Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007

Το Φόρεϊν Οφις αναγνωρίζει τα δικαιώματα της Κύπρου για τα πετρέλαια

Το Φόρεϊν Οφις αναγνωρίζει τα δικαιώματα της Κύπρου για τα πετρέλαια

Μία αμερικάνικη εταιρεία και μια κοινοπραξία εταιρειών υπέβαλαν την Πέμπτη αιτήσεις για τρία διαφορετικά ερευνητικά τεμάχια για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Η αμερικανική εταιρεία «Νόπολ Ένερτζι» επέδειξε ενδιαφέρον για ένα τεμάχιο και η κοινοπραξία τριών εταιρειών από τη Νορβηγία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Βρετανία για δύο από τα έντεκα τεμάχια, που προσφέρθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου γύρου αδειοδότησης.

Η κυπριακή κυβέρνηση σε ανακοίνωση της τονίζει ότι «το ενδιαφέρον, που εκδηλώθηκε κρίνεται ικανοποιητικό και αναμένεται κατά τον επόμενο Γύρο Αδειοδοτήσεων, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2008, να υπάρχουν πρόσθετα διαθέσιμα δυσδιάστατα και τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα της περιοχής μας, και ως εκ τούτου το ενδιαφέρον να είναι ζωηρότερο».

Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου Ευστάθιος Χαμπουλλάς, η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2007.

Σε δηλώσεις ο ανώτατος διαπραγματευτής της «Νόπολ Ένερτζι», Γκάρυ Χάου, είπε ότι η εταιρεία του έχει την βεβαιότητα ότι θα βρει φυσικό αέριο στο τεμάχιο, για το οποίο υπέβαλε αίτηση.

Η εταιρεία, ανέφερε, δραστηριοποιείται στο Εκουαδόρ, στην Κίνα, στη Βόρειο Θάλασσα, τόσο στον Βρετανικό όσο και στον Νορβηγικό τομέα και στο Ισραήλ.


Η γεωλογική βάση στο Ισραήλ, πρόσθεσε, είναι παρόμοια με αυτή της Κύπρου και αυτό δίνει την βεβαιότητα στην εταιρεία του ότι θα βρουν φυσικό αέριο, όπως βρήκαν και στο Ισραήλ.

---Το Φόρεϊν Οφις αναγνωρίζει τα δικαιώματα της Κύπρου για τα πετρέλαια ---

Η νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα δικαιώματα της με βάση το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορούν να τεθούν σε αμφιβολία, τονίζει εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του KYΠΕ για τις διάφορες απειλές από την Τουρκία σε σχέση με τις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος εκφράζει την ελπίδα για μια σύντομη λύση του Κυπριακού, που θα επιτρέπει σε όλους τους Κυπρίους να επωφελούνται από τον ορυκτό πλούτο της Κύπρου.

«Θα ήταν λυπηρό αν οι έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου βάθαιναν τη διαίρεση ανάμεσα στις κοινότητες της νήσου», είπε ο εκπρόσωπος, εκφράζοντας την ελπίδα «ότι μια σύντομη λύση στο κυπριακό πρόβλημα θα επιτρέψει ώστε όλοι οι Κύπριοι να επωφεληθούν από τον ορυκτό πλούτο της Κύπρου».

Το Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε, υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες προς αυτό το σκοπό.

«Στο μεταξύ, η νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα δικαιώματά της με βάση το Διεθνές Δίκαιο δεν τίθενται σε αμφιβολία», κατέληξε.

Σήμερα υποβάλλονται στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού οι αιτήσεις για αδειοδότηση έρευνας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου για εντοπισμό τυχόν κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: