε Πελοπόννησο, Εύβοια και Ξάνθη.


Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

"Ασύμμετρη απειλή"

"Ασύμμετρη απειλή"

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, εξερχόμενος σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, έκανε λόγο για "ασύμμετρη απειλή" που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο Βύρωνας Πολύδωρας, ο οποίος θεωρητικά είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό της επιχείρησης αντιμετώπισης των πυρκαγιών και ανακούφισης των πληγέντων, έκανε λόγο για συγκεκριμένα στοιχεία, καταθέσεις και αποδείξεις που ενισχύουν τον ισχυρισμό του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις έρευνες συμμετέχουν και κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, υπογραμμίζοντας έτσι την κατεύθυνση προς την οποία θα επιχειρήσει να στρέψει τις έρευνές της η κυβέρνηση, θέλοντας παράλληλα να δικαιολογήσει και τις τεράστιες καθυστερήσεις και ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού.

Οσον αφορά στην πορεία των επιχειρήσεων, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος και με την ελπίδα ότι την Δευτέρα θα δοθεί το χαριστικό πλήγμα στα μεγάλα μέτωπα. Ωστόσο, και αυτό το βράδυ θα είναι εφιαλτικό για τους κατοίκους πολλών περιοχών, ειδικά στην Ηλεία και την Εύβοια, που θρηνούν και τους περισσότερους νεκρούς.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Εξετάζεται περαιτέρω αποστολή εναέριων μέσων από τη Ρωσία

Εξετάζεται περαιτέρω αποστολή εναέριων μέσων από τη Ρωσία

13 ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος από τη Ρωσία συνδράμουν αυτή την ώρα στην κατάσβεση των πυρκαγιών

Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα με ανακοίνωση της αναφέρει ότι στη διάθεση της ελληνικής πλευράς ήδη βρίσκονται και παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης συνολικά 13 ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος από τη Ρωσία. Πρόκειται για έξι ελικόπτερα τύπου ΜΙ-26, δυο ελικόπτερα τύπου ΜΙ-8, πέντε ελικόπτερα τύπου ΚΑ-32 και το αεροσκάφος ΒΕ-200.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «εξετάζονται οι δυνατότητες αποστολής συμπληρωματικών εναέριων μέσων πυρόσβεσης από τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αλ. Αλαβάνος: «Να γίνει δημόσια διεθνή έκκληση για βοήθεια»

Αλ. Αλαβάνος: «Να γίνει δημόσια διεθνή έκκληση για βοήθεια»

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος με αποψινή δήλωσή του ζήτησε από τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να προχωρήσει σε δημόσια διεθνή έκκληση για βοήθεια και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή που χάνονται ανθρώπινες ζωές δεν είναι ώρα ούτε για ερμηνείες συνομωσίας, ούτε για αντιπολιτευτικές κορώνες».

Ο κ. Αλαβάνος τόνισε ακόμη ότι η πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία καίει το λίκνο του ελληνικού πολιτισμού αλλά και το πιο ιερό σύμβολο της παγκόσμιας συνεργασίας.

Επίσης ζήτησε να αξιοποιηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και να ενεργοποιηθεί το πολιτικό σύστημα έκτακτης ανάγκης του δημόσιου τομέα και ομάδες τεχνικών, γιατρών και ψυχολόγων να μεταβούν άμεσα στις φλεγόμενες περιοχές.

Ο κ. Αλαβάνος κατέληξε λέγοντας ότι αυτές τις ώρες η πιο εκκωφαντική διαμαρτυρία είναι η συγκρότηση ομάδων εθελοντών για να σωθούνε ζωές συμπολιτών μας. Η προεκλογική μας δουλειά από τώρα μέχρι τη στιγμή που θα αποσοβηθεί ο κίνδυνος, είναι η οργάνωση εθελοντικών ομάδων για να φύγουν προς τις περιοχές των πυρκαγιών.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τέσσερις Κούρδοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν από αμερικάνικη αεροπορική επίθεση

Τέσσερις Κούρδοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν από αμερικάνικη αεροπορική επίθεση

Ένα αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο επιτέθηκε σήμερα σε δύο φυλάκια της κουρδικής αστυνομίας, σκοτώνοντας τέσσερις αστυνομικούς και τραυματίζοντας άλλους οκτώ, ανέφερε Κούρδος αξιωματούχος. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε πως διερευνά τις πληροφορίες.

Ο εκπρόσωπος του ΠΚΚ Jabar Yawer δήλωσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε γύρω στις δέκα το πρωί. Τα φυλάκια βρίσκονται στον δρόμο που οδηγεί στις πόλεις Qara Tepe και Sadiya, 110 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Απείχαν 700 μεταξύ τους και τοποθετήθηκαν μετά τις περσινές επιθέσεις της Αλ-Κάιντα σε φοιτητές που περνουσαν από τον αυτοκινητόδρομο

Από την επίθεση καταστράφηκαν ολοσχερώς και δύο αστυνομικά οχήματα. Τα αίτια αποδίδονται εκ πρώτης όψεως σε λάθος.

Ο Karwan Ghafour, ένας 26χρονος αστυνομικός που τραυματίστηκε από την αεροπορική επίθεση δήλωσε πως δεν γνωρίζει τι θα μπορούσε να προκαλέσει την επίθεση.

Πηγή: International Herald Tribune

Ενημέρωση πρωθυπουργού από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Ενημέρωση πρωθυπουργού από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ενημέρωσε το απόγευμα τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στις προσπάθειες πυρόσβεσης που εκτελούνται υπό τις οδηγίες της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε επίσης για τις δράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές, καθώς και για τις δυνατότητές τους για την επόμενη μέρα όσον αφορά την υποστήριξη των προσπαθειών της πολιτείας για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, διάνοιξη δρόμων κλπ.

Στόχος της πολιτείας είναι να μην υπάρξουν άλλες ανθρώπινες απώλειες και να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να σωθούν οικισμοί και ο δασικός πλούτος, σημειώθηκε στη σύσκεψη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Β. Μιχαλολιάκος, ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Ανδριανός και η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ενημέρωση διήρκεσε μισή ώρα.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ - EXOYME ΠΟΛEMO

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ - EXOYME ΠΟΛEMO


Η εκτελεστική ψυχραιμία των γραφτών του εμπρησμού στον Υμηττό, έτσι όπως καταγράφηκε από κάμερα και δημοσιοποιήθηκε στον Ελληνικό λαό, καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το οργανωμένο σχέδιο πυρπόλησης της Ελλάδας, και το οποίο δικαίως χαρακτηρίσαμε από εχθές ως <<ΣΧΕΔΙΟ ΙΜΠΡΑΗΜ>>.

Όμως το ντοκουμέντο αυτό δεν είναι το μοναδικό στοιχείο. Συνοδεύεται απο την εύρεση δεκάδων εμπρηστικών μηχανισμών αναφλεγμένων ή όχι, σε ΟΛΑ τα σημεία της πατρίδας μας.

Συνοδεύεται κυρίως από ένα επιτελικό πλάνο δράσης που ίσως πιστοποιεί την εμπλοκή στελεχών ξένων υπηρεσιών.

Εκτός από τις παραπλανητικές πληροφορίες (τον χορό των οποίων άνοιξαν από την ιστοσελιδα τους αντιεξουσιαστές), διαδικτυακές ή τηλεφωνικές σε αρμόδιες υπηρεσίες, ιδιαίτερης προσοχής χρήζει η αλυσιδωτή ανάφλεξη περιοχών σε χρονικό συντονισμό με την μετακίνηση πυροσβεστικών δυνάμεων.

Με ιδιαίτερο όμως δέος, θα πρέπει να σταθούμε στους επιλεγμένους στόχους της Μεγαλόπολης και του Αλιβερίου, ενεργειακών εθνικών κέντρων, καθώς και στην ανεπιτυχή προσπάθεια πυρπόλησης των διυλιστήριων της Ελευσίνας λίγες ώρες μετά την επίθεση σε Ηλεία και Λακωνία. Σημειώνουμε ότι σε όλες τις πληγείσες περιοχές, ο Ελληνικός λαός αντιστέκεται με κάθε τρόπο και μέσο, με ηρωϊσμό και αυτοθυσία, αρνούμενος να εγκαταλείψει τις εστίες του που το πολιτικό κατεστημένο αδυνατεί να προστατέψει.

Η ώρα του Στρατού έχει φτάσει.

Πηγή: ΣΤΟΧΟΣ

Τέσσερις εστίες φωτιάς στη Φθιώτιδα

Τέσσερις εστίες φωτιάς στη Φθιώτιδα

Νέα εστία φωτιάς εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι στη Φθιώτιδα, ενώ άλλες τρεις μαίνονται. Την ίδια στιγμή τους επιβάτες από δυο ύποπτα αυτοκίνητα συνέλαβε η αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας ως πιθανούς ύποπτους για εμπρησμό, κάνοντας μπλόκο στο ύψος της Λαμίας.

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και ενώ μαίνονταν οι πυρκαγιές μεταξύ Ζηλευτού και Μοσχοκαρυάς, αλλά και οι άλλες δύο στο Περιβόλι - Ασβέστη και Μαντασιά Δομοκού, εξερράγη νέα φωτιά μεταξύ Σπερχειάδας και Υπάτης στη θέση Διπόταμος του χωριού Δίλοφο. Η φωτιά πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις καίγοντας κυρίως δάσος, ενώ στην περιοχή δεν υπάρχει καμία πρόσβαση. Βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή που ξεπερνούν τα 8 μποφόρ έχει δημιουργήσει ένα μέτωπο πάνω από 1.500 μέτρα.

«Αν μέχρι το βράδυ δεν μπορέσουμε να ελέγξουμε το μέτωπο της φωτιάς, τότε αύριο το πρωί θα βγει οπωσδήποτε στη Φωκίδα και θα κατακάψει όλο το βουνό», δήλωσε ο Δήμαρχος Σπερχειάδας Νίκος Τσιβελέκας.

Στις 4.30 δύο αεροσκάφη Κάναντερ απεστάλησαν για να κάνουν ρίψεις αλλά έφυγαν άπρακτα αφού δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσα στη χαράδρα που μαίνεται η πυρκαγιά.

Την ίδια στιγμή διαψεύδονται οι πληροφορίες για νέες φωτιές στις περιοχές Λυχνού και Καστανιάς.

Στο Ζηλευτό η φωτιά έχει σχηματίσει τρία μέτωπα και παρά τις συνεχείς ρίψεις νερού των αεροσκαφών, παραμένει ανεξέλεγκτη. Η σιδηροδρομική συγκοινωνία Αθηνών - Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστεί αφού ένα τμήμα της γραμμής διέρχεται ακριβώς από το σημείο όπου μαίνεται η πυρκαγιά.

Στη φωτιά Περιβολίου - Ασβέστη που μαίνεται από την προηγούμενη Παρασκευή τα δύο μέτωπα παραμένουν ανεξέλεγκτα και κατακαίουν πυκνή δασική βλάστηση χωρίς μέχρι στιγμής να απειλούν χωριά.

Στην Μαντασιά Δομοκού αν και το πρωί το μέτωπο ήταν σε ύφεση, λίγο μετά το μεσημέρι υπήρξε αναζωπύρωση. Οι λιγοστές πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή προσπαθούν να ελέγξουν το μέτωπο της φωτιάς.

Σε όλα τα μέτωπα που μαίνονται στη Φθιώτιδα οι άνεμοι είναι ιδιαίτερα ισχυροί και τοπικά ξεπερνούν τα 8 και 9 μποφόρ.

Συλλήψεις υπόπτων για εμπρησμούςΤρεις υπόπτους για εμπρησμούς συνέλαβαν οι αστυνομικοί σε μπλόκο που έκαναν στο οδικό δίκτυο και τους έχουν ήδη οδηγήσει στην αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας όπου τους ανακρίνουν.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε όταν οι πιλότοι των αεροσκαφών που έκαναν κατάσβεση στην περιοχή Ασβέστη εντόπισαν ένα κόκκινο αυτοκίνητο να κινείται στην περιοχή του Ζηλευτού την ώρα που εξερράγη φωτιά. Αμέσως άρχισαν ανθρωποκυνηγητό από την πυροσβεστική και την αστυνομία χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν το συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Λίγο αργότερα κάτοικοι στα ορεινά της Υπάτης και της Σπερχειάδας εντόπισαν ύποπτες κινήσεις δύο αυτοκινήτων. Το ένα ήταν κόκκινο και το άλλο ήταν μπλε και μάλιστα συγκράτησαν τα χαρακτηριστικά τους αλλά και τους αριθμούς κυκλοφορίας. Οι ίδιοι οι κάτοικοι σημειώνουν ότι «κινούνταν περίεργα σε διάφορα σημεία του ορεινού όγκου της Οίτης». Η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας έστησε μπλόκα σε όλα τα κρίσιμα σημεία και μετά τις 4 το μεσημέρι εντόπισε τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα λίγο πριν εγκαταλείψουν τη Λαμία και βρεθούν στην εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών.

Οι πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σημειώνουν ότι ανήκουν σε εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων και είναι μισθωμένα από κάποιον Ελληνοαμερικάνο. Στην πρώτη έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί, όταν ακινητοποίησαν τα αυτοκίνητα, βρήκαν κουτιά με αντισκοριακό υγρό αλλά και αρκετά λίτρα λαδιού αυτοκινήτου. Τα τρία άτομα που επέβαιναν στα δύο αυτοκίνητα έχουν ήδη μεταφερθεί στην Ασφάλεια Λαμίας και ανακρίνονται, χωρίς όμως η αστυνομία να ανακοινώσει επισήμως τίποτε.

Εξάλλου σοβαρές υποψίες για κάτοικο της περιοχής που τού ξέφυγε φωτιά από αμέλεια έχει η πυροσβεστική υπηρεσία και για τη μεγάλη φωτιά που εξερράγη την Παρασκευή στο Περιβόλι Δομοκού και μαίνεται μέχρι σήμερα αφού έχει κάψει κυριολεκτικά το χωριό Ασβέστης Μακρακώμης.

Τέλος, ένα νεαρό άτομο που κινούνταν με δίκυκλη μηχανή σε αγροτικές και δασικές περιοχές του Δομοκού προσπαθούν να εντοπίσουν αστυνομικοί και πυροσβέστες ως υπεύθυνο για τη μεγάλη φωτιά που εξερράγη το Σάββατο το μεσημέρι στην Μαντασιά Δομοκού και απείλησε να κάψει το χωριό Φιλιαδώνα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Εξι οι νεκροί στην Εύβοια

Εξι οι νεκροί στην Εύβοια

Εξι οι νεκροί στην περιοχή Μιστρό Εύβοιας, οι δύο είναι εποχιακοί πυροσβέστες. Υπάρχουν και δύο τραυματίες με σοβαρά εγκαύματα. Υπάρχουν φόβοι και για άλλους αγνοούμενους αφού η παρέα, που πήγε να βοηθήσει και εγκλωβίστηκε σε χαράδρα αποτελούνταν, από δέκα άτομα.

Στο θεολόγο και το Μυστρο επικεντρώνονται οι περισσότερες πυροσβεστικές δυνάμεις, στην Εύβοια.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Συλλυπητήριο μήνυμα Ερντογάν στον Κ. Καραμανλή

Συλλυπητήριο μήνυμα Ερντογάν στον Κ. Καραμανλή

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ μήνυμα προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή έστειλε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε πριν από λίγο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Ο κ. Ερντογάν εκφράζει τη θλίψη του για το μέγεθος της καταστροφής και την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών στο μήνυμά του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Κύμα πυρκαγιών πλήττει και την Τουρκία, όχι βέβαια στην έκταση της καταστροφής που σημειώνεται στην Ελλάδα.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Συμπληρωματική βοήθεια αποστέλλει η Κύπρος

Συμπληρωματική βοήθεια αποστέλλει η Κύπρος

Συμπληρωματική βοήθεια σε προσωπικό και μέσα αποστέλλει στην Ελλάδα η Κυπριακή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

Η απόφαση λήφθηκε το απόγευμα σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών, Χρίστου Πατσαλίδη. Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι υπουργοί Υγείας, Γεωργίας και Δημοσίας Τάξεως.

Στις οκτώ το βράδυ θα φθάσουν στην αεροπορική βάση ''Ανδρέας Παπανδρέου'' στην Πάφο δύο μεταγωγικά αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με τα οποία θα αναχωρήσουν για την Ελλάδα 25 δασοπυροσβέστες με 2 μεγάλα και 3 μικρά πυροσβεστικά οχήματα και άλλο εξοπλισμό.

Αναμένεται επίσης να ετοιμαστεί μέχρι αύριο νέα ομάδα από 30 πυροσβέστες και 4 κινητές μονάδες πυρόσβεσης.

Ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών, Χρίστος Πατσαλίδης, δήλωσε ότι έχει ετοιμαστεί κατάλογος με είδη πρώτης ανάγκης, που η Κύπρος είναι σε θέση να στείλει στους πληγέντες από τις πυρκαγιές. Ο κατάλογος θα σταλεί μέσω της πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες.

Ο υπουργός Υγείας Κώστας Καδής διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να παράσχει κάθε βοήθεια στους πληγέντες.

Χθες βράδυ έφθασαν στην Ελλάδα και σήμερα μετέβησαν στο Αλιβέρι για να συμβάλλουν στο έργο της πυρόσβεσης 30 Κύπριοι πυροσβέστες με 6 πυροσβεστικά οχήματα και 30 μέλη της Πολιτικής Άμυνας, εκπαιδευμένα στην πυρόσβεση και τη διάσωση.


Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Καίγεται η κοιτίδα του Ολυμπισμού

Καίγεται η κοιτίδα του Ολυμπισμού


TΡΑΓΙΚΕΣ στιγμές στην Αρχαία Ολυμπία. Η φωτιά, η οποία μαίνεται σε δύο μέτωπα, έφτασε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ έχουν καεί σπίτια στις παρυφές της πόλης. Στις φλόγες οι εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ακαδημίας, όπως μεταδίδουν τηλεοπτικοί σταθμοί. Eκκενώθηκε ξενοδοχείο. Πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει την περιοχή.

Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν με επιπλέον οχήματα και άνδρες, ενώ επιχειρούν και εναέρια μέσα.

"Καταστροφή, καίγονται τα πάντα... Εχουμε μείνει αβοήθητοι", δήλωσε στο Mega ο αντιδήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας, ο οποίος απηύθυνε δραματική έκκληση προς τον Πρωθυπουργό.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Συνεντευξη της Α. Διαμαντοπουλου στο BBC σχετικα με τις πυρκαγιες

Συνεντευξη της Α. Διαμαντοπουλου στο BBC σχετικα με τις πυρκαγιες

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της για το BBC, η κ. Άννα Διαμαντοπούλου μίλησε για τη θλίψη και την οργή που νιώθουμε όλοι για την τεράστια ανθρώπινη τραγωδία και τεραστίων διαστάσεων περιβαλλοντική καταστροφή που ζει η Ελλάδα και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ να συμβάλλουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της. Για το εάν οι πυρκαγιές είναι προϊόν εμπρησμών, η κ. Διαμαντοπούλου, είπε ότι δεν μπορεί να δεχτεί τα διακινούμενα σενάρια περί ύπαρξης οργανωμένου σχεδίου από εξτρεμιστικές οργανώσεις ή άλλους παράγοντες που υπομονεύουν τη Δημοκρατία χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μεμονωμένων εμπρησμών που έχουν σχέση με οικονομικά συμφέροντα.

Στην ερώτηση για την ύπαρξη κυβερνητικών ευθυνών για την καταστροφή, είπε τώρα είναι ώρα για κοινή, ομόψυχη προσπάθεια όλων των δυνάμεων της χώρας και ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σταματήσει την προεκλογική του εκστρατεία, διαθέτει το 1/3 του προεκλογικού του προϋπολογισμού για τους πληγέντες και κινητοποιεί εθελοντές σε όλη την Ελλάδα. .

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Επικήρυξη εμπρηστών

Επικήρυξη εμπρηστών


Στην επικήρυξη των εμπρηστών προχώρησε η κυβέρνηση.

Προσφέρει από 100 χιλιάδες ευρώ έως ένα εκατομμύριο ευρώ σε όσους δώσουν πληροφορίες, που θα οδηγήσουν στη σύλληψή τους.

Συνεχίζονται οι προσαγωγές και συλλήψεις υπόπτων για τις πυρκαγιές.

Με τη διαδικασία του αυτοφώρου παραπέμπονται για εμπρησμό από αμέλεια τέσσερα άτομα για την φωτιά στη Μεσοράχη Ευβοίας. Η φωτιά προκλήθηκε από σπινθήρα τροχού κοπής μετάλλων σε ανεγειρόμενη οικοδομή. Παραπέμφθηκαν η ιδιοκτήτρια της οικοδομής, ο υπεύθυνος εργασιών και δύο εργάτες.

Δίωξη ασκήθηκε σε 65χρονο για εμπρησμό από πρόθεση και ανθρωποκτονία κατά συρροή στο Οίτυλο Λακωνίας.

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε και η 76χρονη που κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια στη Ζαχάρω.

Το Σάββατο, δύο 11χρονοι αλλοδαποί συνελήφθησαν στην Καβάλα για φωτιά στη Φωλιά Ελευθερών. Οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο μαζί με τους γονείς τους.

Οι αρχές της Φθιώτιδας αναζητούν νεαρό άτομο που θεωρείται ύποπτο εμπρησμού στο Λίχνο Καστανιάς στην Υπάτη. Κινείται στην περιοχή του δήμου Λιανοκλαδίου με κόκκινο Ι.Χ αυτοκίνητο.

Συνελήφθη - σύμφωνα με πληροφορίες - ηλεκτρολόγος ο οποίος φέρεται να ευθύνεται για τη φωτιά το πρωί στην Άνω Γλυφάδα. Πραγματοποιούσε εργασίες οξυγονοκόλησης σε ένα από τα παλιά αυτοκίνητα που βρισκόταν σε οικόπεδο.

Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται εμπρηστικός μηχανισμός. Εντοπίστηκε το Σάββατο στον Υμηττό μετά τη μεγάλη πυρκαγιά. Πρόκειται για ένα κουτί το οποίο περιείχε κινητό τηλέφωνο, στουπί και μπαταρία εμποτισμένα με βενζίνη. Σε κοντινή απόσταση βρέθηκε πετσέτα εμποτισμένη με πετρέλαιο.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Επιχείρηση διάσωσης 500 κατοίκων στη Φασκομηλιά

Επιχείρηση διάσωσης 500 κατοίκων στη Φασκομηλιά

ΔΙΑΣΩΣΗ των εγκλωβισμένων κατοίκων επιχειρεί εδώ και λίγη ώρα ένα ελικόπτερο Super Puma στο χωριό Φασκομηλιά της Ηλείας. Περίπου 500 κάτοικοι βρίκονται μέσα στο χωριά τυλιγμένοι από τις φλόγες χωρίς οδό διαφυγής.

Οι πυκνοί καπνοί αλλά και ο περιορισμένος χώρος δεν καθιστά εύκολη την προσέγγιση του ελικοπτέρου ώστε να ξεκινήσει η εκκένωση.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Γαλλία έτοιμη να προσφέρει συμπληρωματική βοήθεια

Η Γαλλία έτοιμη να προσφέρει συμπληρωματική βοήθεια

Η ΓΑΛΛΙΑ είναι έτοιμη να προσφέρει, εάν χρειασθεί, συμπληρωματική βοήθεια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον έλληνα ομόλογό του Κώστα Καραμανλή, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο στο Παρίσι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Φρανσουά Φιγιόν «τηλεφώνησε σήμερα το πρωί στον έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή προκειμένου να τον ρωτήσει για την εξέλιξη των τραγικών πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα του και να τον διαβεβαιώσει για την αλληλεγγύη του».

«Τον διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να προσφέρει συμπληρωματική βοήθεια εάν το απαιτήσει η κατάσταση και του εξέφρασε τα συλληπητήριά του εκ μέρους της γαλλικής κυβέρνησης, για τον θάνατο των 50 και πλέον ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την καταστροφή η οποία θλίβει όλους τους φίλους της Ελλάδας» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Η Γαλλία έχει ήδη καταβάλει σημαντική προσπάθεια για να βοηθήσει την Ελλάδα στη μάχη κατά της φωτιάς, με την αποστολή, το Σάββατο, τεσσάρων Καναντέρ και επί πλέον μιας ομάδας εξήντα πυροσβεστών. Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης», καταλήγει.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ομάδα εξειδικευμένων πυροσβεστών αναχώρησε από τη Ν. Γαλλία για την Ελλάδα

Ομάδα εξειδικευμένων πυροσβεστών αναχώρησε από τη Ν. Γαλλία για την Ελλάδα

Περίπου 60 γάλλοι πυροσβέστες αναχώρησαν σήμερα τα ξημερώματα στις 02.15 ώρα Ελλάδος από την στρατιωτική βάση της Έστρ, στη νότια Γαλλία, με προορισμό την Ελλάδα, προκειμένου να ενισχύσουν τις εγχώριες πυροσβεστικές δυνάμεις

«Το αεροσκάφος απογειώθηκε. Θα προσγειωθεί στη στρατιωτική βάση της Ελευσίνας, κοντά στην Αθήνα, έπειτα από τεχνική στάση του στη Μπαστιά», τόνισε ο αντισυνταγματάρχης Μπρυνό Ντινοζετί, προσδιορίζοντας πως εκτιμώμενος χρόνος άφιξης του αεροσκάφους είναι οι πρώτες πρωϊνές ώρες.

Οι γάλλοι πυροσβέστες, που προέρχονται από την περιοχή Μπρενιόλ, στο ανατολικό διαμέρισμα της Βάρ, ανεχώρησαν με ένα στρατιωτικό C130, το οποίο μεταφέρει επίσης 30 τόνους υλικού. Είναι εξειδικευμένοι στις αποστολές με ελικόπτερα και μεταξύ τους είναι και ένας γιατρός.

Επίσης το Παρίσι έχει αποστείλει και τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Κανανταίρ για να συμβάλουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Εκτός από τη Γαλλία, στην ελληνική έκκληση για βοήθεια έχουν ανταποκριθεί η Ισπανία, η Σουηδία, η Ιταλία (που θα αποστείλουν αεροσκάφη), καθώς κι η Γερμανία κι η Νορβηγία, που στέλνουν ειδικά ελικόπτερα. Η Κύπρος συνδράμει με πυροσβεστικά οχήματα και 30 πυροσβέστες.


Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ - ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ - ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Στο Αλιβέρι της Εύβοιας βρίσκονται οι Κύπριοι πυροσβέστες, που μετέβησαν εθελοντικά στην Ελλάδα για να συμβάλουν στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών.

Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Σοφοκλής Σοφοκλέους, μετέβησαν στην Ελλάδα 30 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και έξι μηχανοκίνητες μονάδες, ύστερα από πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

``Εμείς δείξαμε καλή διάθεση. Δεν μας ζητήθηκε. Ηταν και οφειλόμενη ενέργεια δική μας. Συμπάσχουμε με τους αδελφούς Ελληνες. Εκφράσαμε και τη συμπάθεια και τη συμπαράσταση, αλλά και την ουσιαστική συμπαράσταση με τη συμμετοχή των ανδρών μας και με τη συμμετοχή κινητών μονάδων``, είπε.

Ο κ. Σοφοκλέους είπε ότι η απόφαση για τον αριθμό ατόμων που θα μετέβαιναν καθορίστηκε ``από τις δυνατότητες που είχαμε και ανάλογα με τις δυνατότητες που είχαν τα C130 που ήρθαν``.

Κατά την άφιξη τους στην Ελλάδα, οι πυροσβέστες ``έθεσαν τον εαυτό τους στη διάθεση των υπηρεσιών και των καθοδηγήσεων του πυροσβεστικού σώματος της Ελλάδας``, πρόσθεσε.

Τη συμπάθεια για τη μεγάλη καταστροφή από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και τα συλλυπητήρια για τους νεκρούς διαβίβασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή εκ μέρους του ιδίου, της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, με οδηγίες του Προέδρου και ενέργειες των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών, που βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με τους Έλληνες ομολόγους τους, έφθασε στην Ελλάδα αποστολή από έξι οχήματα και 30 μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας καθώς και 29 μέλη της Πολιτικής Αμυνας ειδικευμένα στην πυρόσβεση και διάσωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τρεις πυρκαγιές σε εξέλιξη στη Δυτική Μακεδονία

Τρεις πυρκαγιές σε εξέλιξη στη Δυτική Μακεδονία

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκονταν στις 12 το μεσημέρι τρεις πυρκαγιές σε περιοχές της Καστοριάς, της Φλώρινας και των Γρεβενών, οι οποίες καταστρέφουν δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, χωρίς όμως να απειλούν κατοικημένες περιοχές. Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, στην Καστοριά και τη Φλώρινα, οι φλόγες πέρασαν στο ελληνικό έδαφος από τη γειτονική Αλβανία.

Η μεγαλύτερη από τις τρεις είναι εκείνη που μαίνεται για πέμπτη μέρα στο δήμο Ακριτών Καστοριάς, σε περιοχή με το τοπωνύμιο «Χελώνα», όπου έχουν ήδη αποτεφρωθεί πάνω από 1.200 στρέμματα δάσους. Το έργο της κατάσβεσης χαρακτηρίζεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ως δύσκολο και επικίνδυνο, καθώς η περιοχή είναι δύσβατη και ναρκοθετημένη σε μεγάλη έκταση, ενώ στο σημείο δεν επιχειρούν πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Στο συγκεκριμένο σημείο έχουν μεταβεί 4 πυροσβεστικά οχήματα και συνολικά 32 άτομα. Στο μεταξύ, υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά στο δημοτικό διαμέρισμα Βροντερού του δήμου Πρεσπών, στη Φλώρινα, όπου εξακολουθούν να επιχειρούν τέσσερα άτομα, με ένα πυροσβεστικό όχημα.

Πυρκαγιά ξέσπασε, εξάλλου, σήμερα, στις 7 το πρωί, σε χορτολιβαδική έκταση 1-2 στρεμμάτων, στο δημοτικό διαμέρισμα Καλλονής του δήμου Αγίου Κοσμά, στα Γρεβενά. Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν πεσμένοι κορμοί δέντρων, που προϋπήρχαν στο συγκεκριμένο σημείο, οι οποίοι φλέγονται. Στην περιοχή επιχειρούν τρεις πυροσβέστες, μ’ ένα όχημα.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τριάντα ένα αεροσκάφη και ελικόπτερα από την ΕΕ την Κύπρο και το Ισραήλ ενισχύουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπ

Τριάντα ένα αεροσκάφη και ελικόπτερα από την ΕΕ την Κύπρο και το Ισραήλ ενισχύουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη

Την αποστολή βοήθειας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών από χώρες που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της ελληνικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου μετείχε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, η κα Μπακογιάννη δήλωσε ότι παρά το μεγάλο στόλο που διαθέτει η χώρα μας, οι συνθήκες κατέστησαν απαραίτητο να ζητηθεί βοήθεια από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς επίσης από την Κύπρο και το Ισραήλ. Ετσι 31 αεροσκάφη και ελικόπτερα, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ισραήλ, ενισχύουν τις ελληνικές δυνάμεις. Η κα Μπακογιάννη ανέφερε ακόμη ότι έχουν γίνει επικοινωνίες με την αμερικανική και τη ρωσική κυβέρνηση, οι οποίες θα στείλουν βοήθεια.

Τέλος η υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε θερμά όλες τις χώρες που ανταποκρίθηκαν άμεσα και έδειξαν την αλληλεγγύη τους στη χώρα μας.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Εκκενώνονται χωριά στην Ηλεία

Εκκενώνονται χωριά στην Ηλεία

ΜΕΓΑΛΗ επιχείρηση εκκένωσης χωριών στην ευρύτερη περιφέρεια της Ωλένης, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα, καθώς το πύρινο μέτωπο, που κατατρώγει και την Ηλεία, κύκλωσε από νωρίς το πρωί τη θέση Πελόπιο, τρία μόλις χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία.

«Δύο ελικόπτερα του Στρατού μετέβησαν στην περιοχή αλλά αντιμετωπίζουμε και εκεί κάποιο πρόβλημα με κατοίκους που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Επαναλαμβάνουμε ότι πρέπει να προτάξουμε τη ζωή και όχι τα υλικά αγαθά», κάλεσε σε συνεργασία τους κατοίκους, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Ν. Διαμαντής.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι με τη διαδικασία του αυτοφώρου παραπέμπονται για εμπρησμό από αμέλεια τέσσερα άτομα για την εστία στη Μεσοράχη Ευβοίας. Τη φωτιά προκάλεσε σπινθήρας από τροχό κοπής μετάλλων σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή. Παραπέμφθηκαν η ιδιοκτήτρια της οικοδομής, ο υπεύθυνος εργασιών και δύο εργάτες.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις της φωτιάς σε Μεσσηνία και Αρκαδία

Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις της φωτιάς σε Μεσσηνία και Αρκαδία

ΣΥΝΕΧΕΙΣ αναζωπυρώσεις σημειώνονται σε Μεσσηνία και Αρκαδία. Στο μέτωπο της φωτιάς στα Γιαννιτσάνικα δίνουν μάχη πυροσβέστες και εναέριες δυνάμεις και απομακρύνουν τον κίνδυνο να φτάσουν οι φλόγες στα σπίτια του χωριού. Η κατάσταση στο Μελιγαλά βαίνει καλύτερα. Αναζωπύρωση σημειώθηκε στην Αρτεμισία του Ταϋγετου με κατεύθυνση της φωτιάς προς το χωριό Νέδουσα. Να σημειωθεί ότι τα χωριά αυτά της Αλαγονίας έχουν εκκενωθεί από τη νύχτα και οι κάτοικοι είναι στην Καλαμάτα. Τέλος στη φωτιά της Μεσσηνίας υπάρχει αναζωπύρωση και στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας.

Αναζωπυρώσεις σημειώνονται και στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην Αρκαδία. Στο δήμο Βαλτετσίου υπάρχουν τέσσερα μέτωπα σε Κεραστάρι, Αραχαμίτες, Πάπαρι και Αγιακόνα. Στο Δήμο Φαλαισίας υπάρχουν δύο μέτωπα πυρκαγιάς και στο Δήμο Μεγαλόπολης στους Χράνους και το Ισαρι. Εκεί που εστιάζεται το μεγαλύτερο βάρος της πυροσβεστικής, γιατί η αναζωπύρωση έχει πάρει διαστάσεις, είναι στο Κεραστάρι. Στην κατάσβεση συμμετέχει και με δικά της συνεργεία, μπουλντόζες και άλλα εκσκαφικά μηχανήματα και η ΔΕΗ. Συνεργεία της ΔΕΗ αποκαθιστούν βλάβες, αλλάζοντας κολόνες σε όλο το μήκος από την Ασέα και σε όλο το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης. Ωστόσο σε αρκετά χωριά της Αρκαδίας δεν υπάρχει νερό και ρεύμα στην επαρχία Μεγαλουπόλεως.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Αμπχασία επιβεβαιώνει την συντριβή αεροσκάφους

Η Αμπχασία επιβεβαιώνει την συντριβή αεροσκάφους

Η Αμπχασία επιβεβαίωσε χθες τη συντριβή ενός αεροσκάφους στην περιοχή της, μια μέρα μετά τους ισχυρισμούς της Γεωργίας πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας άνοιξαν υρ εναντίον ενός ρωσικού μαχητικού που παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο.

Ο στρατιωτικός διευθυντής της Αμπχασίας, Anatoly Zaitsev ανέφερε πως την Τετάρτη εντοπίστηκε από τα ραντάρ ένα αγνώστου ταυτότητας αεροσκάφος, το οποίο ήταν πιθανότατα αμερικάνικο αναγνωριστικό, εφόσον η Γεωργία δεν διαθέτει αεροσκάφη αυτού του είδους.

Ο Υπουργός Εξωτερικός της αποσχισμένης επαρχίας της Αμχασίας δήλωσε χθες πως το αεροσκάφος άνηκε στη Γεωργία.

Πηγή: Xinhua

Οδηγίες για προστασία των πολιτών από την έκθεση στο νέφος της φωτιάς

Οδηγίες για προστασία των πολιτών από την έκθεση στο νέφος της φωτιάς

Σύντομες οδηγίες προς τους πολίτες για την ελάττωση του κινδύνου από την έκθεση στο νέφος που έχει δημιουργηθεί από τις πυρκαγιές εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Ζητά από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις, να μην ανοίγουν τα παράθυρα και να πίνουν πολλά υγρά.

Συγκεκριμένα οι οδηγίες προς τους πολίτες είναι οι εξής:

1. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις εντελώς απαραίτητες. Αν είναι απαραίτητο να μετακινηθείτε χρησιμοποιείστε απλή μάσκα ή ένα μαντήλι στη μύτη σας.

2. Να αναπνέετε μόνο από την μύτη και όχι από το στόμα, όσο μπορείτε περισσότερο.

3. Να αποφεύγετε την κόπωση και να πίνετε πολλά υγρά.

4. Να μην κυκλοφορούν τα μικρά παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών χωρίς συνοδεία, παρά μόνο σε απόλυτη ανάγκη.


5. Να βρίσκεστε σε κλιματιζόμενους χώρους εάν αυτό είναι εφικτό.

6. Μην ανοίγετε τα παράθυρα ακόμα και αν δεν έχετε κλιματισμό και παραμείνετε στο σπίτι σας.

7. Τα άτομα με χρόνιες παθήσεις (ιδίως με αναπνευστικά προβλήματα π.χ. άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), αν εμφανίσουν συμπτώματα να απευθύνονται στο γιατρό τους ή στο πλησιέστερο κέντρο υγείας ή εφημερεύον νοσοκομείο.

Πηγή: in.gr

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΖΕΙ ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΤΗΣ

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΖΕΙ ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΤΗΣ 
11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ! 
 
Η εθνική τραγωδία που ζούμε τα δύο τελευταία 
εικοσιτετράωρα, η μαζική φρίκη, ο πύρινος 
όλεθρος, η βιβλική καταστροφή, οι 51 (μέχρι
τώρα)νεκροί συμπολίτες μας, πέρα από τη 
θλίψη, τον φόβο και πιθανά την οργή που μας
δημιουργεί θα πρέπει να μας οδηγήσει στο να
αντιληφθούμε την απλή αλήθεια
 
Η ΧΩΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ 
ΕΝΑΝ ΟΡΑΤΟ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΦΟΝΙΚΟ 
ΕΧΘΡΟ, ΤΗ ΦΩΤΙΑ, ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΑΟΡΑΤΟ,
ΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΑΥΤΟ 
ΤΟ ΚΡΕΣΕΝΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ. 
 
Αυτή η διαπίστωση δεν απαλείφει ή παραβλέπει 
τις αδυναμίες σχεδιασμού και εκτέλεσης, την 
επάρκεια ή έλλειψη μέσων ή προσωπικού, τον
ελλιπή ή κακό συντονισμό (από χθες το 
απόγευμα το ΓΕΕΘΑ είχε διαθέσει 2.000 
άτομα στρατιωτικό προσωπικό που όμως 
500 περίπου αξιοποιήθηκαν σήμερα),
τα τυχόν λάθη ή παραλείψεις. Όμως δεν μπορεί 
να αμφισβητήσει κανείς ότι ακόμη και αν όλα τα 
παραπάνω συμβαίνουν πάλι δεν αρκούν να 
εξηγήσουν επαρκώς την ανείπωτη τραγωδία που 
ζούμε. 
 
Και όμως!
 
Σήμερα το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει 
περίπου 2.500 πυροσβεστικά οχήματα 
(1.500 υδροφόρα, 800 βοηθητικά και 200 
ειδικά), 44 πυροσβεστικά αεροσκάφη 
(CL-215, CL-415, PZL Mi-18 Dromader, 
Grumman AG-CAT), 20 ελικόπτερα
 αεροπυρόσβεσης (5 που ανήκουν στο Σώμα 
και 15 μισθωμένα) και 10 πυροσβεστικά 
πλοιάρια.
 
Ακόμη και ο πιο δύσπιστος δεν μπορεί παρά να 
συμφωνήσει ότι πρόκειται για μία πολύ 
εντυπωσιακή δύναμη.
 
Ταυτόχρονα δεν μπορούμε παρά να 
διαπιστώσουμε ότι κάθε χρόνο τα 
κλιματολογικά φαινόμενα γίνονται πιο ακραία 
και πιο ανεξέλεγκτα. Σε αυτό λοιπόν το 
«ευνοϊκό» κλιματολογικό πλαίσιο είναι αυτονόητο 
ότι ανθρώπινοι σχεδιασμοί και πρωτοβουλίες 
βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να επιτύχουν. 
 
Το κίνητρο είναι ήσσονος σημασίας.
 
Κάθε πυρκαγιά και για την ακρίβεια τα 
αποτελέσματα της αντανακλούν σε 
πολλαπλά επίπεδα, όπως π.χ. το προσωπικό 
(λόγοι αντεκδίκησης), το οικονομικό 
(εκμετάλλευση εκτάσεων ή οικοπεδοποίηση), 
το πολιτικό (σχεδόν σε κάθε θερινή περίοδο 
που προηγείται εκλογών αυξάνει θεαματικά ο 
αριθμός των πυρκαγιών) κ.λ.π. Ο εμπρησμός 
δεν εξυπηρετεί μόνο το συμφέρον 
του ιδίου του εμπρηστή ή του ηθικού 
αυτουργού αλλά μπορεί να βοηθήσει 
άμεσα ή έμμεσα να προσκομίσουν 
οφέλη και άλλοι «ενδιαφερόμενοι».
 
Σήμερα μάλιστα βρέθηκαν σε περιοχές που
ξέσπασαν πυρκαγιές βρέθηκαν και 
οι πρώτοι υψηλής τεχνολογίας 
εμπρηστικοί μηχανισμοί οι οποίοι 
ενεργοποιούνται μέσω 
κινητών τηλεφώνων (!).
 
Επίσης το κέντρο κλήσης του Πυροσβεστικού 
Σώματος (199) κατακλύσθηκε από ψευδείς 
αναφορές εκδήλωσης πυρκαγιάς στον 
Σταυρό της Αγίας Παρασκευής τη στιγμή 
που η πυρκαγιά στα σύνορα Παπάγου-Χολαργού 
μαίνονταν, και οι οποίες όπως είναι αυτονόητο
αποκλειστικό σκοπό είχαν τη διάσπαση 
(και άρα τη μείωση της αποτελεσματικότητας) 
των πυροσβεστικών δυνάμεων. 
 
Εξάλλου όπως ανακοινώθηκε τόσο η Εθνική 
Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), όσο και η 
αντι-τρομοκρατική υπηρεσία έχουν πλέον 
εμπλακεί στις έρευνες με σκοπό να 
εξακριβώσουν την ύπαρξη ή μη οργανωμένου 
σχεδίου και τους φυσικούς ή ηθικούς αυτουργούς.
 
Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να 
κατανοήσουμε ως κοινωνία το, δυστυχώς 
πολύ αρνητικό για μας, «αυτονόητο»:
 είμαστε σε κατάσταση πολέμου.
 
 
Είτε μας αρέσει είτε όχι η κινητοποίηση πρέπει 
να είναι συνολική. Κατ΄ αρχάς σε ατομικό επίπεδο, 
όπου η συνεισφορά μας στην κατάσβεση μπορεί 
να υπερκαλύψει τις υπαρκτές ελλείψεις 
προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, 
αλλά και θεσμικά - συλλογικά. 
 
Αν και η πυρόσβεση δεν αποτελεί κύρια
 αποστολή για τις Ελληνικές Ένοπλες 
Δυνάμεις (ΕΕΔ), εν τούτοις φέτος σε πολλές 
περιπτώσεις δημιουργεί ερωτηματικά η μη 
διατύπωση από μέρους του Πυροσβεστικού 
Σώματος αιτημάτων για υποστήριξη από 
προσωπικό και μέσα τους. Ακόμη και το απλό 
στην εφαρμογή μέτρο της οργάνωσης και 
διεξαγωγής περιπολιών δασοπροστασίας από 
επίγειες στρατιωτικές δυνάμεις και αποστολών 
εναέριας επιτήρησης μόλις πρόσφατα ανασύρθηκε 
από το συρτάρι. Εξ άλλου επειδή ακριβώς η 
πυρόσβεση δεν αποτελεί κύρια αποστολή των 
ΕΕΔ είναι προφανές ότι αυτές είναι πιο 
χρήσιμες στην πρόληψη και επιτήρηση 
παρά στην εκ των υστέρων αντίδραση. 
 
Από το 1998, όταν με την κοντόφθαλμη απόφαση 
των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (προωθήθηκε 
από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών 
και Δημόσιας Τάξης) το Πυροσβεστικό Σώμα 
ανέλαβε ως ο κύριος φορέας πυρόσβεσης σε
αστικό και αγροτικό-δασικό περιβάλλον, 
η όποια εμπλοκή και υποδομή των ΕΕΔ σταδιακά 
ατόνησε. Αν και είχαν εκπαιδευθεί δεκάδες 
αξιωματικοί σε αποστολές πυρόσβεσης όλη αυτή η 
τεχνογνωσία πλέον έχει απολεσθεί. Βέβαια 
παράλληλα υλοποιήθηκε και ένα γιγαντιαίο 
πρόγραμμα επενδύσεων που προσέδωσε στο 
Πυροσβεστικό Σώμα τα μέσα που προαναφέρθηκαν. 
 
Είναι όμως πλέον φανερό ότι αυτό δεν αρκεί. 
 
Παρά τη γνώση και την εμπειρία του
προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, 
από τον αρχηγό μέχρι τον εποχικό ή 
εθελοντή πυροσβέστη, παρά τον ηρωισμό 
και την αυτοθυσία τους (τις τελευταίες 48 ώρες 
τέσσερα στελέχη του Σώματος πλήρωσαν με 
τη ζωή τους), οι συνθήκες πλέον έχουν αλλάξει. 
 
Ο εχθρός δεν είναι η τυχαία εκδηλούμενη 
πυρκαγιά αλλά ένα οργανωμένο σχέδιο 
εμπρησμών. Τα δε αποτελέσματα του είναι 
καταστροφικά για το ανθρώπινο, το ζωικό 
και το φυτικό κεφάλαιο της χώρας. 
Το περιβάλλον υφίσταται καίρια πλήγματα και
οι συνέπειες θα είναι μακροπρόθεσμες. 
 
Στο κάτω-κάτω είναι δευτερεύον αν όντως 
υπάρχουν εμπρηστές ή οργανωμένο σχέδιο. 
Και μόνο τα αποτελέσματα των πυρκαγιών 
οφείλουν να μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε 
ότι αυτές αποτελούν ύψιστη ασύμμετρη απειλή 
για την εθνική ασφάλεια, και άρα απαιτείται 
συνολική κινητοποίηση για την αντιμετώπισή 
τους.

Είτε μας αρέσει είτε όχι ο πόλεμος έχει αρχίσει! 

Πηγή: defencenet.gr

Τρίπολη - Η φωτιά προ των πυλών της Καλαμάτας.

Τρίπολη - Η φωτιά προ των πυλών της Καλαμάτας.

Προ των πυλών της Καλαμάτας είναι η φωτιά που ξεκίνησε από τον Ταϋγετο και μαίνεται σε τρία μέτωπα. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έδωσαν τη νύχτα σκληρή μάχη για την κατάσβεσή της, ενώ από το πρωί προσπαθούν να ανακόψουν την φωτιά που απειλεί το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Διαβιβάσεων, (Παλαιό 9ο σύνταγμα πεζικού), και το χωριό Γιαννιτσιάνικα Καλαμάτας.

Στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν από το πρωί τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα ενισχύοντας το έργο των επίγειων δυνάμεων.

Τη νύχτα έγινε με επιτυχία μια μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης όλων των χωριών του Ταϋγέτου, (πρόκειται για τα χωριά της Αλαγονίας), και οι κάτοικοί τους έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια και διαμένουν σε ξενοδοχεία της Καλαμάτας.

Το δεύτερο μέτωπο της φωτιάς στη Μεσσηνία, κοντά στο Μελιγαλά, παρουσιάζει από το πρωί καλύτερη εικόνα αφού δεν απειλούνται άμεσα χωριά. Συνεχίζουν όμως ανεξέλεγκτα το καταστροφικό τους έργο οι φλόγες, ενώ στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις και με εναέρια μέσα.

Το τρίτο μέτωπο φωτιάς στην Μεσσηνία είναι η χθεσινή φωτιά της Μεγαλόπολης που πέρασε τα όρια του νομού και βρίσκεται στα όρια του Δήμου Οιχαλίας και συγκεκριμένα δεξιά και νότια του οικισμού Χριστοφιλέϊκα σχεδόν κοντά στην Τσακώνα, όπου και εκεί επιχειρούν εναέρια μέσα.

Στα μέτωπα της Αρκαδίας, η φωτιά της Μεγαλόπολης έχει αποτεφρώσει στην κυριολεξία ένα μεγάλο τμήμα της επαρχίας αυτής. Αφησε στο πέρασμά της 6 νεκρούς και 1 αγνοούμενο, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έγινε το πρωί από την νομαρχία Αρκαδίας, πολλούς αστέγους αφού κάηκαν τα σπίτια τους και τεράστια καταστροφή σε καλλιέργειες και δασική έκταση, ενώ συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Από το πρωί και εδώ όμως επιχειρούν εναέρια μέσα.

Το άλλο μέτωπο της Αρκαδίας με την φωτιά στην Τεγέα βρίσκεται σε ύφεση και έχει περιοριστεί σημαντικά η έκτασή του ενώ γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος.

Σημειώνεται ότι αρκετά άτομα έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία στην Μεγαλόπολη, την Τρίπολη ακόμα και στην Σπάρτη.

Τέλος, με απόφαση του νομάρχη Αρκαδίας Δημήτρη Κωνσταντόπουλου έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία σε όλο το όρος Μαίναλο ενώ ομάδες του Ερυθρού Σταυρού και της νομαρχίας περιπολούν στο βουνό.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

"Δεν είναι σύμπτωση"

"Δεν είναι σύμπτωση"


Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύσσονται όλοι οι νομοί της χώρας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.

Όπως είπε στόχος είναι να παρέμβουμε εκεί που κινδυνεύουν άνθρωποι.

Έκανε λόγο για τραγωδία που δεν περιγράφεται με λόγια.

"Νιώθω οργή, καθώς δεν μπορεί να είναι σύμπτωση τόσες φωτιές την ίδια ώρα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε στο διάγγελμά του, στόχος να κινητοποιηθούν άμεσα όλες οι δυνάμεις που μπορούν να ενισχύσουν το έργο της πυρόσβεσης. Για αυτήν την απόφασή του είχε ενημερώσει και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο μήνυμά του, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών λέγοντας ότι δεν είναι σύμπτωση τόσες πολλές φωτιές την ίδια ώρα.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σειρά μέτρων.

Ειδικότερα ανακοίνωσε:

• Αντιμετώπιση των προβλημάτων στέγασης και διαβίωσης των συμπολιτών μας που επλήγησαν, χορήγηση οικονομικής και υλικής βοήθειας για τις άμεσες ανάγκες τους.

• Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για εκείνους που έχασαν τους ανθρώπους τους.

• Αντιμετώπιση όλων των άλλων προβλημάτων που έχουν οι πληττόμενοι και οι τοπικές κοινωνίες.

• Δημιουργείται ειδικό ταμείο για την άμεση στήριξη των πληττομένων από τις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και την αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών. Στο ταμείο αυτό μπορούν να συνεισφέρουν και ιδιώτες.

• Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πυροσβέστες και δασοπυροσβέστες.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την επόμενη μέρα.

Ειδικότερα:

- Άμεση αποτίμηση των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων και των βοηθημάτων.

- Κήρυξη αναδασωτέων των περιοχών που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές.

- Ενίσχυση των πυρόπληκτων δήμων και νομαρχιών για τρέχουσες ανάγκες.

- Ενίσχυση των νομαρχιών για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.

- Μελέτες και χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών.

- Καταγραφή με αεροφωτογράφηση των περιοχών καθώς επίσης και συνεχής παρακολούθηση με δορυφόρο των περιοχών που θα κηρυχθούν αναδασωτέες.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομίας θα ανακοινώσει μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων. Σύμφωνα με πληροφορίες, για όλους του πυροπαθείς του 2007 αναπροσαρμόζεται από 600 ευρώ σε 3.000 χιλιάδες ευρώ το επίδομα πρώτης βοήθειας.

Επίσης θα υπάρξει ρύθμιση να αναπροσαρμοστεί και η ενίσχυση των 6.000 ευρώ που δίνεται για την κατστροφή των οικοσυσκευών.

Για τους συγγενείς των θυμάτων θα ισχύσει ότι και σε πεσόντες εν υπηρεσία. Από την Δευτέρα μάλιστα θα ανοίξει λογαριασμός σε όλες τις τράπεζες, του ειδικού ταμείου που εξήγγειλε ο κ. Καραμανλής για την ενίσχυση των πληγέντων.

Στο ταμείο θα μπορούν να συνεισφέρουν πολίτες. Ήδη, το ίδρυμα Ωνάση ανακοίνωσε την χορήγηση 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε τριήμερη αποτίμηση φόρου τιμής κηρύσσεται η χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Βοήθεια από το εξωτερικό

Βοήθεια από το εξωτερικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως η Γαλλία, η Γερμανία και Νορβηγία στέλνουν βοήθεια για την καταπολέμηση πυρκαγιών. Αναλυτικά, η Γαλλία στέλνει τέσσερα αεροπλάνα και 60 πυροσβέστες, η Γερμανία τρία και η Νορβηγία ένα αεροπλάνο. Επίσης, βοήθεια στέλνουν οι Κύπρος και Ολλανδία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, τόνισε ότι νιώθει συντετριμμένος για την κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα. Επίσης, η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι η Ιταλία θα στείλει ένα αεροπλάνο, η Ολλανδία τρία, το Ισραήλ 3 και η Ισλανδία δύο.

Η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη εξερχόμενη σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, δήλωσε: «Μπορώ να σας κάνω μια δήλωση, που είναι μέσα στα πλαίσια της αρμοδιότητός μου. Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Νικολά Σαρκοζί ο οποίος του τηλεφώνησε για να του συμπαρασταθεί στις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα. Μετά από απανωτά τηλεφωνήματα, που είχαμε με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ και την Γαλλίδα υπουργό για θέματα Πολιτικής Προστασίας, η γαλλική κυβέρνηση στέλνει 4 ''Καναντέρ'', τα οποία θα προσγειωθούν σήμερα το βράδυ στην Αθήνα και 60 πυροσβέστες, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι στις φωτιές της Κορσικής και θα συνδράμουν την προσπάθεια της δικής μας Πυροσβεστικής στην κατάσβεση της πυρκαγιάς».

. Ειδικότερα, αναμένονται στην Ελλάδα: τέσσερα πυροσβεστικά CL 415 από τη Γαλλία (έχουν ήδη φτάσει) και 73 δασοκομάντος που θα επιχειρήσουν σε δύο ομάδων των 33 και 35 ανδρών, δύο από την Ιταλία CL 415 από την Ιταλία (ένα έφθασε), δύο από την Ισπανία, τρία από τη Γερμανία.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ