Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

Ψήφισμα για ομοσπονδία στο Ιράκ από τη Γερουσία των ΗΠΑ

Ψήφισμα για ομοσπονδία στο Ιράκ από τη Γερουσία των ΗΠΑ

ΨΗΦΙΣΜΑ υπέρ της συγκρότησης μίας «χαλαρής ομοσπονδίας» στο Ιράκ, με βάση τα εθνοτικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά των διαφόρων επαρχιών, εγκρίθηκε από την αμερικανική Γερουσία, που ζητά από τον πρόεδρο Μπους να ασκήσει πιέσεις στην ιρακινή ηγεσία για να δεχτεί την πρόταση αυτή.

Περισσότεροι από 20 ρεπουμπλικανοί συντάχθηκαν με τους δημοκρατικούς για να περάσει το μη δεσμευτικό ψήφισμα από τη Γερουσία, με ψήφους 75 έναντι 23. Η έγκριση του ψηφίσματος αυτού θεωρείται ως ένδειξη των διαφωνιών που υπάρχουν στους κόλπους και των δύο κομμάτων με την πολιτική του προέδρου Μπους στο Ιράκ.

Οι υποστηρικτές της χαλάρωσης των δεσμών μεταξύ των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων στο πλαίσιο μίας ιρακινής ομοσπονδίας πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο εύκολη η γεφύρωση των διαφορών ανάμεσα στους σιίτες, τους σουνίτες και τους Κούρδους. Επιπλέον θεωρούν ότι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τη σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Ωστόσο, το ψήφισμα αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσει το βέτο του προέδρου Μπους εάν φτάσει στο γραφείο του, δεδομένου ότι αντίκειται στη διακηρυχθείσα πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας για τη διατήρηση της ενότητας του Ιράκ.

Η πρόταση για τη διάσπαση του Ιράκ σε αποκεντρωμένες περιοχές στο πλαίσιο μίας χαλαρής ομοσπονδίας υποβλήθηκε από τον γερουσιαστή Τζόζεφ Μπάιντεν, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Γερουσίας και ένας από τους δημοκρατικούς που διεκδικούν το χρίσμα του κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: