Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

CNRI: Η Τεχεράνη κατασκευάζει μυστική πυρηνική εγκατάσταση

CNRI: Η Τεχεράνη κατασκευάζει μυστική πυρηνική εγκατάσταση

Tο Εθνικό Συμβούλιο Ιρανικής Αντίστασης (CNRI) είναι η «βιτρίνα» των Μουτζαχεντίν του Λαού που θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και ΕΕ

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ συμβούλιο ιρανικής αντίστασης (CNRI) ανακοίνωσε, σήμερα, στο Παρίσι ότι η Τεχεράνη κατασκευάζει αυτή την εποχή μία νέα υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση για στρατιωτικούς σκοπούς, η οποία συνδέεται με το πυρηνικό συγκρότημα του Νατάνζ, στο κεντρικό Ιράν.

"Η περιοχή είναι προστατευμένη από αεροπορικές επιδρομές. Σε περίπτωση βομβαρδισμού του Νατάνζ, αυτό δεν θα πληγεί», εξήγησε ο εκπρόσωπος της εξόριστης αντικαθεστωτικής οργάνωσης Μέχντι Αμπριτσαμτσί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το πυρηνικό αυτό κέντρο κατασκευάζεται μέσα σε μία πελώρια υπόγεια έκταση η οποία συνδέεται με δύο παράλληλες σήραγγες, που βρίσκονται κάτω από την οροσειρά Καρκάς και αυτές με τη σειρά τους συνδέονται με μία τρίτη σήραγγα με το πυρηνικό συγκρότημα Νατάνζ, που βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων βορειότερα. «Για να τηρηθεί μυστική αυτή η τοποθεσία», η περιοχή κηρύχθηκε στρατιωτική ζώνη και το καθεστώς μάλιστα αγόρασε τη γη και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής, πρόσθεσε ο Αμπριτσαμτσί, τονίζοντας ότι το σχέδιο ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και ότι το κέντρο θα αρχίσει να λειτουργεί μέσα σε έξι μήνες.

Το CNRI είναι η «βιτρίνα» των Μουτζαχεντίν του Λαού που θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το 2002 αποκάλυψε πρώτο την ύπαρξη των μυστικών πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν στις περιοχές Αράκ και Νατάνζ.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: