Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

«Συνωστισμός»

«Συνωστισμός»

Ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, αρχηγός του ΛΑΟΣ και μέλος πλέον του ελληνικού Κοινοβουλίου χαιρέτισε ως εξής την απόσυρση και πολτοποίηση του βιβλίου της Ιστορίας για την ΣΤ΄ του Δημοτικού:

«Σε κάθε περίπτωση που η κοινωνία μάς επιδοκιμάζει και η κυβέρνηση πειθαναγκάζεται να υιοθετήσει τις θέσεις μας, θα είναι σημαντικό επίτευγμα για μας, αλλά πρωτίστως κέρδος για το έθνος».

Οφείλουμε να δεχθούμε ότι έχει απόλυτο δίκαιο. Πράγματι, η ελληνική κοινωνία, σε μια πρωτοφανή και τερατώδη συνάθροιση ετερογενών μελών της, από το ένα άκρο ώς το άλλο, επιδοκιμάζει τις θέσεις του κ. Γ. Καρατζαφέρη και του ΛΑΟΣ, αποκαλύπτοντας τις πιο σκοτεινές πλευρές της. Πράγματι, επίσης, μια κυβέρνηση που μόλις προ εβδομάδος έλαβε την εντολή του ελληνικού λαού να κυβερνήσει τη χώρα επί μια τετραετία, εμφανίζεται ψοφοδεής και πειθαναγκάζεται να υιοθετήσει τις θέσεις του κ. Γ. Καρατζαφέρη, αποκαλύπτοντας και η ίδια τα αντίστοιχα απόκρυφα και σκοτεινά σημεία της.

Φοβάμαι, αν είναι η αλήθεια ότι η Ν.Δ. κινδύνευσε να χάσει τις εκλογές λόγω του... βιβλίου της ΣΤ΄ Δημοτικού, τώρα με την απόσυρση και την πολτοποίηση, κινδυνεύει να χάσει τη σοβαρότητά της και την αυτοτέλεια της εντολής που έλαβε από τον ελληνικό λαό. Και αυτό οπωσδήποτε δεν θα είναι «κέρδος του έθνους». Αναρωτιέται δε κανείς τι θα πράξει η κυβέρνηση όταν έρθει η ώρα (φαίνεται πολύ σύντομα) να χειρισθεί πολύ πιο σύνθετα ζητήματα, που δεν περιορίζονται εντός των συνόρων της χώρας. Τι θα κάνει π.χ. για το «Σκοπιανό»: θα το χειρισθεί ως όμηρος της ιδεολογικής τρομοκρατίας που ασκεί ο κ. Γ. Καρατζαφέρης και οι ρασοφόροι ομοϊδεάτες του και υποστηρικτές τους;

Μέχρι τώρα δεν ασχολήθηκα με το περιεχόμενο του βιβλίου γιατί δεν έχω τις γνώσεις που απαιτούνται Ούτε καμία άλλη αρμοδιότητα. Ασχολήθηκα μόνο με τις διαδικασίες έγκρισης ή απόρριψης του βιβλίου, αν και πιστεύω ότι οποιαδήποτε διαδικασία για την έγκριση ή την απόρριψη ενός εγχειριδίου - τυφλοσούρτη είναι εξ ορισμού απαρχαιωμένη και σκοταδιστική. Μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα επιβάλλεται η «επίσημη άποψη» μέσω «επισήμων και εγκεκριμένων εγχειριδίων». Αυτή είναι μια άλλη και μεγάλη συζήτηση...

Επιτρέψτε μου να ασχοληθώ με ένα μόνο σημείο της μομφής κατά του βιβλίου της Ιστορίας. Με τον όρο «συνωστίζονταν» οι κάτοικοι στο λιμάνι της Σμύρνης και θεωρείται ότι ο όρος αυτός δεν αποδίδει το δράμα των ανθρώπων και την αγριότητα των Τούρκων. Προφανώς οι διαμαρτυρόμενοι και οι κατήγοροι δεν έχουν υπόψη τους το αυτοτελές ιστορικό γεγονός στο οποίο αναφέρεται ο όρος «συνωστισμός». Αμφιβάλλω αν και οι συγγραφείς του βιβλίου είχαν συνείδηση σε ποιο γεγονός αναφέρονται. Ούτε και εγώ γνώριζα τι ήταν ο συνωστισμός στο λιμάνι της Σμύρνης. Το έμαθα αυτές τις μέρες, διαβάζοντας βιβλία Ιστορίας και μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που επέζησαν.

Ο συνωστισμός, λοιπόν, στο λιμάνι της Σμύρνης περιγράφεται ως αυτοτελές γεγονός διωγμού και μάλιστα φονικό. Οι Τούρκοι «Τσέτες» εμφανίσθηκαν στη Σμύρνη, όπου είχαν συσσωρευθεί χιλιάδες διωκόμενοι και από τα ενδότερα, όταν την είχαν εγκαταλείψει τα ατάκτως υποχωρούντα ελληνικά στρατεύματα. Την είχε εγκαταλείψει και η βασιλική κυβέρνηση της Αθήνας και εγκαίρως είχε αποσύρει το πολιτικό προσωπικό και τους δικούς της ανθρώπους. Οι «Τσέτες» σφάζοντας και καίγοντας ωθούσαν τον πληθυσμό στο λιμάνι, όπου δημιουργήθηκε τόσος συνωστισμός, ώστε πολλοί πέθαιναν από ασφυξία, ιδιαίτερα γέροι και παιδιά και πεθαίνοντας «δεν μπορούσαν να πέσουν στο έδαφος». Το μέτωπο του πλήθους στην αποβάθρα ωθούνταν και μη έχοντας πού να σταθεί, έπεφτε στη θάλασσα και σχεδόν όλοι πνίγονταν. Το λιμάνι γέμισε πτώματα. Γι’ αυτόν τον συνωστισμό μιλάμε και αν πρέπει κανείς να μεμφθεί τους συγγραφείς είναι γιατί δεν περιέγραψαν αυτό το συγκλονιστικό και αυτοτελές ιστορικό γεγονός.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: