Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για τους αντιπρόεδρους της Βουλής

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για τους αντιπρόεδρους της Βουλής

ΔΙΕΞΗΧΘΗ το απόγευμα στη Βουλή, η ψηφοφορία για την εκλογή αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων του Σώματος, με παρόντες τους 293 από τους 300 βουλευτές. Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ

Α' αντιπρόεδρος της Βουλής, εκλέγεται ο Γιώργος Σούρλας (ΝΔ), με 212 ψήφους και 81 λευκά ψηφοδέλτια.

Β' αντιπρόεδρος της Βουλής εκλέγεται η Έλσα Παπαδημητρίου (ΝΔ), με 209 ψήφους, 81 λευκά ψηφοδέλτια και 3 άκυρα.

Γ' αντιπρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο Αναστάσιος Νεράντζης με 209 ψήφους, 81 λευκά ψηφοδέλτια και 3 άκυρα.

Δ' αντιπρόεδρος της Βουλής, εκλέγεται ο Φίλιππος Πετσάλνικος (ΠΑΣΟΚ), με 258 ψήφους, 31 λευκά ψηφοδέλτια και 4 άκυρα.

Ε' αντιπρόεδρος της Βουλής εκλέγεται η Βαρβάρα Νικολαΐδου με 224 ψήφους, 68 λευκά ψηφοδέλτια και ένα άκυρο.

ΚΟΣΜΗΤΟΡΕΣ

Στο αξίωμα του Κοσμήτορα εξελέγησαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Δαηλάκης και Άρης Σταθάκης με 225 ψήφους και 68 λευκά ψηφοδέλτια, καθώς και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δημαράς, με 271 ψήφους και 32 λευκά ψηφοδέλτια.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ

Στο αξίωμα του Γραμματέα, εξελέγησαν οι βουλευτές της ΝΔ, Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, Απόστολος Τζιτζικώστας, Όλγα Κεφαλογιάννη και Χρήστος Σταϊκούρας με 225 ψήφους και 68 λευκά ψηφοδέλτια, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης με 271 ψήφους και 32 λευκά ψηφοδέλτια, καθώς και η βουλευτής του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη με 271 ψήφους και 32 λευκά ψηφοδέλτια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε με απογευματινή ανακοίνωσή του, τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, ώστε να εκπροσωπούνται στο Προεδρείο όλες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες, δηλώνοντας πως θα υπερψηφίσει όλους τους υποψηφίους που θα προέρχονταν από κόμματα που θα ανταποκρίνονταν θετικά στην πρότασή του. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, σε ανακοίνωσή του υπενθύμισε πως αντίστοιχη πρόταση έχει υποβάλλει το ίδιο στο παρελθόν - και εξακολουθεί να εμμένει σε αυτήν.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δικαίωση συλλόγου αναπήρων και θυμάτων πολέμου από το ΕΔΑΔ

Δικαίωση συλλόγου αναπήρων και θυμάτων πολέμου από το ΕΔΑΔ

Το ποσό των 5 εκατ. ευρώ επιδίκασε το ευρωπαϊκό δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο ως αποζημίωση του ελληνικού κράτους προς το «Σύλλογο για τη στέγαση των αναπήρων και θυμάτων πολέμου στην Αττική και άλλες περιοχές της Ελλάδας». Στο παραπάνω ποσό προστίθενται και 40.000 ευρώ για δαπάνες και έξοδα.

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1951 από πρώην πολεμιστές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αριθμεί 157 μέλη. Το 1957 ο Σύλλογος αγόρασε οικόπεδο 5 στρεμμάτων στον Χολαργό, που στη συνέχεια όμως «κατασχέθηκε παράνομα».

Το 1964 το συγκεκριμένο οικόπεδο πέρασε στην ιδιοκτησία του κράτους, δίνοντας ως αντάλαγμα έκταση 10 στρεμμάτων κοντά στην περιοχή Κορακοβούνι. Το 1975 εξαιτίας των νέων διατάξεων που αφορούσαν την προστασία του περιβάλλοντος, η περιοχή χαρακτηρίστηκε δασική, άρα μη οικοδομήσιμη. Το 2002 μέλη του συλλόγου αυτού κατέφυγαν στο δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με αυτή του την απόφαση, το Δικαστήριο αναγνωρίζει ότι υπήρξε παράβαση, εκ μέρους του ελληνικού κράτους, του άρθρου 1 του Πρωτοκόλλου Νο1 για την προστασία της ιδιοκτησίας στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Στην προκειμένη περίπτωση φέρεται ότι το κράτος παρεμπόδισε τους προσφεύγοντες να οικοδομήσουν στη γη που τους ανήκε, χωρίς να αποζημιωθούν.

Πηγή: in.gr

Απορρίπτει ο Λευκός Οίκος την ιδέα τριχοτόμησης του Ιράκ

Απορρίπτει ο Λευκός Οίκος την ιδέα τριχοτόμησης του Ιράκ

Απέρριψε ο Λευκός Οίκος σχέδιο διαίρεσης του Ιράκ σε τρείς οντότητες, σιιτική, σουνιτική και κουρδική υπό μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση που θα είναι εγκατεστημένη στη Βαγδάτη, το οποίο ενέκρινε χθες η Γερουσία.

«Δεν νομίζω ότι αυτό είναι κάτι τόσο καλό όσο διατείνονται κάποιοι» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Φράτο, εκτιμώντας ότι «είναι μια τροπολογία που εκφράζει την άποψη της Γερουσίας, χωρίς να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα».

Οι υπερασπιστές της άποψης να διαιρεθεί το Ιράκ σε τρείς ξεχωριστές οντότητες με βάση και τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις ολοένα και αυξάνουν στις ΗΠΑ. Μια διαίρεση του Ιράκ κατά τους υποστηρικτές της άποψης αυτής αποτελεί μια καλή λύση για τον τερματισμό των μαχών μεταξύ διαφόρων ιρακινών οργανώσεων και τον τερματισμό της βίας.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ερευνα για λαθρανασκαφές στην περιοχή του Ολύμπου

Ερευνα για λαθρανασκαφές στην περιοχή του Ολύμπου

ΕΚΚΛΗΣΗ για ευαισθητοποίηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου όσον αφορά στις εκτεταμένες λαθρανασκαφές κάνει η ΚΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων της περιοχής μετά και τα πρόσφατα φαινόμενα που εντόπισε και κατήγγειλε στον εισαγγελέα.

« Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει τα τελευταία χρόνια μια έξαρση στη δραστηριότητα των λαθρανασκαφέων στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου . Ολόκληρος ο Ολυμπος είναι αρχαιολογικός χώρος» δήλωσε η προϊσταμένη της ΚΖ΄ΕΚΠΑ κ. Εφη Παντερμαλή .

Αφορμή για τη νέα έκκληση των αρχαιολόγων υπήρξε ο εντοπισμός λαθρανασκαφής σε αγροτική περιοχή έξω από το χωριό «Παλιός Παντελεήμονας» στους πρόποδες του Ολύμπου.

Αγνωστοι λαθρανασκαφείς με «άλλοθι» την ανέγερση ιερού ναού στην περιοχή (σύμφωνα τουλάχιστον με πρόχειρη πινακίδα που βρέθηκε στο χώρο) έσκαψαν με εκσκαφικό μηχάνημα σε έκταση 500 τ.μ. και βάθος περί τα τέσσερα μέτρα . Στις παρυφές του σκαμμένου χώρου βρέθηκαν ίχνη τεσσάρων κιβωτιόσχημων τάφων ολοκληρωτικά συλημένων.

Από τους αρχαιολόγους εικάζεται (λόγω της απόλυτης απουσίας κινητών και άλλων ευρημάτων) ότι οι τάφοι ανήκουν στην μυκηναϊκή περίοδο (περί το 1.300 πΧ) και αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου νεκροταφείου της ίδιας εποχής που υπάρχει στην περιοχή. Η υπόθεση καταγγέλθηκε από την ΚΖ΄ Εφορεία στην εισαγγελία Κατερίνης η οποία και διενεργεί προκαταρκτική έρευνα.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΙΑF έστειλε μαχητικά αεροσκάφη στα συρο-ισραηλινά σύνορα

Η ΙΑF έστειλε μαχητικά αεροσκάφη στα συρο-ισραηλινά σύνορα

Η ΙΑF έστειλε σήμερα μαχητικά αεροσκάφη στα συρο-ισραηλινά σύνορα όταν εντοπίστηκαν συριακά μαχητικά να πετούν στην περιοχή.

Όταν διαπιστώθηκε πως τα συριακά μαχητικά δεν επρόκειτο να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια, τα ισραηλινά μαχητικά επέστρεψαν στη βάση τους.

Αποτελεί πάγια τακτική της ΙΑF να στέλνει αεροσκάφη της όταν παρατηρείται οποιαδήποτε ασυνήθιστη εναέρια δραστηριότητα κοντά στα σύνορα της χώρας.

Πηγή: YnetNews

"Σωσίβιο ψάχνει η κυβέρνηση"

"Σωσίβιο ψάχνει η κυβέρνηση"

Σωσίβιο στους κοινωνικούς εταίρους αναζητά τώρα η κυβέρνηση Καραμανλή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των λανθασμένων επιλογών της, όσον αφορά τα όρια ηλικίας για την συνταξιοδότηση των γυναικών, αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, με αφορμή τη συγκρότηση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση της παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωδικαστήριο.

Η καταφυγή της κυβέρνησης στους κοινωνικούς εταίρους δεν ακυρώνει τις ευθύνες της ούτε και μπορεί να συγκαλύψει τις προθέσεις της. Αντιθέτως, επιβεβαιώνει και την πλήρη αδυναμία της, να υπερασπιστεί με πληρότητα τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης στην χώρα μας, καταλήγει ο κ. Ραγκούσης.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

"Πόντιος Πιλάτος" ο Μπέρνς

"Πόντιος Πιλάτος" ο Μπέρνς

Το επεισόδιο με την προσφώνηση του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι από τον προεδρεύοντα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Σερτζάν Κερίμ, ως «προέδρου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», κλήθηκε να σχολιάσει ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο.

«Δεν ήμουν εκεί και επομένως δεν θα έπρεπε να σχολιάσω κάτι στο οποίο δεν ήμουν μάρτυρας», ήταν η πρώτη αντίδραση του κ. Μπερνς που πρόσθεσε: «Το μόνο που έχω να πω είναι ότι συναντήθηκα με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, νωρίς αυτή την εβδομάδα, καθώς και με τον μακεδόνα πρόεδρο -όπως ήταν ο όρος που χρησιμοποίησε- χθες το βράδυ, και είχα μια καλή συζήτηση με αυτόν».

«Η άποψή μας είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο, πολύπλοκο θέμα μεταξύ της Μακεδονίας -όπως αποκάλεσε την ΠΓΔΜ- και της Ελλάδας και ο πρέσβης κ. Νίμιτς έχει ένα σπουδαίο ρόλο να διαδραματίσει. Και ελπίζουμε οι δύο κυβερνήσεις να εργαστούν πολύ σκληρά και να φτάσουν σε σοβαρές συνομιλίες ώστε να βρουν λύση», ανέφερε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος, ο κ. Μπερνς τόνισε: «Είμαστε πάντα αισιόδοξοι. Είμαστε διπλωμάτες και βλέπουμε μπροστά. Είναι δύσκολο πρόβλημα, αλλά νομίζω για την Ελλάδα είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Και βέβαια, είναι ένα υπαρξιακό θέμα για την κυβέρνηση των Σκοπίων, την κυβέρνηση στη Μακεδονία» -όπως είπε επαναλαμβάνοντας το συνταγματικό όνομα της γειτονικής χώρας. «Έτσι, ελπίζουμε ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος μεταξύ αυτών των δύο και υποστηρίζουμε τον πρέσβη κ. Νίμιτς και τη διαδικασία», κατέληξε.

Ο Νίκολας Μπερνς επανέλαβε εξάλλου, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη διαδικασία μέσω των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ στο θέμα της ονομασίας.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Νέες συνομιλίες για Κόσοβο ζητάει η Σερβία

Νέες συνομιλίες για Κόσοβο ζητάει η Σερβία

ΤΗΝ ΠΑΓΙΑ θέση της Σερβίας ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή από το Βελιγράδι, επανέλαβε ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, από το βήμα της 62ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Αφού σημείωσε ότι μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να λάβει μια νόμιμη απόφαση για το καθεστώς της περιοχής, ο κ. Τάντιτς κάλεσε τους Αλβανούς του Κοσόβου να συμμετάσχουν στις νέες, απευθείας συνομιλίες για τη διευθέτηση του ζητήματος, χωρίς να προδικάζουν το αποτέλεσμα.

Το Βελιγράδι, τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος, έχοντας ως εφαλτήριο την αρχή ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι απαράδεκτη για τη Σερβία, προσέφερε στους Αλβανούς του Κοσόβου ειδικά δικαιώματα και προνόμια για την αυτόνομη ανάπτυξη της κοινότητάς τους εντός των ορίων της Δημοκρατίας της Σερβίας. «Υπερασπιζόμενη την κρατική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, η διαπραγματευτική μας ομάδα προσέφερε (στην αλβανική πλευρά) ένα μοντέλο αποκέντρωσης βασισμένο σε ευρωπαϊκές λύσεις, που θα υπεράσπιζαν αποτελεσματικά τα συμφέροντα των Αλβανών του Κοσόβου, αλλά και των Σέρβων και των άλλων μη αλβανικών κοινοτήτων στην επαρχία», υπογράμμισε ο κ. Τάντιτς.

Υποστήριξε δε πως οι λύσεις που προσφέρει η Σερβία βασίζονται σε ευρωπαϊκές αξίες και κανόνες, μπορούν να δώσουν λύση στο ζήτημα του Κοσόβου και να ανοίξουν το δρόμο για τη συμφιλίωση και την αγαστή συμβίωση όλων των κοινοτήτων, μέσα σε μια σύγχρονη, δημοκρατική και ευρωπαϊκή Σερβία. «Η χώρα μας είναι έτοιμη να φτάσει σε συμβιβασμό, αλλά εμμένει στο σεβασμό των νόμιμων κρατικών και εθνικών της συμφερόντων και των ειδικών αναγκών της σερβικής και των άλλων κοινοτήτων της επαρχίας, που έχουν βιώσει τη μαζική έξοδο, όπως οι κοινότητες των Ρομά και των Γκοράνι», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τάντιτς ανέφερε ότι από το 1999 περισσότεροι από 200.000 Σέρβοι εγκατέλειψαν το Κόσοβο και έως σήμερα έχουν επιστρέψει μόλις 7.100 άτομα, βάσει των στοιχείων της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες, ο κ. Τάντιτς παρατήρησε: «Σήμερα, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό την αιγίδα της Ομάδας Επαφής, αλλά μια νόμιμη απόφαση για το καθεστώς του Κοσόβου μπορεί να ληφθεί μόνο από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μόνο μια απόφαση από το συγκεκριμένο θεσμό θεωρείται πως εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο» . Η Σερβία, σύμφωνα με τον κ. Τάντιτς, επιθυμεί την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του καθεστώτος του Κοσόβου μέσω της διπλωματικής οδού, με νόμιμο και ειρηνικό τρόπο.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αντιδράσεις προκαλεί και στη Ρωσία ένα νέο εγχειρίδιο Ιστορίας

Αντιδράσεις προκάλεσε και στη Ρωσία η κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου Ιστορίας, το οποίο πάντως απευθύνεται αποκλειστικά στους καθηγητές.

Στο βιβλίο Σύγχρονη Ρωσική Ιστορία 1945-2006 του Αλεξάντρ Φιλίποφ και άλλων συνεργατών του, o Πούτιν φιγουράρει μαζί με τον Στάλιν ως εκσυγχρονιστές του κράτους, που εργάστηκαν για την ενότητα της Ρωσίας.

Όπως σημειώνει η ισπανική εφημερίδα El Pais, σε αντίθεση με τα σχολικά βιβλία, μέχρι σήμερα τα εγχειρίδια για τους καθηγητές και παιδαγωγούς δεν χρειάζονταν την έγκριση του υπουργείου Παιδείας.

«Προς το παρόν, οι καθηγητές έχουν το δικαίωμα να διαλέγουν μόνοι τους τα βιβλία με τα οποία θα προετοιμάζουν το μάθημα. Στο μέλλον, όμως, βάσει του νέου νόμου, θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα εγχειρίδια που έχουν λάβει επίσημη έγκριση» δήλωσε η Γιελένα Κνιάζεβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς διδάσκεται το μάθημα Ιστορίας στα ρωσικά σχολεία, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη οι νέες γενιές να είναι περήφανες για τη χώρα τους.

«Δεν πρέπει να νιώθουμε ένοχοι για την ιστορία μας. Τα προβλήματα με τη ρωσική ιστορία δεν είναι τόσο τρομερά όσο άλλων χωρών» δήλωσε τον Ιούνιο ο Πούτιν.

Όμως, πέρα από τους φόβους ότι το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να ελέγξει και τα βιβλία που διδάσκονται στη νέα γενιά, στις τάξεις των ιστορικών εκφράζονται αντιρρήσεις για το περιεχόμενο του εγχειριδίου.

Στο βιβλίο αναφέρεται ότι «η ΕΣΣΔ δεν ήταν δημοκρατική, ωστόσο, υπήρξε ένα παράδειγμα για όλο τον κόσμο, επειδή υποχρέωσε τη Δύση να διορθώσει την πολιτική της και να την θέσει στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ΕΣΣΔ υπήρξε μια γιγαντιαία υπερδύναμη που πραγματοποίησε μια κοινωνική επανάσταση και κέρδισε σκληρούς πολέμους.»

Ακόμα, Πούτιν και Στάλιν περιγράφονται ως εκσυγχρονιστές που διασφάλισαν την ενότητα της Ρωσίας. «Το κλείδι της επιτυχίας τους ήταν ότι συνειδητοποίησαν ότι το μέγεθος και η γεωγραφία της χώρας απαιτούσαν μια ισχυρή κεντρική εξουσία» δηλώνει ο συγγραφέας.

Αλλοι ιστορικοί αντιδρούν: «Το αστυνομικό και αυταρχικό κράτος του Στάλιν μετατρέπεται σήμερα σε ένα αυταρχικό κράτος που θέλει να ελέγξει τη συνείδηση των πολιτών μέσω των βιβλίων» δηλώνει ο Ίγκορ Ντολούτσκι, ο οποίος έχει πέσει σε δυσμένεια από το υπουργείο Παιδείας.

Ο λόγος; Στο δικό του εγχειρίδιο γινόταν κριτική στον Πούτιν για τον πόλεμο στην Τσετσενία και καλούσε τους φοιτητές σε ένα «ντιμπέιτ» για την νομιμότητα της εξουσίας του Ρώσου προέδρου.

Ένας άλλος ιστορικός ασκεί ακόμα δριμύτερη κριτική: «Οι Αρχές δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να δείξουν την ανηθικότητά τους στον κόσμο και στην κοινωνία, κατασκευάζοντας ένα μύθο για το μεγαλείο του Πούτιν» λέει ο Γιούρι Αθανάσιεφ.

Πηγή: in.gr


Στο δημόσιο οικόπεδα που πήρε η μονή Βατοπεδίου

Στο δημόσιο οικόπεδα που πήρε η μονή Βατοπεδίου

Καθοριστικό ρόλο στην επιστροφή στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) μέρους των οικοπέδων που είχαν παραχωρηθεί στη μονή Βατοπεδίου είχαν φορείς της Θεσσαλονίκης.

Αυτό τονίστηκε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος και μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ).

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των μελών του προεδρείου του ΔΣΘ και των δημάρχων Ωραιοκάστρου, Θερμαϊκού και του εκπροσώπου του δημάρχου Πανοράματος κ. Μπάτου, Αλεξανδρή και Αβδελά. Στη συνάντηση συμμετείχε και ένας από τους νομικούς συμβούλους της μονής Βατοπεδίου, ο κ. Αλέξανδρος Χατζηαλεξάνδρου, ο οποίος παρέδωσε ένα υπόμνημα εκ μέρους της μονής, στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε η δυσαρέσκεια της μονής για τις διαστάσεις που έχει πάρει η υπόθεση και για τη στάση του ΔΣΘ στο ζήτημα.

Οι πιέσεις έπιασαν τόπο

"Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, καθώς, λόγω της πιέσεως που ασκήθηκε όλο αυτό το διάστημα τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, τα οικόπεδα που δεν πρόλαβε να παραχωρήσει η μονή Βατοπεδίου σε ιδιώτες γύρισαν στην κυριότητα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Όμως, εγείρει υποψίες το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί η μεταγραφή των συμβολαίων, ενώ υπάρχει και φημολογία για παραχώρηση άλλων, στη θέση αυτών που επεστράφησαν, στην Αθήνα", δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣΘ Δημήτρης Γαρούφας. Υπενθυμίζεται πως στις 18 Ιουλίου είχε πραγματοποιηθεί η πρώτη σύσκεψη μεταξύ του ΔΣΘ και των δημάρχων, οι δήμοι των οποίων θίγονται από τις ανταλλαγές οικοπέδων, οι οποίοι κατήγγειλαν πως παραχωρήθηκαν τα τελευταία κομμάτια γης που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως χώροι άθλησης, πρασίνου και πολιτισμού. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, μάλιστα, είχε εκδώσει ψήφισμα, στο οποίο κατήγγειλε την ύπαρξη οικονομικού σκανδάλου και ζήτησε τη παρέμβαση της δικαιοσύνης, ώστε να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης και, σε περίπτωση έκνομων ενεργειών, να υπάρξουν νομικές κυρώσεις. Οι θιγόμενοι δήμοι της Θεσσαλονίκης είναι οι Θέρμης, Μίκρας, Θερμαϊκού, Πανοράματος και Ωραιοκάστρου.

Δάσος παραχωρήθηκε στη Μονή ως αγροτική έκταση

Δάσος έκτασης 8.608 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής αποχαρακτηρίστηκε και ως αγροτική έκταση μεταβιβάστηκε από το δημόσιο στη Μονή Βατοπεδίου αντί μόλις 1.107.044 ευρώ.

Το γεγονός έχει προκαλέσει την οργή της τοπικής κοινωνίας και των αρχών του δήμου Σταγείρων-Ακάνθου, που χαρακτηρίζουν την πράξη "σκανδαλώδη" και "εγκληματική" και ζητούν την ακύρωση της μεταβίβασης και την παραχώρηση του κοινόχρηστου δάσους στο δήμο.

Η συγκεκριμένη έκταση, εκτός των άλλων, είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος και, βάσει εγγράφου της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προς τους αρμόδιους φορείς (το οποίο η "Μ" έχει στη διάθεσή της), δεν μπορεί να μεταβιβαστεί χωρίς γνωμάτευση της εφορείας (ν. 3028/2002).

Το κοινόχρηστο δάσος της Ουρανούπολης, σε προνομιακή θέση του τρίτου ποδιού, με πρόσβαση στη θάλασσα και από τις δύο πλευρές, ανταλλάχθηκε με το 2,36% της έκτασης της Βιστονίδας λίμνης των 48.000 στρεμμάτων, που αποτελούσε ιδιοκτησία της Μονής Βατοπεδίου, βάσει χρυσόβουλων βυζαντινών αυτοκρατόρων, αλλά και επειδή οι μονές του Αγίου Όρους "δεν υπήρξαν δορυάλωτες, αλλά συνθηκολόγησαν με τους σουλτάνους πριν από την κατάκτηση της Ελλάδας, με αποτέλεσμα την αναγνώριση της ακίνητης περιουσίας τους από τους σουλτάνους". Σημειώνεται ότι, μετά τη μεταβίβαση, η μονή δεν δέχθηκε να επιστρέψει την έκταση της Ουρανούπολης στο δημόσιο και να πάρει ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας.

Η συμβολαιογραφική πράξη για τη μεταβίβαση της έκτασης στην Ουρανούπολη έγινε στις 22 Μαΐου 2007. Ωστόσο, "στις 18 Μαΐου, δηλαδή τέσσερις ημέρες πριν από την υπογραφή του συμβολαίου, η δασική έκταση αποχαρακτηρίστηκε με γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και έγινε αγροτική έκταση, της οποίας η αξία δεν είναι μόνο 1.107.044 ευρώ, αλλά σύμφωνα με τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής μεταφράζεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, το δάσος μετατρέπεται σε πεδίο δράσης, όπου οι καλόγεροι της μονής Βατοπεδίου θα μπορέσουν να αναπτύξουν τα επενδυτικά τους σχέδια", τονίζει ο κ. Τρύφων Μινιτζής, πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Ουρανούπολης.


"ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ"
Είναι δάσος, λένε οι υπηρεσίες

Βάσει της γνωμοδότησης αποχαρακτηρισμού, στη συμβολαιογραφική πράξη αναφέρεται ότι το ανταλλασσόμενο ακίνητο "δίνεται σε αγροτική εκμετάλλευση και υπάγεται στην αγροτική και όχι στη δασική νομοθεσία".

Η επίμαχη έκταση της Ουρανούπολης, ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφο της διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής (26-6-2007), είχε χαρακτηριστεί "δάσος χθαμαλόν", δηλαδή χαμηλό μέχρι δύο μέτρα, από την επιτροπή απαλλοτριώσεων το 1934, ενώ στον πίνακα συμπληρωματικής διανομής του 1971 χαρακτηρίζεται ως "δάσος κοινόχρηστο".

"Με το σκεπτικό της παρ. 7 του άρθρου 1 του ν. 3147/2003, ότι 'ο χαρακτηρισμός από την Επιτροπή Απαλλοτριώσεων και την Επιτροπή Οριστικών Διανομών, ως προς τη μορφή των εκτάσεων που αποτέλεσαν αντικείμενα διανομής, σύμφωνα με τις διατάξεις της αγροτικής νομοθεσίας, είναι έγκυρος και δεσμευτικός και δεν επανεξετάζεται από τα όργανα ή διοίκηση', ο χαρακτηρισμός στη συγκεκριμένη έκταση είναι δεσμευτικός", αναφέρει στο έγγραφό της η διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής.

Το Δασαρχείο Αρναίας επίσης, απαντώντας στη διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής (27-6-2007), υπογραμμίζει ότι η έκταση 8.608 στρεμμάτων "καλύπτεται από δασική βλάστηση αείφυλλων πλατύφυλλων (πουρνάρια, ρείκια, ασπάλαθρα, αριές και αγριελιές) σε ποσοστό εδαφοκάλυψης 100% με διάσπαρτα άτομα χαλεπίου πεύκης στα βορειοανατολικά όρια αυτής".

Με τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διαφώνησε και η διεύθυνση Δασών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σε έγγραφό της προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (13-7-2007) υπογραμμίζει ότι "οι γνωμοδοτήσεις του νομικού συμβούλου... εκφράζουν προσωπική άποψη και δεν έχουν νομική βάση, είναι σε ευθεία αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία και τις κατά καιρούς εκδοθείσες διαταγές και κατά την άποψή μας δεν έχουν καμία ισχύ, πολύ περισσότερο που δεν προκύπτει να έχουν γίνει αποδεκτές από τον κ. υπουργό".

"Ο δήμος Σταγείρου-Ακάνθου, στην πρότασή του για το ΓΠΣ, προτείνει στη συγκεκριμένη περιοχή να οργανωθεί ένα δίκτυο δράσεων φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος", αναφέρει ο κ. Μινιτζής. Η δημοτική αρχή κάνει νομικές ενέργειες για την επιστροφή της έκτασης, ενώ προετοιμάζεται και για κινητοποιήσεις των κατοίκων. "Το δάσος είναι δάσος και δεν διαπραγματεύεται", υπογραμμίζει ο πρόεδρος τ.δ. Ουρανούπολης.

Πέλλα: Αντιδράσεις για την παραχώρηση
180 στρεμ. στη μονή Βατοπεδίου

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των τοπικών φορέων της Πέλλας για την απόφαση των υπουργείων Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης να παραχωρηθεί έκταση 180 στρεμμάτων δίπλα στον παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Αθανασίου στη μονή Βατοπεδίου.
Σε αντάλλαγμα η μονή παραχωρεί στο ελληνικό δημόσιο τμήμα έκτασης στην περιοχή της Βιστονίδας.

Χθες, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Βεγορίτιδας, παρουσία του νομάρχη, βουλευτών του νομού και κατοίκων του Αγίου Αθανασίου, εκφράστηκε η βούληση να μην επιτραπεί η παραχώρηση της έκτασης. Επιπλέον ο νομάρχης Μιχάλης Καραμάνης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει την απόφαση μεταβολής της έκτασης, πράξη που αποτελεί το τελικό στάδιο, για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του οικοπέδου.
Σημειώνεται πως η κοινή υπουργική απόφαση δεν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ούτε κοινοποιήθηκε στους ενδιαφερόμενους φορείς, με αποτέλεσμα να γίνει αντιληπτή αρκετές μέρες μετά την υπογραφή της.

Σύμφωνα με τον νομάρχη Πέλλας, η κοινή απόφαση υπογράφηκε δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, στις 14 Σεπτεμβρίου 2007. Σε γνώση της νομαρχίας ήρθε μία εβδομάδα μετά τις εκλογές, όταν ζητήθηκε από τον νομάρχη να φροντίσει για την έκδοση απόφασης που μεταβιβάζει τα κτηματολογικά στοιχεία. Όλη η διαδικασία, όπως και παρόμοιες υποθέσεις για άλλες δημόσιες εκτάσεις, έγιναν ενώπιον της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη, συζύγου του υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θοδώρα Τζάκρη τόνισε ότι "με συνοπτικές διαδικασίες έγιναν μεθοδευμένες ενέργειες, προκειμένου μέσω συναλλαγών σε βάρος του δημοσίου να εξυπηρετηθούν συμφέροντα και να πλουτίσουν λίγοι εκλεκτοί, αγνοώντας επιδεικτικά τις τοπικές κοινωνίες. Εκτάσεις τεράστιας οικονομικής αξίας, που προορίζονταν για αναδασώσεις ή για τουριστική ανάπτυξη, εκχωρήθηκαν στη μονή Βατοπεδίου, ως αντάλλαγμα μιας άλλης έκτασης που ποτέ δικαστικά δεν αποδείχτηκε ότι ανήκε τελικά στη συγκεκριμένη μονή".

Και ο δήμαρχος Βεγορίτιδας Αθανάσιος Κάρτας ζήτησε να ανακληθεί η απόφαση που δίνει έκταση-φιλέτο στο μοναστήρι του Αγίου όρους.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

CNRI: Η Τεχεράνη κατασκευάζει μυστική πυρηνική εγκατάσταση

CNRI: Η Τεχεράνη κατασκευάζει μυστική πυρηνική εγκατάσταση

Tο Εθνικό Συμβούλιο Ιρανικής Αντίστασης (CNRI) είναι η «βιτρίνα» των Μουτζαχεντίν του Λαού που θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και ΕΕ

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ συμβούλιο ιρανικής αντίστασης (CNRI) ανακοίνωσε, σήμερα, στο Παρίσι ότι η Τεχεράνη κατασκευάζει αυτή την εποχή μία νέα υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση για στρατιωτικούς σκοπούς, η οποία συνδέεται με το πυρηνικό συγκρότημα του Νατάνζ, στο κεντρικό Ιράν.

"Η περιοχή είναι προστατευμένη από αεροπορικές επιδρομές. Σε περίπτωση βομβαρδισμού του Νατάνζ, αυτό δεν θα πληγεί», εξήγησε ο εκπρόσωπος της εξόριστης αντικαθεστωτικής οργάνωσης Μέχντι Αμπριτσαμτσί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το πυρηνικό αυτό κέντρο κατασκευάζεται μέσα σε μία πελώρια υπόγεια έκταση η οποία συνδέεται με δύο παράλληλες σήραγγες, που βρίσκονται κάτω από την οροσειρά Καρκάς και αυτές με τη σειρά τους συνδέονται με μία τρίτη σήραγγα με το πυρηνικό συγκρότημα Νατάνζ, που βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων βορειότερα. «Για να τηρηθεί μυστική αυτή η τοποθεσία», η περιοχή κηρύχθηκε στρατιωτική ζώνη και το καθεστώς μάλιστα αγόρασε τη γη και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής, πρόσθεσε ο Αμπριτσαμτσί, τονίζοντας ότι το σχέδιο ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και ότι το κέντρο θα αρχίσει να λειτουργεί μέσα σε έξι μήνες.

Το CNRI είναι η «βιτρίνα» των Μουτζαχεντίν του Λαού που θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το 2002 αποκάλυψε πρώτο την ύπαρξη των μυστικών πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν στις περιοχές Αράκ και Νατάνζ.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Ισως χρειαστεί ολόκληροι οικισμοί να μετακινηθούν»

«Ισως χρειαστεί ολόκληροι οικισμοί να μετακινηθούν»

«Κακώς γίνονται αντιπλημμυρικά έργα μόνο στις εκβολές των ποταμών και των χειμάρρων. Χρειάζονται αναχώματα στις πλαγιές των περιοχών που καταλήγουν στον Αλφειό για να ανακοπεί η μεταφορά φερτών υλικών στον Αλφειό, διαφορετικά αυτά θα καταλήξουν στον Πύργο, αφού πρώτα πλημμυρίσουν την Αρχαία Ολυμπία. Στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας υπάρχει το ρέμα Κλάδεος το οποίο αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για την εμφάνιση πλημμυρικών επεισοδίων στη περιοχή. Ισως χρειαστεί ακόμα και ολόκληροι οικισμοί να μετακινηθούν προκειμένου να μη κινδυνεύσουν από πλημμύρες».

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Ευθυμίου Λέκκα, καθηγητή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος κάνει λόγο για αλλαγή των περιβαλλοντικών συνθηκών στα καμένα της Πελοποννήσου. Εκτιμά ότι θα σημειωθούν, αυξομείωση της θερμοκρασίας έως και 4 βαθμούς, τεράστιες μεταβολές στα περιβαλλοντικά δεδομένα του αέρα, του εδάφους και του υπεδάφους. Στον αέρα οι επιπτώσεις θα αφορούν τις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και τις χαμηλές το χειμώνα, δυνατούς ανέμους, έντονες βροχοπτώσεις και παγετούς. Στο έδαφος θα παρατηρηθούν οι μεγαλύτερες επιπτώσεις και θα εξελιχθούν γρήγορα φαινόμενα διάβρωσης, αστάθειας εδαφών, κατολισθήσεων, διαφοροποιήσεων της τοπογραφίας, καταστροφής του εδαφικού ορίζοντα, πλημμυρών, λασπορροών, και μεταβολών ακόμα και στον θαλάσσιο πυθμένα και την παράκτια ζώνη. Στο υπέδαφος οι μεταβολές θα αφορούν κυρίως τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες και θα παρατηρηθούν άμεση μείωση των υπόγειων αποθεμάτων νερού και υποβάθμιση της ποιότητας των νερών, και σε πολλές περιπτώσεις μολύνσεις και υφαλμυρώσεις.

Αλυσιδωτές επιπτώσεις

«Οι επιπτώσεις στον αέρα, το έδαφος και το υπέδαφος μπορεί να έχουν αλυσιδωτό χαρακτήρα και τελικά να μην μπορούμε να προσδιορίσουμε ούτε το είδος των επιπτώσεων, ούτε το είδος των καταστροφών», σημειώνει ο κ. Λέκκας. «Βλέπουμε λοιπόν μία αλυσίδα φυσικών φαινομένων τα οποία θα εξελιχθούν στο γεωπεριβάλλον της Πελοποννήσου και τα οποία έχουν τη δυνατότητα και τη δυναμικότητα να προκαλέσουν τεράστιες επιπτώσεις που μπορεί να είναι και αδύνατον να τις προσδιορίσουμε χωρικά και χρονικά.

Στο Νομό Ηλείας, αλλά και στις άλλες περιοχές της Πελοποννήσου υπάρχει μία ισχυρή σύνδεση μεταξύ των παραγόντων που συνθέτουν την έννοια περιβάλλον και μία παραμικρή επίδραση σε έναν από τους παράγοντες μπορεί να έχει σαν συνέπεια την καταστροφή όλων των άλλων και την πλήρη ανατροπή όλου του περιβαλλοντικού καθεστώτος. Πολλές από τις ενέργειες οι οποίες έχουν δρομολογηθεί τελευταία για την προφύλαξη από τις συνοδές προς τη φωτιά καταστροφές, λόγου χάρη τις πλημμύρες, παρά το γεγονός ότι γίνονται με αγαθή προαίρεση, μπορεί να έχουν χωρίς να το φανταζόμαστε αρνητικότατες συνέπειες όχι μόνο σε σχέση με τις πλημμύρες αλλά σε σχέση και με άλλα στοιχεία του περιβάλλοντος».

Τα μικροφράγματα

Ειδικά για τις πλημμύρες εκφράζεται από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών σημαντική επιφύλαξη κατά πόσο είναι αποτελεσματικά, γιατί τα μικροφράγματα ή ξυλοδεσιές και τα κλαδοφράγματα αφενός μεν δεν μπορούν να συγκρατήσουν μεγάλες ποσότητες ύδατος και εδαφών, αφετέρου δεν δρουν σε βάθος χρόνου με άμεση επίπτωση να ενισχύουν τα πλημμυρικά φαινόμενα.

«Επειδή γίνονται με ελάχιστα καμένα και υγιή δέντρα στερούν το έδαφος από τη μικρή έστω προστασία που προσφέρουν. Μία τέτοια περίπτωση έχει παρατηρηθεί στον Κλάδεο Ποταμό, ο οποίος απέχει ελάχιστα από το χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και ο οποίος είναι δυνατόν να δημιουργήσει πλημμυρικά φαινόμενα, δεδομένου ότι τα έργα τα οποία σχεδιάζονται να κατασκευαστούν αφορούν μόνο τα 2% της συνολικής περιοχής που αποστραγγίζει ο συγκεκριμένος ποταμός στις ορεινές περιοχές της Ηλείας. Αυτές οι περιοχές έχουν κατά ένα ποσοστό τουλάχιστον 50% καταστραφεί από τις δασικές πυρκαγιές με αποτέλεσμα οι όγκοι νερού οι οποίοι αναμένεται να τροφοδοτήσουν την κοίτη του είναι τεράστιοι. Θα λέγαμε ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας περισσότερο κινδυνεύει από τον Κλάδεο Ποταμό παρά από τον Αλφειό ο οποίος είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Βέβαια και ο κίνδυνος από τον Αλφειό Ποταμό είναι υπαρκτός, όχι κοντά στην Αρχαία Ολυμπία αλλά στην πεδινή παραλιακή ζώνη δίπλα στο Επιτάλιο.

Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με τα έργα αντιμετώπισης των κατολισθήσεων όπου αντί να αντιστηρίζουν οικιστικούς χώρους και χώρους ενδιαφέροντος επιβαρύνουν με πρόσθετο βάρος την ευστάθεια με αποτέλεσμα να επιταχύνονται τα καταστροφικά φαινόμενα.Ειδικότερα, στο χώρο του Κρόνιου Λόφου, που δεσπόζει του σταδίου της Ολυμπίας και γίνονταν οι τελετές κατά την αρχαιότητα, η πυρκαγιά έχει καταστρέψει σχεδόν ολοσχερώς τα δέντρα. Στο χώρο αυτό είχαν εκδηλωθεί από παλιά ερπυστικά και κατολισθητικά φαινόμενα για τα οποία είχαν κατασκευαστεί κάποιοι τοίχοι αντιστήριξης προκειμένου να αυξηθεί η ευστάθεια των γεωλογικών σχηματισμών του λόφου. Παρ' όλα αυτά, τα ερπυστικά φαινόμενα και οι κατολισθήσεις εξελίσσονταν, οι τοίχοι αντιστήριξης είχαν υποστεί κάποιες βλάβες και το όλο σύστημα βρισκόταν σε οριακή ισορροπία. Μετά τις πυρκαγιές επιχειρείται αφενός μεν να κοπούν τα υφιστάμενα καμένα δέντρα, αφετέρου δε να μπουν κορμοδεσιές προκειμένου να εμποδιστεί ο ερπυσμός του εδάφους και η διάβρωση. Παράλληλα επιχειρείται η φύτευση εκατοντάδων δέντρων προκειμένου να αποκατασταθεί και οπτικά το πεδίο.

Οριακή ισορροπία

Οι παρεμβάσεις αυτές όμως μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή αντί της ευστάθειας να έχουμε εκδήλωση γενικευμένων κατολισθητικών φαινομένων και τελικά ολοκληρωτική αλλοίωση της γεωπεριβαλλοντικής εικόνας, επειδή το σύστημα είναι τώρα σε οριακή ισορροπία και με τις επεμβάσεις μπορεί να διαταραχθεί οριστικά».

Μία συνολική προσέγγιση σε όλα τα θέματα διαχείρισης του μετακαταστροφικού σταδίου δεν μπορεί να γίνει άμεσα από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών παρά το γεγονός ότι έχουν μία 15ετή εμπειρία στην περιοχή και παρά το γεγονός ότι έχουν τεράστια εμπειρία από τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών σε διάφορα σημεία του κόσμου (Σρι Λάνκα, Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Πακιστάν, Ινδία, Τουρκία, Αίγυπτο, Ιράκ, Κόστα Ρίκα, Περού, κλπ).

Αυτό, διότι είναι τόσο μεγάλη η αλληλεξάρτηση των γεωδυναμικών διεργασιών στην Πελοπόννησο, που μερικές φορές φθάνουν και σε ακραίες συσχετίσεις όπως της πυρκαγιάς και της εκδήλωσης μεγάλων σεισμών σε μακροπρόθεσμο όμως επίπεδο. «Το τελευταίο», υποστηρίζει ο Ευθύμιος Λέκκας, «μπορεί να φαίνεται φανταστικό αλλά δεν αποκλείεται δεδομένου ότι η έντονη διάβρωση των υλικών της χέρσου και η απόθεσή τους μέσα στο θαλάσσιο χώρο, μέσα από πλημμυρικά φαινόμενα μπορεί να διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία που υπάρχει στα τεκτονικά τεμάχια σε μία περιοχή που ούτως ή άλλως χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα».

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Νέος Πρόεδρος της Βουλής ο Δημήτρης Σιούφας

Νέος Πρόεδρος της Βουλής ο Δημήτρης Σιούφας

Ο βουλευτής Καρδίτσας Δημήτρης Σιούφας εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής. Στη ψηφοφορία συμμετείχαν 299 βουλευτές, και ο κ.Σιούφας έλαβε 158, ενώ 141 βουλευτές ψήφισαν λευκό. Ο κ.Σιούφας είχε προταθεί από το κυβερνών κόμμα της ΝΔ. Το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τις θέσεις των πέντε αντιπροέδρων, των τριών κοσμητόρων και των έξι γραμματέων.

Από τα μέλη του προεδρείου ο 4ος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την αξιωματική αντιπολίτευση και ο 5ος αντιπρόεδρος και ένας ακόμη γραμματέας από το δεύτερο σε δύναμη κόμμα της Αντιπολίτευσης.

Αύριο θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τις οποίες θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με ψήφο εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα διεξήχθη χθες στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής η ορκωμοσία των βουλευτών, που αναδείχθηκαν από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007. Ήταν η πρώτη συνεδρίαση της Α` συνόδου της Η’ Αναθεωρητικής Βουλής (ΙΒ’ περιόδου Προεδρευόμενης Δημοκρατίας).

Οι αντιπρόσωποι του Έθνους ορκίστηκαν «στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας, να είναι πιστοί στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούουν στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνουν ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους».

Τον ίδιο όρκο «στο όνομα του παντοδύναμου Θεού και του μόνο αυτού προφήτη που είναι ο Μωάμεθ» έδωσαν και οι μουσουλμάνοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μαντατζή (Ξάνθης) και Αχμέτ Χατζηοσμάν (Ροδόπης).

Θρησκευτικό όρκο δεν έδωσαν οι βουλευτές της Αριστεράς, πλην της κ. Λιάνας Κανέλλη. Με γραπτή δήλωσή της, προς το προεδρείο της Βουλής, η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα υπενθύμισε τη θέση του κόμματος για πλήρη κατοχύρωση του δικαιώματος της ανεξιθρησκείας και κατάργηση του θρησκευτικού όρκου, «όπου κι αν αυτός προβλέπεται». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που εισήλθαν στην αίθουσα της ολομέλειας μετά τη δοξολογία, κατέθεσαν στο προεδρείο του σώματος γραπτή πρόταση για αντικατάσταση του θρησκευτικού όρκου των βουλευτών από πολιτικό.

Υπέρ της αντικατάστασης του θρησκευτικού όρκου από διαβεβαίωση στο όνομα του λαού και του έθνους τάχθηκε και ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Ν. Σηφουνάκης.

Την πρώτη συνεδρίαση της νέας περιόδου κήρυξε ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής και Β` αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής Γ. Σούρλας.

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, που ανέγνωσε ο κ. Σούρλας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής γνωστοποίησε ότι επιλέγει την έδρα της Α` Θεσσαλονίκης (είχε εκλεγεί και στη Β’ Πειραιώς), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου την έδρα της Αχαΐας (είχε εκλεγεί και στην Α’ Θεσσαλονίκης), η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την έδρα της Β’ Αθηνών (είχε εκλεγεί και στην Α’ Θεσσαλονίκης), και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε κατέλθει μόνο στο νομό Ηρακλείου.

Οι βουλευτές των κομμάτων κατέλαβαν τα έδρανα που παραδοσιακά κατείχαν, ενώ οι βουλευτές του ΛΑΟΣ κάθισαν αριστερά από αυτά της ΝΔ και πίσω από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Λίγο πριν την ορκωμοσία, της οποίας χοροστάτησε ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιος, οι «300» παρέλαβαν από ένα χαρτοφύλακα που περιείχε το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, την έκδοση της Βουλής «Ο Επιτάφιος του Περικλέους» και ενημερωτικά φυλλάδια για τους χώρους και τις υπηρεσίες του κοινοβουλίου.

Η ανθρωπογεωγραφία της νέας Βουλής

Ανανεωμένη κατά το ένα τρίτο είναι η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2004. Ενενήντα πέντε από τους 300 δεν συμμετείχαν στις εργασίες της προηγούμενης Βουλής, ωστόσο, εννέα εξ αυτών είχαν διατελέσει βουλευτές στο παρελθόν. Επίσης, 15 μέλη της προηγούμενης Βουλής δεν κατήλθαν στις εκλογές της 16/9, είτε αποσυρόμενοι από την πολιτική είτε λόγω μη συμπερίληψής τους στα ψηφοδέλτια των κομμάτων.

Από τα στατιστικά στοιχεία που συγκέντρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προκύπτει πως ο μέσος όρος ηλικίας των βουλευτών είναι 52-53 ετών, ενώ ως προς την επαγγελματική τους ιδιότητα πλειοψηφούν οι δικηγόροι (65) και οι γιατροί (36), ενώ ισχυρές «ομάδες» αποτελούν οι οικονομολόγοι (32), οι δημοσιογράφοι (23) και οι πανεπιστημιακοί (19).

Η Βουλή κυριαρχείται από άνδρες κατά τα 5/6. Μόλις 49 γυναίκες εξελέγησαν στο κοινοβούλιο, ωστόσο εξελέγησαν περισσότερες από το 2004 (37) και ακόμα περισσότερες από το 2000 (24). Από τη ΝΔ εξελέγησαν 17 γυναίκες σε σύνολο 152 βουλευτών, από το ΠΑΣΟΚ 21 (Σ=102), από το ΚΚΕ επτά (Σ=22), από το ΣΥΡΙΖΑ δύο (Σ=14), και από το ΛΑΟΣ μία (Σ=10).

Πηγή: ΑΠΕ

Πρώτα δείγματα συνοχής

Πρώτα δείγματα συνοχής

Οι 152 βουλευτές της ΝΔ καλούνται να υπακούσουν (το πολύ πλην ενός) στην απόφαση για εκλογή του Δ.Σιούφα στην προεδρία της Βουλής.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας είναι μυστική και κατά συνέπεια αφήνει κάποια περιθώρια εκλπήξεων, ενώ στον αντίποδα ο ΛΑ.Ο.Σ. αναμένεται να στηρίξει την επιλογή Καραμανλή.

Ωστόσο η προσοχή των περισσότερων είναι στη θέση του αντιπροέδρου, όπου η υποψηφιότητα του κ.Πετσάλνικου, επιλογή του Γ.Παπανδρέου, ίσως αποδειχθεί νέο πεδίο εσωκομματικών τριβών.

Η διαδικασία της εκλογής είναι σε εξέλιξη από τις 11.00 περίπου και το αποτέλεσμα αναμένεται ως τις 13.00 περίπου.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

«Συνωστισμός»

«Συνωστισμός»

Ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, αρχηγός του ΛΑΟΣ και μέλος πλέον του ελληνικού Κοινοβουλίου χαιρέτισε ως εξής την απόσυρση και πολτοποίηση του βιβλίου της Ιστορίας για την ΣΤ΄ του Δημοτικού:

«Σε κάθε περίπτωση που η κοινωνία μάς επιδοκιμάζει και η κυβέρνηση πειθαναγκάζεται να υιοθετήσει τις θέσεις μας, θα είναι σημαντικό επίτευγμα για μας, αλλά πρωτίστως κέρδος για το έθνος».

Οφείλουμε να δεχθούμε ότι έχει απόλυτο δίκαιο. Πράγματι, η ελληνική κοινωνία, σε μια πρωτοφανή και τερατώδη συνάθροιση ετερογενών μελών της, από το ένα άκρο ώς το άλλο, επιδοκιμάζει τις θέσεις του κ. Γ. Καρατζαφέρη και του ΛΑΟΣ, αποκαλύπτοντας τις πιο σκοτεινές πλευρές της. Πράγματι, επίσης, μια κυβέρνηση που μόλις προ εβδομάδος έλαβε την εντολή του ελληνικού λαού να κυβερνήσει τη χώρα επί μια τετραετία, εμφανίζεται ψοφοδεής και πειθαναγκάζεται να υιοθετήσει τις θέσεις του κ. Γ. Καρατζαφέρη, αποκαλύπτοντας και η ίδια τα αντίστοιχα απόκρυφα και σκοτεινά σημεία της.

Φοβάμαι, αν είναι η αλήθεια ότι η Ν.Δ. κινδύνευσε να χάσει τις εκλογές λόγω του... βιβλίου της ΣΤ΄ Δημοτικού, τώρα με την απόσυρση και την πολτοποίηση, κινδυνεύει να χάσει τη σοβαρότητά της και την αυτοτέλεια της εντολής που έλαβε από τον ελληνικό λαό. Και αυτό οπωσδήποτε δεν θα είναι «κέρδος του έθνους». Αναρωτιέται δε κανείς τι θα πράξει η κυβέρνηση όταν έρθει η ώρα (φαίνεται πολύ σύντομα) να χειρισθεί πολύ πιο σύνθετα ζητήματα, που δεν περιορίζονται εντός των συνόρων της χώρας. Τι θα κάνει π.χ. για το «Σκοπιανό»: θα το χειρισθεί ως όμηρος της ιδεολογικής τρομοκρατίας που ασκεί ο κ. Γ. Καρατζαφέρης και οι ρασοφόροι ομοϊδεάτες του και υποστηρικτές τους;

Μέχρι τώρα δεν ασχολήθηκα με το περιεχόμενο του βιβλίου γιατί δεν έχω τις γνώσεις που απαιτούνται Ούτε καμία άλλη αρμοδιότητα. Ασχολήθηκα μόνο με τις διαδικασίες έγκρισης ή απόρριψης του βιβλίου, αν και πιστεύω ότι οποιαδήποτε διαδικασία για την έγκριση ή την απόρριψη ενός εγχειριδίου - τυφλοσούρτη είναι εξ ορισμού απαρχαιωμένη και σκοταδιστική. Μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα επιβάλλεται η «επίσημη άποψη» μέσω «επισήμων και εγκεκριμένων εγχειριδίων». Αυτή είναι μια άλλη και μεγάλη συζήτηση...

Επιτρέψτε μου να ασχοληθώ με ένα μόνο σημείο της μομφής κατά του βιβλίου της Ιστορίας. Με τον όρο «συνωστίζονταν» οι κάτοικοι στο λιμάνι της Σμύρνης και θεωρείται ότι ο όρος αυτός δεν αποδίδει το δράμα των ανθρώπων και την αγριότητα των Τούρκων. Προφανώς οι διαμαρτυρόμενοι και οι κατήγοροι δεν έχουν υπόψη τους το αυτοτελές ιστορικό γεγονός στο οποίο αναφέρεται ο όρος «συνωστισμός». Αμφιβάλλω αν και οι συγγραφείς του βιβλίου είχαν συνείδηση σε ποιο γεγονός αναφέρονται. Ούτε και εγώ γνώριζα τι ήταν ο συνωστισμός στο λιμάνι της Σμύρνης. Το έμαθα αυτές τις μέρες, διαβάζοντας βιβλία Ιστορίας και μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που επέζησαν.

Ο συνωστισμός, λοιπόν, στο λιμάνι της Σμύρνης περιγράφεται ως αυτοτελές γεγονός διωγμού και μάλιστα φονικό. Οι Τούρκοι «Τσέτες» εμφανίσθηκαν στη Σμύρνη, όπου είχαν συσσωρευθεί χιλιάδες διωκόμενοι και από τα ενδότερα, όταν την είχαν εγκαταλείψει τα ατάκτως υποχωρούντα ελληνικά στρατεύματα. Την είχε εγκαταλείψει και η βασιλική κυβέρνηση της Αθήνας και εγκαίρως είχε αποσύρει το πολιτικό προσωπικό και τους δικούς της ανθρώπους. Οι «Τσέτες» σφάζοντας και καίγοντας ωθούσαν τον πληθυσμό στο λιμάνι, όπου δημιουργήθηκε τόσος συνωστισμός, ώστε πολλοί πέθαιναν από ασφυξία, ιδιαίτερα γέροι και παιδιά και πεθαίνοντας «δεν μπορούσαν να πέσουν στο έδαφος». Το μέτωπο του πλήθους στην αποβάθρα ωθούνταν και μη έχοντας πού να σταθεί, έπεφτε στη θάλασσα και σχεδόν όλοι πνίγονταν. Το λιμάνι γέμισε πτώματα. Γι’ αυτόν τον συνωστισμό μιλάμε και αν πρέπει κανείς να μεμφθεί τους συγγραφείς είναι γιατί δεν περιέγραψαν αυτό το συγκλονιστικό και αυτοτελές ιστορικό γεγονός.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πετάει η Ρωσία

Πετάει η Ρωσία

Με ευρύτερο στόχο να γίνει έως το 2018 η τρίτη χώρα σε παραγωγή επιβατικών αεροπλάνων, η Ρωσία παρουσίασε το πρώτο της επιβατικό αεροσκάφος μετά από δεκαοκτώ περίπου χρόνια.

Με την ελπίδα να ανακτήσει κύρος στον τομέα της αεροναυπηγικής βιομηχανίας τουλάχιστον σε μικρές πτήσεις, αλλά και να κάμψει την εξάρτησή της στις εισαγωγές πετρελαίου και γκαζιού, η Ρωσία παρουσίασε χτες το πρώτο καινούργιο επιβατικό αεροπλάνων από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, το ολοκαίνουργιο Superjet 100 της εταιρείας Sukhoi θα μπορεί να μεταφέρει 78-98 επιβάτες σε αποστάσεις έως 4.550 χλμ. Μετά από δέκα χρόνια συνεχούς προσπάθειας, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πολεμικών αεροσκαφών στη Ρωσία καταφέρνει με αυτό το αεροσκάφος μήκους 30 μέτρων, να επεκταθεί στην πολιτική αεροπορία. "Το Superjet δεν είναι απλώς ένα αεροπλάνο, είναι σχέδιο προτεραιότητας", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Σεργκέι Ιβανόφ στα αποκαλυπτήρια του αεροσκάφους στο Κομσομόλσκ της ρωσικής Άπω Ανατολής, όπου βρίσκεται το γιγάντιο εργοστάσιο της Sukhoi.

Αεροπορικές φιλοδοξίες

Στην εκδήλωση που έγινε για την παρουσίαση του αεροσκάφους στο Κομσομόλσκ, μια πόλη που παρέμενε κάποτε απομονωμένη ως νευραλγικό κέντρο για την παραγωγή πολεμικών αεροσκαφών και υποβρυχίων, παρευρέθηκαν περίπου 1.000 Ρώσοι εργάτες και επενδυτές από το εξωτερικό. Το νέο μοντέλο προορίζεται να αντικαταστήσει τα γερασμένα Tupolev Tu-134 και Yakovlev Yak-42 στις πτήσεις εσωτερικού. Η παρθενική του πτήση προγραμματίζεται για τα τέλη του έτους. Ήδη, ρωσικές αεροπορικές εταιρείες έχουν παραγγείλει ήδη 73 Superjet 100 και οι υπεύθυνοι ελπίζουν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εξασφαλίσει παραγγελίες 100 αεροσκαφών συνολικής αξίας 2,8 δισ. δολαρίων.

Απώτερος στόχος είναι η πώληση 1.000 αεροπλάνων, από τα οποία τα 700 να πωληθούν σε ξένες αγορές. Αυτό σημαίνει ότι η Sukhoi θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό της βραζιλιάνικης Embraer και της καναδικής Bombardier, οι οποίες κυριαρχούν την αγορά αεροσκαφών με 70-100 θέσεις.Ο ευρύτερος στόχος της Ρωσίας είναι να εξασφαλίσει με νέα μοντέλα τουλάχιστον το 10% της παγκόσμιας αγοράς επιβατικών αεροσκαφών και να γίνει έως το 2018 η τρίτη χώρα σε παραγωγή επιβατικών αεροπλάνων. Συγκεκριμένα, η Ρωσία φιλοδοξεί να πωλήσει αεροσκάφη αξίας 250 δις δολαρίων μέχρι το 2025, για να ξεπεράσει ακόμα και τη παραγωγή της σοβιετικής εποχής και να μπορέσει να ανταγωνιστεί την Airbus και την Boeing.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Δεν ήρθε η ώρα για τρίτη πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, δήλωσε ο Μ.Νίμιτς

Δεν ήρθε η ώρα για τρίτη πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, δήλωσε ο Μ.Νίμιτς

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι είχε το πρωί της Πέμπτης ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.

Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι σύντομα θα καλέσει στη Νέα Υόρκη τους συνομιλητές των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νικόλα Δημητρόφ, για την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης.

«Σήμερα είχα μία καλή συνάντηση με τον πρόεδρο. Ανασκοπήσαμε τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και την κατάσταση με το όνομα, η οποία δεν έχει αλλάξει, καθώς και τις δυνατότητες για το μέλλον» υπογράμμισε ο κ. Νίμιτς, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσερβένκοφσκι παρουσίασε τη θέση της χώρας του, «που είναι γνωστή και συζητήσαμε πάνω στις πτυχές αυτής της θέσης', όπως είπε, σημειώνοντας: «Δεν πρόκειται να αποκαλύψω το περιεχόμενο της συζήτησής μας, αλλά γνωρίζω πως υπάρχει η επιθυμία για επίλυση του θέματος κατά τρόπο φιλικό, κάτω από τη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Εθνών».

Ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι «η κατάσταση δεν έχει αλλάξει» στο θέμα της ονομασίας και κρίνει πως ακόμη «δεν έφτασε η στιγμή» για την υποβολή της τρίτης του πρότασης. «Οι προτάσεις είναι χρήσιμες μόνο αν έχουν πιθανότητα επιτυχίας. Έχουν εκφραστεί για το θέμα πολλές ιδέες και επαρκούν για τις συζητήσεις μας. Αν νομίζω ότι είναι χρήσιμο να προσφέρω κάποιες εισηγήσεις, θα το πράξω προς τις δύο πλευρές την κατάλληλη στιγμή» όπως είπε.

Σε ερώτηση για το επεισόδιο που δημιούργησε ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης και πρώην υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Κερίμ, ο οποίος παρουσίασε τον πρόεδρο της χώρας του ως πρόεδρο της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», ο κ. Νίμιτς επανέλαβε ότι «εντός των Ηνωμένων Εθνών ισχύει η προσωρινή ονομασία που καθιερώθηκε με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Καταλήγοντας, τόνισε με έμφαση: «Οτιδήποτε δυσκολεύει την ατμόσφαιρα, κατά την άποψή μου ως μεσολαβητής, δεν είναι υποβοηθητικό, γιατί δεν οδηγεί σε ατμόσφαιρα που διευκολύνει τη λύση. Προσβλέπω στο να δούμε τι θα κάνουμε

Πηγή: in.gr

Δύο εργαζόμενους στον Ερυθρό Σταυρό απήγαγαν οι Ταλιμπάν

Δύο εργαζόμενους στον Ερυθρό Σταυρό απήγαγαν οι Ταλιμπάν

Δύο ξένους που εργάζονταν για το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό απήγαγαν την Πέμπτη οι Ταλιμπάν. Τα δύο άτομα είχαν βοηθήσει στην απελευθέρωση 19 Νοτιοκορεατών ομήρων τον περασμένο μήνα, και έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν, ενώ διαπραγματεύονταν την απελευθέρωση ενός Γερμανού ομήρου.

Όπως έγινε γνωστό, οι δύο ξένοι πήγαν με τους δύο Αφγανούς οδηγούς τους στην επαρχία Βαρντάκ, στο κεντρικό Αφγανιστάν, προκειμένου να συζητήσουν για την απελευθέρωση του Γερμανού που κρατείται από τον Ιούλιο.

Και οι τέσσερις συνελήφθησαν από τους Ταλιμπάν.

Εν τω μεταξύ, συνελήφθη από την αφγανική αστυνομία στο νότιο Αφγανιστάν ένας από τους βασικούς εκπροσώπους των Ταλιμπάν, ο Γιουσούφ Αχμάντι, ο οποίος το τελευταίο διάστημα βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τον Τύπο.

Ο Αχμάντι συνελήφθη μαζί με τον αδελφό του στο χωριό Σοφιάν, στα περίχωρα της πόλης Λασκάρ Γκάχ της επαρχίας Χελμάντ.

«Ο Μοχαμάντ Γιουσούφ Αχμάντι, στρατιωτικός εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, συνελήφθη μαζί με έναν από τους αδελφούς του στη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στην επαρχία Χελμάντ» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, δύο στρατιώτες της διεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίσθηκαν σε επίθεση εναντίον βάσης της ISAF στο νότιο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε την Πέμπτη η διοίκησή της.

Η σύγκρουση στο Αφγανιστάν έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες, με το ΝΑΤΟ να υποστηρίζει ότι σκότωσε περίπου 160 άνδρες των Ταλιμπάν σε μάχες.

Πηγή: in.gr

Τελεσίγραφο των Βιρμανικών δυνάμεων ασφαλείας προς τους διαδηλωτές

Τελεσίγραφο των Βιρμανικών δυνάμεων ασφαλείας προς τους διαδηλωτές

ΟΙ ΒΙΡΜΑΝΙΚΕΣ δυνάμεις ασφαλείας απηύθυναν τελεσίγραφο προς τις δεκάδες χιλιάδες των διαδηλωτών που έχουν συγκεντρωθεί στη Ρανγκούν, δίνοντάς τους προθεσμία 10 λεπτών να διαλυθούν και απειλώντας τους στην αντίθετη περίπτωση με «ακραίες αντιδράσεις».

Νωρίτερα, τουλάχιστον δύο διαδηλωτές τραυματίσθηκαν στο κύμα πανικού που προκάλεσε η επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας για τη διάλυση της συγκέντρωσης των δεκάδων χιλιάδων ατόμων στο κέντρο της Ρανγκούν.
Οι Βιρμανικές στρατιωτικές δυνάμεις έριξαν προειδοποιητικά πυρά για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί βόρεια της παγόδας Σούλε, αψηφώντας την απαγόρευση των συγκεντρώσεων.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα πυρά των στρατιωτών επάνω από τα κεφάλια των διαδηλωτών προκάλεσαν πανικό στο πλήθος. Ενας τραυματίας απομακρύνθηκε με αυτοκίνητο από τους διαδηλωτές, ενώ ένας άλλος απομακρύνθηκε από τους στρατιώτες. Δεν είναι γνωστό από τι τραυματίσθηκαν.

Ελάχιστοι βουδιστές μοναχοί είναι παρόντες στη συγκέντρωση, περιστοιχισμένοι από πολίτες. Τα ξημερώματα οι Bιρμανικές δυνάμεις ασφαλείας επέδραμαν εναντίον πολλών βουδιστικών μοναστηριών και συνέλαβαν εκατοντάδες μοναχούς για να τους μεταφέρουν σε άγνωστη τοποθεσία ώστε να τους εμποδίσουν να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των οποίων ηγούνται εδώ και πολλές ημέρες.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μικρό προβάδισμα Παπαδόπουλου δείχνει η πρώτη παγκύπρια δημοσκόπηση

Μικρό προβάδισμα Παπαδόπουλου δείχνει η πρώτη παγκύπρια δημοσκόπηση

Η πρώτη παγκύπρια δημοσκόπηση κάλπης για τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου, που παρουσίασε χθες βράδυ η τηλεόραση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ), έδωσε τα ακόλουθα ποσοστά για την πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο: Τάσσος Παπαδόπουλος 30%, Δημήτρης Χριστόφιας 29%, Ιωάννης Κασουλίδης 26%, Κώστας Θεμιστοκλέους 1%, Λευκό 4%, αναποφάσιστοι 3%, "δεν απαντώ" 7%. Το περιθώριο στατιστικού λάθους είναι συν-πλην τρία.

Η δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από 5- 19 Σεπτεμβρίου,έγινε με δείγμα χιλίων ατόμων με τη μέθοδο της στρωματοποιημένης, πολυσταδιακής δειγματοληψίας και η πρόθεση ψήφου σταθμίστηκε με βάση το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2006. Η έρευνα διεξήχθη από τις εταιρείες Public Issue και Cymar. Τα αποτελέσματα της ανέλυσε ο αθηναίος εκλογολόγος και συνεργάτης του ΡΙΚ Γιάννης Μαυρής.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, η δημοσκόπηση έδωσε την ακόλουθη εικόνα:

Σε ερώτηση ποιόν θα ψηφίζατε,εάν υποψήφιοι είναι οι Ιωάννης Κασουλίδης και Τάσσος Παπαδόπουλος, ποσοστό 46% τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου και 32% υπέρ της υποψηφιότητας Ιωάννη Κασουλίδη.Τα λευκά ανέρχονται στο 9% και οι αναποφάσιστοι στο 13%.

Σε ερώτηση ποιόν θα ψηφίζατε στον δεύτερο γύρο,εάν υποψήφιοι είναι οι Τάσσος Παπαδόπουλος και Δημήτρης Χριστόφιας, ποσοστό 39% τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου και 37% υπέρ της υποψηφιότητας Δημήτρη Χριστόφια.

Λευκά, 11% και αναποφάσιστοι 13%.

Εξάλλου,σε ερώτηση ποιόν θα ψηφίζατε στον δεύτερο γύρο,εάν υποψήφιοι είναι οι Ιωάννης Κασουλίδης και Δημήτρης Χριστόφιας, ποσοστό 43% τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Χριστόφια και 34% υπέρ της υποψηφιότητας Κασουλίδη.

Λευκά 11% και αναποφάσιστοι 12%.

Σε ερώτηση,τι θα μετρήσει περισσότερο στην απόφαση των ψηφοφόρων για το ποιόν θα ψηφίσουν, ποσοστό 34% των ερωτηθέντων απάντησε "το Κυπριακό" και 11% "τα προβλήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης".

Ποσοστό 49% απάντησε ότι θα μετρήσουν και τα δύο θέματα ,ενώ ποσοστό 3% ότι δεν θα μετρήσει ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Ποσοστό 25% ανέφερε ότι δεν γνωρίζει-δεν απαντά.

Στην ερώτηση, ποιος είναι ο καταλληλότερος να χειριστεί το Κυπριακό στη σημερινή του φάση,34% απάντησε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, 26% ο Δημήτρης Χριστόφιας και 24% ο Ιωάννης Κασουλίδης.

Ποσοστό 10% απάντησε κανένας από τους υποψήφιους, ενώ ότι δεν γνωρίζει απάντησε ποσοστό 6%.

Σε ερώτηση,ποιός είναι πιο αποδεκτός από το διεθνές περιβάλλον, ποσοστό 32% απάντησε ο Ιωάννης Κασουλίδης, 26% ο Τάσσος Παπαδόπουλος και 23 % ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Ποσοστό 9% απάντησε κανένας και 10% ότι δεν γνωρίζει.

Πιο κοντά στο λαό εκτιμάται ότι είναι ο Δημήτρης Χριστόφιας με ποσοστό 43%, ακολουθεί ο Τάσσος Παπαδόπουλος με 24% και ο Ιωάννης Κασουλίδης με 16%.

Ποσοστό 12% απάντησε "κανένας" και 5% ότι δεν γνωρίζει.

Σε ερώτηση,ποιο είναι καταλληλότερος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, ποσοστό 30% απάντησε ο Δημήτρης Χριστόφιας, 29% ο Τάσσος Παπαδόπουλος, 23% ο Ιωάννης Κασουλίδης και 1% ο Κώστας Θεμιστοκλέους.

Ποσοστό 10% απάντησε "κανένας" και ποσοστό 8% ότι δεν γνωρίζει.

Πηγή: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Τρεις Παλαιστίνιου σκοτώθηκαν από νέα επιδρομή της ισραηλινής αεροπορίας

Τρεις Παλαιστίνιου σκοτώθηκαν από νέα επιδρομή της ισραηλινής αεροπορίας

Τρεις Παλαιστίνιου σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από νέα επιδρομή της ισραηλινής αεροπορίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι ένοπλοι Παλαιστίνιοι ήταν συγκεντρωμένοι στην είσοδο της πόλης Μπέρι Χανούν και ανέμεναν να ώστε να ανακόψουν τα ισραηλινά άρματα μάχηε που κατευθύνονταν στην περιοχή.

Την Τετάρτη σκοτώθηκαν εννέα Παλαιστίνιοι και έξι τραυματίστηκαν σε δύο αεροπορικές επιδρομές.

Όπως υποστηρίζουν οι Παλαιστίνιοι, τουλάχιστον 40 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, συνοδευόμενα από εκσκαφείς εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας για να παρεμποδίσουν την εκτόξευση ρουκετών κατά του Ισραήλ από τους Παλαιστίνιους μαχητές.

Από χθές το πρωί οι Παλαιστίνιου εξαπέλυσαν πέραν των 20 ρουκετών εναντίον πόλεων του Νοτίου Ισραήλ, προκαλώντας αρκετές υλικές ζημιές. Δεν αναφέρθηκε μέχρι στιγμής κάποιος τραυματισμός.

Πηγή: People's Daily

Την Κύπρο θα επισκεφθεί ο Ν. Μπερνς μετά από πρόσκληση Παπαδόπουλου

Την Κύπρο θα επισκεφθεί ο Ν. Μπερνς μετά από πρόσκληση Παπαδόπουλου

Την ανάγκη να γίνει μια καινούργια αρχή στις σχέσεις των ΗΠΑ με την κυπριακή κυβέρνηση, υπογράμμισε ο αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Νίκολας Μπερνς, μετά τη συνάντηση που είχε αργά χθες το βράδυ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που είχα αυτή τη συνάντηση. Είπα στον Πρόεδρο ότι η κυβέρνησή μας επιθυμεί να έχει μια καινούργια αρχή με την κυβέρνηση της Κύπρου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι περάσαμε ένα- δύο πολυτάραχα χρόνια, ιδίως το 2004. Πιστεύουμε είναι πολύ σημαντικό, οι δύο κυβερνήσεις μας που έχουν πολλές σχέσεις μεταξύ τους, να διατηρούν μια καλή στενή συνεργασία», δήλωσε ο αμερικανός υφυπουργός στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνάντηση που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά και πρόσθεσε:

«Είπα στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, εκ μέρους της κυβερνήσεώς μας, ότι θα δημιουργήσουμε το κλίμα για μία νέα σχέση και πιστεύω ότι ευχαριστήθηκε που το άκουσε».

Ο αμερικανός επίσημος τόνισε εξάλλου ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να αναβάλει την προσπάθεια να επιχειρήσει να φέρει την ειρήνη στην Κύπρο. «Εισηγούμαστε στο ΓΓ του ΟΗΕ», είπε ο τρίτος στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «να αναλάβει μία νέα προσπάθεια, να διορίσει διαπραγματευτή, να ηγηθεί των διεθνών διαπραγματεύσεων για ειρήνη στην Κύπρο. Δήλωσα ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ υποστηρικτικές σ' αυτό και θα εμπλακούν ενεργά όπως ήταν κάθε αμερικανική κυβέρνηση, από τα μέσα της δεκαετίας του '70 μέχρι σήμερα».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, ο κ. Μπερνς σημείωσε πως είπε στην τουρκική ηγεσία ότι «με καλή θέληση και ενορχηστρωμένη προσπάθεια της Τουρκίας, της Ελλάδας, της κυπριακής κυβέρνησης και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας του κ. Ταλάτ, όλοι μπορούν να βοηθήσουν τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Εθνη για να βρεθεί διέξοδος προς τα εμπρός».

Ο κ. Μπερνς τόνισε πως προσβλέπει σε μελλοντικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, «ώστε να προχωρήσουμε στο σημαντικό αυτό θέμα της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, της διαίρεσης της νήσου» και επανέλαβε την αμερικανική θέση ότι «η Κύπρος πρέπει να επανενωθεί σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδιακή βάση».

Στο ερώτημα αν προτίθεται να επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο, ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι αποδέχθηκε πρόταση του προέδρου Παπαδόπουλου και θα προσπαθήσει πολύ να την προγραμματίσει στο άμεσο διάστημα. «Είναι πολύς καιρός που ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος επισκέφθηκε τη Λευκωσία για συναντήσεις με την κυπριακή Κυβέρνηση και προσβλέπω σ' αυτό», παρατήρησε.

Ερωτηθείς για την εφαρμογή της Συμφωνίας Γκαμπάρι, είπε πως η Συμφωνία είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός. «Αν υπάρξει νέα προσπάθεια - κι αυτό είναι απόφαση του Γενικού Γραμματέα - υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να λάβουμε υπόψη από ορισμένα σχέδια του παρελθόντος. Οχι όλα, όχι πλήρως ταυτόσημα, γιατί πρόκειται για μια νέα προσπάθεια. Υπάρχει πολλή ιστορία, έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος εδώ και πολύ χρονικό διάστημα ώστε να πάρουμε τις καλύτερες ιδέες που μπορούν να σχηματίσουν ένα κοινό παρονομαστή, ένα κοινό θεμέλιο για μία νέα προσπάθεια», ανέφερε ο κ. Μπερνς.

Σε άλλη συναφή ερώτηση, ο κ. Μπερνς επανέλαβε ότι υπάρχουν πολλές υποσχέσεις σε κάποια από τα σχέδια του παρελθόντος και μπορούμε να πάρουμε τα καλύτερα μέρη τους και να προχωρήσουμε.

Ικανοποιημένος ο Τάσσος Παπαδόπουλος

Χρήσιμη και εποικοδομητική χαρακτήρισε από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, τη μακρά συνάντησή του με τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς. Ο κ. Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε στο συνομιλητή του ότι «δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την ουσία, απλώς και μόνο για να έχουμε μία διαδικασία», ενώ όπως είπε, ο κ. Μπερνς εξέφρασε την ελπίδα ότι είναι ο καιρός για μια ανανεωμένη προσπάθεια από τα Ηνωμένα Εθνη και ότι θα ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα να καταβάλει μια νέα προσπάθεια για επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό.

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του κ. Μπερνς για καινούργια αρχή στις σχέσεις ΗΠΑ - Κύπρου, o πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω αν εννοεί καινούρια αρχή, πάντως τόνισε την επιθυμία τους να ενισχυθούν περαιτέρω οι διμερείς μας σχέσεις».

Αναφορικά με την αμερικανική θέση για ανάγκη διορισμού απεσταλμένου των ΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά: «Είπαν ότι ένας τρόπος για επίσπευση των διαδικασιών είναι ο Γενικός Γραμματέας να διορίσει ένα απεσταλμένο».

«Του είπα -συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος- ότι ο κ. Μπαν Γκι-μουν, σύμφωνα και με προηγούμενες δηλώσεις του κ. Ανάν, ανέφερε ότι τα ΗΕ επιθυμούν πρώτα να δουν ενδείξεις για την ύπαρξη πολιτικής βούλησης των δύο πλευρών για να προχωρήσουν και μου είπε ναι, το ξέρουν αυτό, το έχουν σημειώσει, εμείς όμως θα ζητήσουμε από τον Γενικό Γραμματέα να διορίσει, την ώρα που θα κρίνει ότι είναι η κατάλληλη ώρα. Δεν είπε ότι θα τον διορίσει αύριο ή μεθαύριο».

Σε άλλη ερώτηση αν η επιμονή αμερικανικού παράγοντα να διοριστεί απεσταλμένος μπορεί να ερμηνεύεται και ως εξουδετέρωση του ρόλου του κ. Μόλλερ και κατ' επέκταση της διαδικασίας Γκαμπάρι, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: «Δεν αναφερθήκαμε στον κ. Μόλλερ, αντίθετα είπε ότι εκτιμά τις προσπάθειες που έχει κάνει ο κ. Μόλλερ, αλλά είπε ότι για επίσπευση διαδικασιών χρειάζεται, κατά τη γνώμη του, ο διορισμός ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα. Το οποίο δεν είναι κάτι νέο. Είναι πράγμα που κι εμείς το θέλουμε κι ο Γενικός Γραμματέας το θέλει, είναι θέμα πότε είναι η κατάλληλη ώρα για να διοριστεί».

Ερωτηθείς κατά πόσον έχει αποκομίσει την αίσθηση από τις όλες επαφές ότι η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται την επιτακτικότητα της λύσης του Κυπριακού και ότι πρέπει να δοθεί αυτή η ώθηση και να αναζωπυρωθεί το διεθνές ενδιαφέρον για κάτι σύντομα, ο Πρόεδρος της Κύπρου απάντησε θετικά και πρόσθεσε «ο καθένας για τους δικούς του λόγους».

Ερωτηθείς για ποιους λόγους επιθυμούν επίσπευση οι Αμερικανοί, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «σίγουρα θέλουν να λυθεί το Κυπριακό μέσα στα πλαίσια των ευρύτερων στρατηγικών τους συμφερόντων. Κι εμείς θέλουμε. Δεν θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό;».

Για την άτυπη συνάντηση που συγκάλεσε ο σουηδός ΥΠΕΞ

Σε ερώτηση αν υπήρξε κάποια ενημέρωση σχετικά με την συνάντηση για το Κυπριακό που συγκάλεσε ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι ο σουηδός πρέσβης ενημέρωσε τους πρέσβεις μας στη Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον και διευκρίνισε: «Είπαν ότι ήταν μια άτυπη συνάντηση, δεν λήφθηκαν αποφάσεις, δεν είναι θεσμοποιημένη η συνάντηση που έγινε, δηλαδή δεν θα ακολουθήσουν άλλες συναντήσεις, ήταν όπως το ονομάζουν brain storming, και αντάλλαξαν ιδέες ως προς το τι μπορεί να γίνει για να επισπευθεί η διαδικασία των ΗΕ. Σοβαρή και κοινή δήλωση ήταν ότι, οτιδήποτε θα γίνει πρέπει να γίνει με διαφάνεια και με πλήρη ενημέρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Για τον ελλιμενισμό του τουρκικού πλοίου στη Λατάκεια

Οσον αφορά το θέμα με το δρομολόγιο Λαττάκειας - κατεχόμενης Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας επεσήμανε: «Πιστεύω ότι το θέμα έχει προβληθεί με υπερβολές πέραν από τις σωστές του διαστάσεις. Οι δηλώσεις της Συρίας είναι ότι μόνο την κυπριακή κυβέρνηση αναγνωρίζει, ότι δεν έχει γίνει συμφωνία πάνω σε κυβερνητικό επίπεδο, ότι είναι μια ιδιωτική συμφωνία που έχει γίνει με το εμπορικό επιμελητήριο και να επαναλάβω τη δήλωση που έκανα σήμερα το πρωί: Η Συρία είναι μια πολύ φιλική χώρα μαζί μας και ελπίζω ότι χωρίς τους υψηλούς τόνους που έχουν επικρατήσει μπορούμε να βρούμε μια φιλική διευθέτηση ανάμεσα μας».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου αν δεν βλέπει κάποια πολιτική διάσταση στο θέμα, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι βεβαίως έχει πολιτική διάσταση και δυσμενή πολιτική συνέπεια, «αλλά να μην οδηγούμαστε στο στάδιο που καταρρέουν οι σχέσεις μας με τη φιλική χώρα της Συρίας».


Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Έτοιμοι για βέτο και στο όνομα FYROM

Έτοιμοι για βέτο και στο όνομα FYROM

Ποτέ άλλοτε στη δεκαπενταετή ιστορία του Σκοπιανού η λύση του προβλήματος της ονομασίας δεν ήταν τόσο κοντά και τόσο μακριά ταυτόχρονα. Τόσο κοντά γιατί, εάν δεν συμβεί έως την ώρα της κρίσης για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ (Απρίλιος 2008), πιθανώς δεν θα συμβεί ποτέ. Και τόσο μακριά γιατί, μετά τη νέα πρόκληση της σκοπιανής πολιτικής ηγεσίας στην έδρα του ΟΗΕ, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς οποιαδήποτε υποχώρηση. Η ελληνική κυβέρνηση καθιστά σαφές ότι είναι έτοιμη για βέτο, ακόμη και στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το όνομα FYROM. Η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι ο Σκοπιανός προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κ. Σ. Κερίμ, προσφωνώντας τον κ. Μπράνκο Τσερβένκοσφκι ως «πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», «έστειλε το μήνυμα σε όλους τους φίλους και εταίρους ότι αυτά τα οποία υποστηρίζει η Ελλάδα είναι πράγματι έτσι».

Σύμφωνα με συνεργάτες της υπουργού Εξωτερικών, η κυρία Μπακογιάννη εννοεί ότι επιβεβαιώνονται οι ελληνικές αιτιάσεις για την αδιαλλαξία των Σκοπίων που παραβιάζουν την πρόνοια της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 για εποικοδομητική στάση στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος. Εχει ενδιαφέρον η παρέμβαση του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παρέπεμψε στη θέση που διατύπωσε ο κ. Κώστας Καραμανλής κατά το προεκλογικό ντιμπέιτ, όταν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο του βέτο. Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε χθες ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θεωρεί πως το γεγονός το οποίο συνέβη στη Γενική Συνέλευση «κατέδειξε γιατί χρειάζεται μόνιμη λύση» και συνεχίζει να εργάζεται με τα δύο μέρη πάνω στο θέμα. Επανέλαβε ότι ισχύει στο πλαίσιο του ΟΗΕ η ονομασία FYROM και ότι ο γενικός γραμματέας επιτηρεί αυτήν την πρακτική, όπως προβλέπεται από τα ψηφίσματα. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση για τη δήλωση αυτή, που κατά τον εκπρόσωπο κ. Γ. Κουμουτσάκο αποτυπώνει με κρυστάλλινη σαφήνεια την ισχύουσα πραγματικότητα σε σχέση με το πρόβλημα και το θέτει στη σωστή του βάση.

Με ανακοίνωσή του ο προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης κ. Σ. Κερίμ επέμεινε στην επιχειρηματολογία του περί «σεβασμού στην αξιοπρέπεια κάθε χώρας μέλους», «με επίγνωση των κανόνων και κανονισμών που ισχύουν στη Γενική Συνέλευση». Εξέφρασε επίσης προσήλωση στη διαδικασία των συνομιλιών υπό την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι, σε κάθε περίπτωση, το διάστημα που ακολουθεί μέχρι τις αρχές του νέου έτους θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Κατά τις ίδιες πηγές, η ΠΓΔΜ δεν αποκλείεται να επιδιώξει μια de facto λύση είτε προσφεύγοντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είτε επιδιώκοντας νέο κύμα αναγνωρίσεων με το συνταγματικό της όνομα από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Δύσκολα μπορεί να προβλέψει κανείς πώς θα κινηθεί ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς και ποιες πρωτοβουλίες θα προωθήσει, τελικά, η αμερικανική διπλωματία προκειμένου να αρθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο. Με δριμύτητα επιτέθηκε στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης καταγγέλλοντας ότι «την κρίσιμη ώρα της σκοπιανής πρόκλησης, αντί να είναι παρούσα και να δώσει την επιβαλλόμενη για τα εθνικά συμφέροντα μάχη, επέλεξε να είναι καθ’ οδόν για την επιστροφή της στην Ελλάδα».

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον πρόεδρο των Σκοπίων, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι σύντομα θα καλέσει στη Νέα Υόρκη τους συνομιλητές των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νικόλα Δημητρόφ, για την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης.

Συνάντηση Νίμιτς - Τσερβενκόφσκι
"Σήμερα, είχα μία καλή συνάντηση με τον πρόεδρο. Ανασκοπήσαμε τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ και την κατάσταση με το όνομα, η οποία δεν έχει αλλάξει, καθώς και τις δυνατότητες για το μέλλον", υπογράμμισε ο κ. Νίμιτς, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσερβένκοφσκι παρουσίασε τη θέση της χώρας του, "που είναι γνωστή και συζητήσαμε πάνω στις πτυχές αυτής της θέσης", όπως είπε, σημειώνοντας: "Δεν πρόκειται να αποκαλύψω το περιεχόμενο της συζήτησής μας, αλλά γνωρίζω πως υπάρχει η επιθυμία για επίλυση του θέματος κατά τρόπο φιλικό, κάτω από τη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Εθνών".

Ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι "η κατάσταση δεν έχει αλλάξει" στο θέμα της ονομασίας και κρίνει πως ακόμη "δεν έφτασε η στιγμή" για την υποβολή της τρίτης του πρότασης. "Οι προτάσεις είναι χρήσιμες μόνο αν έχουν πιθανότητα επιτυχίας. Εχουν εκφραστεί για το θέμα πολλές ιδέες και επαρκούν για τις συζητήσεις μας. Αν, νομίζω, ότι είναι χρήσιμο να προσφέρω κάποιες εισηγήσεις θα το πράξω προς τις δύο πλευρές, στην κατάλληλη στιγμή", όπως είπε.

Σε ερώτηση για το επεισόδιο που δημιούργησε ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης και πρώην υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Κερίμ, ο οποίος παρουσίασε τον πρόεδρο της χώρας του ως πρόεδρο της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας", ο κ. Νίμιτς επανέλαβε ότι "εντός των Ηνωμένων Εθνών ισχύει η προσωρινή ονομασία που καθιερώθηκε με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας". Καταλήγοντας, τόνισε με έμφαση: "Ο,τιδήποτε δυσκολεύει την ατμόσφαιρα, κατά την άποψή μου ως μεσολαβητής, δεν είναι υποβοηθητικό, γιατί δεν οδηγεί σε ατμόσφαιρα που διευκολύνει τη λύση. Προσβλέπω στο να δούμε τί θα κάνουμε".

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Υιοθέτηση ψηφίσματος σχετικά με την Κύπρο στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ

Υιοθέτηση ψηφίσματος σχετικά με την Κύπρο στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ

Υιοθετήθηκε χθες ομόφωνα ψήφισμα που υποβλήθηκε από τον Ελληνοαμερικανό Βουλευτή κ. Gus Bilarakis στην Επιτροπή Εξωτερικών της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου.

Στο ψήφισμα, η Βουλή εκφράζει την υποστήριξή της για άμεση εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, ως η ενδεδειγμένη οδός για την προετοιμασία νέων διεξοδικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγούν στην επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως διατυπώνεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το ψήφισμα καλεί, ταυτόχρονα, την Κυβέρνηση των Η.Π.Α. να υποστηρίξει πλήρως την άμεση εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου στην ολότητά της και χωρίς παρέκκλιση από εκείνη τη διαδικασία.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Εκ δεξιών βοήθεια στη Ν.Δ. για το προεδρείο της Βουλής

Εκ δεξιών βοήθεια στη Ν.Δ. για το προεδρείο της Βουλής

Η δεύτερη πράξη της αμοιβαίας προσέγγισης του Κ. Καραμανλή και του Γ. Καρατζαφέρη αναμένεται να επιβεβαιωθεί σήμερα, με τις διαδικασίες εκλογής του νέου προεδρείου της Βουλής, καθώς το «μυστικό» της ψηφοφορίας ενέχει κινδύνους διαρροών και ο πρωθυπουργός θέλει -έστω και τεχνητά- να αποφύγει το crash test της εύθραυστης κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας.

Η απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει ασθμαίνουσα το βιβλίο Ιστορίας της Στ Δημοτικού, προκειμένου να ικανοποιήσει τα κελεύσματα του ΛΑ.Ο.Σ. και τις απαιτήσεις του κοινού ακροδεξιού ακροατηρίου τους, άνοιξε καλούς διαύλους επικοινωνίας με το ακραίο -κατά την προεκλογική ρήση του πρωθυπουργού- κόμμα του κ. Καρατζαφέρη.

Δίαυλοι
Οι δίαυλοι αυτοί αναμένεται να ενεργοποιηθούν σήμερα καθώς στη Ρηγίλλης δεν έχουν εκλείψει οι ανησυχίες για την εκδήλωση μικρής κλίμακας «λευκής» ανταρσίας στη διαδικασία εκλογής του Δ. Σιούφα και των τριών αντιπροέδρων της Βουλής.

Αν και η τελική απόφαση του ΛΑ.Ο.Σ. θα ανακοινωθεί λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας (για τις 10 το πρωί έχει προγραμματιστεί σύσκεψη του Γ. Καρατζαφέρη με τους βουλευτές του), πληροφορίες αναφέρουν πως οι συμφωνίες είναι δεδομένες από το βράδυ της Δευτέρας, όταν και οριστικά αποφασίστηκε η απόσυρση του βιβλίου.

Η χείρα βοηθείας που ζήτησε η Ρηγίλλης, προς ανταπόδοση της κίνησης «καλών προθέσεων και προοπτικών» του πρωθυπουργού, είναι η ψήφιση- έστω από μερικούς βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ.- τόσο του κ. Σιούφα, όσο και των τριών αντιπροέδρων που θα υποδείξει η Ν.Δ. Στόχος της Ρηγίλλης, που φοβάται τρεις έως τέσσερις «λευκές» διαρροές, είναι να καλύψει ή και να υπερκαλύψει τις απώλειες με την ψήφο βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ. Ετσι αν οι υποψήφιοι της ΝΔ πάρουν 152 ή περισσότερες ψήφους και καθώς η ψηφοφορία είναι μυστική, δύσκολα θα «ανιχνευτούν» τα λευκά των δικών της βουλευτών, αφού κανείς δεν θα ξέρει πόσοι και ποιοι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. «σταύρωσαν» τον κ. Σιούφα ή τους νέους αντιπροέδρους.

Στο πλαίσιο της ανταπόδοσης ο κ. Καρατζαφέρης αναμένεται να... αφήσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν σήμερα «κατά βούληση» τα πρόσωπα που θα προταθούν από όλα τα κόμματα, ενώ θα δηλώσει πως το ΛΑ.Ο.Σ. θα καταψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αφού πρόκειται για ονομαστική- ανοικτή ψηφοφορία και δεν υπάρχει κίνδυνος παρεκτροπής των «152».


Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σε πλήρη σύγχυση για το Σκοπιανό

Σε πλήρη σύγχυση για το Σκοπιανό

Σε πλήρη σύγχυση συνεχίζει να βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις επόμενες κινήσεις στο Σκοπιανό, καθώς το επεισόδιο που προκλήθηκε στη Γ.Σ. του ΟΗΕ είναι ενδεικτικό της δύσκολης θέσης που έχει περιέλθει η ελληνική διπλωματία.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Σ. Κερίμ (πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ), προσφώνησε τουλάχιστον τρεις φορές τον Μ. Τσερβενκόφσκι ως πρόεδρο της «Μακεδονίας» και παρά την παρέμβαση του Ελληνα πρεσβευτή Ι. Μουρίκη επέμεινε ότι «σέβεται την αξιοπρέπεια κάθε χώρας όπως και της δικής του». Ο κ. Τσερβενκόφσκι, μάλιστα, έσπευσε να ολοκληρώσει την ομιλία του με την προειδοποίηση ότι «το όνομα της χώρας του είναι και θα συνεχίσει να είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Το επεισόδια αυτό, για το οποίο, μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών είχε προβεί σε έντονα διαβήματα προκειμένου να το αποτρέψει, ήταν το δεύτερο «κτύπημα» μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς προηγήθηκε η αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από τον Καναδά.

Δικαιώθηκε ...
Παρ όλα αυτά, η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, η οποία χειρίσθηκε το θέμα, επιχείρησε χθες να δώσει άλλη διάσταση στη στάση του Σκοπιανού προέδρου της Γ.Σ. του ΟΗΕ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι... επιβεβαιώθηκε η ορθότητα των ελληνικών θέσεων.

«Ο κ. Κερίμ επιβεβαίωσε την ορθότητα της ελληνικής επιχειρηματολογίας. Με τον τρόπο του, χθες, έστειλε ακριβώς μήνυμα, το οποίο κατέστησε σαφές σε όλους τους φίλους και εταίρους ότι αυτά τα οποία υποστηρίζει η Ελλάδα είναι πράγματι έτσι», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για να τον ενημερώσει σχετικά με τις επαφές της στη Νέα Υόρκη.

Προφανώς, στο υπουργείο Εξωτερικών αδυνατούν να κατανοήσουν την πραγματική διάσταση του επεισοδίου στον ΟΗΕ, όπου οι ελληνικές παραστάσεις προς τους Αμερικανούς και προς στον διεθνή οργανισμό δεν ελήφθησαν καν υπόψη, με συνέπεια για πρώτη φορά από τότε που προέκυψε το Σκοπιανό η ΠΓΔΜ να ονομασθεί de facto στο πιο σημαντικό διεθνές βήμα, αυτό της Γενικής Συνέλευσης, ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ, πάντως, σε χθεσινή δήλωσή του, αποφεύγει κάθε επικριτική αιχμή για το ατόπημα του κ. Κερίμ και απλώς επισημαίνει ότι για τον γενικό γραμματέα και για τη Γραμματεία του ΟΗΕ ισχύουν οι αποφάσεις που καθορίζουν εντός του ΟΗΕ το όνομα της χώρας αυτής ως FYROM.

O ίδιος εκπρόσωπος, όμως, τονίζει ότι ο κ. Μπα κι Μουν «έχει ζητήσει από τα δύο μέρη να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να επιλύσουν τη διαφορά τους μέσω της καθιερωμένης μεσολαβητικής προσπάθειας».

Παλινωδίες
Με τις γνωστές προεκλογικές παλινωδίες σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση στο θέμα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έχει εξουδετερωθεί η διπλωματική ισχύς της χώρας μας και έτσι τα όσα τώρα πάλι λέγονται με μισόλογα περί βέτο δεν λαμβάνονται σοβαρά ούτε στο εσωτερικό, πολύ περισσότερο στο εξωτερικό, στην Ουάσιγκτον ή στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο ΛΑΟΣ, με ανακοίνωσή του, κατηγόρησε την Ντ. Μπακογιάννη ότι αν και γνώριζε, άφησε να εκδηλωθεί η ιταμή πρόκληση Τσερβενκόφσκι και η ίδια, αντί να είναι παρούσα και να δώσει την επιβαλλόμενη για τα εθνικά συμφέροντα μάχη, επέλεξε να είναι καθ οδόν προς το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης για την επιστροφή της στην Ελλάδα.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ


Δύο κόμματα σε ένα: Στα πρόθυρα διάσπασης το ΠΑΣΟΚ μετά τη σύγκρουση με Βενιζέλο-Σιμίτη στην Κοινοβ. Ομάδα

Δύο κόμματα σε ένα: Στα πρόθυρα διάσπασης το ΠΑΣΟΚ μετά τη σύγκρουση με Βενιζέλο-Σιμίτη στην Κοινοβ. Ομάδα

Σε φάση ραγδαίων εξελίξεων εισήλθαν οι διαδικασίες διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του κ. Γ. Παπανδρέου να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Από εδώ και πέρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. «Διάσπαση, παραίτηση Παπανδρέου, τρίτη υποψηφιότητα, εκλογή του νέου αρχηγού πριν από την 11η Νοεμβρίου ή και μετά από αυτή», όπως έλεγε χθες ιστορικό στέλεχος της παράταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γ. Παπανδρέου πήγε στη συνεδρίαση αποφασισμένος να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα. Ηθελε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκειμένου να τεκμηριώσει, όπως έλεγαν συνεργάτες του, «όχι την αμφισβήτηση που ακολούθησε τις εκλογές αλλά την υπονόμευση που προηγήθηκε»! «Στόχος του προέδρου ήταν να πέσουν οι μάσκες», συμπλήρωσε. Στο πλαίσιο αυτό -αναλόγως του αποτελέσματος- είχε στα χέρια του το εξής σενάριο: «Αν τα λευκά ήταν περίπου 20 να ζητήσει φανερή ψηφοφορία». Και, σύμφωνα με την πιο ακραία εκδοχή, «να θέσει εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ όσους θα σήκωναν το χέρι»!

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η «εξήγηση» που έδωσε στον ΕΤ κορυφαίο στέλεχος που έχει ταχθεί στο πλευρό του: «Ο Γιώργος έδειξε πόσο βαθιά δημοκρατικός είναι. Εθεσε εαυτόν στην κρίση των βουλευτών ενώ θα μπορούσε με μια απλή επιστολή στον Σιούφα να πει ότι το ΠΑΣΟΚ από 103 βουλευτές έχει 12! Εχει το δικαίωμα από το Σύνταγμα»!

Το ερώτημα «πού το πάει ο Γιώργος» τέθηκε αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στους διαδρόμους της Βουλής. Οι περισσότεροι βουλευτές, κυρίως αυτοί που έχουν ταχθεί υπέρ του κ. Βενιζέλου, εκτιμούσαν ότι «προφανής στόχος του είναι να κρατήσει το κόμμα». «Να κρατήσει τη σφραγίδα με όσους βουλευτές θα μείνουν πιστοί σε αυτόν», έλεγαν χαρακτηριστικά στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν. Υπέρ αυτής της προοπτικής συνηγορεί η λογική αλληλουχία που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του.

«Ηταν λάθος μου», τόνισε, «να αγνοήσω δημόσιες διαφοροποιήσεις που υπονόμευαν την εικόνα της ενότητας του Κινήματός μας». «Μετά την ήττα του 2004 διάλεξα να μη συγκρουστώ μετωπικά με ένα ΠΑΣΟΚ που είχε αφομοιωθεί από τον κυβερνητισμό και είχε ταυτιστεί με τον κρατισμό», συνέχισε πετώντας το γάντι στον παριστάμενο κ. Κ. Σημίτη. Μίλησε για «μεγάλα συμφέροντα» και «μέσα ενημέρωσης που πιέζουν ασφυκτικά ζητώντας την απόλυτη εξουσία». Κάλεσε τα στελέχη σε συστράτευση «για να αποτρέψουμε την επιβολή του παρασκηνίου της εναλλαγής και της υπαγόρευσης» και προσέθεσε πως «σε θέματα αρχών και αξιών δεν κάνω συμβιβασμούς ποτέ και με κανέναν». «Αυτό το δρόμο είμαι αποφασισμένος να ακολουθήσω, απ’ αυτό το δρόμο δεν πρόκειται να παραιτηθώ», διεμήνυσε. Νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει την ενότητα «επίπλαστη»!

«Εχει έτσι έτοιμο το σχήμα της διάσπασης ή της παραίτησης», εκτιμούν πλέον στελέχη από όλες τις πτέρυγες στο ΠΑΣΟΚ. Υπέρ της πρώτης εκδοχής λειτουργεί η δήλωση που ακολούθησε. Ερμήνευσε το «αποτέλεσμα» ως «ομόφωνη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Κ.Ο. στο πρόσωπό του» και ξεκαθάρισε πως «δεν θα κάνει καμία υποχώρηση σε φαινόμενα υποκρισίας, υπεκφυγής ή διπλοπροσωπίας». «Η απόφασή μου αυτή ήταν απόφαση πολιτική, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, και απόρροια της συναίσθησης των ιστορικών μου ευθυνών», κατέληξε κάνοντας πολλούς να υποθέτουν ότι «ακολουθούν διαγραφές και διάσπαση»!

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, όπως έλεγαν αργά χθες το βράδυ στελέχη της Χ. Τρικούπη, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα «για να μεταθέσει την εκλογή του νέου προέδρου την άνοιξη του 2008»! Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού είναι επί των οργανωτικών. Το μητρώο μελών και φίλων και η τήρηση ή όχι του χρονοδιαγράμματος μπορεί να γίνουν το πεδίο της τελικής σύγκρουσης. Συνομιλητές του κ. Ευ. Βενιζέλου ξεκαθαρίζουν ότι δεν συζητούν καμία αναβολή. «Δεν θα του δώσουμε το χρόνο να μας πετά έναν έναν έξω από το κόμμα», λένε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου πήρε την απόφαση μόνος του. Την παραμονή της συνεδρίασης ήταν συνεχώς στο Καστρί και αντάλλαξε απόψεις αποκλειστικά με μέλη της οικογένειάς του. Την απόφαση ανακοίνωσε στους κ. Ν. Αθανασάκη, Δ. Ρέππα και Χ. Καστανίδη κυριολεκτικά στο… ασανσέρ, από το γραφείο του στο ισόγειο στον πρώτο όροφο του Μεγάρου της Βουλής όπου βρίσκεται η αίθουσα της Γερουσίας. Προσπάθησαν να τον μεταπείσουν, αλλά ήταν αποφασισμένος. «Δεν ξέρουμε τι έχει στο μυαλό του», παραδέχθηκε στον ΕΤ ένας από τους τρεις…

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ