Πέμπτη 19 Ιουλίου 2007

Επιβεβαιώνεται η γενεαλογία της «Λούσι»

Επιβεβαιώνεται η γενεαλογία της «Λούσι»

ΦΩΣ στην ακριβή γενεαλογία του αρχαιότερου ανθρωποειδούς που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, της διάσημης πλέον «Λούσι», ηλικίας 3,2 εκατομμυρίων ετών, που ανακαλύφθηκε στην Αιθιοπία το 1974 από τους Αμερικανούς Παλαιοντολόγους Ντόναλντ Γιόχανσον και Τομ Γκρέι, αναμένεται να ρίξει νέα εντυπωσιακό αρχαιολογικό εύρημα. Ομάδα Αμερικανών Ανθρωπολόγων ανέφερε ότι εντόπισε νέα απολιθώματα, που αποδεικνύουν ότι άμεσος πρόγονος της Λούσι ήταν ο Αυστραλοπίθηκος anamensis.

Η Λούσι και οι σύγχρονοί της Αυστραλοπίθηκοι afarensis, στέκονταν όρθιοι και βάδιζαν στα δύο τους πόδια, ενώ ήταν και δεινοί στο σκαρφάλωμα των δέντρων.

Οι θεωρίες των Ανθρωπολόγων, που θέλουν το είδος της Λούσι να έχει άμεση συγγένεια με τον πρόγονό του, τον Αυστραλοπίθηκο anamensis, επιβεβαιώθηκαν με την ανακάλυψη μεγάλου αριθμού κρίσιμων απολιθωμάτων οδοντοστοιχιών στην περιοχή Αφάρ της Αιθιοπίας από την επιστημονική ομάδα του Ανθρωπολόγου Γιοχάνες Χαϊλέ-Σελάσιε του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Κλίβελαντ.

Τα απολιθώματα, που παρουσίασε η ομάδα του Κλίβελαντ, βρέθηκαν στην περιοχή Βοράνσο-Μιλέρ της επαρχίας Αφάρ και καλύπτουν το εξελικτικό κενό μεταξύ του anamensis (πριν 4,2 έως 3,9 εκατ χρόνια) και του είδους afarensis (πριν 3 έως 3,6 εκατ χρόνια), στο οποίο ανήκε και η Λούσι.

«Τα απολιθώματα ανθρωποειδών, που συλλέξαμε έχουν ηλικία μεταξύ 3,5 και 3,8 εκατομμυρίων ετών και θα μας φανούν ανεκτίμητα στην καταγραφή της ακριβούς σχέσης των δύο ειδών», ανέφερε γραπτή δήλωση του δρ Χαϊλέ-Σελάσιε.

Η ομάδα των Ανθρωπολόγων ανακάλυψε απολιθώματα οδοντοστοιχιών που ανήκουν σε τουλάχιστον 40 ανθρωποειδή. Οι σημαντικότερες ανακαλύψεις απολιθωμάτων προϊστορικών ανθρωποειδών έχουν γίνει σε Αιθιοπία, Κένυα και Τανζανία.

Παραπομπή

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπαν Γκι-Μουν με Ταλάτ


Τηλεφωνική επικοινωνία Μπαν Γκι-Μουν με ταλάτ

Η Κυπριακή κυβέρνηση έτυχε επίσημης ενημέρωσης από τα Ηνωμένα Έθνη ότι ο γενικός γραμματέας, Μπαν Γκι-Μουν, στην τηλεφωνική επικοινωνία του με Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να αποδεχθεί την πρόσκληση του προέδρου Παπαδόπουλου για συνάντηση.

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βασίλης Πάλμας, ο οποίος απάντησε αρνητικά σε ερώτηση, εάν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Μπαν Γκι- Μουν και με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε διαστρέβλωση τα περί αποδοχής του σχεδίου Ανάν-3 από τον πρόεδρο Παπαδόπουλο.

Τόνισε επίσης ότι η όποια συζήτηση για το σχέδιο Ανάν είναι άνευ ουσίας και περιεχομένου, αφού το σχέδιο απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα.

Παραπομπή

Ο χαμένος θησαυρός του μπαρμπα-Θανάση

Ο χαμένος θησαυρός του μπαρμπα-Θανάση



Ηταν πλανόδιος αργυραμοιβός ο μπαρμπα-Θανάσης και μανιώδης συλλέκτης αρχαίων νομισμάτων. Γυρνούσε όλη την Ελλάδα και, εκτός από τα υπολείμματα χρυσού που ξεχώριζε από τα σκουπίδια χρυσοχοΐας διαφόρων εργαστηρίων, έψαχνε μικρούς ή μεγάλους αρχαίους θησαυρούς. Η σημαντικότατη συλλογή του, που βρέθηκε 16 χρόνια μετά τον θάνατό του κρυμμένη σε έναν λιθόκτιστο τοίχο στο σπίτι του, στο χωριό Δορβιτσά Ναυπακτίας, περιλαμβάνει 1.833 νομίσματα.


Ανάμεσά τους, αργυρά αθηναϊκά τετράδραχμα και στατήρες κλασικών χρόνων, 771 χάλκινα (4ου π.Χ.-4ου μ.Χ. αιώνα) και τρεις «θησαυροί»: οι δύο είναι ενετικοί, με 11 αργυρά γρόσια ο ένας και 699 σόλδια ο άλλος, και ο τρίτος είναι νεώτερος με 12 αργυρά ισπανικά του Φιλίππου Γ' (1598-1621) και 66 αρχαία μικροαντικείμενα (δαχτυλίδια, χάντρες, σταυροί, αγαλματίδια).


Ο αργυραμοιβός Αθανάσιος Κουφογιάννης (1898-1991), λίγο πριν πεθάνει, στα 93 του χρόνια, αποκάλυψε το μυστικό για την ύπαρξη της αρχαίας συλλογής σε έναν συγγενή του, ζητώντας του μάλιστα, όταν αυτός δεν θα υπήρχε, να την προσφέρει στο Δημόσιο. Χθες, ο υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης διηγήθηκε όλη αυτήν την ωραία ιστορία, λέγοντας: «Στις 12 Ιουνίου έλαβα μια επιστολή από τον κ. Αλέξιο Καραγεώργο ο οποίος με ενημέρωνε για την ύπαρξη μιας συλλογής αρχαίων νομισμάτων που είχε στην κατοχή του ο εκλιπών συγγενής του, Α.Κ., όπως και την επιθυμία του να περιέλθει στο Δημόσιο. Τέλη Ιουνίου έγινε η παράδοσή της στο Νομισματικό Μουσείο». Χθες, έγινε η επίσημη τελετή παραλαβής της.


Το περίεργο είναι ότι ώς το 1990 δεν γνώριζε κανείς γι' αυτή τη δραστηριότητα του Μπαρμπα-Θανάση. Ζώντας μόνος του, ως εργένης που ήταν, δεν είχε αναφέρει τίποτα στο συγγενικό του περιβάλλον. Οταν, όμως, αρρώστησε και δέχθηκε τη φροντίδα του ζεύγους Καραγεώργου, ένιωσε την ανάγκη να μοιραστεί το μυστικό του με τον άντρα της ανιψιάς του, τον άνθρωπο που στεκόταν χθες όλο υπερηφάνεια πλάι στον υπουργό. Θυμόταν εκείνη την ημέρα, που του είπε:



«Είχα τη μανία συλλογής αρχαίων νομισμάτων και, ό,τι παλαιό έβρισκα, το αγόραζα. Εχω μια αρκετά μεγάλη συλλογή, που έχω πληρώσει πολύ ακριβά για να αποκτήσω. Ξεκίνησα να τα μαζεύω σε μια εποχή όπου κανένας δεν γνώριζε αν επιτρέπεται ή όχι η κατοχή και συλλογή τους. Στη συνέχεια, όμως, πληροφορήθηκα ότι δεν μπορώ να τα έχω χωρίς άδεια. Κατά συνέπεια, είναι στα χέρια μου παράνομα. Εάν όμως δεν είχα αυτή τη μανία να τα μαζεύω, θα είχαν φύγει από την Ελλάδα. Εσύ, το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να τα παραδώσεις. Εμένα ποτέ δεν, μου πέρασε από το μυαλό να τα πουλήσω. Πρόσεξε μην περάσει και από το δικό σου μυαλό ο πειρασμός να τα πουλήσεις. Σου έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και στα εμπιστεύομαι».



Τον όρκισε στην προστάτιδα του χωριού του, την Αγία Παρασκευή, για να εκτελέσει την επιθυμία του, αλλά δεν του αποκάλυψε το σημαντικότερο: το πού ακριβώς βρισκόταν η συλλογή. Ο καιρός περνούσε και η κατάσταση της υγείας του χειροτέρευε. «Λόγω της μυστικοπάθειάς του και του ιδιόμορφου χαρακτήρα του, απέφευγα να τον ρωτήσω. Οταν οι γιατροί μάς είπαν ότι ο θάνατός του ήταν ζήτημα ημερών, αποφάσισα να τον ρωτήσω πού βρίσκονταν κρυμμένα τα νομίσματα. Η απάντησή του ήταν: "Θα πάμε μαζί, μόλις βγω από την κλινική". Υστερα από λίγες μέρες, τον Μάρτιο του 1991, απεβίωσε. Ψάξαμε όλο το σπίτι στο χωριό, χωρίς αποτέλεσμα. Τότε, πίστεψα ότι δεν τα είχε εκεί, αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ άλλο μέρος. Πέρασαν 16 χρόνια, ώσπου πρόσφατα ο αδερφός του και πεθερός μου, ασβεστώνοντας τον εξωτερικό τοίχο της τουαλέτας, που ήταν στον περίβολο του σπιτιού στο χωριό, παρατήρησε μια πέτρα διαφορετική. Του κίνησε την περιέργεια. Την έβγαλε και πίσω της, μέσα σε ένα κουτί, βρήκαμε τα αρχαία, τυλιγμένα κατά ομάδες μέσα σε πλαστικές σακούλες».



Πανευτυχής, ο Αλέξιος Καραγεώργος τα παρέδωσε στο ΥΠΠΟ, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον υπουργό Πολιτισμού να πει πως η ιστορία αυτή δείχνει την ευαισθητοποίηση Ελλήνων και ξένων πολιτών, η οποία εκδηλώνεται τελευταία υπέρ της επιστροφής αρχαιοτήτων. Ανακοίνωσε επίσης ότι έχει ολοκληρωθεί η συντήρηση του δεύτερου ορόφου του Νομισματικού Μουσείου κι έδωσε ραντεβού για τα εγκαίνια, το φθινόπωρο.


Παραπομπή

Η Ράις κάλεσε την Ρωσία να εκδώσει τον ύποπτο στην Βρετανία

Η Ράις κάλεσε την Ρωσία να εκδώσει τον ύποπτο στην Βρετανία

Η Κοντολίζα Ράις κάλεσε την Ρωσία να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Βρετανίας και να της παραδώσει τον ύποπτο για την δολοφονία του πρώην μέλους της KGB, Alexander Litvinenko.

Η Ράις, σε δηλώσεις της από την πορτογαλική πρωτεύουσα, όπου θα συμμετάσχει σε διάσκεψη για την ειρήνη στην Μέση Ανατολή, δήλωσε πως "η Ρωσία οφείλει να συνεργαστεί πλήρως για την διαλεύκανση αυτού του φοβερού εγκλήματος που έλαβε χώρα στην Βρετανία."

Οι δηλώσεις έγιναν μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας πως πρόκειται να απελάσει τέσερεις Βρετανούς διπλωμάτες, μιμούμενη αντίστοιχη κίνηση του Λονδίνου που προηγήθηκε.

Παραπομπή

Η Ρωσία απελαύνει τέσσερις Βρετανούς διπλωμάτες ως αντίποινα

Η Ρωσία απελαύνει τέσσερις Βρετανούς διπλωμάτες ως αντίποινα

Η ΡΩΣΙΑ ανακοίνωσε σήμερα πως απελαύνει από τη Μόσχα τέσσερις βρετανούς διπλωμάτες ως αντίποινα για την απόφαση της Βρετανίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να απελάσει τέσσερις ρώσους διπλωμάτες.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μιχαήλ Καμίνιν δήλωσε επίσης πως η Μόσχα θα σταματήσει να εκδίδει άδειες εισόδου για βρετανούς αξιωματούχους και ότι πρόσφατες δηλώσεις της βρετανικής κυβέρνησης κατέστησαν αδύνατη τη συνέχιση της συνεργασίας με το Λονδίνο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Νωρίτερα ο πρεσβευτής της Βρετανίας στη Ρωσία Τόνι Μπρέντον είχε κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια γνωστοποίησε πως του δόθηκαν «ορισμένα μηνύματα» για να μεταφέρει στο Λονδίνο.

Ο Μπρέντον δήλωσε χωρίς να επεκταθεί πως συναντήθηκε με έναν από τους υφυπουργούς Εξωτερικών, τον Αλεξάντρ Γκρούσκο, ο οποίος «μας έδωσε ορισμένα μηνύματα για να διαβιβάσουμε στο Φόρεϊν Όφις».

Παραπομπή

Τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ

Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ

Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες και ο Ιρακινός διερμηνέας τους σκοτώθηκαν χθες στην Βαγδάτη, όταν το αυτοκίνητο τους κτυπήθηκε από βόμβα που τοποθετήθηκε σε δρόμο.

οι στρατιώτες πραγματοποιούσαν περιπολία και η επίθεση έγινε στα ανατολικά της Βαγδάτης.

Οι αμερικανοί στρατιώτες που έχασαν την ζωή τους ανήλθαν στους 47 μέχρι τώρα για τον μήνα Ιούλιο και στους 3626 από την εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Παραπομπή

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΕΣΙΝΓΚ ΓΙΑ "ΓΙΟΥΡΟΦΑΙΤΕΡ"-"ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ"

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΕΣΙΝΓΚ ΓΙΑ "ΓΙΟΥΡΟΦΑΙΤΕΡ"-"ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ"



Παραπομπή

Στα πρόθυρα του εμφυλίου βρίσκεται το Πακιστάν

Στα πρόθυρα του εμφυλίου βρίσκεται το Πακιστάν

Νέα αιματηρή επίθεση σημειώθηκε χθες στο Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, με στόχο κομβόι του στρατού. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν τουλάχιστον 16 και να τραυματιστούν πάνω από 20 στρατιώτες, ανεβάζοντας έτσι σε πάνω από 130 τους νεκρούς από το κύμα βίας που έχει ξεσπάσει μετά την αιματηρή εισβολή των δυνάμεων ασφαλείας στο Κόκκινο Τέμενος - όπου επίσης έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι.

Αρνηση

Επισήμως, βεβαίως, ο δικτάτορας Περβέζ Μουσάραφ αρνείται να παραδεχθεί ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε δημόσια παραδοχή της αποτυχίας του να ανταποκριθεί στον ένα και μοναδικό ρόλο που του είχε ανατεθεί στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας»: την εξάρθρωση του πανίσχυρου δικτύου των ακραίων ισλαμιστών στο Πακιστάν, το οποίο χρησιμοποιείται ως κέντρο εκπαίδευσης, αλλά και ως ορμητήριο για την εξαπόλυση επιθέσεων στο Αφγανιστάν και άλλες χώρες. Άλλωστε, παρά και τη χθεσινή επίθεση, ο Μουσάραφ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπάρχει οποιοδήποτε ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών που αναμένεται να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους και θεωρούνται ως το πρώτο σημαντικό βήμα για την επιστροφή της δημοκρατίας. Ωστόσο, οι πρώτοι που τον διαψεύδουν είναι οι πάλαι ποτέ στενότεροι σύμμαχοί του, δηλαδή οι ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε έκθεσή τους που παρουσιάστηκε την Τρίτη, οι σύμβουλοι του Τζορτζ Μπους σε θέματα τρομοκρατίας παραδέχθηκαν ότι η στρατηγική αντιμετώπισης της αλ Κάιντα στο Πακιστάν έχει αποτύχει. Κατηγόρησαν δε ευθέως τον Μουσάραφ γι αυτή την εξέλιξη, θεωρώντας πλήρως λαθεμένη την απόφασή του να συνάψει συμφωνία ειρήνης με τους φυλάρχους σε διάφορες επαρχίες της χώρας, όπως είναι το Βόρειο Ουαζιριστάν.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί συνιστά μεγάλο πρόβλημα όχι τόσο για τον Μουσάραφ όσο για την Ουάσιγκτον. Οι Αμερικανοί πιέζουν ήδη ώστε να υιοθετηθεί η «μηδενική ανοχή» απέναντι στους φανατικούς ισλαμιστές και ζητούν από τον Μουσάραφ να τους τσακίσει χωρίς έλεος - όπως ακριβώς έκανε στην περίπτωση του Κόκκινου Τεμένους.

Κίνδυνος

Ωστόσο, η τακτική αυτή ενέχει τον κίνδυνο να ξεσπάσει μια γενικευμένη σύγκρουση στο εσωτερικό της χώρας, της οποίας η έκβαση είναι άδηλη. Για να είμαστε πιο ακριβείς: Ο Μουσάραφ δεν έχει καμία πιθανότητα να νικήσει χωρίς να βυθίσει το Πακιστάν σε ένα αιματηρό εμφύλιο, μετατρέποντάς το σε ένα δεύτερο Αφγανιστάν.

Βεβαίως, υπάρχει και η επιλογή του «αδειάσματος» του Μουσάραφ και της επιτάχυνσης της δημοκρατικής μετάβασης. Όμως, όπως σημειώνει ο Ντ. Μάρκεϊ στο τελευταίο τεύχος του έγκυρου περιοδικού Foreign Affairs, «η δημοκρατία δεν είναι μια μαγική σφαίρα», ενώ και «η μετάβαση αυτή δεν είναι ρεαλιστική για την ώρα». Αφήστε δε - συμπληρώνουμε εμείς - που τα «δημοκρατικά πειράματα» των ΗΠΑ σε άλλες περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή, συνήθως φέρνουν τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα...

Σοβαρή απειλή

«Παίρνουμε εξαιρετικά σοβαρά την απειλή που προέρχεται από τις περιοχές του Πακιστάν όπου κυριαρχούν οι φυλές. Πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εάν ο ίδιος (σ.σ. ο Μουσάραφ) μπορεί να το κάνει, τότε έχει καλώς. Εάν όχι, τότε οφείλει να οικοδομήσει και να δανειστεί την αναγκαία ισχύ». (Απόσπασμα από την έκθεση των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ).

Με ΕΥΡΩ.ΚΟ εγένετο... τριμερής

Με ΕΥΡΩ.ΚΟ εγένετο... τριμερής

Ψήφο στον Τάσσο έδωσε το Π.Γ. του ΕΥΡΩ.ΚΟ

Το κενό που άφησε το ΑΚΕΛ με την αποχώρησή του από την Κυβέρνηση και την πρόκριση της υποψηφιότητας του γενικού του γραμματέα Δημήτρη Χριστόφια έρχεται να "αναπληρώσει" το Ευρωπαϊκό Κόμμα, οδηγώντας σε επανασύσταση της τριμερούς συνεργασίας, έστω και με... διαφορετική σύνθεση. Το Πολιτικό Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κόμματος αποφάσισε σε χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Τάσσου Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές του 2008.

Παρόλο που στο Κίνημα καταγράφηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα διαφορετικές απόψεις, εντούτοις, οι διαβεβαιώσεις που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ηγεσία του ΕΥΡΩ.ΚΟ την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια συνάντησης στο Προεδρικό, έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της υποστήριξης της υποψηφιότητάς του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος εγκατέλειψε προηγούμενη θέση του για "διακριτική στήριξη" του ΕΥΡΩ.ΚΟ προς την υποψηφιότητά του και διαβεβαίωσε το κόμμα ότι θα τύχει της ίδιας αντιμετώπισης από τον ίδιο με όσα κόμματα αποφασίσουν να στηρίξουν την υποψηφιότητά του. Καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις του ΕΥΡΩ.ΚΟ έπαιξε και το γεγονός ότι ουδεμία επίσημη προσέγγιση έγινε προς το κόμμα από τον Ιωάννη Κασουλίδη, υποψηφιότητα με την οποία φλέρταραν αρκετά στελέχη του κόμματος.

Ψηφοφορία

Με 42 ψήφους υπέρ, μία εναντίον και μία αποχή, το Πολιτικό Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κόμματος ενέκρινε εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου που γέρνει ξεκάθαρα την πλάστιγγα υπέρ της στήριξης της υποψηφιότητας Παπαδόπουλου. Οριστική απόφαση για την στάση του ΕΥΡΩ.ΚΟ στις προεδρικές εκλογές θα ληφθεί σε επίπεδο Κεντρικού Συμβουλίου. Το σώμα θα κληθεί την ερχόμενη Τετάρτη στις 19.00 στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο. Ενώπιον των συλλογικών οργάνων του Ευρωπαϊκού Κόμματος τέθηκε και εισήγηση για αυτόνομη κάθοδο ή ψήφο κατά συνείδηση, ωστόσο, με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, αυτές οι επιλογές αποκλείστηκαν. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης σημείωσε χθες ότι το κόμμα θα διαμορφώσει εισηγήσεις για εμπλουτισμό του κυβερνητικού προγράμματος του υποψηφίου που θα στηριχθεί, σε σχέση με τους πρόσφυγες, το δημογραφικό και την μεταρρύθμιση του κράτους.

Παραπομπή

Αποστολή κουρδικών στρατευμάτων στο Κιρκούκ

Αποστολή κουρδικών στρατευμάτων στο Κιρκούκ

Μετά τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στο Κιρκούκ, η ιρακινή κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την περιφερειακή κυβέρνηση του αυτόνομου Κουρδιστάν, με στόχο την αποστολή κουρδικών στρατευμάτων για την προστασία του Κιρκούκ.

σύμφωνα με κουρδικές πηγές, γίνεται λόγος για αποστολή έξι χιλιάδων Κούρδων στρατιωτών για την διασφάλιση της ηρεμίας και την αποτροπή της εισόδου τρομοκρατών στην περιοχή.

Παράθεση

Στην Αθήνα αύριο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ

Στην Αθήνα αύριο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ

Κατόπιν πρόσκλησης Καραμανλή

Ολιγόωρη επίσκεψη εργασίας πραγματοποιεί την Παρασκευή στην Αθήνα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κατόπιν πρόσκλησης του Κώστα Καραμανλή. Στην ατζέντα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό τα εξοπλιστικά, οι τουρκικές εκλογές, ΠΓΔΜ και Κοσσυφοπέδιο.

Η Ανγκελα Μέρκελ θα γίνει δεκτή από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στο αεροδρόμιο και εν συνεχεία θα κατευθυνθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό.

Το Βήμα της Τετάρτης αναφέρει πως παρά τα όσα λέγονται επισήμως από τις δυο πλευρές, στις συνομιλίες θα κυριαρχήσουν τα εξοπλιστικά θέματα.

Επισήμως δεν θα ανακοινωθεί καμία συμφωνία, αλλά η Γερμανίδα καγκελάριος θα επιδιώξει να «κλείσει» το θέμα των υποβρυχίων και να εξασφαλίσει δέσμευση του κ. Καραμανλή ότι, όταν αποφασισθεί αγορά νέων αεροσκαφών, θα προτιμηθούν τα Eurofighter, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει λίγες μέρες αργότερα στον Έλληνα πρωθυπουργό και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

Κατά την παραμονή της στην Αθήνα η Ανγκελα Μέρκελ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια, θα μιλήσει -παρουσία του Κ.Καραμανλή- στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και θα παρακαθήσει σε κλειστό γεύμα προς τιμήν της.

Παραπομπή

Αερομαχία για... Λιτβινένκο

Αερομαχία για... Λιτβινένκο

Ενταση επικράτησε χτες στα επιτελεία της βρετανικής και ρωσικής αεροπορίας με αφορμή την αερομαχία ρωσικών βομβαρδιστικών και μαχητικών της RAF στον εναέριο χώρο της Βρετανίας, καλλιεργώντας το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί τελευταία στις σχέσεις Λονδίνου - Μόσχας. Βρετανοί αξιωματούχοι άφησαν, μάλιστα, να εννοηθεί ότι το επεισόδιο έγινε στο πλαίσιο αντιποίνων για την απόφαση του Λονδίνου να απελάσει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες με αφορμή την υπόθεση Λιτβινένκο...

Η Ρωσία έσπευσε να διαψεύσει την «παρ ολίγο» παραβίαση του εναέριου χώρου της Βρετανίας, τονίζοντας πως τα δύο Τουπόλεφ, με την κωδική ονομασία «Αρκούδα», ισάξια των αμερικανικών Β-52, εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση. Σημειώνεται ότι, τα Τουπόλεφ «Τu- 95», σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου, έχουν σχεδιαστεί για τη ρίψη πυρηνικών όπλων, ωστόσο, χρησιμοποιούνται για εποπτικό ρόλο.

Ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας, Αλεξάντερ Ζέλιν, δήλωσε, πάντως, πως οποιοσδήποτε συσχετισμός με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών είναι «σκέτη ανοησία».

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι «Τάιμς», τα μαχητικά αεροπλάνα της RAF προσπάθησαν να αναχαιτίσουν τα ρωσικά βομβαρδιστικά καθώς αυτά κατευθύνονταν προς τον εναέριο χώρο της Βρετανίας, ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας στο Λονδίνο τόνισε πως τα ρωσικά βομβαρδιστικά επέστρεψαν στη βάση τους προτού παραβιάσουν τον βρετανικό εναέριο χώρο.

Στο μεταξύ, η Μόσχα κάλεσε σε συνεργασία για την αντικατάσταση ή αναπροσαρμογή της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη, την οποία «αποκήρυξε» προ ημερών στο πλαίσιο των αντιποίνων, για την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Οπως δήλωσε ο Γεβγκένι Βαζίνκσι, ανώτατος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, ΗΠΑ και Ρωσία πρέπει να εργαστούν για μία πιο απλή Συνθήκη Περιορισμού των Στρατηγικών Οπλων, σε αντικατάσταση του υπάρχοντος συμφώνου που λήγει τον Δεκέμβριο του 2009.

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΝΑΤΟ που έσπευσε να υποβαθμίσει τη σπουδαιότητα του ρωσικού αιτήματος.

Νωρίτερα, η Μόσχα είχε απορρίψει τη νατοϊκή πρόταση να πραγματοποιηθεί μία ειδική διάσκεψη για να συζητηθεί η απόφασή της να αναστείλει την εφαρμογή της συνθήκης για τις συμβατικές δυνάμεις στην Ευρώπη, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ενδιαφέρον.

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ξεκαθάρισε, χτες, ότι δεν θα δεχτεί τη διεξαγωγή της δίκης για την υπόθεση Λιτβινένκο σε τρίτη χώρα παρά μόνο στο Λονδίνο.

Αρχικά, ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τη διεξαγωγή της δίκης σε άλλο έδαφος.

Παραπομπή


Κατέρρευσε κτίριο στην Ινδία

Κατέρρευσε κτίριο στην Ινδία

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι έχουν παγιδευτεί σε παλιό κτίριο που κατέρρευσε στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη, η αστυνομία. Διασώστες προσπαθούν να απομακρύνουν τα συντρίμμια για τον εντοπισμό επιζώντων.

Το επταώροφο κτίριο, στο Μουμπάι, κατέρρευσε αργά την Τετάρτη, όμως οι διασώστες κατάφεραν να βγάλουν τις πρώτες σορούς τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Η αστυνομία δεν γνωρίζει μετά βεβαιότητας πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν στο κτίριο αλλά εκτιμάται ότι 25-40 άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι στα συντρίμμια του.

Από το κτίριο ανασύρθηκαν 15 επιζώντες, εκ των οποίων αρκετοί με σοβαρά τραύματα.

Οι αρχές απέδωσαν το συμβάν στην κακή ποιότητα των εργασιών συντήρησης του κτιρίου, το οποίο στέγαζε καταστήματα και μια ιδιωτική κλινική στο ισόγειο.

Παλιά και κακοκτισμένα κτίρια σε Ινδικές πόλεις αρκετές φορές καταρρέουν, ειδικά την περίοδο των μουσώνων.

Στο Μουμπάι οι αρχές -που κατηγορούνται συχνά ότι δεν εφαρμόζουν αυστηρά τους κανονισμούς ασφαλείας όσον αφορά την δόμηση- διατηρούν έναν κατάλογο επικίνδυνων κτιρίων, όμως αυτό που κατέρρευσε δεν συμπεριλαμβανόταν σ' αυτά.

Τον Ιανουάριο, 11 κορίτσια είχαν σκοτωθεί όταν ένα σχολικό συγκρότημα στο οποίο φοιτούσαν ως εσώκλειστες κατέρρευσε στο κρατίδιο Γκουτζάρατ.

Παραπομπή

Έκρηξη στην «καρδιά» της Νέας Υόρκης ξύπνησε μνήμες της 11ης Σεπτεμβρίου

Έκρηξη στην «καρδιά» της Νέας Υόρκης ξύπνησε μνήμες της 11ης Σεπτεμβρίου

Μνήμες από την 11η Σεπτεμβρίου αναβίωσε -δίχως να υπάρχει σε αυτή την περίπτωση καμία ένδειξη για τρομοκρατία- η έκρηξη υπόγειου σωλήνα ατμού στο κεντρικό Μανχάταν. Μέσα σε σύννεφα καπνού εκκενώθηκαν κτίρια και δρόμοι. Μία γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της και άλλοι 26 άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Υπόγειος σωλήνας ατμού που είχε κατασκευαστεί το 1924 εξερράγη στην 42η λεωφόρο στην ανατολική πλευρά του κέντρου του Μανχάταν, δημιουργώντας έναν μεγάλο κρατήρα που όπως φαίνεται στις εικόνες που φθάνουν από τη Νέα Υόρκη «ρούφηξε» ένα κόκκινο σταθμευμένο ημιφορτηγό.

Το MSNBC μετέδιδε ότι για 20 με 30 λεπτά είχε επικρατήσει χάος με πολλούς να φωνάζουν και να στριγκλίζουν. Οι πεζοί έτρεχαν να απομακρυνθούν, ενώ στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα και δυνάμεις της αστυνομίας. Οι Αρχές απέκλεισαν ένα τμήμα της λεωφόρου Λέξινγκτον μεταξύ του σιδηροδρομικού σταθμού Γκραντ Σέντραλ και του κτιρίου της Chrysler.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε ότι μία γυναίκα υπέκυψε στο νοσοκομείο Μπέλβιου, όπου διακομίστηκε μετά την έκρηξη. Αλλοι 26 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, οι περισσότεροι ελαφρά, όμως σύμφωνα με το CNN τρεις από αυτούς εισήχθησαν σε μονάδα επειγόντων περιστατικών.

Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ απέδωσε την έκρηξη σε «ανεπάρκεια υποδομών», επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ή εγκληματική ενέργεια.

Και από την πλευρά του ο αναπληρωτής διοικητής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Πολ Μπράουνι υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται για περιστατικό σχετιζόμενο με τρομοκρατία». Εκπρόσωπος της αστυνομίας διέψευσε την πληροφορία που υπήρξε για κατάρρευση κτιρίου, διευκρινίζοντας πως υπάρχει ένα κτίριο «ετοιμόρροπο».

Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν μερικά κτίρια κοντά στο σημείο της έκρηξης, αποκλείστηκαν δρόμοι και διεκόπη προσωρινά η λειτουργία του σιδηροδρομικού σταθμού Γκραντ Σέντραλ.

Παραπομπη


Παπαδόπουλος: Σήμερα κρίνεται το μέλλον της Κύπρου

Παπαδόπουλος: Σήμερα κρίνεται το μέλλον της Κύπρου

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι κρίνεται σήμερα, οριστικά και αμετάκλητα, η τύχη της Κύπρου και το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού. Μιλώντας ψες σε εκδήλωση της "Οργάνωσης Αντιστασιακών Μαχητών Πάφου" για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι "ευθυνόμαστε να μην αποδειχθούμε κατώτεροι των περιστάσεων και να αγωνισθούμε γι αυτά που δικαιούμαστε και γι αυτά που μας ανήκουν".

Είπε επίσης ότι όσοι προσποιούνται ότι δεν γνωρίζουν ποια λύση επιδιώκουμε απλώς προσπαθούν να προβάλουν τη θέση ότι το μόνο συγκεκριμένο σχέδιο πάνω στο οποίο θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις, είναι το σχέδιο Ανάν.

"Ξέρουμε τι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε, αυτά που η ιστορία μας και το μέλλον του Ελληνισμού της Κύπρου δεν μας επιτρέπουν να αποδεχτούμε. Με την ίδια βεβαιότητα και καθαρότητα, ξέρουμε και αυτά που μπορούμε να αποδεχτούμε και που πρέπει να προνοεί η λύση, για να είναι δίκαιη και βιώσιμη, για να είναι λειτουργική, είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια νέα βάση και ένα νέο περίγραμμα λύσης, όπως συμφωνήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τον τέως βοηθό γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ιμπραχίμ Γκαμπάρι και καταγράφηκε στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, 2006.

"Αυτό το περίγραμμα λύσης, θα βασίζεται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ", είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ωστόσο είπε ότι το κλειδί της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στα χέρια της Άγκυρας και πρόσθεσε ότι "όσοι μονότονα και μονόπλευρα ενοχοποιούν τη δική μας πλευρά ότι δήθεν δεν θέλει λύση, στην πραγματικότητα αποενοχοποιούν την ένοχη Τουρκία".


---Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας η εξαγγελία της υποψηφιότητας του Τ. Παπαδόπουλου για τις προεδρικές εκλογές του 2008---

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα εξαγγείλει επίσημα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν τον προσεχή Φεβρουάριο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας δήλωσε ότι η εξαγγελία της υποψηφιότητας θα γίνει στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο κ. Παπαδόπουλος έχει πάρει τις αποφάσεις του, τις οποίες κοινοποίησε στους ηγέτες του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και τις ΕΔΕΚ.

Το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου, ενώ το ΑΚΕΛ αποφάσισε να διεκδικήσει αυτόνομα τις εκλογές με υποψήφιο τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Χριστόφια.

Υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές έχουν ανακοινώσει επίσης ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Ιωάννης Κασουλίδης και ο πρώην υπουργός, Κώστας Θεμιστοκλέους.

Παραπομπή

Κίνα: Η ταχύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε 12 χρόνια

Κίνα: Η ταχύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε 12 χρόνια

ME TON ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα 12 ετών, αναπτύχθηκε η οικονομία της Κίνας το δεύτερο τρίμηνο και ο πληθωρισμός αυξήθηκε τα μέγιστα, εντείνοντας τις πιέσεις στην κυβέρνηση να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού και να περιορίσει τις επενδύσεις.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 11,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Πεκίνο, από 11,1% το πρώτο τρίμηνο. Ο πληθωρισμός αναρριχήθηκε στο 4,4% τον Ιούνιο, υπερβαίνοντας τον ετήσιο στόχο της Κεντρικής Τράπεζας του 3% για τέταρτο μήνα.

Το γιουάν διαπραγματεύθηκε στα 7,5638 ανά δολάριο στις 10:24 π.μ. στη Σαγκάη, έναντι 7,5639 πριν από την ανακοίνωση του ΑΕΠ. Κατά μέσον όρο 23 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ της Κίνας θα αυξανόταν 11%. Αυτόν τον μήνα η Κίνα αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2006 στο 11,1% από την προηγούμενη του 10,7%, χωρίς να αναθεωρήσει τα στοιχεία ανάπτυξης για το τρίμηνο.

Παραπομπή