Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τον Γκιούλ και προειδοποιεί για άλλη μια φορά τον στρατό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τον Γκιούλ και προειδοποιεί για άλλη μια φορά τον στρατό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκαθάρισε πως τάσσεται υπέρη της υποψηφιότητας του Αμπνουλάχ Γκιούλ για την προεδρία, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τον στρατό να μην αναμειχθεί στη διαδικασία των εκλογών.

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης Όλι Ρεν κάλεσε τις εμπλεκόμενες παρατάξεις να τηρήσουν τις αρχές της δημοκρατίας κατά την εκλογή του νέου προέδρου, στέλνοντας έμμεση προειδοποίηση προς τον στρατό.

Σε χθεσινή του συνέντευξη στο Φιλανδικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Όλι Ρεν υποστήριξε σθεναρά την υποψηφιότητα Γκιούλ στέλνοντας έμμεσες προειδοποιήσεις προς τον στρατό και τη Συνταγματικό Δικαστήριο να μήν αναμιχθούν στη διαδικασία εκλογής του: "Είναι πολύ σημαντικό οι επερχόμενες εκλογές να διεξαχθούν με ωόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κανένα λόγο να υποψιάζεται πως ο στρατός για παράδειγμα, θα επέμβει σε μια δημοκρατική διαδικασία που εξελίσσεται στη Βουλή."

Ο Ρεν επαίνεσε τις προσπάθειες του Γκιούλ για μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, τονίζοντας ταυτόχρονα πως πρόκειται για ένα πολύ σεβαστό πολιτικό πρόσωπο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Ο Γκιούλ είναι γνωστός στον Ευρώπη για τις μεγάλες προσπάθειες του για ένταξη της Τουρκίας την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι το ίδιο σεβαστός όσο και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας."

Ο Όλι Ρεν αντέδρασε έντονα στις 27 Απριλίου για το σημείωμα που απέστειλε ο στρατός στην κυβέρνηση, προειδοποιώντας τον να μην αναμειγνύεται στην πολιτική.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: