Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

Νέες συνομιλίες για Κόσοβο ζητάει η Σερβία

Νέες συνομιλίες για Κόσοβο ζητάει η Σερβία

ΤΗΝ ΠΑΓΙΑ θέση της Σερβίας ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή από το Βελιγράδι, επανέλαβε ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, από το βήμα της 62ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Αφού σημείωσε ότι μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να λάβει μια νόμιμη απόφαση για το καθεστώς της περιοχής, ο κ. Τάντιτς κάλεσε τους Αλβανούς του Κοσόβου να συμμετάσχουν στις νέες, απευθείας συνομιλίες για τη διευθέτηση του ζητήματος, χωρίς να προδικάζουν το αποτέλεσμα.

Το Βελιγράδι, τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος, έχοντας ως εφαλτήριο την αρχή ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι απαράδεκτη για τη Σερβία, προσέφερε στους Αλβανούς του Κοσόβου ειδικά δικαιώματα και προνόμια για την αυτόνομη ανάπτυξη της κοινότητάς τους εντός των ορίων της Δημοκρατίας της Σερβίας. «Υπερασπιζόμενη την κρατική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, η διαπραγματευτική μας ομάδα προσέφερε (στην αλβανική πλευρά) ένα μοντέλο αποκέντρωσης βασισμένο σε ευρωπαϊκές λύσεις, που θα υπεράσπιζαν αποτελεσματικά τα συμφέροντα των Αλβανών του Κοσόβου, αλλά και των Σέρβων και των άλλων μη αλβανικών κοινοτήτων στην επαρχία», υπογράμμισε ο κ. Τάντιτς.

Υποστήριξε δε πως οι λύσεις που προσφέρει η Σερβία βασίζονται σε ευρωπαϊκές αξίες και κανόνες, μπορούν να δώσουν λύση στο ζήτημα του Κοσόβου και να ανοίξουν το δρόμο για τη συμφιλίωση και την αγαστή συμβίωση όλων των κοινοτήτων, μέσα σε μια σύγχρονη, δημοκρατική και ευρωπαϊκή Σερβία. «Η χώρα μας είναι έτοιμη να φτάσει σε συμβιβασμό, αλλά εμμένει στο σεβασμό των νόμιμων κρατικών και εθνικών της συμφερόντων και των ειδικών αναγκών της σερβικής και των άλλων κοινοτήτων της επαρχίας, που έχουν βιώσει τη μαζική έξοδο, όπως οι κοινότητες των Ρομά και των Γκοράνι», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τάντιτς ανέφερε ότι από το 1999 περισσότεροι από 200.000 Σέρβοι εγκατέλειψαν το Κόσοβο και έως σήμερα έχουν επιστρέψει μόλις 7.100 άτομα, βάσει των στοιχείων της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες, ο κ. Τάντιτς παρατήρησε: «Σήμερα, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό την αιγίδα της Ομάδας Επαφής, αλλά μια νόμιμη απόφαση για το καθεστώς του Κοσόβου μπορεί να ληφθεί μόνο από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μόνο μια απόφαση από το συγκεκριμένο θεσμό θεωρείται πως εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο» . Η Σερβία, σύμφωνα με τον κ. Τάντιτς, επιθυμεί την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του καθεστώτος του Κοσόβου μέσω της διπλωματικής οδού, με νόμιμο και ειρηνικό τρόπο.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: