Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

Σε πλήρη σύγχυση για το Σκοπιανό

Σε πλήρη σύγχυση για το Σκοπιανό

Σε πλήρη σύγχυση συνεχίζει να βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις επόμενες κινήσεις στο Σκοπιανό, καθώς το επεισόδιο που προκλήθηκε στη Γ.Σ. του ΟΗΕ είναι ενδεικτικό της δύσκολης θέσης που έχει περιέλθει η ελληνική διπλωματία.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Σ. Κερίμ (πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ), προσφώνησε τουλάχιστον τρεις φορές τον Μ. Τσερβενκόφσκι ως πρόεδρο της «Μακεδονίας» και παρά την παρέμβαση του Ελληνα πρεσβευτή Ι. Μουρίκη επέμεινε ότι «σέβεται την αξιοπρέπεια κάθε χώρας όπως και της δικής του». Ο κ. Τσερβενκόφσκι, μάλιστα, έσπευσε να ολοκληρώσει την ομιλία του με την προειδοποίηση ότι «το όνομα της χώρας του είναι και θα συνεχίσει να είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Το επεισόδια αυτό, για το οποίο, μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών είχε προβεί σε έντονα διαβήματα προκειμένου να το αποτρέψει, ήταν το δεύτερο «κτύπημα» μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς προηγήθηκε η αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από τον Καναδά.

Δικαιώθηκε ...
Παρ όλα αυτά, η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, η οποία χειρίσθηκε το θέμα, επιχείρησε χθες να δώσει άλλη διάσταση στη στάση του Σκοπιανού προέδρου της Γ.Σ. του ΟΗΕ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι... επιβεβαιώθηκε η ορθότητα των ελληνικών θέσεων.

«Ο κ. Κερίμ επιβεβαίωσε την ορθότητα της ελληνικής επιχειρηματολογίας. Με τον τρόπο του, χθες, έστειλε ακριβώς μήνυμα, το οποίο κατέστησε σαφές σε όλους τους φίλους και εταίρους ότι αυτά τα οποία υποστηρίζει η Ελλάδα είναι πράγματι έτσι», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για να τον ενημερώσει σχετικά με τις επαφές της στη Νέα Υόρκη.

Προφανώς, στο υπουργείο Εξωτερικών αδυνατούν να κατανοήσουν την πραγματική διάσταση του επεισοδίου στον ΟΗΕ, όπου οι ελληνικές παραστάσεις προς τους Αμερικανούς και προς στον διεθνή οργανισμό δεν ελήφθησαν καν υπόψη, με συνέπεια για πρώτη φορά από τότε που προέκυψε το Σκοπιανό η ΠΓΔΜ να ονομασθεί de facto στο πιο σημαντικό διεθνές βήμα, αυτό της Γενικής Συνέλευσης, ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ, πάντως, σε χθεσινή δήλωσή του, αποφεύγει κάθε επικριτική αιχμή για το ατόπημα του κ. Κερίμ και απλώς επισημαίνει ότι για τον γενικό γραμματέα και για τη Γραμματεία του ΟΗΕ ισχύουν οι αποφάσεις που καθορίζουν εντός του ΟΗΕ το όνομα της χώρας αυτής ως FYROM.

O ίδιος εκπρόσωπος, όμως, τονίζει ότι ο κ. Μπα κι Μουν «έχει ζητήσει από τα δύο μέρη να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να επιλύσουν τη διαφορά τους μέσω της καθιερωμένης μεσολαβητικής προσπάθειας».

Παλινωδίες
Με τις γνωστές προεκλογικές παλινωδίες σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση στο θέμα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έχει εξουδετερωθεί η διπλωματική ισχύς της χώρας μας και έτσι τα όσα τώρα πάλι λέγονται με μισόλογα περί βέτο δεν λαμβάνονται σοβαρά ούτε στο εσωτερικό, πολύ περισσότερο στο εξωτερικό, στην Ουάσιγκτον ή στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο ΛΑΟΣ, με ανακοίνωσή του, κατηγόρησε την Ντ. Μπακογιάννη ότι αν και γνώριζε, άφησε να εκδηλωθεί η ιταμή πρόκληση Τσερβενκόφσκι και η ίδια, αντί να είναι παρούσα και να δώσει την επιβαλλόμενη για τα εθνικά συμφέροντα μάχη, επέλεξε να είναι καθ οδόν προς το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης για την επιστροφή της στην Ελλάδα.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: