Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007

Η νέα κυβέρνηση καθυστέρησε εξαιτίας της "χειρονομίας" του Προέδρου

Η νέα κυβέρνηση καθυστέρησε εξαιτίας της "χειρονομίας" του Προέδρου

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ αρνήθηκε χθες να εγκρίνει τη νέα κυβέρνηση, σε μια χειρονομία καλής θέλησης προς τον διάδοχό του που πρόκειται να εκλεγεί σύντομα.

"Ήταν μεγάλη έκπληξη για μένα. Χωρίς καν να κοιτάξει τη λίστα, είπε πως θα ήταν ορθότερο το νέο υπουργικό συμβούλιο να εγκριθεί από το νέο πρόεδρο," είπε ο Ερτογάν έπειτα από σύντομη συνάντησή του με το Σεζέρ.

"Πιστεύω πως ήταν μια πολύ θετική προσέγγιση...θα το αποκαλούσα χειρονομία καλής θέλησης," πρόσθεσε.

Το Κοιονοβούλιο θα συνέρθει τη Δευτέρα για την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του διαδόχου του Σεζέρ, ενός πρώην δικαστή που τασσόταν υπέρ της διατήρησης του κοσμικού χαρακτηρα του κράτους και που ήρθε πολλές φορές σε σύγκρουση με την Ισλαμική κυβέρνηση του Ερτογάν.

Ο υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Αμπντουλάχ Γκιούλ, θεωρείται βέβαιο πως θα εκλεγεί κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο, εφόσον το κόμμα του κατέχει την πλειοψηφία.

Την Τετάρτη, ο Ερτογάν συμβούλεψε τον Σεζέρ να μην απορρίψει τη νέα κυβέρνηση.

"Τοποθετώ μαζί μια ομάδα ανθρώπων που κέρδισαν τις εκλογές...γνωρίζω ποιος πρέπει να διοριστεί και ποια είναι η κατάλληλη θέση για αυτόν. Πιστεύω πως πρόεδρος θα δείξει κατανόηση σε αυτό το θέμα."

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: