Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

Στο δημόσιο οικόπεδα που πήρε η μονή Βατοπεδίου

Στο δημόσιο οικόπεδα που πήρε η μονή Βατοπεδίου

Καθοριστικό ρόλο στην επιστροφή στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) μέρους των οικοπέδων που είχαν παραχωρηθεί στη μονή Βατοπεδίου είχαν φορείς της Θεσσαλονίκης.

Αυτό τονίστηκε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος και μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ).

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των μελών του προεδρείου του ΔΣΘ και των δημάρχων Ωραιοκάστρου, Θερμαϊκού και του εκπροσώπου του δημάρχου Πανοράματος κ. Μπάτου, Αλεξανδρή και Αβδελά. Στη συνάντηση συμμετείχε και ένας από τους νομικούς συμβούλους της μονής Βατοπεδίου, ο κ. Αλέξανδρος Χατζηαλεξάνδρου, ο οποίος παρέδωσε ένα υπόμνημα εκ μέρους της μονής, στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε η δυσαρέσκεια της μονής για τις διαστάσεις που έχει πάρει η υπόθεση και για τη στάση του ΔΣΘ στο ζήτημα.

Οι πιέσεις έπιασαν τόπο

"Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, καθώς, λόγω της πιέσεως που ασκήθηκε όλο αυτό το διάστημα τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, τα οικόπεδα που δεν πρόλαβε να παραχωρήσει η μονή Βατοπεδίου σε ιδιώτες γύρισαν στην κυριότητα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Όμως, εγείρει υποψίες το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί η μεταγραφή των συμβολαίων, ενώ υπάρχει και φημολογία για παραχώρηση άλλων, στη θέση αυτών που επεστράφησαν, στην Αθήνα", δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣΘ Δημήτρης Γαρούφας. Υπενθυμίζεται πως στις 18 Ιουλίου είχε πραγματοποιηθεί η πρώτη σύσκεψη μεταξύ του ΔΣΘ και των δημάρχων, οι δήμοι των οποίων θίγονται από τις ανταλλαγές οικοπέδων, οι οποίοι κατήγγειλαν πως παραχωρήθηκαν τα τελευταία κομμάτια γης που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως χώροι άθλησης, πρασίνου και πολιτισμού. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, μάλιστα, είχε εκδώσει ψήφισμα, στο οποίο κατήγγειλε την ύπαρξη οικονομικού σκανδάλου και ζήτησε τη παρέμβαση της δικαιοσύνης, ώστε να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης και, σε περίπτωση έκνομων ενεργειών, να υπάρξουν νομικές κυρώσεις. Οι θιγόμενοι δήμοι της Θεσσαλονίκης είναι οι Θέρμης, Μίκρας, Θερμαϊκού, Πανοράματος και Ωραιοκάστρου.

Δάσος παραχωρήθηκε στη Μονή ως αγροτική έκταση

Δάσος έκτασης 8.608 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής αποχαρακτηρίστηκε και ως αγροτική έκταση μεταβιβάστηκε από το δημόσιο στη Μονή Βατοπεδίου αντί μόλις 1.107.044 ευρώ.

Το γεγονός έχει προκαλέσει την οργή της τοπικής κοινωνίας και των αρχών του δήμου Σταγείρων-Ακάνθου, που χαρακτηρίζουν την πράξη "σκανδαλώδη" και "εγκληματική" και ζητούν την ακύρωση της μεταβίβασης και την παραχώρηση του κοινόχρηστου δάσους στο δήμο.

Η συγκεκριμένη έκταση, εκτός των άλλων, είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος και, βάσει εγγράφου της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προς τους αρμόδιους φορείς (το οποίο η "Μ" έχει στη διάθεσή της), δεν μπορεί να μεταβιβαστεί χωρίς γνωμάτευση της εφορείας (ν. 3028/2002).

Το κοινόχρηστο δάσος της Ουρανούπολης, σε προνομιακή θέση του τρίτου ποδιού, με πρόσβαση στη θάλασσα και από τις δύο πλευρές, ανταλλάχθηκε με το 2,36% της έκτασης της Βιστονίδας λίμνης των 48.000 στρεμμάτων, που αποτελούσε ιδιοκτησία της Μονής Βατοπεδίου, βάσει χρυσόβουλων βυζαντινών αυτοκρατόρων, αλλά και επειδή οι μονές του Αγίου Όρους "δεν υπήρξαν δορυάλωτες, αλλά συνθηκολόγησαν με τους σουλτάνους πριν από την κατάκτηση της Ελλάδας, με αποτέλεσμα την αναγνώριση της ακίνητης περιουσίας τους από τους σουλτάνους". Σημειώνεται ότι, μετά τη μεταβίβαση, η μονή δεν δέχθηκε να επιστρέψει την έκταση της Ουρανούπολης στο δημόσιο και να πάρει ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας.

Η συμβολαιογραφική πράξη για τη μεταβίβαση της έκτασης στην Ουρανούπολη έγινε στις 22 Μαΐου 2007. Ωστόσο, "στις 18 Μαΐου, δηλαδή τέσσερις ημέρες πριν από την υπογραφή του συμβολαίου, η δασική έκταση αποχαρακτηρίστηκε με γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και έγινε αγροτική έκταση, της οποίας η αξία δεν είναι μόνο 1.107.044 ευρώ, αλλά σύμφωνα με τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής μεταφράζεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, το δάσος μετατρέπεται σε πεδίο δράσης, όπου οι καλόγεροι της μονής Βατοπεδίου θα μπορέσουν να αναπτύξουν τα επενδυτικά τους σχέδια", τονίζει ο κ. Τρύφων Μινιτζής, πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Ουρανούπολης.


"ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ"
Είναι δάσος, λένε οι υπηρεσίες

Βάσει της γνωμοδότησης αποχαρακτηρισμού, στη συμβολαιογραφική πράξη αναφέρεται ότι το ανταλλασσόμενο ακίνητο "δίνεται σε αγροτική εκμετάλλευση και υπάγεται στην αγροτική και όχι στη δασική νομοθεσία".

Η επίμαχη έκταση της Ουρανούπολης, ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφο της διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής (26-6-2007), είχε χαρακτηριστεί "δάσος χθαμαλόν", δηλαδή χαμηλό μέχρι δύο μέτρα, από την επιτροπή απαλλοτριώσεων το 1934, ενώ στον πίνακα συμπληρωματικής διανομής του 1971 χαρακτηρίζεται ως "δάσος κοινόχρηστο".

"Με το σκεπτικό της παρ. 7 του άρθρου 1 του ν. 3147/2003, ότι 'ο χαρακτηρισμός από την Επιτροπή Απαλλοτριώσεων και την Επιτροπή Οριστικών Διανομών, ως προς τη μορφή των εκτάσεων που αποτέλεσαν αντικείμενα διανομής, σύμφωνα με τις διατάξεις της αγροτικής νομοθεσίας, είναι έγκυρος και δεσμευτικός και δεν επανεξετάζεται από τα όργανα ή διοίκηση', ο χαρακτηρισμός στη συγκεκριμένη έκταση είναι δεσμευτικός", αναφέρει στο έγγραφό της η διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής.

Το Δασαρχείο Αρναίας επίσης, απαντώντας στη διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής (27-6-2007), υπογραμμίζει ότι η έκταση 8.608 στρεμμάτων "καλύπτεται από δασική βλάστηση αείφυλλων πλατύφυλλων (πουρνάρια, ρείκια, ασπάλαθρα, αριές και αγριελιές) σε ποσοστό εδαφοκάλυψης 100% με διάσπαρτα άτομα χαλεπίου πεύκης στα βορειοανατολικά όρια αυτής".

Με τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διαφώνησε και η διεύθυνση Δασών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σε έγγραφό της προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (13-7-2007) υπογραμμίζει ότι "οι γνωμοδοτήσεις του νομικού συμβούλου... εκφράζουν προσωπική άποψη και δεν έχουν νομική βάση, είναι σε ευθεία αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία και τις κατά καιρούς εκδοθείσες διαταγές και κατά την άποψή μας δεν έχουν καμία ισχύ, πολύ περισσότερο που δεν προκύπτει να έχουν γίνει αποδεκτές από τον κ. υπουργό".

"Ο δήμος Σταγείρου-Ακάνθου, στην πρότασή του για το ΓΠΣ, προτείνει στη συγκεκριμένη περιοχή να οργανωθεί ένα δίκτυο δράσεων φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος", αναφέρει ο κ. Μινιτζής. Η δημοτική αρχή κάνει νομικές ενέργειες για την επιστροφή της έκτασης, ενώ προετοιμάζεται και για κινητοποιήσεις των κατοίκων. "Το δάσος είναι δάσος και δεν διαπραγματεύεται", υπογραμμίζει ο πρόεδρος τ.δ. Ουρανούπολης.

Πέλλα: Αντιδράσεις για την παραχώρηση
180 στρεμ. στη μονή Βατοπεδίου

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των τοπικών φορέων της Πέλλας για την απόφαση των υπουργείων Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης να παραχωρηθεί έκταση 180 στρεμμάτων δίπλα στον παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Αθανασίου στη μονή Βατοπεδίου.
Σε αντάλλαγμα η μονή παραχωρεί στο ελληνικό δημόσιο τμήμα έκτασης στην περιοχή της Βιστονίδας.

Χθες, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Βεγορίτιδας, παρουσία του νομάρχη, βουλευτών του νομού και κατοίκων του Αγίου Αθανασίου, εκφράστηκε η βούληση να μην επιτραπεί η παραχώρηση της έκτασης. Επιπλέον ο νομάρχης Μιχάλης Καραμάνης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει την απόφαση μεταβολής της έκτασης, πράξη που αποτελεί το τελικό στάδιο, για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του οικοπέδου.
Σημειώνεται πως η κοινή υπουργική απόφαση δεν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ούτε κοινοποιήθηκε στους ενδιαφερόμενους φορείς, με αποτέλεσμα να γίνει αντιληπτή αρκετές μέρες μετά την υπογραφή της.

Σύμφωνα με τον νομάρχη Πέλλας, η κοινή απόφαση υπογράφηκε δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, στις 14 Σεπτεμβρίου 2007. Σε γνώση της νομαρχίας ήρθε μία εβδομάδα μετά τις εκλογές, όταν ζητήθηκε από τον νομάρχη να φροντίσει για την έκδοση απόφασης που μεταβιβάζει τα κτηματολογικά στοιχεία. Όλη η διαδικασία, όπως και παρόμοιες υποθέσεις για άλλες δημόσιες εκτάσεις, έγιναν ενώπιον της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη, συζύγου του υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θοδώρα Τζάκρη τόνισε ότι "με συνοπτικές διαδικασίες έγιναν μεθοδευμένες ενέργειες, προκειμένου μέσω συναλλαγών σε βάρος του δημοσίου να εξυπηρετηθούν συμφέροντα και να πλουτίσουν λίγοι εκλεκτοί, αγνοώντας επιδεικτικά τις τοπικές κοινωνίες. Εκτάσεις τεράστιας οικονομικής αξίας, που προορίζονταν για αναδασώσεις ή για τουριστική ανάπτυξη, εκχωρήθηκαν στη μονή Βατοπεδίου, ως αντάλλαγμα μιας άλλης έκτασης που ποτέ δικαστικά δεν αποδείχτηκε ότι ανήκε τελικά στη συγκεκριμένη μονή".

Και ο δήμαρχος Βεγορίτιδας Αθανάσιος Κάρτας ζήτησε να ανακληθεί η απόφαση που δίνει έκταση-φιλέτο στο μοναστήρι του Αγίου όρους.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: