Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

Αντιδράσεις προκαλεί και στη Ρωσία ένα νέο εγχειρίδιο Ιστορίας

Αντιδράσεις προκάλεσε και στη Ρωσία η κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου Ιστορίας, το οποίο πάντως απευθύνεται αποκλειστικά στους καθηγητές.

Στο βιβλίο Σύγχρονη Ρωσική Ιστορία 1945-2006 του Αλεξάντρ Φιλίποφ και άλλων συνεργατών του, o Πούτιν φιγουράρει μαζί με τον Στάλιν ως εκσυγχρονιστές του κράτους, που εργάστηκαν για την ενότητα της Ρωσίας.

Όπως σημειώνει η ισπανική εφημερίδα El Pais, σε αντίθεση με τα σχολικά βιβλία, μέχρι σήμερα τα εγχειρίδια για τους καθηγητές και παιδαγωγούς δεν χρειάζονταν την έγκριση του υπουργείου Παιδείας.

«Προς το παρόν, οι καθηγητές έχουν το δικαίωμα να διαλέγουν μόνοι τους τα βιβλία με τα οποία θα προετοιμάζουν το μάθημα. Στο μέλλον, όμως, βάσει του νέου νόμου, θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα εγχειρίδια που έχουν λάβει επίσημη έγκριση» δήλωσε η Γιελένα Κνιάζεβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς διδάσκεται το μάθημα Ιστορίας στα ρωσικά σχολεία, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη οι νέες γενιές να είναι περήφανες για τη χώρα τους.

«Δεν πρέπει να νιώθουμε ένοχοι για την ιστορία μας. Τα προβλήματα με τη ρωσική ιστορία δεν είναι τόσο τρομερά όσο άλλων χωρών» δήλωσε τον Ιούνιο ο Πούτιν.

Όμως, πέρα από τους φόβους ότι το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να ελέγξει και τα βιβλία που διδάσκονται στη νέα γενιά, στις τάξεις των ιστορικών εκφράζονται αντιρρήσεις για το περιεχόμενο του εγχειριδίου.

Στο βιβλίο αναφέρεται ότι «η ΕΣΣΔ δεν ήταν δημοκρατική, ωστόσο, υπήρξε ένα παράδειγμα για όλο τον κόσμο, επειδή υποχρέωσε τη Δύση να διορθώσει την πολιτική της και να την θέσει στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ΕΣΣΔ υπήρξε μια γιγαντιαία υπερδύναμη που πραγματοποίησε μια κοινωνική επανάσταση και κέρδισε σκληρούς πολέμους.»

Ακόμα, Πούτιν και Στάλιν περιγράφονται ως εκσυγχρονιστές που διασφάλισαν την ενότητα της Ρωσίας. «Το κλείδι της επιτυχίας τους ήταν ότι συνειδητοποίησαν ότι το μέγεθος και η γεωγραφία της χώρας απαιτούσαν μια ισχυρή κεντρική εξουσία» δηλώνει ο συγγραφέας.

Αλλοι ιστορικοί αντιδρούν: «Το αστυνομικό και αυταρχικό κράτος του Στάλιν μετατρέπεται σήμερα σε ένα αυταρχικό κράτος που θέλει να ελέγξει τη συνείδηση των πολιτών μέσω των βιβλίων» δηλώνει ο Ίγκορ Ντολούτσκι, ο οποίος έχει πέσει σε δυσμένεια από το υπουργείο Παιδείας.

Ο λόγος; Στο δικό του εγχειρίδιο γινόταν κριτική στον Πούτιν για τον πόλεμο στην Τσετσενία και καλούσε τους φοιτητές σε ένα «ντιμπέιτ» για την νομιμότητα της εξουσίας του Ρώσου προέδρου.

Ένας άλλος ιστορικός ασκεί ακόμα δριμύτερη κριτική: «Οι Αρχές δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να δείξουν την ανηθικότητά τους στον κόσμο και στην κοινωνία, κατασκευάζοντας ένα μύθο για το μεγαλείο του Πούτιν» λέει ο Γιούρι Αθανάσιεφ.

Πηγή: in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: