Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

Μικρό προβάδισμα Παπαδόπουλου δείχνει η πρώτη παγκύπρια δημοσκόπηση

Μικρό προβάδισμα Παπαδόπουλου δείχνει η πρώτη παγκύπρια δημοσκόπηση

Η πρώτη παγκύπρια δημοσκόπηση κάλπης για τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου, που παρουσίασε χθες βράδυ η τηλεόραση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ), έδωσε τα ακόλουθα ποσοστά για την πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο: Τάσσος Παπαδόπουλος 30%, Δημήτρης Χριστόφιας 29%, Ιωάννης Κασουλίδης 26%, Κώστας Θεμιστοκλέους 1%, Λευκό 4%, αναποφάσιστοι 3%, "δεν απαντώ" 7%. Το περιθώριο στατιστικού λάθους είναι συν-πλην τρία.

Η δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από 5- 19 Σεπτεμβρίου,έγινε με δείγμα χιλίων ατόμων με τη μέθοδο της στρωματοποιημένης, πολυσταδιακής δειγματοληψίας και η πρόθεση ψήφου σταθμίστηκε με βάση το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2006. Η έρευνα διεξήχθη από τις εταιρείες Public Issue και Cymar. Τα αποτελέσματα της ανέλυσε ο αθηναίος εκλογολόγος και συνεργάτης του ΡΙΚ Γιάννης Μαυρής.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, η δημοσκόπηση έδωσε την ακόλουθη εικόνα:

Σε ερώτηση ποιόν θα ψηφίζατε,εάν υποψήφιοι είναι οι Ιωάννης Κασουλίδης και Τάσσος Παπαδόπουλος, ποσοστό 46% τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου και 32% υπέρ της υποψηφιότητας Ιωάννη Κασουλίδη.Τα λευκά ανέρχονται στο 9% και οι αναποφάσιστοι στο 13%.

Σε ερώτηση ποιόν θα ψηφίζατε στον δεύτερο γύρο,εάν υποψήφιοι είναι οι Τάσσος Παπαδόπουλος και Δημήτρης Χριστόφιας, ποσοστό 39% τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου και 37% υπέρ της υποψηφιότητας Δημήτρη Χριστόφια.

Λευκά, 11% και αναποφάσιστοι 13%.

Εξάλλου,σε ερώτηση ποιόν θα ψηφίζατε στον δεύτερο γύρο,εάν υποψήφιοι είναι οι Ιωάννης Κασουλίδης και Δημήτρης Χριστόφιας, ποσοστό 43% τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Χριστόφια και 34% υπέρ της υποψηφιότητας Κασουλίδη.

Λευκά 11% και αναποφάσιστοι 12%.

Σε ερώτηση,τι θα μετρήσει περισσότερο στην απόφαση των ψηφοφόρων για το ποιόν θα ψηφίσουν, ποσοστό 34% των ερωτηθέντων απάντησε "το Κυπριακό" και 11% "τα προβλήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης".

Ποσοστό 49% απάντησε ότι θα μετρήσουν και τα δύο θέματα ,ενώ ποσοστό 3% ότι δεν θα μετρήσει ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Ποσοστό 25% ανέφερε ότι δεν γνωρίζει-δεν απαντά.

Στην ερώτηση, ποιος είναι ο καταλληλότερος να χειριστεί το Κυπριακό στη σημερινή του φάση,34% απάντησε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, 26% ο Δημήτρης Χριστόφιας και 24% ο Ιωάννης Κασουλίδης.

Ποσοστό 10% απάντησε κανένας από τους υποψήφιους, ενώ ότι δεν γνωρίζει απάντησε ποσοστό 6%.

Σε ερώτηση,ποιός είναι πιο αποδεκτός από το διεθνές περιβάλλον, ποσοστό 32% απάντησε ο Ιωάννης Κασουλίδης, 26% ο Τάσσος Παπαδόπουλος και 23 % ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Ποσοστό 9% απάντησε κανένας και 10% ότι δεν γνωρίζει.

Πιο κοντά στο λαό εκτιμάται ότι είναι ο Δημήτρης Χριστόφιας με ποσοστό 43%, ακολουθεί ο Τάσσος Παπαδόπουλος με 24% και ο Ιωάννης Κασουλίδης με 16%.

Ποσοστό 12% απάντησε "κανένας" και 5% ότι δεν γνωρίζει.

Σε ερώτηση,ποιο είναι καταλληλότερος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, ποσοστό 30% απάντησε ο Δημήτρης Χριστόφιας, 29% ο Τάσσος Παπαδόπουλος, 23% ο Ιωάννης Κασουλίδης και 1% ο Κώστας Θεμιστοκλέους.

Ποσοστό 10% απάντησε "κανένας" και ποσοστό 8% ότι δεν γνωρίζει.

Πηγή: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: