Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

Έτοιμοι για βέτο και στο όνομα FYROM

Έτοιμοι για βέτο και στο όνομα FYROM

Ποτέ άλλοτε στη δεκαπενταετή ιστορία του Σκοπιανού η λύση του προβλήματος της ονομασίας δεν ήταν τόσο κοντά και τόσο μακριά ταυτόχρονα. Τόσο κοντά γιατί, εάν δεν συμβεί έως την ώρα της κρίσης για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ (Απρίλιος 2008), πιθανώς δεν θα συμβεί ποτέ. Και τόσο μακριά γιατί, μετά τη νέα πρόκληση της σκοπιανής πολιτικής ηγεσίας στην έδρα του ΟΗΕ, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς οποιαδήποτε υποχώρηση. Η ελληνική κυβέρνηση καθιστά σαφές ότι είναι έτοιμη για βέτο, ακόμη και στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το όνομα FYROM. Η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι ο Σκοπιανός προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κ. Σ. Κερίμ, προσφωνώντας τον κ. Μπράνκο Τσερβένκοσφκι ως «πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», «έστειλε το μήνυμα σε όλους τους φίλους και εταίρους ότι αυτά τα οποία υποστηρίζει η Ελλάδα είναι πράγματι έτσι».

Σύμφωνα με συνεργάτες της υπουργού Εξωτερικών, η κυρία Μπακογιάννη εννοεί ότι επιβεβαιώνονται οι ελληνικές αιτιάσεις για την αδιαλλαξία των Σκοπίων που παραβιάζουν την πρόνοια της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 για εποικοδομητική στάση στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος. Εχει ενδιαφέρον η παρέμβαση του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παρέπεμψε στη θέση που διατύπωσε ο κ. Κώστας Καραμανλής κατά το προεκλογικό ντιμπέιτ, όταν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο του βέτο. Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε χθες ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θεωρεί πως το γεγονός το οποίο συνέβη στη Γενική Συνέλευση «κατέδειξε γιατί χρειάζεται μόνιμη λύση» και συνεχίζει να εργάζεται με τα δύο μέρη πάνω στο θέμα. Επανέλαβε ότι ισχύει στο πλαίσιο του ΟΗΕ η ονομασία FYROM και ότι ο γενικός γραμματέας επιτηρεί αυτήν την πρακτική, όπως προβλέπεται από τα ψηφίσματα. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση για τη δήλωση αυτή, που κατά τον εκπρόσωπο κ. Γ. Κουμουτσάκο αποτυπώνει με κρυστάλλινη σαφήνεια την ισχύουσα πραγματικότητα σε σχέση με το πρόβλημα και το θέτει στη σωστή του βάση.

Με ανακοίνωσή του ο προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης κ. Σ. Κερίμ επέμεινε στην επιχειρηματολογία του περί «σεβασμού στην αξιοπρέπεια κάθε χώρας μέλους», «με επίγνωση των κανόνων και κανονισμών που ισχύουν στη Γενική Συνέλευση». Εξέφρασε επίσης προσήλωση στη διαδικασία των συνομιλιών υπό την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι, σε κάθε περίπτωση, το διάστημα που ακολουθεί μέχρι τις αρχές του νέου έτους θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Κατά τις ίδιες πηγές, η ΠΓΔΜ δεν αποκλείεται να επιδιώξει μια de facto λύση είτε προσφεύγοντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είτε επιδιώκοντας νέο κύμα αναγνωρίσεων με το συνταγματικό της όνομα από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Δύσκολα μπορεί να προβλέψει κανείς πώς θα κινηθεί ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς και ποιες πρωτοβουλίες θα προωθήσει, τελικά, η αμερικανική διπλωματία προκειμένου να αρθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο. Με δριμύτητα επιτέθηκε στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης καταγγέλλοντας ότι «την κρίσιμη ώρα της σκοπιανής πρόκλησης, αντί να είναι παρούσα και να δώσει την επιβαλλόμενη για τα εθνικά συμφέροντα μάχη, επέλεξε να είναι καθ’ οδόν για την επιστροφή της στην Ελλάδα».

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον πρόεδρο των Σκοπίων, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι σύντομα θα καλέσει στη Νέα Υόρκη τους συνομιλητές των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νικόλα Δημητρόφ, για την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης.

Συνάντηση Νίμιτς - Τσερβενκόφσκι
"Σήμερα, είχα μία καλή συνάντηση με τον πρόεδρο. Ανασκοπήσαμε τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ και την κατάσταση με το όνομα, η οποία δεν έχει αλλάξει, καθώς και τις δυνατότητες για το μέλλον", υπογράμμισε ο κ. Νίμιτς, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσερβένκοφσκι παρουσίασε τη θέση της χώρας του, "που είναι γνωστή και συζητήσαμε πάνω στις πτυχές αυτής της θέσης", όπως είπε, σημειώνοντας: "Δεν πρόκειται να αποκαλύψω το περιεχόμενο της συζήτησής μας, αλλά γνωρίζω πως υπάρχει η επιθυμία για επίλυση του θέματος κατά τρόπο φιλικό, κάτω από τη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Εθνών".

Ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι "η κατάσταση δεν έχει αλλάξει" στο θέμα της ονομασίας και κρίνει πως ακόμη "δεν έφτασε η στιγμή" για την υποβολή της τρίτης του πρότασης. "Οι προτάσεις είναι χρήσιμες μόνο αν έχουν πιθανότητα επιτυχίας. Εχουν εκφραστεί για το θέμα πολλές ιδέες και επαρκούν για τις συζητήσεις μας. Αν, νομίζω, ότι είναι χρήσιμο να προσφέρω κάποιες εισηγήσεις θα το πράξω προς τις δύο πλευρές, στην κατάλληλη στιγμή", όπως είπε.

Σε ερώτηση για το επεισόδιο που δημιούργησε ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης και πρώην υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Κερίμ, ο οποίος παρουσίασε τον πρόεδρο της χώρας του ως πρόεδρο της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας", ο κ. Νίμιτς επανέλαβε ότι "εντός των Ηνωμένων Εθνών ισχύει η προσωρινή ονομασία που καθιερώθηκε με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας". Καταλήγοντας, τόνισε με έμφαση: "Ο,τιδήποτε δυσκολεύει την ατμόσφαιρα, κατά την άποψή μου ως μεσολαβητής, δεν είναι υποβοηθητικό, γιατί δεν οδηγεί σε ατμόσφαιρα που διευκολύνει τη λύση. Προσβλέπω στο να δούμε τί θα κάνουμε".

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: