Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007

Επανάληψη των πτήσεων των ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών

Επανάληψη των πτήσεων των ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα την άμεση επανάληψη πτήσεων των ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών «επί μονίμου βάσεως», επαναλαμβάνοντας έτσι μία πρακτική που είχε εγκαταλειφθεί από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

«Αποφασίσαμε να επαναλάβουμε τις πτήσεις των στρατηγικών αεροσκαφών σε μόνιμη βάση. Τα αεροσκάφη θα βρίσκονται ήδη στους αιθέρες σήμερα τα μεσάνυχτα ώρα Μόσχας, δήλωσε ο Πούτιν στο Τσεμπαρκούλ (Ουράλια), όπου παρακολουθεί κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Κίνα και τέσσερις χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Οι πτήσεις των στρατηγικών βομβαρδιστικών μεγάλου βεληνεκούς, ικανών να φέρουν πυρηνικούς πυραύλους, σταμάτησαν το 1992 μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, λόγω έλλειψης στρατιωτικών κονδυλίων.

«Το 1992 η Ρωσία διέκοψε μονομερώς τις πτήσεις των στρατηγικών της αεροσκαφών σε μακρινές περιοχές περιπολίας. Δυστυχώς, το παράδειγμά μας δεν το ακολούθησαν όλοι. Πτήσεις στρατηγικών αεροσκαφών άλλων χωρών συνεχίζονται και αυτό δημιουργεί ορισμένα προβλήματα στην περιφρούρηση της ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Πούτιν.

Παραπομπή

Περίπου 10 εκατομμύρια ψηφοφόροι στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου

Περίπου 10 εκατομμύρια ψηφοφόροι στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου

ΣΕ 9.824.223 ανέρχεται το εκλογικό σώμα που θα κληθεί στις κάλπες της 16ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, με βάση την τελευταία αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων (Μάιος - Ιούνιος 2007), οι 4.746.516 ψηφοφόροι είναι άντρες και οι 5.077.707 γυναίκες.

Οι διπλοεγγεγραμμένοι σε δύο διαφορετικούς δήμους ψηφοφόροι ανέρχονται σε 6.556 έναντι 6.958 της προηγούμενης αναθεώρησης. Εμφανίζεται δηλαδή μία μείωση της τάξεως του 32%.

Οι διπλοεγγεγραμμένες γυναίκες που είναι εγγεγραμμένες και με το πατρικό και με το συζυγικό επώνυμο ανέρχονται σε 2.691 έναντι 3.113 της προηγούμενης αναθεώρησης, δηλαδή μειωμένες κατά 38%. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, μειωμένοι κατά 7% είναι οι διπλοί στον ίδιο δήμο.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι ετεροδημότες ανέρχονται σε 123.010, έναντι 124.380 της προηγούμενης αναθεώρησης. Οι ετεροδημότες είναι μειωμένοι κατά 1.370. Η μείωση αυτή οφείλεται κατά βάση σε διαγραφές λόγω θανάτου, στη μεταδημότευση των εκλογέων αυτών στον τόπο κατοικίας τους και δευτερευόντως σε νεότερη αίτηση διαγραφής από τους καταλόγους των ετεροδημοτών ή άλλες αιτίες.

Οι νέοι εκλογείς, αυτοί δηλαδή που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά ανέρχονται σε 429.385.

Χρονικές προθεσμίες

Το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 96/2007 κωδικοποιεί τη νομοθεσία με βάση την οποία γίνονται οι εκλογές.

Μετά το ΠΔ διάλυσης της Βουλής ακολουθεί άλλο ΠΔ στο οποίο ορίζεται ο αριθμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.

Η προθεσμία για τη δήλωση ονόματος και εμβλήματος κομμάτων λήγει την 9η μέρα της έναρξης της προεκλογικής περιόδου.

Οι δηλώσεις για την κατάρτιση των συνδυασμών κατατίθενται το αργότερο 13 μέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Την 14η μέρα ανακοινώνονται από τον Άρειο Πάγο οι συνδυασμοί.

Τα κόμματα θα πρέπει οχτώ μέρες πριν τις εκλογές να παραδώσουν στον οικείο νομάρχη επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων (τουλάχιστον 20% περισσότερα από τον αριθμό των εκλογέων).

Σε περίπτωση που ένας από τους υποψηφίους κόμματος πεθάνει, η πρόταση άλλου υποψηφίου θα πρέπει να γνωστοποιηθεί στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τουλάχιστον οχτώ μέρες πριν από την ψηφοφορία.

Εντός τριών ημερών από την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών συγκροτείται Διακομματική Επιτροπή εκλογών στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι κομμάτων και συνασπισμών που δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή, εφόσον έχουν καταρτίσει πλήρεις συνδυασμούς, τουλάχιστον στο 70% των εκλογικών περιφερειών.

Οι νομάρχες θα πρέπει μέσα σε 15 μέρες από την προκήρυξη των εκλογών να έχουν καθορίσει τα καταστήματα ψηφοφορίας και τα εκλογικά τμήματα. Η ίδια προθεσμία ισχύει και για την κλήρωση των μελών των Εφορευτικών Επιτροπών και των αναπληρωτών τους, οι οποίοι ειδοποιούνται για το διορισμό τους τουλάχιστον πέντε μέρες πριν την ψηφοφορία.

Μέσα σε τέσσερις μέρες από την προκήρυξη των εκλογών, τα δημοτικά ή κοινοτικά συμβούλια υποχρεούνται να διαθέσουν στα κόμματα χώρους για την προεκλογική τους προβολή. Απαγορεύεται η λειτουργία εκλογικών κέντρων από υποψηφίους ή από τρίτους χάριν υποψηφίων. Ωστόσο, στην έννοια του εκλογικού κέντρου δεν περιλαμβάνονται τα πολιτικά γραφεία των υποψήφιων βουλευτών που λειτουργούν σε ισόγειους χώρους.

Τις τελευταίες 15 μέρες πριν από τις εκλογές και μέχρι τις 7 το απόγευμα της ημέρας ψηφοφορίας, οπότε και κλείνουν οι κάλπες, απαγορεύεται η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων. Επίσης, την ημέρα διενέργειας των εκλογών καθώς και την παραμονή απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και οποιαδήποτε άλλη προεκλογική δραστηριότητα, όπως πραγματοποίηση ομιλιών, ανάρτηση και διανομή αφισών και εντύπων, μετάδοση εκπομπών και μηνυμάτων προεκλογικού περιεχομένου.

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι Έλληνες πολίτες που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο. Δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους.

Παραπομπή

Μήνυμα Λονδίνου προς Αγκυρα για τα πετρέλαια Κύπρου

Μήνυμα Λονδίνου προς Αγκυρα για τα πετρέλαια Κύπρου

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για τη στάση που τηρεί στο θέμα των πετρελαίων της Κύπρου έστειλε το Λονδίνο, μέσω δήλωσης εκπροσώπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα δικαιώματά της, με βάση το διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να τεθούν σε αμφιβολία», αναφέρεται στη δήλωση, που έγινε προς το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Διατυπώνεται επίσης η ελπίδα για σύντομη λύση του κυπριακού, «ώστε όλοι οι Κύπριοι να επωφεληθούν από τον ορυκτό πλούτο της Κύπρου».

Εν τω μεταξύ, χθες, με την κατάθεση τριών αιτήσεων για τρία διαφορετικά τεμάχια διεξαγωγής ερευνών ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαδικασίας έρευνας για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Η μία αίτηση υποβλήθηκε από εταιρεία των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ δύο αιτήσεις για ισάριθμα τεμάχια υποβλήθηκαν από κοινοπραξία τριών εταιρειών, προερχόμενων από τη Νορβηγία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράσθηκε ικανοποίηση για το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, ενώ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε κρίνεται ικανοποιητικό και αναμένεται κατά τον επόμενο γύρο αδειοδοτήσεων, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2008, να υπάρχουν πρόσθετα διαθέσιμα δισδιάστατα και τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα της περιοχής μας και ως εκ τούτου το ενδιαφέρον να είναι ζωηρότερο».

Πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, που διήρκεσε από τις 8.30 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ. χθες, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου κ. Σόλων Κασίνης είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη εάν υποβληθούν 4 - 5 αιτήσεις. Ωστόσο, προσέθεσε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το ενδιαφέρον των εταιρειών, αναφέροντας ως θετικά στοιχεία τις ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και το ότι η Αίγυπτος βρήκε πετρέλαιο στην περιοχή της, ενώ στα αρνητικά σημεία επισήμανε τις απειλές της Τουρκίας για παρεμπόδιση των ερευνών και το μεγάλο βάθος της θάλασσας που ανεβάζει το κόστος. Την ίδια στιγμή, η τουρκοκυπριακή πλευρά ανέβαζε τους τόνους σχετικά με το θέμα των πετρελαίων. Ο «υπουργός Εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος κ. Τουργκάι Αβτσί ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η απόφαση της κυβέρνησης της Κύπρου να προχωρήσει τη διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες πηγάζει από την αντίληψη ότι «η Κύπρος ανήκει στους Ελληνοκυπρίους και οι Τουρκοκύπριοι είναι μειονότητα». Πρόσθεσε δε ότι ούτε η τουρκοκυπριακή ούτε η τουρκική πλευρά πρόκειται να συναινέσουν σε αυτήν τη διαδικασία, καθώς «η Κύπρος ανήκει στους Τουρκοκυπρίους όσο και στους Ελληνοκυπρίους και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στη Μεσόγειο δεν μπορούν να αγνοηθούν».

Παραπομπή

Ένα μυστηριώδες e-mail από Άδανα

Ένα μυστηριώδες e-mail από Άδανα

"Ο Χριστάκης είναι ίδιος με μένα όταν ήμουν παιδί"!

Είδε τη φωτογραφία του μικρού Χριστάκη Γεωργίου στην εφημερίδα "Σαμπάχ" και αυθημερόν επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον "Π". Στο ηλεκτρονικό του μήνυμα χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο "Κενάν". Τελικά μας είπε τ' όνομά του και μας έκλεισε ραντεβού. Μετά από δύο μέρες τον συναντήσαμε στα Άδανα...

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ

Την Κυριακή 4 Μαρτίου 2007, ο "Π" αποκάλυπτε το έγγραφο του Τουρκικού Στρατού για τον πεντάχρονο αγνοούμενο Χριστάκη Γεωργίου, το οποίο στην ουσία άνοιγε ξανά το θέμα ύστερα από τριάντα χρόνια που έμεινε στην πολιτική "κατάψυξη". Επρόκειτο για έγγραφο του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων προς το Γραφείο Ειδικού Πολέμου του Τουρκικού Στρατού, το οποίο πιστοποιούσε ότι ο μικρός μεταφέρθηκε για θεραπεία στα Άδανα και την Άγκυρα τον Αύγουστο του 1974. Προστιθέμενη στο έγγραφο η δήλωση Ντενκτάς τον Γεννάρη του 1975, ότι "ο μικρός είναι σε νοσοκομείο στην Τουρκία και μόλις αποθεραπευτεί θα τον φέρουμε πίσω", είχαμε πλέον στα χέρια μια συγκροτημένη περίπτωση αγνοούμενου ο οποίος μεταφέρθηκε στην Τουρκία ζωντανός και δεν επέστρεψε.


Παράλληλη δημοσίευση
Την ίδια μέρα με το δημοσίευμα του "Π", η τουρκική "Σαμπάχ" δημοσίευε πρωτοσέλιδα την είδηση με τη φωτογραφία του μικρού Χριστάκη και αναφορά στο σχετικό έγγραφο. Η σκοπιμότητα ήταν προφανής. Στις προσπάθειες που προηγήθηκαν του δημοσιεύματος του "Π" για διασταύρωση των πληροφοριών από την επίσημη τουρκική πλευρά ενεπλάκησαν συνάδελφοι δημοσιογράφοι από την Τουρκία, μεταξύ αυτών και ο συνάδελφος Εγκίν Μπας ο οποίος υπέγραφε το δημοσίευμα στη "Σαμπάχ". Η παράλληλη δημοσίευση είχε στόχο να ερεθίσει τη μνήμη κάποιων ανθρώπων που μπορεί να είδαν το μικρό Χριστάκη ή να γνώριζαν τι απέγινε ο πεντάχρονος αγνοούμενος. Γνωρίζαμε ότι, για πολλούς λόγους, ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά δεν είχαμε και πολλές επιλογές.



Και όμως υπήρξε ανταπόκριση

Το απόγευμα της Δευτέρας 5 Μαρτίου ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Ο αρθρογράφος συνεργάτης του "Π" Φίλιππος Σαββίδης πήρε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από την Τουρκία το οποίο και προώθησε στον Διονύση Διονυσίου. Έγραφε συγκεκριμένα: "Πήρα το πιο κάτω e-mail πριν από λίγο το οποίο έχει να κάνει με το θέμα που είχατε πρωτοσέλιδο χθες. Δεν ξέρω ποιος μου το έστειλε και πώς βρήκε το e-mail μου. Δεν ξέρω καν αν είναι πραγματικό πρόσωπο. Δεν έχω το e-mail του Παράσχου ή του Βαγγέλη γιατί είμαι στο Λονδίνο. Μπορείς να τους το στείλεις να το ελέγξουν";
Το e-mail από την Τουρκία ήταν προφανές ότι εστάλη από άτομο του οποίου τα αγγλικά ήταν μετρημένα. Ωστόσο, οι τρεις γραμμές του έκρυβαν ένα συγκλονιστικό μήνυμα από τα Άδανα. Το e-mail είχε την υπογραφή Κενάν Κενάν και έλεγε τα παρακάτω:
> Hi
> > l call from turkei n ADANA ,l sending mail for This Subject, l read
> politis
> new this cildren picture same to me.
> > cotact to me.
>kenan kenan

Σε ελεύθερη μετάφραση: Σας καλώ από την Τουρκία και τα Άδανα. Αυτό το θέμα το διάβασα στον "Πολίτη". Το παιδί της φωτογραφίας είναι ίδιο με μένα.
Επικοινωνήστε μαζί μου. Κενάν Κενάν

Η επικοινωνία

Με τη λήψη του e-mail από τον "Κενάν Κενάν" η αδρεναλίνη ανέβηκε στα ύψη καθώς το ζήτημα έπαιρνε μια αναπάντεχη τροπή. Η συζήτηση στην εφημερίδα άναψε. Τα ερωτήματα και οι εκτιμήσεις σωρός. Το πρώτο ημίωρο ήταν απερίγραπτό. Αποφασίσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί με τον "Κενάν" στη γλώσσα του και επιστρατεύσαμε ως μεταφραστή την ανταποκρίτριά μας στην Τουρκία Άννα Ανδρέου. Η Άννα επικοινώνησε με τον "Κενάν" και έγινε η πρώτη επαφή. Τίποτα ωστόσο δεν διευκρινίστηκε εκείνο το βράδυ κατά τρόπο που να δίνει μια καθαρή εικόνα. Πήρε λεει τη "Σαμπάχ", διάβασε το σχετικό ρεπορτάζ και βρήκε ότι η φωτογραφία του μικρού Χριστάκη έμοιαζε πολύ με αυτόν όταν ήταν στην ίδια ηλικία. Υπήρχαν όπως είπε στην Άννα και κάποια άλλα στοιχεία που μπορεί να σχετίζονταν με την ιστορία, αλλά θα τα σκεφτόταν και θα επικοινωνούσε την επόμενη μέρα το απόγευμα αφού θα σχολνούσε από τη δουλειά.

Η νύχτα κατεβαίνει
Η εφημερίδα πήγε τυπογραφείο κι εγώ πήρα το δρόμο για το σπίτι. Ήταν περασμένα μεσάνυχτα. Η νύχτα περνούσε αργά, σχεδόν βασανιστικά. Για ύπνο ούτε κουβέντα. Μπήκα στο ντους και άφησα το νερό να τρέξει ζεστό λες και προσπαθούσα να ξεπλύνω την ένταση της ημέρας. Οι λεπτομέρειες, η μια μετά την άλλη, έφτιαχναν ένα κουβάρι στο μυαλό που δυσκολευόταν να πιστέψει ότι μπορεί και να είχαμε στα χέρια την περίπτωση του πρώτου εν ζωή αγνοουμένου. Κατέβηκα στην κουζίνα έφτιαξα καφέ κι ανέβηκα στο γραφείο μου στη σοφίτα. Είχε πάει μία και μισή. Προσπάθησα πιο ήρεμα πλέον να ταξινομήσω όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία και να τα συνδέσω με τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν τον Αύγουστο του 1974 και στις αρχές του 1975. Με τις συναντήσεις στο Λήδρα Πάλας, τις δηλώσεις Ντενκτάς ότι το παιδί είναι ζωντανό και βρίσκεται σε νοσοκομείο στην Τουρκία και πως θα το επέστρεφαν όταν αποθεραπευόταν. Ακόμα ότι θα μπορούσε να πάει η μάνα του, η κυρά Μυροφόρα, να το επισκεφθεί στην Τουρκία αλλά κατόπιν συμβουλής του Γλαύκου Κληρίδη δεν πήγε... Προσπαθούσα έτσι να απαντήσω σε μια σειρά ερωτήματα που προέκυπταν και νηφάλια να καταλήξω στα πρώτα συμπεράσματα. Σε λίγο το πρώτο φως της ημέρας χάιδευε απαλά τη σοφίτα μου. Είχα ξημερωθεί μαζί με τον "Κενάν"... Ή μήπως με τον Χριστάκη!


Πότε θα σχολνούσε Η ημέρα περνούσε το ίδιο αργά όσο και η προηγούμενη νύχτα. Βλέπετε αναμέναμε να σχολάσει ο "Κενάν" και να επικοινωνήσει μέσω διαδιχτύου με την Άννα. Εκείνη τη μέρα η Άννα πρέπει να τα πήρε στο κρανίο. Ο "Κενάν" αργούσε να επικοινωνήσει κι εμείς κάθε τρεις και λίγο της τηλεφωνούσαμε: "Τι γίνεται; Επικοινώνησε; Πώς βλέπεις την κατάσταση;" Η Άννα αν και συνέπασχε μαζί μας και συζητούσε τα διάφορα σενάρια, προσπαθούσε με ευγένεια να μας δώσει να καταλάβουμε ότι θα έπρεπε να κάνουμε υπομονή καθότι μόλις ο "Κενάν" επικοινωνούσε, θα μας ενημέρωνε. Πήγε εννέα και δέκα το βράδυ για να έχουμε νέα από την Τουρκία. Και τι νέα!

Η φουρτούνα
Όταν κατέβασα το ακουστικό όλα έμοιαζαν πιο φωτεινά. Τα καινούργια στοιχεία ενίσχυαν τους ευσεβείς μας πόθους. Πρώτον: Ο άνθρωπος μας είχε ένα μεγάλο κενό -μνήμης και στοιχείων, στα χρόνια της παιδικής του ηλικίας και ιδιαίτερα στην ηλικία των πέντε του χρόνων! Στην ίδια δηλαδή ηλικία που ήταν και ο δικός μας Χριστάκης όταν χάθηκε.


Δεύτερον: Γι' αυτό το ζήτημα είχε συγγράψει και βιβλίο πριν από μερικούς μήνες με το οποίο περιέγραφε τη φουρτουνιασμένη ζωή του και το οποίο τιτλοφόρησε: "Φουρτούνα εκτός καιρού". Τρίτον: Είχε σημάδι στο αριστερό του γόνατο, εκεί που και ο δικός μας Χριστάκης είχε το τραύμα από τη σφαίρα!


Τέταρτον: Είχε γεννηθεί το 1969, όπως και ο Χριστάκης. Είχε δηλαδή την ίδια ακριβώς ηλικία μαζί του. Πέμπτον: Ο "Κενάν" που επικοινώνησε μαζί μας είχε- όπως το αναμέναμε- χρησιμοποιήσει στο πρώτο του e-mail ένα πολύ κοινό τούρκικο όνομα και όχι το πραγματικό του. Το πραγματικό του όνομα είναι Χακάν... Έκτον: Ζει στα Άδανα, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.


Έβδομον: Είναι κομπιουτεράς και εργάζεται στο Τμήμα ηλεκρονικών υπολογιστών μιας μεγάλης βιομηχανίας κατασκευής γνωστών διεθνώς απορρυπαντικών, σαπουνιών, σαμπουάν κλπ. Με το που τέλειωσε η ενημέρωσή μας από την Άννα κι αφού μας πληροφόρησε ότι θα επιχειρούσε να βρει το βιβλίο του Χακάν και να μας στείλει τα όποια στοιχεία θα έβρισκε από την ηλεκτρονική σελίδα του εκδοτικού οίκου, η συζήτηση στην εφημερίδα πήρε κι άναψε. Τα καινούργια στοιχεία ενίσχυαν πολύ περισσότερο τις πιθανότητες και τις ελπίδες να είχαμε αγγίξει μια συγκλονιστική ζωντανή πτυχή της Κυπριακής τραγωδίας του 1974. Καταλήξαμε ότι θα έπρεπε να επιχειρούσαμε συνάντηση μαζί του και προσφύγαμε ξανά στη μεσολάβηση της Άννας. Έτσι κι έγινε, επικοινωνήσαμε ξανά με την Άννα. Της ζήτησα να επικοινωνήσει ξανά μαζί του και να τον ρωτήσει αν ήθελε να συναντηθούμε. Μπήκαμε έτσι σε μια νέα φάση αναμονής.

Ραντεβού στα Άδανα
Αναμένοντας την απάντηση του Χακάν συνεχίσαμε τη δουλειά της έκδοσης της επόμενης μέρας. Λίγο μετά τις έντεκα ένοιωσα ότι χρειαζόμουν άλλο ένα καφέ. Πήγα στην κουζίνα κι έφτιαξα. Επιστρέφοντας στο γραφείο μου άκουσα το τηλέφωνο να χτυπά. Άφησα το φλιτζάνι με το αχνιστό αφέψημα στο περβάζι του παραθύρου κι έτρεξα. Ήταν όντως η Άννα. -Του μίλησες;
-Ναι. Διά τηλεφώνου αυτή τη φορά.
-Λοιπόν;
-Σε περιμένει. Να πας όποτε θέλεις. -Εξαιρετικά. Θα δούμε αύριο τι γίνεται με τις πτήσεις και θα σε ενημερώσω άμεσα. -Άντε και προσεκτικά. -Να 'σαι καλά. Καληνύχτα. Έτσι κλείστηκε το ραντεβού στα Άδανα.


Το δέος των Αδάνων
Την επόμενη μέρα η γραμματεία της εφημερίδας ανέλαβε να βρει και να κλείσει τις πτήσεις. Η πορεία ήδη προδιαγεγραμμένη: Λάρνακα-Αθήνα, Αθήνα-Κωνσταντινούπολη, Κωνσταντινούπολη-Άδανα. Η λέξη "Άδανα" και μόνο προκαλούσε δέος αφού έχει περάσει στη συλλογική μνήμη όλων ημών των Ελληνοκυπρίων ως τόπος κράτησης και μαρτυρίου αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής. Κάτι άλλο που προκαλούσε δέος ήταν το γεγονός ότι δεν μπορούσαμε πλέον να κρατάμε τις εξελίξεις, που ήταν άλλωστε ραγδαίες, μακριά από την οικογένεια του μικρού αγνοούμενου Χριστάκη Γεωργίου. Έπρεπε να ενημερώσουμε για τα διαδραματιζόμενα.

Η ενημέρωση της οικογένειας

Δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα να σταθείς μπροστά από την κυρά Μυροφόρα και να της εξηγήσεις τι επρόκειτο να γίνει. Τουλάχιστον έτσι νόμιζα. Δεν ήξερα πως θα το έπαιρνε και πως θα αντιδρούσε. Πήγα στο νηπιαγωγείο της Ειρήνης, αδελφής του Χριστάκη, όπου βρήκα τη γιαγιά Μυροφόρα. Μιλούσε γλυκά και φρόντιζε τα παιδάκια που ήταν γύρω της σαν περιστεράκια. Μαζί με την Ειρήνη τους εξήγησα την κατάσταση και τα καθέκαστα και ότι λογάριαζα οσονούπω να φύγω για την Τουρκία. Η κυρά Μυροφόρα άκουγε προσεκτικά όλες τις λεπτομέρειες και τα μικρά σχόλια που έκανε ήταν πολύ εύστοχα και ψύχραιμα. Εκείνο που τόνισε ήταν ότι αν όντως ο γιος της ήταν ζωντανός στην Τουρκία και κάποια οικογένεια τον είχε μεγαλώσει, να τους διαβεβαιώσω ότι δεν ήθελε να τους χαλάσει τη ζωή τους, ούτε να τους ανησυχήσει. Απλά να τον έβλεπε μόνο για λίγο, να τον σφίξει στην αγκαλιά της και να του δώσει την ευχή της. Τίποτε άλλο δεν ζητούσε. Τέλος πριν φύγω με συμβούλεψε να προσέχω να μην μπω σε κινδύνους και να σκέφτομαι πάντα ότι έχω παιδιά, που πρέπει να τα μεγαλώσω κι εγώ... Καθώς ήταν η ώρα που θα έπρεπε κι εκείνη να φύγει για το σπίτι της με ξεπροβόδισε, με φίλησε και μου έδωσε την ευχή της. Η Μυροφόρα είναι ένα πλάσμα έξυπνο που πολύ δύσκολα μπορείς να το ξεγελάσεις. Η ζωή, ο πόνος και η καρτερικότητα την έκαμαν μια σοφή γιαγιά της ψυχραιμίας αλλά και της απέραντης αγάπης. Ο δρόμος πια ήταν ανοικτός και οδηγούσε στα Άδανα.

Παραπομπή

Η υπουργός Εξωτερικών απορρίπτει τουρκικές επικρίσεις και αιτιάσεις

Η υπουργός Εξωτερικών απορρίπτει τουρκικές επικρίσεις και αιτιάσεις

Η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Μαρκουλλή, απέρριψε τις τουρκοκυπριακές επικρίσεις για τις δηλώσεις που έκανε στο Τουρκικό κανάλι NTV, που αποτέλεσαν αφορμή για τη διατύπωση επιφυλάξεων από την τουρκοκυπριακή πλευρά για τις προθέσεις της ελληνοκυπριακής, σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η κ. Μαρκουλλή εξέφρασε την ελπίδα να μην πρόκειται για προφάσεις εν αμαρτίαις του κατοχικού καθεστώτος.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχουν εκφράσει αμοιβαία προθυμία να συναντηθούν για να προωθήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, 2006, προς συζήτηση τεχνικών θεμάτων και προετοιμασία συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά συνόδευσε την προθυμία της για τη συνάντηση με επικριτικές δηλώσεις για όσα ανέφερε η κ. Μαρκουλλή και ιδιαίτερα για την αναφορά της ότι το κλειδί της λύσης το έχει η Τουρκία και για την έκφραση αμφιβολιών κατά πόσο ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι εξουσιοδοτημένος να συζητήσει καίριες πτυχές, όπως η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Η κ. Μαρκουλλή χαρακτήρισε λυπηρές και απαράδεκτες τις αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων, λέγοντας ότι στην πραγματικότητα, με τις δηλώσεις της είχε απευθύνει μηνύματα συμφιλίωσης και επαναπροσέγγισης προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

"Οι τοποθετήσεις μου απευθύνονταν στην Τουρκία και έχουν ερμηνευτεί λανθασμένα", είπε η Υπουργός Εξωτερικών.

Ομως, πρόσθεσε, σημασία έχει να ορισθεί τελικά η συνάντηση του προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Ταλάτ.

Παραπομπή

Το Φόρεϊν Οφις αναγνωρίζει τα δικαιώματα της Κύπρου για τα πετρέλαια

Το Φόρεϊν Οφις αναγνωρίζει τα δικαιώματα της Κύπρου για τα πετρέλαια

Μία αμερικάνικη εταιρεία και μια κοινοπραξία εταιρειών υπέβαλαν την Πέμπτη αιτήσεις για τρία διαφορετικά ερευνητικά τεμάχια για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Η αμερικανική εταιρεία «Νόπολ Ένερτζι» επέδειξε ενδιαφέρον για ένα τεμάχιο και η κοινοπραξία τριών εταιρειών από τη Νορβηγία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Βρετανία για δύο από τα έντεκα τεμάχια, που προσφέρθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου γύρου αδειοδότησης.

Η κυπριακή κυβέρνηση σε ανακοίνωση της τονίζει ότι «το ενδιαφέρον, που εκδηλώθηκε κρίνεται ικανοποιητικό και αναμένεται κατά τον επόμενο Γύρο Αδειοδοτήσεων, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2008, να υπάρχουν πρόσθετα διαθέσιμα δυσδιάστατα και τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα της περιοχής μας, και ως εκ τούτου το ενδιαφέρον να είναι ζωηρότερο».

Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου Ευστάθιος Χαμπουλλάς, η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2007.

Σε δηλώσεις ο ανώτατος διαπραγματευτής της «Νόπολ Ένερτζι», Γκάρυ Χάου, είπε ότι η εταιρεία του έχει την βεβαιότητα ότι θα βρει φυσικό αέριο στο τεμάχιο, για το οποίο υπέβαλε αίτηση.

Η εταιρεία, ανέφερε, δραστηριοποιείται στο Εκουαδόρ, στην Κίνα, στη Βόρειο Θάλασσα, τόσο στον Βρετανικό όσο και στον Νορβηγικό τομέα και στο Ισραήλ.


Η γεωλογική βάση στο Ισραήλ, πρόσθεσε, είναι παρόμοια με αυτή της Κύπρου και αυτό δίνει την βεβαιότητα στην εταιρεία του ότι θα βρουν φυσικό αέριο, όπως βρήκαν και στο Ισραήλ.

---Το Φόρεϊν Οφις αναγνωρίζει τα δικαιώματα της Κύπρου για τα πετρέλαια ---

Η νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα δικαιώματα της με βάση το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορούν να τεθούν σε αμφιβολία, τονίζει εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του KYΠΕ για τις διάφορες απειλές από την Τουρκία σε σχέση με τις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος εκφράζει την ελπίδα για μια σύντομη λύση του Κυπριακού, που θα επιτρέπει σε όλους τους Κυπρίους να επωφελούνται από τον ορυκτό πλούτο της Κύπρου.

«Θα ήταν λυπηρό αν οι έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου βάθαιναν τη διαίρεση ανάμεσα στις κοινότητες της νήσου», είπε ο εκπρόσωπος, εκφράζοντας την ελπίδα «ότι μια σύντομη λύση στο κυπριακό πρόβλημα θα επιτρέψει ώστε όλοι οι Κύπριοι να επωφεληθούν από τον ορυκτό πλούτο της Κύπρου».

Το Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε, υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες προς αυτό το σκοπό.

«Στο μεταξύ, η νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα δικαιώματά της με βάση το Διεθνές Δίκαιο δεν τίθενται σε αμφιβολία», κατέληξε.

Σήμερα υποβάλλονται στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού οι αιτήσεις για αδειοδότηση έρευνας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου για εντοπισμό τυχόν κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Παραπομπή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τον Γκιούλ και προειδοποιεί για άλλη μια φορά τον στρατό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τον Γκιούλ και προειδοποιεί για άλλη μια φορά τον στρατό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκαθάρισε πως τάσσεται υπέρη της υποψηφιότητας του Αμπνουλάχ Γκιούλ για την προεδρία, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τον στρατό να μην αναμειχθεί στη διαδικασία των εκλογών.

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης Όλι Ρεν κάλεσε τις εμπλεκόμενες παρατάξεις να τηρήσουν τις αρχές της δημοκρατίας κατά την εκλογή του νέου προέδρου, στέλνοντας έμμεση προειδοποίηση προς τον στρατό.

Σε χθεσινή του συνέντευξη στο Φιλανδικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Όλι Ρεν υποστήριξε σθεναρά την υποψηφιότητα Γκιούλ στέλνοντας έμμεσες προειδοποιήσεις προς τον στρατό και τη Συνταγματικό Δικαστήριο να μήν αναμιχθούν στη διαδικασία εκλογής του: "Είναι πολύ σημαντικό οι επερχόμενες εκλογές να διεξαχθούν με ωόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κανένα λόγο να υποψιάζεται πως ο στρατός για παράδειγμα, θα επέμβει σε μια δημοκρατική διαδικασία που εξελίσσεται στη Βουλή."

Ο Ρεν επαίνεσε τις προσπάθειες του Γκιούλ για μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, τονίζοντας ταυτόχρονα πως πρόκειται για ένα πολύ σεβαστό πολιτικό πρόσωπο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Ο Γκιούλ είναι γνωστός στον Ευρώπη για τις μεγάλες προσπάθειες του για ένταξη της Τουρκίας την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι το ίδιο σεβαστός όσο και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας."

Ο Όλι Ρεν αντέδρασε έντονα στις 27 Απριλίου για το σημείωμα που απέστειλε ο στρατός στην κυβέρνηση, προειδοποιώντας τον να μην αναμειγνύεται στην πολιτική.

Παραπομπή

Ελληνικά Μ-2000 ανέκοψαν τουρκικά F-16

Ελληνικά Μ-2000 ανέκοψαν τουρκικά F-16

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως τουρκικά μαχητικά F-16 αναχαιτίστηκαν από ελληνικά Μ-2000 που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Τανάγρα. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού στρατού, τα τουρκικά μαχητικά συμμετείχαν σε στρατιωτική άσκηση στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Παραπομπή

Η νέα κυβέρνηση καθυστέρησε εξαιτίας της "χειρονομίας" του Προέδρου

Η νέα κυβέρνηση καθυστέρησε εξαιτίας της "χειρονομίας" του Προέδρου

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ αρνήθηκε χθες να εγκρίνει τη νέα κυβέρνηση, σε μια χειρονομία καλής θέλησης προς τον διάδοχό του που πρόκειται να εκλεγεί σύντομα.

"Ήταν μεγάλη έκπληξη για μένα. Χωρίς καν να κοιτάξει τη λίστα, είπε πως θα ήταν ορθότερο το νέο υπουργικό συμβούλιο να εγκριθεί από το νέο πρόεδρο," είπε ο Ερτογάν έπειτα από σύντομη συνάντησή του με το Σεζέρ.

"Πιστεύω πως ήταν μια πολύ θετική προσέγγιση...θα το αποκαλούσα χειρονομία καλής θέλησης," πρόσθεσε.

Το Κοιονοβούλιο θα συνέρθει τη Δευτέρα για την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του διαδόχου του Σεζέρ, ενός πρώην δικαστή που τασσόταν υπέρ της διατήρησης του κοσμικού χαρακτηρα του κράτους και που ήρθε πολλές φορές σε σύγκρουση με την Ισλαμική κυβέρνηση του Ερτογάν.

Ο υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Αμπντουλάχ Γκιούλ, θεωρείται βέβαιο πως θα εκλεγεί κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο, εφόσον το κόμμα του κατέχει την πλειοψηφία.

Την Τετάρτη, ο Ερτογάν συμβούλεψε τον Σεζέρ να μην απορρίψει τη νέα κυβέρνηση.

"Τοποθετώ μαζί μια ομάδα ανθρώπων που κέρδισαν τις εκλογές...γνωρίζω ποιος πρέπει να διοριστεί και ποια είναι η κατάλληλη θέση για αυτόν. Πιστεύω πως πρόεδρος θα δείξει κατανόηση σε αυτό το θέμα."

Παραπομπή