Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007

Μήνυμα Λονδίνου προς Αγκυρα για τα πετρέλαια Κύπρου

Μήνυμα Λονδίνου προς Αγκυρα για τα πετρέλαια Κύπρου

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για τη στάση που τηρεί στο θέμα των πετρελαίων της Κύπρου έστειλε το Λονδίνο, μέσω δήλωσης εκπροσώπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα δικαιώματά της, με βάση το διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να τεθούν σε αμφιβολία», αναφέρεται στη δήλωση, που έγινε προς το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Διατυπώνεται επίσης η ελπίδα για σύντομη λύση του κυπριακού, «ώστε όλοι οι Κύπριοι να επωφεληθούν από τον ορυκτό πλούτο της Κύπρου».

Εν τω μεταξύ, χθες, με την κατάθεση τριών αιτήσεων για τρία διαφορετικά τεμάχια διεξαγωγής ερευνών ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαδικασίας έρευνας για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Η μία αίτηση υποβλήθηκε από εταιρεία των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ δύο αιτήσεις για ισάριθμα τεμάχια υποβλήθηκαν από κοινοπραξία τριών εταιρειών, προερχόμενων από τη Νορβηγία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράσθηκε ικανοποίηση για το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, ενώ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε κρίνεται ικανοποιητικό και αναμένεται κατά τον επόμενο γύρο αδειοδοτήσεων, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2008, να υπάρχουν πρόσθετα διαθέσιμα δισδιάστατα και τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα της περιοχής μας και ως εκ τούτου το ενδιαφέρον να είναι ζωηρότερο».

Πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, που διήρκεσε από τις 8.30 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ. χθες, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου κ. Σόλων Κασίνης είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη εάν υποβληθούν 4 - 5 αιτήσεις. Ωστόσο, προσέθεσε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το ενδιαφέρον των εταιρειών, αναφέροντας ως θετικά στοιχεία τις ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και το ότι η Αίγυπτος βρήκε πετρέλαιο στην περιοχή της, ενώ στα αρνητικά σημεία επισήμανε τις απειλές της Τουρκίας για παρεμπόδιση των ερευνών και το μεγάλο βάθος της θάλασσας που ανεβάζει το κόστος. Την ίδια στιγμή, η τουρκοκυπριακή πλευρά ανέβαζε τους τόνους σχετικά με το θέμα των πετρελαίων. Ο «υπουργός Εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος κ. Τουργκάι Αβτσί ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η απόφαση της κυβέρνησης της Κύπρου να προχωρήσει τη διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες πηγάζει από την αντίληψη ότι «η Κύπρος ανήκει στους Ελληνοκυπρίους και οι Τουρκοκύπριοι είναι μειονότητα». Πρόσθεσε δε ότι ούτε η τουρκοκυπριακή ούτε η τουρκική πλευρά πρόκειται να συναινέσουν σε αυτήν τη διαδικασία, καθώς «η Κύπρος ανήκει στους Τουρκοκυπρίους όσο και στους Ελληνοκυπρίους και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στη Μεσόγειο δεν μπορούν να αγνοηθούν».

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: