Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

Ερευνα για λαθρανασκαφές στην περιοχή του Ολύμπου

Ερευνα για λαθρανασκαφές στην περιοχή του Ολύμπου

ΕΚΚΛΗΣΗ για ευαισθητοποίηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου όσον αφορά στις εκτεταμένες λαθρανασκαφές κάνει η ΚΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων της περιοχής μετά και τα πρόσφατα φαινόμενα που εντόπισε και κατήγγειλε στον εισαγγελέα.

« Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει τα τελευταία χρόνια μια έξαρση στη δραστηριότητα των λαθρανασκαφέων στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου . Ολόκληρος ο Ολυμπος είναι αρχαιολογικός χώρος» δήλωσε η προϊσταμένη της ΚΖ΄ΕΚΠΑ κ. Εφη Παντερμαλή .

Αφορμή για τη νέα έκκληση των αρχαιολόγων υπήρξε ο εντοπισμός λαθρανασκαφής σε αγροτική περιοχή έξω από το χωριό «Παλιός Παντελεήμονας» στους πρόποδες του Ολύμπου.

Αγνωστοι λαθρανασκαφείς με «άλλοθι» την ανέγερση ιερού ναού στην περιοχή (σύμφωνα τουλάχιστον με πρόχειρη πινακίδα που βρέθηκε στο χώρο) έσκαψαν με εκσκαφικό μηχάνημα σε έκταση 500 τ.μ. και βάθος περί τα τέσσερα μέτρα . Στις παρυφές του σκαμμένου χώρου βρέθηκαν ίχνη τεσσάρων κιβωτιόσχημων τάφων ολοκληρωτικά συλημένων.

Από τους αρχαιολόγους εικάζεται (λόγω της απόλυτης απουσίας κινητών και άλλων ευρημάτων) ότι οι τάφοι ανήκουν στην μυκηναϊκή περίοδο (περί το 1.300 πΧ) και αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου νεκροταφείου της ίδιας εποχής που υπάρχει στην περιοχή. Η υπόθεση καταγγέλθηκε από την ΚΖ΄ Εφορεία στην εισαγγελία Κατερίνης η οποία και διενεργεί προκαταρκτική έρευνα.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: