Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

Δεν ήρθε η ώρα για τρίτη πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, δήλωσε ο Μ.Νίμιτς

Δεν ήρθε η ώρα για τρίτη πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, δήλωσε ο Μ.Νίμιτς

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι είχε το πρωί της Πέμπτης ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.

Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι σύντομα θα καλέσει στη Νέα Υόρκη τους συνομιλητές των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νικόλα Δημητρόφ, για την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης.

«Σήμερα είχα μία καλή συνάντηση με τον πρόεδρο. Ανασκοπήσαμε τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και την κατάσταση με το όνομα, η οποία δεν έχει αλλάξει, καθώς και τις δυνατότητες για το μέλλον» υπογράμμισε ο κ. Νίμιτς, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσερβένκοφσκι παρουσίασε τη θέση της χώρας του, «που είναι γνωστή και συζητήσαμε πάνω στις πτυχές αυτής της θέσης', όπως είπε, σημειώνοντας: «Δεν πρόκειται να αποκαλύψω το περιεχόμενο της συζήτησής μας, αλλά γνωρίζω πως υπάρχει η επιθυμία για επίλυση του θέματος κατά τρόπο φιλικό, κάτω από τη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Εθνών».

Ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι «η κατάσταση δεν έχει αλλάξει» στο θέμα της ονομασίας και κρίνει πως ακόμη «δεν έφτασε η στιγμή» για την υποβολή της τρίτης του πρότασης. «Οι προτάσεις είναι χρήσιμες μόνο αν έχουν πιθανότητα επιτυχίας. Έχουν εκφραστεί για το θέμα πολλές ιδέες και επαρκούν για τις συζητήσεις μας. Αν νομίζω ότι είναι χρήσιμο να προσφέρω κάποιες εισηγήσεις, θα το πράξω προς τις δύο πλευρές την κατάλληλη στιγμή» όπως είπε.

Σε ερώτηση για το επεισόδιο που δημιούργησε ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης και πρώην υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Κερίμ, ο οποίος παρουσίασε τον πρόεδρο της χώρας του ως πρόεδρο της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», ο κ. Νίμιτς επανέλαβε ότι «εντός των Ηνωμένων Εθνών ισχύει η προσωρινή ονομασία που καθιερώθηκε με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Καταλήγοντας, τόνισε με έμφαση: «Οτιδήποτε δυσκολεύει την ατμόσφαιρα, κατά την άποψή μου ως μεσολαβητής, δεν είναι υποβοηθητικό, γιατί δεν οδηγεί σε ατμόσφαιρα που διευκολύνει τη λύση. Προσβλέπω στο να δούμε τι θα κάνουμε

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: