Πέμπτη 16 Αυγούστου 2007

Την ώρα της κάλπης αποφασίζει εντός των ημερών ο πρωθυπουργός

Την ώρα της κάλπης αποφασίζει εντός των ημερών ο πρωθυπουργός

Τις αποφάσεις του για το χρόνο διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών θα οριστικοποιήσει εντός της εβδομάδος ο πρωθυπουργός, ο οποίος επέστρεψε το βράδυ της Τετάρτης από την Τήνο.

Το πρωί της Πέμπτης ο Κώστας Καραμανλής συναντάται με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη εν όψει της ΔΕΘ.

Από την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, ενώ στην ατζέντα υπάρχει και συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ή του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη.

Ο κ. Καραμανλής φέρεται να έχει καταλήξει στην ημερομηνία των εκλογών, με επικρατέστερες την 23η ή την 30η Σεπτεμβρίου. Τα σενάρια για εκλογές-εξπρές στις 16 Σεπτεμβρίου δεν επιβεβαιώνονται από κυβερνητικές πηγές.

Σημειώνεται ότι στις 16 Σεπτεμβρίου ομιλεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου στη ΔΕΘ, ενώ εκείνο το Σαββατοκύριακο θα γίνουν οι ημιτελικοί και ο τελικός του Ευρωμπάσκετ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας θα επιστρέψει στην Αθήνα από τη Λευκάδα μετά τις 22 Αυγούστου. Από τη συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον κ. Παπούλια θα προκύψει και η ακριβής ημερομηνία των εκλογών, καθώς θα οριστικοποιηθεί η διάλυση της Βουλής.

Συνάντηση με Αλογοσκούφη

Στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας θα «κλειδώσει» το λεγόμενο δεύτερο κύμα παροχών που θα υποσχεθεί ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ αυτών, η εθνική σύνταξη, η επέκταση των προνομίων των πολύτεκνων στους τρίτεκνους και η έναρξη διαλόγου για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Το κόστος του «πρώτου κύματος παροχών» υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ ή το 1,6% του ΑΕΠ.

Πώς θα χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση τις παροχές που υπόσχεται;

Στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου για την επόμενη ημέρα των εκλογών, εφόσον κερδίσει η ΝΔ, είναι η αύξηση των έμμεσων φόρων σε τέλη κυκλοφορίας, ποτά και τσιγάρα και ενδεχομένως η αύξηση του ΦΠΑ σε 20% ή 21% από 19% σήμερα.

Επίσης, προωθούνται η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων, η τρίτη κατά σειρά αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η επιβολή ενιαίου φόρου στα ακίνητα και η επιβολή φόρου υπεραξίας στα κέρδη από μετοχές ή μερίσματα.

Παραπομπή


Δεν υπάρχουν σχόλια: