Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

"Πόντιος Πιλάτος" ο Μπέρνς

"Πόντιος Πιλάτος" ο Μπέρνς

Το επεισόδιο με την προσφώνηση του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι από τον προεδρεύοντα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Σερτζάν Κερίμ, ως «προέδρου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», κλήθηκε να σχολιάσει ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο.

«Δεν ήμουν εκεί και επομένως δεν θα έπρεπε να σχολιάσω κάτι στο οποίο δεν ήμουν μάρτυρας», ήταν η πρώτη αντίδραση του κ. Μπερνς που πρόσθεσε: «Το μόνο που έχω να πω είναι ότι συναντήθηκα με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, νωρίς αυτή την εβδομάδα, καθώς και με τον μακεδόνα πρόεδρο -όπως ήταν ο όρος που χρησιμοποίησε- χθες το βράδυ, και είχα μια καλή συζήτηση με αυτόν».

«Η άποψή μας είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο, πολύπλοκο θέμα μεταξύ της Μακεδονίας -όπως αποκάλεσε την ΠΓΔΜ- και της Ελλάδας και ο πρέσβης κ. Νίμιτς έχει ένα σπουδαίο ρόλο να διαδραματίσει. Και ελπίζουμε οι δύο κυβερνήσεις να εργαστούν πολύ σκληρά και να φτάσουν σε σοβαρές συνομιλίες ώστε να βρουν λύση», ανέφερε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος, ο κ. Μπερνς τόνισε: «Είμαστε πάντα αισιόδοξοι. Είμαστε διπλωμάτες και βλέπουμε μπροστά. Είναι δύσκολο πρόβλημα, αλλά νομίζω για την Ελλάδα είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Και βέβαια, είναι ένα υπαρξιακό θέμα για την κυβέρνηση των Σκοπίων, την κυβέρνηση στη Μακεδονία» -όπως είπε επαναλαμβάνοντας το συνταγματικό όνομα της γειτονικής χώρας. «Έτσι, ελπίζουμε ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος μεταξύ αυτών των δύο και υποστηρίζουμε τον πρέσβη κ. Νίμιτς και τη διαδικασία», κατέληξε.

Ο Νίκολας Μπερνς επανέλαβε εξάλλου, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη διαδικασία μέσω των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ στο θέμα της ονομασίας.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: