Πέμπτη 16 Αυγούστου 2007

Ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποιεί τους αντιπάλους του

Ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποιεί τους αντιπάλους του

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ερτογάν προειδοποίησε σήμερα τον στρατό και τους Κεμαλιστές να μην επέμβουν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και υπεραμύνθηκε της επιλογής του κόμματός του να υποστηρίξει τον Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ για την προεδρία.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αποφάσισε να κατονομάσει τον Γκιούλ, ένα πρώην Ισλαμιστή, ώς υποψήφιο για την προεδρία της χώρας, παρόλο που η πρόθεση του Ερτογάν να προτείνει τον Γκιούλ τον Απρίλιο πυροδότησε πολιτική κρίση στην Τουρκία και ανάγκασε τη χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Ο στρατός και τα κόμματα των Εθνικιστών και των Κεμαλιστών αντιτίθενται σε μια τέτοια επιλογή, φοβούμενοι πως το κόμμα του Ερτογάν θα ελέγχει τόσο το Κοινοβούλιο, όσο και την Προεδρία, κάτι που ίσως οδηγήσει σε απόκλιση από τις αρχές διαχωρισμού θρησκείας και κράτους, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση της μαντίλας στα κυβερνητικά γραφεία και άλλους δημόσιους χώρους.

Η σύζυγος του Γκιούλ, Χαϊρουνίσια, φοράει την παραδοσιακή ισλαμική μαντίλα και στο παρελθόν υπερασπίστηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το δικαίωμά της να την φοράει στο Πανεπιστήμιο.

Μετά και την κρίση που ξέσπασε από την επιλογή της υποψηφιότητας Γκιούλ, πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα πρόωρες εκλογές, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επέμβασης του στρατού με το πρόσχημα της υπεράσπισης του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

"Αν υπάρξει διολίσθηση από τη δημοκρατία, αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία μας," προειδοποίησε χθες ο Ερτογάν.

"Η βούληση του λαού, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από την κάλπη πρέπει να γίνει σεβαστή."

Ο Ερτογάν υπερασπίστηκε την υποψηφιότητα Γκιούλ, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον "ιδανικό υποψήφιο" που θα διαφυλάξει τις "ευαισθησίες της Τουρκίας."

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: