Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

Δύο κόμματα σε ένα: Στα πρόθυρα διάσπασης το ΠΑΣΟΚ μετά τη σύγκρουση με Βενιζέλο-Σιμίτη στην Κοινοβ. Ομάδα

Δύο κόμματα σε ένα: Στα πρόθυρα διάσπασης το ΠΑΣΟΚ μετά τη σύγκρουση με Βενιζέλο-Σιμίτη στην Κοινοβ. Ομάδα

Σε φάση ραγδαίων εξελίξεων εισήλθαν οι διαδικασίες διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του κ. Γ. Παπανδρέου να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Από εδώ και πέρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. «Διάσπαση, παραίτηση Παπανδρέου, τρίτη υποψηφιότητα, εκλογή του νέου αρχηγού πριν από την 11η Νοεμβρίου ή και μετά από αυτή», όπως έλεγε χθες ιστορικό στέλεχος της παράταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γ. Παπανδρέου πήγε στη συνεδρίαση αποφασισμένος να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα. Ηθελε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκειμένου να τεκμηριώσει, όπως έλεγαν συνεργάτες του, «όχι την αμφισβήτηση που ακολούθησε τις εκλογές αλλά την υπονόμευση που προηγήθηκε»! «Στόχος του προέδρου ήταν να πέσουν οι μάσκες», συμπλήρωσε. Στο πλαίσιο αυτό -αναλόγως του αποτελέσματος- είχε στα χέρια του το εξής σενάριο: «Αν τα λευκά ήταν περίπου 20 να ζητήσει φανερή ψηφοφορία». Και, σύμφωνα με την πιο ακραία εκδοχή, «να θέσει εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ όσους θα σήκωναν το χέρι»!

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η «εξήγηση» που έδωσε στον ΕΤ κορυφαίο στέλεχος που έχει ταχθεί στο πλευρό του: «Ο Γιώργος έδειξε πόσο βαθιά δημοκρατικός είναι. Εθεσε εαυτόν στην κρίση των βουλευτών ενώ θα μπορούσε με μια απλή επιστολή στον Σιούφα να πει ότι το ΠΑΣΟΚ από 103 βουλευτές έχει 12! Εχει το δικαίωμα από το Σύνταγμα»!

Το ερώτημα «πού το πάει ο Γιώργος» τέθηκε αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στους διαδρόμους της Βουλής. Οι περισσότεροι βουλευτές, κυρίως αυτοί που έχουν ταχθεί υπέρ του κ. Βενιζέλου, εκτιμούσαν ότι «προφανής στόχος του είναι να κρατήσει το κόμμα». «Να κρατήσει τη σφραγίδα με όσους βουλευτές θα μείνουν πιστοί σε αυτόν», έλεγαν χαρακτηριστικά στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν. Υπέρ αυτής της προοπτικής συνηγορεί η λογική αλληλουχία που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του.

«Ηταν λάθος μου», τόνισε, «να αγνοήσω δημόσιες διαφοροποιήσεις που υπονόμευαν την εικόνα της ενότητας του Κινήματός μας». «Μετά την ήττα του 2004 διάλεξα να μη συγκρουστώ μετωπικά με ένα ΠΑΣΟΚ που είχε αφομοιωθεί από τον κυβερνητισμό και είχε ταυτιστεί με τον κρατισμό», συνέχισε πετώντας το γάντι στον παριστάμενο κ. Κ. Σημίτη. Μίλησε για «μεγάλα συμφέροντα» και «μέσα ενημέρωσης που πιέζουν ασφυκτικά ζητώντας την απόλυτη εξουσία». Κάλεσε τα στελέχη σε συστράτευση «για να αποτρέψουμε την επιβολή του παρασκηνίου της εναλλαγής και της υπαγόρευσης» και προσέθεσε πως «σε θέματα αρχών και αξιών δεν κάνω συμβιβασμούς ποτέ και με κανέναν». «Αυτό το δρόμο είμαι αποφασισμένος να ακολουθήσω, απ’ αυτό το δρόμο δεν πρόκειται να παραιτηθώ», διεμήνυσε. Νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει την ενότητα «επίπλαστη»!

«Εχει έτσι έτοιμο το σχήμα της διάσπασης ή της παραίτησης», εκτιμούν πλέον στελέχη από όλες τις πτέρυγες στο ΠΑΣΟΚ. Υπέρ της πρώτης εκδοχής λειτουργεί η δήλωση που ακολούθησε. Ερμήνευσε το «αποτέλεσμα» ως «ομόφωνη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Κ.Ο. στο πρόσωπό του» και ξεκαθάρισε πως «δεν θα κάνει καμία υποχώρηση σε φαινόμενα υποκρισίας, υπεκφυγής ή διπλοπροσωπίας». «Η απόφασή μου αυτή ήταν απόφαση πολιτική, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, και απόρροια της συναίσθησης των ιστορικών μου ευθυνών», κατέληξε κάνοντας πολλούς να υποθέτουν ότι «ακολουθούν διαγραφές και διάσπαση»!

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, όπως έλεγαν αργά χθες το βράδυ στελέχη της Χ. Τρικούπη, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα «για να μεταθέσει την εκλογή του νέου προέδρου την άνοιξη του 2008»! Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού είναι επί των οργανωτικών. Το μητρώο μελών και φίλων και η τήρηση ή όχι του χρονοδιαγράμματος μπορεί να γίνουν το πεδίο της τελικής σύγκρουσης. Συνομιλητές του κ. Ευ. Βενιζέλου ξεκαθαρίζουν ότι δεν συζητούν καμία αναβολή. «Δεν θα του δώσουμε το χρόνο να μας πετά έναν έναν έξω από το κόμμα», λένε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου πήρε την απόφαση μόνος του. Την παραμονή της συνεδρίασης ήταν συνεχώς στο Καστρί και αντάλλαξε απόψεις αποκλειστικά με μέλη της οικογένειάς του. Την απόφαση ανακοίνωσε στους κ. Ν. Αθανασάκη, Δ. Ρέππα και Χ. Καστανίδη κυριολεκτικά στο… ασανσέρ, από το γραφείο του στο ισόγειο στον πρώτο όροφο του Μεγάρου της Βουλής όπου βρίσκεται η αίθουσα της Γερουσίας. Προσπάθησαν να τον μεταπείσουν, αλλά ήταν αποφασισμένος. «Δεν ξέρουμε τι έχει στο μυαλό του», παραδέχθηκε στον ΕΤ ένας από τους τρεις…

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: