Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

Πετάει η Ρωσία

Πετάει η Ρωσία

Με ευρύτερο στόχο να γίνει έως το 2018 η τρίτη χώρα σε παραγωγή επιβατικών αεροπλάνων, η Ρωσία παρουσίασε το πρώτο της επιβατικό αεροσκάφος μετά από δεκαοκτώ περίπου χρόνια.

Με την ελπίδα να ανακτήσει κύρος στον τομέα της αεροναυπηγικής βιομηχανίας τουλάχιστον σε μικρές πτήσεις, αλλά και να κάμψει την εξάρτησή της στις εισαγωγές πετρελαίου και γκαζιού, η Ρωσία παρουσίασε χτες το πρώτο καινούργιο επιβατικό αεροπλάνων από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, το ολοκαίνουργιο Superjet 100 της εταιρείας Sukhoi θα μπορεί να μεταφέρει 78-98 επιβάτες σε αποστάσεις έως 4.550 χλμ. Μετά από δέκα χρόνια συνεχούς προσπάθειας, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πολεμικών αεροσκαφών στη Ρωσία καταφέρνει με αυτό το αεροσκάφος μήκους 30 μέτρων, να επεκταθεί στην πολιτική αεροπορία. "Το Superjet δεν είναι απλώς ένα αεροπλάνο, είναι σχέδιο προτεραιότητας", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Σεργκέι Ιβανόφ στα αποκαλυπτήρια του αεροσκάφους στο Κομσομόλσκ της ρωσικής Άπω Ανατολής, όπου βρίσκεται το γιγάντιο εργοστάσιο της Sukhoi.

Αεροπορικές φιλοδοξίες

Στην εκδήλωση που έγινε για την παρουσίαση του αεροσκάφους στο Κομσομόλσκ, μια πόλη που παρέμενε κάποτε απομονωμένη ως νευραλγικό κέντρο για την παραγωγή πολεμικών αεροσκαφών και υποβρυχίων, παρευρέθηκαν περίπου 1.000 Ρώσοι εργάτες και επενδυτές από το εξωτερικό. Το νέο μοντέλο προορίζεται να αντικαταστήσει τα γερασμένα Tupolev Tu-134 και Yakovlev Yak-42 στις πτήσεις εσωτερικού. Η παρθενική του πτήση προγραμματίζεται για τα τέλη του έτους. Ήδη, ρωσικές αεροπορικές εταιρείες έχουν παραγγείλει ήδη 73 Superjet 100 και οι υπεύθυνοι ελπίζουν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εξασφαλίσει παραγγελίες 100 αεροσκαφών συνολικής αξίας 2,8 δισ. δολαρίων.

Απώτερος στόχος είναι η πώληση 1.000 αεροπλάνων, από τα οποία τα 700 να πωληθούν σε ξένες αγορές. Αυτό σημαίνει ότι η Sukhoi θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό της βραζιλιάνικης Embraer και της καναδικής Bombardier, οι οποίες κυριαρχούν την αγορά αεροσκαφών με 70-100 θέσεις.Ο ευρύτερος στόχος της Ρωσίας είναι να εξασφαλίσει με νέα μοντέλα τουλάχιστον το 10% της παγκόσμιας αγοράς επιβατικών αεροσκαφών και να γίνει έως το 2018 η τρίτη χώρα σε παραγωγή επιβατικών αεροπλάνων. Συγκεκριμένα, η Ρωσία φιλοδοξεί να πωλήσει αεροσκάφη αξίας 250 δις δολαρίων μέχρι το 2025, για να ξεπεράσει ακόμα και τη παραγωγή της σοβιετικής εποχής και να μπορέσει να ανταγωνιστεί την Airbus και την Boeing.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: