Πέμπτη 16 Αυγούστου 2007

Ο Τούρκος στρατηγός αρνείται να σχολιάσει την υποψηφιότητα Γκίουλ

Ο Τούρκος στρατηγός αρνείται να σχολιάσει την υποψηφιότητα Γκίουλ

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ του τουρκικού στρατού, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ αρνήθηκε σήμερα να κάνει δηλώσεις όσον αφορά την υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του νυν υπουργού Εξωτερικών και πρώην ισλαμιστή Αμπντουλάχ Γκιουλ, τονίζοντας ότι «όλα έχουν ήδη ειπωθεί για το ζήτημα αυτό».

«Δεν θα μιλήσω, γιατί εάν το κάνω, θα παρερμηνευτώ» τόνισε ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά τηλεοπτικάδίκτυα Cnn Turk και NTV.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας «θα πρεπει να καθρεφτίζεται στην πράξη» όσα αφορούν τις δημοκρατικές αξίες, δηλαδή το λαϊκό χαρακτήρα της Τουρκίας.

«Ολα έχουν ήδη ειπωθεί» υπογράμμισε ο στρατηγός αναφερόμενος σε προηγούμενες δηλώσεις του, με τις οποίες κυρίως ζήτησε όπως ο νέος πρέοδρος της Τουρκίας να «μείνει προσηλωμένος στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια» όσον αφορά τις βασικές αξίες της δημοκρατίας.

Τέλος ο στρατηγός άφησε να εννοηθεί ότι πιθανώς η στρατιωτική ηγεσία της χώρας τηρήσει αποστάσεις από τις εκδηλώσεις στο προεδρικό μέγαρο εξαιτίας της ισλαμικής μαντήλας την οποία φορά η σύζυγος του κ. Γκιουλ.

«Δεν επιθυμούμε να διαπληκτιστούμε με κανέναν, αλλά έχουμε κάποιες αρχές στις οποίες είμαστε προσηλωμένοι"΄πρόσθεσε καταλήγοντας ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ.

Παραπομπή

Ο κυβερνητικός στρατός του Πακιστάν σε συμπλοκές με ισλαμιστές

Ο κυβερνητικός στρατός του Πακιστάν σε συμπλοκές με ισλαμιστές

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ του Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοτώθηκαν σε μάχες μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας και ισλαμιστών μαχητών τουλάχιστον 12 ισλαμιστές σε περιοχές όπου υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ διαφόρων φυλών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, που συνορεύει με το Αφγανιστάν.

Στρατιωτικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από μαχητικά ελικόπτερα απάντησαν σε επίθεση ισλαμιστών κατά μιας στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής όπου δώδεκα εξ αυτών σκοτώθηκαν και πάνω από 10 τραυματίστηκαν.

Στις μάχες, έχασαν τη ζωή τους δύο στρατιώτες και δέκα τραυματίστηκαν.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις στη συνέχεια πραγματοποίησαν επιχειρήσεις στην περιοχή Ουαζιριστάν όπου βρίσκονται πακιστανοί μαχητές φιλοταλιμπάν καθώς και Αφγανοί Ταλιμπάν και ίσως και μέλη της Αλ Κάιντα.

«Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται» ανέφερε ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος που πρόσθεσε ότι οι ισλαμιστές μαχητές συνεχίζουν να επιτίθενται κατά των πακιστανικών στρατιωτικών δυνάμεων, ταμπουρωμένοι σε δύσβατες ορεινές περιοχές.

Παραπομπή

Την ώρα της κάλπης αποφασίζει εντός των ημερών ο πρωθυπουργός

Την ώρα της κάλπης αποφασίζει εντός των ημερών ο πρωθυπουργός

Τις αποφάσεις του για το χρόνο διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών θα οριστικοποιήσει εντός της εβδομάδος ο πρωθυπουργός, ο οποίος επέστρεψε το βράδυ της Τετάρτης από την Τήνο.

Το πρωί της Πέμπτης ο Κώστας Καραμανλής συναντάται με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη εν όψει της ΔΕΘ.

Από την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, ενώ στην ατζέντα υπάρχει και συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ή του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη.

Ο κ. Καραμανλής φέρεται να έχει καταλήξει στην ημερομηνία των εκλογών, με επικρατέστερες την 23η ή την 30η Σεπτεμβρίου. Τα σενάρια για εκλογές-εξπρές στις 16 Σεπτεμβρίου δεν επιβεβαιώνονται από κυβερνητικές πηγές.

Σημειώνεται ότι στις 16 Σεπτεμβρίου ομιλεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου στη ΔΕΘ, ενώ εκείνο το Σαββατοκύριακο θα γίνουν οι ημιτελικοί και ο τελικός του Ευρωμπάσκετ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας θα επιστρέψει στην Αθήνα από τη Λευκάδα μετά τις 22 Αυγούστου. Από τη συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον κ. Παπούλια θα προκύψει και η ακριβής ημερομηνία των εκλογών, καθώς θα οριστικοποιηθεί η διάλυση της Βουλής.

Συνάντηση με Αλογοσκούφη

Στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας θα «κλειδώσει» το λεγόμενο δεύτερο κύμα παροχών που θα υποσχεθεί ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ αυτών, η εθνική σύνταξη, η επέκταση των προνομίων των πολύτεκνων στους τρίτεκνους και η έναρξη διαλόγου για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Το κόστος του «πρώτου κύματος παροχών» υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ ή το 1,6% του ΑΕΠ.

Πώς θα χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση τις παροχές που υπόσχεται;

Στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου για την επόμενη ημέρα των εκλογών, εφόσον κερδίσει η ΝΔ, είναι η αύξηση των έμμεσων φόρων σε τέλη κυκλοφορίας, ποτά και τσιγάρα και ενδεχομένως η αύξηση του ΦΠΑ σε 20% ή 21% από 19% σήμερα.

Επίσης, προωθούνται η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων, η τρίτη κατά σειρά αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η επιβολή ενιαίου φόρου στα ακίνητα και η επιβολή φόρου υπεραξίας στα κέρδη από μετοχές ή μερίσματα.

Παραπομπή


Ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποιεί τους αντιπάλους του

Ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποιεί τους αντιπάλους του

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ερτογάν προειδοποίησε σήμερα τον στρατό και τους Κεμαλιστές να μην επέμβουν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και υπεραμύνθηκε της επιλογής του κόμματός του να υποστηρίξει τον Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ για την προεδρία.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αποφάσισε να κατονομάσει τον Γκιούλ, ένα πρώην Ισλαμιστή, ώς υποψήφιο για την προεδρία της χώρας, παρόλο που η πρόθεση του Ερτογάν να προτείνει τον Γκιούλ τον Απρίλιο πυροδότησε πολιτική κρίση στην Τουρκία και ανάγκασε τη χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Ο στρατός και τα κόμματα των Εθνικιστών και των Κεμαλιστών αντιτίθενται σε μια τέτοια επιλογή, φοβούμενοι πως το κόμμα του Ερτογάν θα ελέγχει τόσο το Κοινοβούλιο, όσο και την Προεδρία, κάτι που ίσως οδηγήσει σε απόκλιση από τις αρχές διαχωρισμού θρησκείας και κράτους, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση της μαντίλας στα κυβερνητικά γραφεία και άλλους δημόσιους χώρους.

Η σύζυγος του Γκιούλ, Χαϊρουνίσια, φοράει την παραδοσιακή ισλαμική μαντίλα και στο παρελθόν υπερασπίστηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το δικαίωμά της να την φοράει στο Πανεπιστήμιο.

Μετά και την κρίση που ξέσπασε από την επιλογή της υποψηφιότητας Γκιούλ, πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα πρόωρες εκλογές, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επέμβασης του στρατού με το πρόσχημα της υπεράσπισης του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

"Αν υπάρξει διολίσθηση από τη δημοκρατία, αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία μας," προειδοποίησε χθες ο Ερτογάν.

"Η βούληση του λαού, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από την κάλπη πρέπει να γίνει σεβαστή."

Ο Ερτογάν υπερασπίστηκε την υποψηφιότητα Γκιούλ, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον "ιδανικό υποψήφιο" που θα διαφυλάξει τις "ευαισθησίες της Τουρκίας."

Παραπομπή

Οι κρατούμενοι των ΗΠΑ στο Ιράκ έφτασαν σε αριθμό-ρεκόρ

Οι κρατούμενοι των ΗΠΑ στο Ιράκ έφτασαν σε αριθμό-ρεκόρ

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ εκτόξευσαν τον αριθμό των Ιρακινών που κρατούνται στις αμερικανικές εγκαταστάσεις στους 23,000, πέντε χιλιάδες περισσότερους απ' ότι πριν τέσσερις μήνες.

Ο Συνταγματάρχης Μαρκ Μάρτιν, ανώτερος στρατιωτικός δικηγόρος στο Ιράκ, το επιβεβαίωσε χθες σε δηλώσεις του στην Washington Post.

Ο σημερινός αριθμός αποτελεί τον υψηλότερο από το 2003 που άρχισε η κατοχή του Ιράκ.

Συγχρόνως, οι Ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας, κατά τη διάρκεια "επιχείρησης σκούπας" συνέλαβαν 4,052 άτομα, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρατουμένων στις ιρακινές φυλακές στους 60,000.

Ο Μάρτιν ισχυρίστηκε πως καθώς οι Ιρακινοί έχουν τους κρατούμενους στις φυλακές σύμφωνα με τον ιρακινό νόμο, κατά τον ίδιο τρόπο και οι αμερικανικές δυνάμεις ακολουθούν τη Σύμβαση της Γένοβας, έχοντας και αυτοί τους δικούς τους κρατούμενους.

Παραπομπή

Δηλώσεις υφυπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ζόραν Πέτροφ για «Μακεδόνες"

Δηλώσεις υφυπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ζόραν Πέτροφ για «Μακεδόνες"

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ζόραν Πέτροφ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ», ισχυρίστηκε ότι «η κατάσταση των «Μακεδόνων» που ζουν στην Ελλάδα, από την άποψη των ελευθεριών τους και των δικαιωμάτων τους, είναι πάρα πολύ δύσκολη».

«Mέσω του Ουράνιου Τόξου, δραστηριοποιούνται επιτυχώς σε διεθνές επίπεδο. Επιτυχώς λειτουργούν και σχετικά με την αναζήτηση της καταγωγής τους, αλλά και όσον αφορά στη διάψευση των ελληνικών ισχυρισμών πως αυτοί είναι κάποιοι σλαβόφωνοι. Τελευταία έφεραν στη δημοσιότητα υλικό αρχείου και μάλιστα από την Ελλάδα, η οποία κάποτε ανεγνώριζε τους «Μακεδόνες"», υποστήριξε ο κ. Πέτρο και συνέχισε λέγοντας:.

«Από την άλλη, επειδή εμείς επιδιώκουμε να καταστούμε μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, πρέπει να απέχουμε από κινήσεις που αφορούν στο άνοιγμα του μακεδονικού ζητήματος στην Ελλάδα, διότι κάτι τέτοιο θα χρησιμοποιηθεί άμεσα εις βάρος μας. Βρισκόμαστε σε πολύ λεπτή θέση, γιατί αποσιωπούμε πράγματα που δεν πρέπει να αποσιωπούνται, προς χάριν της εξυπηρέτησης υψηλόβαθμων συμφερόντων μας».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, «στις γειτονικές με την ΠΓΔΜ χώρες (Αλβανία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Σλοβενία, Ρουμανία και Τουρκία) ζουν δύο εκατομμύρια ``Μακεδόνες``».

«Αυτός είναι σοβαρός αριθμός που απαιτεί συγκροτημένη και οργανωμένη προσπάθεια από το κράτος μας για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που βιώνουν», δήλωσε ακόμη ο κ. Πέτροφ.

Παραπομπή

Οι νεκροί από τις επιθέσεις κοντά στην Μοσούλη μπορεί να φθάσουν τους 500, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα

Οι νεκροί από τις επιθέσεις κοντά στην Μοσούλη μπορεί να φθάσουν τους 500, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα

Οι νεκροί από μία σειρά βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν αργά χθες σε περιοχή του βόρειου Ιράκ μπορεί να φθάσουν τους 500, μετέδωσε σήμερα το δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Ο ανταποκριτής του δικτύου στην Αρμπίλ δήλωσε ότι ο διευθυντής νοσοκομείου στην περιοχή Σιντζαρ του ανέφερε ότι οι νεκροί είναι πιθανόν να φθάσουν τους πεντακόσιους, αλλά οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει προς το παρόν τέτοιο απολογισμό.

Δύο βυτιοφόρα γεμάτα εκρηκτικά εξερράγησαν ταυτόχρονα, ενώ ακολούθησαν δύο ακόμη εκρήξεις, επίσης στην Σιντζάρ, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν πολλά κτίρια.

Επίσημες κουρδικές πηγές κάνουν λόγο για περίπου 350 νεκρούς, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, ενώ τα τελευταία επίσημα στοιχεία από τον ιρακινό στρατό κάνουν λόγο για 220 νεκρούς και περίπου 400 τραυματίες.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων και νεκρών κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, ενώ πηγές της αστυνομίας ανέφεραν ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.

Οι προφανώς συντονισμένες βομβιστικές ενέργειες κοντά στην Μοσούλη είναι από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράκ μετά την αμερικανική στρατιωτική εισβολή στην χώρα τον Μάρτιο του 2003.

Ο δήμαρχος της Σιντζάρ, όπου επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας, δήλωσε προς το ιρακινό πρακτορείο VOI ότι απο τις εκρήξεις 30 πτώματα κυριολεκτικά διαμελίστηκαν και είπε ότι πρόκειται για "την μεγαλύτερη σφαγή στην ιστορία της πόλης". Πρόσθεσε ότι καταστράφηκε τμήμα της πόλης σε έκταση πάνω από ένα και πλέον τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Παραπομπή