Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ελλάδα έχει βαρύνοντα λόγο στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ελλάδα έχει βαρύνοντα λόγο στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

ΤΗ ΒΑΡΥΝΟΥΣΑ σημασία που έχει η θέση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ επισήμανε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μια ημέρα μετά το περιστατικό που προκλήθηκε από την προσφώνηση του Μπράνκο Τσερβενκόφσκι ως «προέδρου της Μακεδονίας» από τον συμπατριώτη του προεδρεύοντα της Γεν. Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Αναγνωρίζουμε τη Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα. Αναγνωρίζουμε επίσης ότι υφίσταται ένα σοβαρό και πολύ συναισθηματικό ζήτημα για την Ελλάδα και τη Μακεδονία σε σχέση με το όνομα. Επιθυμούμε να δούμε το θέμα να επιλύεται μέσω των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας με την υποστήριξη του ΟΗΕ» τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τομ Κέισι και πρόσθεσε:

«Αυτό είναι τελικά προς όφελος όλων. Είναι, βεβαίως, προς όφελος της Μακεδονίας διότι θα θέλαμε να τη δούμε να εισέρχεται στους ευρωατλαντικούς θεσμούς στους οποίους επιθυμεί να ενταχθεί. Και, φυσικά, ένα από τα κράτη-μέλη που θα έχει πολύ βαρύνοντα λόγο επ' αυτού θα είναι η Ελλάδα. Βεβαίως όλοι αναγνωρίζουμε ότι μέρος της οριστικής επίλυσης των υπόλοιπων θεμάτων που υπάρχουν εκεί θα είναι η επιθυμία της Ελλάδας να δει το θέμα της ονομασίας να επιλύεται προτού συμβεί οτιδήποτε άλλο.

Γι' αυτό θα ενθαρρύναμε όποιες συζητήσεις ή δηλώσεις γίνουν για το θέμα, να είναι στο πνεύμα και με την προσδοκία μιας ειρηνικής και λογικής διευθέτησης στην οποία θα καταλήξουν τα μέρη ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: