Σάββατο 21 Ιουλίου 2007

Η Ευρώπη προτιμά τον Ταγίπ

Η Ευρώπη προτιμά τον Ταγίπ

Μετριοπαθείς ισλαμιστές ή εθνικιστές; Η προτίμηση των Βρυξελλών στρέφεται προς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν.

Τα περισσότερα κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κρύβουν από καιρό την επιθυμία τους να βγει νικητής από τις τουρκικές κάλπες ο ισλαμιστής ηγέτης, εκτιμώντας ότι οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι σε περίπτωση που επικρατήσουν οι πολιτικοί αντίπαλοί του.

Η Επιτροπή βλέπει στο πρόσωπο του Ερντογάν έναν ηγέτη που, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της θητείας του με το στρατιωτικό κατεστημένο, έβαλε την Τουρκία στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Και πιστεύει ότι θα συνεχίσει αυτό το έργο, φέρνοντας τη χώρα του πιο κοντά στην Ευρώπη. Ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται δύσκολος διαπραγματευτής, αλλά αξιόπιστος συνομιλητής στις Βρυξέλλες, ενώ οι πολιτικοί του αντίπαλοι Ντενίζ Μπαϊκάλ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και Ντεβλέτ Μπαχτσελί του Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης αντιμετωπίζονται ως άγνωστοι και κυρίως επικίνδυνοι για τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας.

*Οι ίδιες απόψεις κυριαρχούν και στα περισσότερα κράτη-μέλη, ιδίως στα πιο ισχυρά. Η Βρετανία, καθοδηγητής και καλός δικηγόρος της Αγκυρας στην Ε.Ε., είχε μία πολύ καλή συνεργασία με τον Ταγίπ Ερντογάν για την υποστήριξη των βρετανο-τουρκικών συμφερόντων. Η αλλαγή προσώπου στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ μετά την αποχώρηση του Τόνι Μπλερ, δεν πρόκειται να επιφέρει καμία αλλαγή στην πολιτική του Λονδίνου. Η σθεναρή, λοιπόν, υποστήριξη της ένταξης της Τουρκίας θα συνεχιστεί από τον Γκόρντον Μπράουν.

*Η Γερμανία έχει δύο πρόσωπα. Το πρώτο εκφράζεται από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ, το οποίο είναι αντίθετο στην ένταξη της Τουρκίας και έχει από καιρό ταχθεί υπέρ του καθεστώτος της ειδικής σχέσης.

Το άλλο, όμως, που προβάλλεται επίσημα προς τα έξω, είναι η θέση της κυβέρνησης συνασπισμού στην οποία συμμετέχουν οι Σοσιαλδημοκράτες, κατέχοντας βασικά υπουργεία, όπως των Εξωτερικών. Οι τελευταίοι δεν κρύβουν την υποστήριξή τους στην ένταξη της Τουρκίας και αυτή είναι και η επίσημη θέση της κυβέρνησης. Ολοι, φυσικά, ελπίζουν στην επικράτηση Ερντογάν.

*Η Γαλλία του Νικολά Σαρκοζί βλέπει τα πράγματα κάπως διαφορετικά. Προτιμά, βέβαια, και αυτή τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά διαπιστώνει με την πάροδο του χρόνου ότι οι δηλώσεις του νέου προέδρου κατά της ένταξης της Τουρκίας δεν έχουν βρει θετική ανταπόκριση από τους εταίρους.

Οσο εύκολο είναι να κραυγάζεις στη χώρα σου «η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη» και να υπόσχεσαι ότι θα το θέσεις δυναμικά στους εταίρους, τόσο δύσκολο είναι να το κάνεις πράξη σε μία πολυφωνική και εγκλωβισμένη σε έναν κυκεώνα εθνικών πολιτικών και συμφερόντων Ευρώπη των «27».

Ιδίως όταν υπάρχει ήδη μία συμφωνία σε επίπεδο αρχηγών κρατών για την ένταξη, έστω ύστερα από πολλά χρόνια, της Τουρκίας. Το Παρίσι, λοιπόν, άρχισε να ξεφουσκώνει σε σχέση με τις αρχικές δηλώσεις Σαρκοζί. Τώρα, προτείνει δειλά τη δημιουργία μιας «ομάδας σοφών» που θα εξετάσει το θέμα των συνόρων της Ευρώπης και τη δυνατότητα ενσωμάτωσης άλλων χωρών στην Ε.Ε.

Οσον αφορά την πρόταση Σαρκοζί για την ένταξη της Τουρκίας σε μία ομάδα μεσογειακών χωρών για τις οποίες θα προβλεφθεί καθεστώς «προτιμησιακής σχέσης» με την Ε.Ε., αντιμετωπίζεται με έντονη καχυποψία από τους άλλους μεγάλους εταίρους.

Η Γαλλία θέλει να δημιουργήσει στην Ανατολική Ευρώπη και στη λεκάνη της Μεσογείου ό,τι έκανε η Γερμανία στο Βορρά, δηλαδή μια ζώνη επιρροής. Φαίνεται όμως ότι είναι πολύ αργά.

*Η πορεία, λοιπόν, της Τουρκίας στην Ε.Ε. αναμένεται να συνεχιστεί, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που φέρουν νικητή τον Ταγίπ Ερντογάν. Εκτός αν η Αγκυρα βγάλει η ίδια τα μάτια της...

Παραπομπή

Σύμμαχοι εκ Σκοπίων: Για δικούς τους λόγους οι αλβανόφωνοι συμφωνούν με την Αθήνα για την ονομασία των γειτόνων

Σύμμαχοι εκ Σκοπίων: Για δικούς τους λόγους οι αλβανόφωνοι συμφωνούν με την Αθήνα για την ονομασία των γειτόνων

Πώς θα αντιδρούσατε αν ακούγατε ψηφοφόρους των Σκοπίων να συμφωνούν με τις ενστάσεις της Ελλάδας για το όνομα της γειτονικής χώρας;

Κι όμως, υπάρχουν και τέτοιοι πολίτες στη FYROM. Μόνο που... είναι αλβανόφωνοι και φλερτάρουν πρόσκαιρα με την Αθήνα, επιδιώκοντας τους δικούς τους σκοπούς -οι οποίοι συνδέονται με το μέλλον του Κοσόβου.

Ανεξάρτητα από την επίσημη δραστηριότητα της ελληνικής διπλωματίας στα διεθνή fora σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, η Αθήνα προχωρεί και σε αποστολές «εκτός φώτων» για το ζήτημα.

Στόχος, να ανιχνεύσει την πραγματική κατάσταση και -ει δυνατόν- να αξιοποιήσει συμμαχίες στο εσωτερικό των Σκοπίων, εκμεταλλευόμενη τις εκεί πολιτικές και εθνοτικές διαφοροποιήσεις.

Οι αντιδράσεις της Ελλάδας στη μετονομασία του κεντρικού αεροδρομίου σε «Μέγας Αλέξανδρος» συναντούν ευρεία κατανόηση μεταξύ πολλών Σλαβομακεδόνων. Αντίθετα, η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας απορρίπτεται σχεδόν από όλους. Ομως, ένα σημαντικό τμήμα των Αλβανών συμφωνεί με τις ελληνικές ανησυχίες για το όνομα και εμφανίζεται έτσι, σε αυτή την φάση, ως... ο καλύτερος σύμμαχος για τη χώρα μας.

Διαφωνία για το αεροδρόμιο

*Στις επαφές του με έλληνες διπλωμάτες, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μ. Τσερνεκόφσκι δεν κρύβει τη διαφωνία του με τον πρωθυπουργό Ν. Γκρούεφσκι: «Η πρωτοβουλία να μετονομαστεί το αεροδρόμιο ήταν αδικαιολόγητη», λέει. Ομως, στο θέμα του ονόματος επιμένει πως η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του ονόματος «Μακεδονία».

*Ανάλογες είναι και οι απαντήσεις από τα μικρότερα κόμματα της FYROM που φέρονται αποστασιοποιημένα από την εθνικιστική έξαρση του κόμματος VMRO/DPMNE του πρωθυπουργού: Το όνομα του αεροδρομίου συζητιέται, το όνομα της χωρας, όμως, καθόλου!

Το αλβανικό «μέτωπο» στο εσωτερικό της FYROM εμφανίζεται διχασμένο ως προς τα ελληνικά αιτήματα.

*Το κόμμα DPA που συμμετέχει στην κυβέρνηση των Σκοπίων απορρίπτει τις ελληνικές προτάσεις. Ο μέχρι προσφάτως αρχηγός του, Αρμπέν Ζαφέρι, δηλώνει ότι το πρόβλημα οφείλεται στην «ελληνική ηγεμονιστική πολιτική έναντι της αρχαίας και μεσαιωνικής κληρονομιάς η οποία μονωπωλείται από τους Ελληνες», ενώ στο ίδιο πνεύμα, ο διάδοχος του κ. Θάτσι ξεκαθαρίζει ότι «επ' ουδενί λόγω η "Μακεδονία" πρέπει να αλλάξει όνομα λόγω εξωτερικών πιέσεων».

*Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται, ωστόσο, το κόμμα DUI και ο ηγέτης του Αλι Αχμέτι, που εκπροσωπούν το 65% των αλβανόφωνων ψηφοφόρων της χώρας.

«Νέα Μακεδονία»

Για τους δικούς του λόγους το κόμμα εμφανίζεται με «κατανόηση» απέναντι στο ελληνικό αίτημα για την αλλαγή του ονόματος, ο ίδιος ο κ. Αχμέτι (συναντήθηκε στην Αθήνα με την Ντ. Μπακογιάννη) σε ιδιαίτερες συζητήσεις τονίζει ότι προτιμά την ονομασία «Νέα Μακεδονία» η οποία, κατά τη γνώμη του, «σηματοδοτεί τη νέα πολιτική πραγματικότητα της χώρας μετά την συμφωνία της Αχρίδας».

Ομως, αποφεύγει να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του επειδή, όπως είπε, φοβάται ότι θα κατηγορηθεί για «μειοδοσία». Αλλωστε, έχει επανειλημμένα ζητήσει συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για το όνομα - αίτημα που απορρίπτουν οι Σλαβομακεδόνες.

*Πάντως, πολλοί αναλυτές αμφιβάλλουν για τη διάρκεια του φλερτ μεταξύ DUI και Αθήνας, επισημαίνοντας τους στενούς δεσμούς του συγκεκριμένου κόμματος με τους εθνικιστικούς κύκλους του UCK στο Κόσοβο.

Αν, για παράδειγμα, η Ελλάδα δεν διαφοροποιήσει την πολιτική της στο Κόσοβο -υποστηρίζοντας ανοικτά την ανεξαρτησία- δύσκολα οι αλβανόφωνοι των Σκοπίων θα συνεχίσουν να βλέπουν με συμπάθεια μια νέα λύση για το όνομα της χώρας.

Παραπομπή

Σκοτώνουν και απειλούν οι Ταλιμπάν

Σκοτώνουν και απειλούν οι Ταλιμπάν

ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ανακοίνωσαν, χωρίς να δώσουν καμία απόδείξη, πως εκτέλεσαν σήμερα του πέντε Αφγανούς που είχαν απαγάγει πριν τρεις ημέρες, ενώ λίγο νωρίτερα ανακοίνωσαν πως εκτέλεσαν και τους δύο Γερμανούς που κρατούσαν ομήρους.

Έδωσαν στις αφγανικές αρχές διορία μέχρι τις 07:00 αύριο Κυριακή (05:30 ώρα Ελλάδας) για να απελευθερώσουν 23 κρατούμενους ταλιμπάν σε αντάλλαγμα με τη ζωή περίπου είκοσι νεαρών νοτιοκορεατών ευαγγελιστών, τους οποίους απήγαγαν την Πέμπτη, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ταλιμπάν.

«Οι πέντε αφγανοί όμηροι εκτελέστηκαν. Ο ένας από αυτούς ήταν ο αδελφός του Αρίφ Νουρζάι (αντιπρόεδρος της αφγανικής βουλής), δήλωσε τηλεφωνικά ο Γιουσούφ Αχμάντι, ο οποίος πρόσθεσε πως «οι συγγενείς μπορούν να πάρουν τα πτώματά τους, χωρίς να πληρώσουν».

Οι πέντε Αφγανοί απήχθησαν την Τετάρτη στην επαρχία Ουαρντάκ, κοντά στην Καμπούλ μαζί με τους δύο Γερμανούς.

Παραπομπή

Εν ζωή ο ένας Γερμανός όμηρος σύμφωνα με το Αφγανιστάν

Εν ζωή ο ένας Γερμανός όμηρος σύμφωνα με το Αφγανιστάν

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωτερικών του Αφγανιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας από τους δύο Γερμανούς που κρατούν οι Ταλιμπάν βρίσκεται στη ζωή ενώ ο δεύτερος πέθανε από καρδιακή προσβολή, διαψεύδοντας έτσι τον ισχυρισμό των απαγωγέων ότι εκτέλεσαν και τους δύο ομήρους.

Επικαλούμενος πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σουλτάν Αχμαντ Μπαχέεν δήλωσε: «Η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι ο ένας πέθανε από καρδιακή προσβολή και ο άλλος είναι ακόμα ζωντανός».

Οταν ερωτήθηκε για ποιό λόγο οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα ότι εκτελέστηκαν και οι δύο όμηροι, ο εκπρόσωπος είπε ότι η πληροφορία δεν ήταν αξιόπιστη.

Παραπομπή


Το Ιράν θα χρηματοδοτήσει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Συρίας

Το Ιράν θα χρηματοδοτήσει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Συρίας

Με αντάλλαγμα την άρνηση της Συρίας να προσέλθει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, το Ιράν συμφώνησε να την βοηθήσει ώστε να ενισχύσει σημαντικά το οπλοστάσιό της. Η συμφωνία έγινε την Πέμπτη, κατά την συνάντηση που είχε ο Ιρανός Πρόεδρος Mahmoud Ahmadinejad με τον ομόλογό του της Συρίας Bashar Assad.

Το Ιράν συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την Συρία με 1 δισ. δολάρια για την αγορά 300 ρωσικών αρμάτων T-72, 18 μαχητικών MiG-31, 8 μαχητικών Sukhoi και 8 ελικοπτέρων Mikoyan. ΤοΙράν προσφέρθηκε ακόμη να βοηθήσει την Συρία να αναπτύξει πυραύλους μέσου βεληνεκούς, να εξοπλίσει τον συριακό στρατό με ιρανικής κατασκευής τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα και να την βοηθήσει στην ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος.

Ως αντάλλαγμα, ο Assad δεσμεύτηκε να μην προσέλθει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ. Σε διάσκεψη τύπου που ακολούθησε, οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν ενωμένοι ενάντια στους κοινούς εχθρούς που έχουν να αντιμετωπίσουν:

"Ελπίζουμε αυτό το καλοκαίρι να φέρει επιτυχίες στα έθνη της θρησκείας μας και ήττες στους εχθρούς τους" δήλωσε ο Ahmadinejad, αρνούμενος να επεκταθεί περαιτέρω.

Παραπομπή

Η στρατιωτική συμφωνία Ιραν-Συρίας θυμίζει έντονα τις πολεμικές προετοιμασίες του παρελθόντος

Η στρατιωτική συμφωνία Ιραν-Συρίας θυμίζει έντονα τις πολεμικές προετοιμασίες του παρελθόντος

Ο Ισραηλινός Βουλευτής του κόμματος NRP,
Arieh Eldad, δήλωσε πως:

"Η πρόσφατη στρατιωτική συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και την Συρία, θυμίζει έντονα τις αντίστοιχες συνθήκες που υπογράφηκαν ανάμεσα στις Αραβικές χώρες τις παραμονές του πολέμου των έξι ημερών και του πολέμου του Yom Kippur"

"Η απόφαση του Ιράν θα οδηγήσει στην εξαπόλυση επίθεσης κατά του Ισραήλ απο την Λωρίδα της Γάζας, την Δυτική Όχθη, τον Λίβανο, την Συρία και το Ιράν".

Παραπομπή

Ελληνικό ΥΠΕΞ - Τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Ελληνικό ΥΠΕΞ - Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη συμπλήρωση 33 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επισημαίνει ότι σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης λύσης για την επανένωση της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου του 2006, είναι η βάση που θα οδηγήσει σε μία καλά προετοιμασμένη επανεκκίνηση της προσπάθειας για επίτευξη της.

«Σήμερα συμπληρώνονται 33 χρόνια από τη μέρα της παράνομης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. 33 χρόνια διχασμού και κατοχής ενός τρίτου και πλέον του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντίθετα σε κάθε έννοια δικαίου, χωρίς πολιτική ή ηθική βάση. Σε πείσμα των καιρών, ένα τείχος, το τελευταίο στην Ευρώπη, συνεχίζει να χωρίζει τον κυπριακό λαό, στερώντας του τη δυνατότητα να συμβιώσει ειρηνικά μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Προστίθεται ότι «33 χρόνια μετά, η Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωρά με αυτοπεποίθηση στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους κατοίκους του νησιού» και επισημαίνεται πως «η ανάγκη εξεύρεσης λύσης για την επανένωση της Κύπρου είναι όμως επιτακτική. Μιας λύσης δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής, βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παραπομπή

Εκτελέσθηκαν οι δύο Γερμανοί όμηροι των Ταλιμπάν

Εκτελέσθηκαν οι δύο Γερμανοί όμηροι των Ταλιμπάν

ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ των δύο Γερμανών ομήρων τους προχώρησαν οι Ταλιμπάν, αφού πέρασε η διορία που είχαν θέσει την Γερμανία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν και να απελευθερώσει η κυβέρνηση της Καμπούλ όλους τους κρατούμενους Ταλιμπάν.

Παραπομπή

Μην πυροβολήσετε τους Τούρκους

Μην πυροβολήσετε τους Τούρκους


Παραπομπή

Το Κουρδικό οξύνει το κλίμα στην Τουρκία σε απόσταση αναπνοής από την κάλπη

Το Κουρδικό οξύνει το κλίμα στην Τουρκία σε απόσταση αναπνοής από την κάλπη
«Πολιτεία του Κουρδιστάν»...

Οξύνεται το προεκλογικό κλίμα στην Τουρκία γύρω από το Κουρδικό, με αφορμή δηλώσεις που φέρεται να έκανε η Λεϊλα Ζάνα σε προεκλογική συγκέντρωση του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP).

Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι σε ομιλία της στην επαρχία Ιγντίρ της ανατολικής Τουρκίας, η Λεϊλά Ζάνα ζήτησε να χωριστεί η Τουρκία σε πολιτείες, η μία εκ των οποίων θα είναι το Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο, η κα. Ζάνα δήλωσε: «Πρέπει να εφαρμοστεί πολιτειακό σύστημα στο Κουρδιστάν, κάτι που έπρεπε να είχε ήδη γίνει από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δημιουργήστε πολιτείες και σε άλλες περιοχές. Αυτό δεν σημαίνει διαμελισμό της Τουρκίας.

»Αντιθέτως σημαίνει ενότητα, κοινή πορεία. Κάθε Κούρδος γνωρίζει την ονομασία των εδαφών που ζει, δεν την ξεχνάει. Δεν τη θάβει στην Ιστορία. Για αυτό ήλθε η ώρα να χωριστεί η Τουρκία σε πολιτείες. Απευθύνω έκκληση στην Αγκυρα να χωρίσει την Τουρκία σε πολιτείες και να ιδρύσει την πολιτεία του Κουρδιστάν».

Αντιδρώντας, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση και χαρακτήρισε ατυχείς τις δηλώσεις της Λεϊλά Ζάνα.

«Οι δηλώσεις ήταν ατυχείς. Πέραν από ατυχείς, επιβάλουν την παρέμβαση του εισαγγελέα. Δεν μπορείτε να θέτετε αντιλήψεις που μπορούν να διαμελίσουν τη χώρα, ούτε να προκαλείτε με αυτόν τον τρόπο την παραμονή των εκλογών» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ήδη η αστυνομική διεύθυνση της πόλης Ιγντίρ, όπου φέρεται να έγινε η ομιλία, άρχισε προανάκριση για την υπόθεση.

Μία ημέρα νωρίτερα, σε ογκώδη προεκλογική συγκέντρωση στο Νιτγιαρμπακίρ η Λεϊλά Ζανά προκάλεσε τις αντιδράσεις των κυρίαρχων κύκλων στην Τουρκία όταν ανέφερε ότι «ο ηγέτης μας βρίσκεται στο Ιμραλί», υπονοώντας τον ηγέτη του ΡΚΚ που κρατείται απομονωμένος στο νησί αυτό της Προποντίδας.

Ζήτησε επίσης: «Κανείς να μην παίζει με τις ευαισθησίες και την υπόληψη μας. Είναι η τελευταία φορά που τείνουμε το χέρι μας». Η Λεϊλά Ζάνα είναι πρώην βουλευτής και βαραβευμένη με το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μαζί με άλλους Κούρδους πρώην βουλευτές συνελήφθη το 1994 και έχει μείνει 15 χρόνια στη φυλακή για τις θέσεις της στο Κουρδικό.

Προειδοποιήσεις ξανά για εισβολή στο Β.Ιράκ

Ο Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί στην επικαιρότητα το θέμα του Βόρειου Ιράκ, επανερχόμενος στις προειδοποιήσεις ότι η Αγκυρα μπορεί να αποστείλει στρατεύματα εάν δεν έχουν θετικά αποτελέσματα οι συνομιλίες με τους Ιρακινούς και τους Αμερικανούς, που προβλέπονται μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι προσκάλεσε τον Ιρακινό ομόλογό του Νουρί αλ Μάλικι στην Αγκυρα μετά τις εκλογές για να συζητήσουν το θέμα αυτό.

«Πρόκειται να τους ζητήσουμε τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ή θα κάνουμε αυτό που είναι αναγκαίο» είπε ο Ερντογάν προς τον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 7, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Την αποφασιστικότητα της Αγκυρας να εξουδετερώσει τους Κούρδους αντάρτες που έχουν τη βάση τους στο Βόρειο Ιράκ επανέλαβε και ο υπουργός Εξωτερικών Αμπ.Γκιουλ.

Παραπομπή


Πολεμικό Συμβούλιο σε Συρία και Ιράν

Πολεμικό Συμβούλιο σε Συρία και Ιράν

Είκοσι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του ιρανικού στρατού συναντήθηκαν με ομολόγους τους της Συρίας στο αρχηγείο του Γενικού επιτελείου Στρατού της Συρίας. Στην συνάντηση ήταν παρόντες ο Υπουργός Άμυνας της Συρίας, Gen. Hassan Turkmani, καθώς και ο Αρχηγός του συριακού στρατού Gen. Ali Habib.

Το πολεμικό συμβούλιο συνεχίστηκε την Παρασκευή στην Τεχεράνη, με την παρουσία αξιωματούχων της Χεσπολλάχ, της Χαμάς και της Jihadi Islami.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην κατάσταση που επικρατεί στον Λίβανο και στο πως θα απαλλαγούν από την φιλοδυτική κυβέρνηση του Σινιόρα. Εξετάστηκε επίσης η πρόκληση προβλημάτων στο Ισραήλ στην περιοχή των υψωμάτων Γκολάν (από την πλευρά των συνόρων με τον Λίβανο) και στην Γάζα.


Παραπομπή

Ενα τεχνικό θαύμα της αρχαιότητας

Ένα τεχνικό θαύμα της αρχαιότητας


Οι εκπλήξεις από την αρχαιότητα συνεχίζονται, ακόμα και όταν μιλάμε για την καρδιά της Αθήνας, τη νότια κλιτύ του Ιερού Βράχου. Εκεί αποκαλύφθηκε «ένα τεράστιο τεχνικό έργο της αρχαιότητας», σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση του οποίου εξετάζεται και θα δώσει πολλές και σημαντικές πληροφορίες για την αρχαία τοπογραφία και τεχνογνωσία.

Πρόκειται για την τοξοστοιχία της Στοάς του Ευμένους, η οποία δεν είναι σύγχρονη της στοάς, όπως πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα, αλλά προγενέστερή της.

Η τοξοστοιχία «δεν ήταν το φουαγιέ του Διονυσιακού Θεάτρου, δεν είχε στόχο να συνδέσει το Ηρώδειο με τη Στοά του Ευμένους». Ενας από τους στόχους της, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα κ. Μιχάλη Λεφαντζή, ήταν «να διαπλατύνει τον αρχαίο περίπατο κατά 2-3 μέτρα. Βεβαίως, η περιοχή ήταν διαφορετική πριν από την κατασκευή του Ηρωδείου.

Οπως φαίνεται, στον χώρο εκείνον υπήρχε δευτερεύον κτίριο, που δεν ήταν ιερό, και το οποίο ήταν δυνατόν να καταλυθεί και να μεταφερθεί αλλού. Επίσης, η τοξοστοιχία συγκέντρωσε πολλά έργα ύδρευσης, χωρίς ωστόσο να είναι αυτός ο κύριος προορισμός της».

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εξέτασε την πρόταση αναστήλωσης των ακραίων επτά ανατολικών τόξων και τους πλευρικού τοίχου της τοξοστοιχίας, μελέτη που έχουν εκπονήσει ο κ. Λεφαντζής και ο κ. Διονύσης Μονοκρούσος. Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, η προηγούμενη αναστήλωση που έγινε στην τοξοστοιχία κατά τη δεκαετία του 30 ήταν λανθασμένη.

Μετέτρεψε τα τόξα από πολυγωνικά σε κυρτά, επομένως έδωσε την εντύπωση ότι ήταν ρωμαϊκής εποχής. Αυτό θα αποκατασταθεί τώρα, με την αναστήλωση που θα ξεκινήσει από το πλέον επικίνδυνο τμήμα της, τα ακραία ανατολικά τόξα. Στο μέλλον θα γίνουν και άλλες επεμβάσεις.

Η Στοά του Ευμένους Β ήταν επίμηκες διώροφο οικοδόμημα, μήκους 164,48 μ.. και πλάτους 17,65 μ. Η Στοά βρίσκεται δίπλα στο Θέατρο του Διονύσου, ανάμεσα στον Περίπατο και σε επαφή με το χορηγικό μνημείο του Νικία του 4ου π.Χ. αιώνα. Στην πρόσοψη του ισογείου υπήρχε μια σειρά από 64 δωρικούς κίονες και εσωτερικά, κατά μήκος, μια κιονοστοιχία 32 κιόνων ιωνικού ρυθμού.

Στον όροφο, η στέγη υποβασταζόταν από δύο κιονοστοιχίες αντίστοιχες του ισογείου αλλά διαφορετικών ρυθμών: Εξωτερικά υπήρχαν αμφικίονες ιωνικού ρυθμού και εσωτερικά μια σειρά κιόνων με το σπάνιο περγαμηνού τύπου κιονόκρανο.

Παραπομπή

ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ Η Κ. ΡΑΪΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Α. ΓΚΙΟΥΛ

ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ Η Κ. ΡΑΪΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Α. ΓΚΙΟΥΛ
Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ για το Κουρδικό

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ποτέ στην Τουρκία να εισβάλει στο Ιράκ. Θα αποτελούσε αυτοκτονία». Η φράση του Αμερικανού αξιωματούχου ακούστηκε ως απειλή από τους παρευρισκομένους στο Treaty Room, στον 7ο όροφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την Πέμπτη το απόγευμα. Και ήταν απάντηση στα επίμονα ερωτήματα Τούρκου δημοσιογράφου, ο οποίος διατύπωσε σφοδρά παράπονα για την κάλυψη, όπως ανέφερε, της δραστηριότητας των ανταρτών του ΡΚΚ, εναντίον της χώρας του.

Στο περιθώριο της υπογραφής της κυπρο-αμερικανικής συμφωνίας για την προστασία των αρχαιολογικών θησαυρών, και μέχρι να εμφανιστούν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς και ο Κύπριος πρέσβης Ανδρέας Κακουρής για να βάλουν τις υπογραφές τους, τις συζητήσεις στα πηγαδάκια μονοπωλούσαν οι τουρκικές εκλογές και η δράση των Κούρδων μαχητών, οι οποίοι έχουν καταφέρει ισχυρά κτυπήματα στις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας και στο γόητρο της γειτονικής χώρας.

Ο αξιωματούχος διέψευσε με θυμό τον ισχυρισμό του Αμντουλάχ Γκιουλ ότι οι Αμερικανοί ενισχύουν με τελευταίου τύπου οπλισμό τους αντάρτες και τόνισε πως αποτελεί πρόκληση η δήλωση του Τούρκου υπουργού των Εξωτερικών. «Είναι ένα ολοφάνερο ψεύδος και το γνωρίζουν στην Αγκυρα», ισχυρίστηκε ο αξιωματούχος και προσέθεσε πως η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο. «Οι πάντες στο Ιράκ διαθέτουν αμερικανικά όπλα», είπε και σημείωσε: «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή ποιοι κατέχουν ή πωλούν τα όπλα μας».

Ως γνωστόν, ο κ. Γκιουλ προχώρησε σε αυστηρή καταγγελία, λέγοντας τα εξής:

«Εάν οι ΗΠΑ προωθούν όπλα στο ΡΚΚ, αυτό οπωσδήποτε θα αποκαλυφθεί. Οι σχέσεις μας θα εκτροχιαστούν μόλις αποκαλυφθεί κάτι τέτοιο. Το ερευνούμε. Οι Ην. Πολιτείες τούς χαρακτήρισαν τρομοκρατική οργάνωση. Οι ίδιες συνέλαβαν κάποτε τον αρχηγό τους και μας τον παρέδωσαν». Εργαζόμαστε από κοινού για να σταματήσει η χρηματοδότησή τους. Με αυτά τα δεδομένα, δεν ηχεί ιδιαίτερα συνετό να μεταφέρουν όπλα στους Κούρδους με δικά τους οχήματα. Δηλαδή, ακόμη κι αν θα τους τα έδιναν, θα το έκαναν με ιρακινά οχήματα. Γι αυτό δεν μπορούμε να πούμε αμέσως ότι αληθεύουν οι πληροφορίες. Ενδεχομένως να πρόκειται για δόλο προκειμένου να διαταραχθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Αλλά, αφού υπάρχει ένα τέτοιος ισχυρισμός, οφείλουμε να διερευνήσουμε την υπόθεση».

Η πομπώδης ανακοίνωση του κ. Γκιουλ, αν και θεωρήθηκε προεκλογικό πυροτέχνημα, έχει ενοχλήσει τους Αμερικανούς και, με εντολή της κ. Κοντολίζα Ράις, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα, Ρος Γουίλσον, υπέβαλε διάβημα για προσβολή των Ην. Πολιτειών. Διπλωμάτης του Γραφείου Νότιας Ευρώπης είπε ότι οι Τούρκοι «πρέπει να δώσουν εξηγήσεις, όχι εμείς». Περιγράφοντας τις σχέσεις, παραδέχθηκε ότι βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και τόνισε πως φωνάζουν, διαμαρτύρονται, αλλά στο τέλος σιωπούν.

Ομως, με τη θέση αυτή διαφωνούν γνωστοί αναλυτές, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, κυρίως λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης εκ μέρους της Αγκυρας, «δεν θα ενηλικιωθούν ποτέ», αν και οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ πέντε και πλέον δεκαετίες. Ο Στίβεν Κουκ, αναλυτής του Council on Foreign Relations, πιστεύει ότι οι επικείμενες τουρκικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ αποτελούν «τεράστιο κίνδυνο» για τις σχέσεις των δύο χωρών, αν και σημειώνει ότι οι αντάρτες του ΡΚΚ χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον στην προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων.

Καχυποψία για ΗΠΑ

Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, ο κ. Κουκ δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι «οι σχέσεις (Τουρκίας και ΗΠΑ) παραμένουν δριμύτατα τεταμένες, κυρίως λόγω των τουρκικών ανησυχιών για το ΡΚΚ». Ο αναλυτής του CFR σημείωσε πως «στην Τουρκία, την πιστή για 50 χρόνια σύμμαχο των ΗΠΑ, μόνο το 9% των Τούρκων έχουν θετική άποψη για την Αμερική»

Το Center for Defense Information καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μία τουρκική εισβολή στο ιρακινό Κουρδιστάν θα υπονομεύσει καταλυτικά τις προσπάθειες των Ην. Πολιτειών στο Ιράκ. Και άλλοι αναλυτές παρουσιάζονται απόλυτοι στις απόψεις τους, τονίζοντας την ανάγκη να αποφευχθεί πάση θυσία η είσοδος τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ. Επισημαίνουν ότι, ειδικά στη παρούσα φάση, οι Ην. Πολιτείες στηρίζονται στους Κούρδους στρατιώτες, οι οποίοι -όπως λένε- παλεύουν με θάρρος και τόλμη δίπλα στους Αμερικανούς συναδέλφους τους, ενώ υπογραμμίζουν και κάτι άλλο: Οτι οι Κούρδοι του Ιράν, που αποτελούν το 14% του πληθυσμού, θα είναι ο πολιορκητικός κριός εναντίον της Τεχεράνης, όταν και όποτε αποφασίσει η Ουάσιγκτον να κτυπήσει. Ενας αξιωματούχος ομολόγησε πως δεν απέχουν από την πραγματικότητα οι πληροφορίες για επιθέσεις Κούρδων, που βρίσκουν καταφύγιο στο Ιράκ, εναντίον του Ιράν. Μάλιστα έχουν ανοίξει δύο μέτωπα. Την Πέμπτη το πρωί, άκουσαν με αγανάκτηση στην Ουάσιγκτον την είδηση ότι οι Τούρκοι έριξαν εκατοντάδες βολές πυροβολικού στο ιρακινό έδαφος, προβάλλοντας ως δικαιολογία ότι στόχευαν βάσεις μαχητών του ΡΚΚ. Προκάλεσαν τεράστιες πυρκαγιές και κατέστρεψαν δύο χωριά, ενώ ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν έντρομοι τις εστίες τους. Στην αμερικανική πρωτεύουσα πιστεύουν πως, μετά τις αυριανές εκλογές, η αντιπαράθεση θα αγγίξει το κόκκινο, καθώς η αναμενόμενη αύξηση των ισλαμικών δυνάμεων προκαλεί ανησυχία αλλά και φόβους για εισβολή.

Η κ. Κοντολίζα Ράις προσπάθησε να στείλει «μήνυμα φιλίας» στον Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως εάν το κόμμα του (ΑΚΡ) κερδίσει την εξουσία με σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες, η ίδια θα τον υποστηρίξει, ακόμα και εάν η κίνησή της προκαλέσει ενόχληση στους στρατηγούς, οι οποίοι παραδοσιακά έχουν στενότατες σχέσεις με το Πεντάγωνο.

Οι Αμερικανοί δεν κρύβουν πως ο ισλαμικός προσδιορισμός του κόμματος του κ. Ερτογάν αποτελεί πηγή ανησυχίας. Υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν πως εάν ο Τούρκος πρωθυπουργός κερδίσει καθαρή πλειοψηφία και «καβαλήσει το άλογο», δύσκολα θα κατέβει από αυτό. «Δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν προχωρήσει σε αντεκδικήσεις», σημείωσε σοβαρή διπλωματική πηγή που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης των γραφειοκρατών. «Ισως δούμε τον πραγματικό Ερντογάν, ή έναν Ερντογάν που δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε», προσέθεσε.

Πάντως, η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, ίσως προσθέσει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και έναν παράγοντα, που πιθανότατα θα αποτελέσει στο μέλλον πηγή αποσταθεροποίησης για τη χώρα. Οι Κούρδοι της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, έχουν πολλές πιθανότητες να εκλέξουν μεγάλο αριθμό ανεξάρτητων υποψηφίων, που οι εθνικιστές χαρακτηρίζουν ως τον «Δούρειο Ιππο» του ΡΚΚ.

Το σενάριο αυτό, που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί, δεν θέλουν να το σκέφτονται οι Αμερικανοί, πόσω μάλλον οι Τούρκοι, οι οποίοι νιώθουν εγκλωβισμένοι, καθώς λόγω και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας αδυνατούν να τους αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, όπως μπόρεσαν να το πράξουν τη δεκαετία του 90.

Παραπομπή


«Οι ΗΠΑ τιμωρούν την Κυπριακή Δημοκρατία»

«Οι ΗΠΑ τιμωρούν την Κυπριακή Δημοκρατία»

- Καταγγέλλει ο Αμερικανός βουλευτής, Φρανκ Παλόνε

Ο Αμερικανός βουλευτής, Φρανκ Παλόνε, κάλεσε τους συναδέλφους του από κοινού να ασκήσουν πίεση στην αμερικανική κυβέρνηση ''για επιστροφή σε μια πολιτική που και πάλι να λαμβάνει υπόψην ολόκληρη την 33χρονη ιστορία αυτής της διαμάχης''. Σε ομιλία του στην αμερικανική Βουλή για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο κ. Παλόνε εξέφρασε ανησυχίες για τη στροφή που παρατηρήθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης του Προέδρου Τζορτζ Μπους, αναφορικά με την Κύπρο και την Τουρκία. Επεσήμανε ότι μέχρι πριν τρία χρόνια, τόσο οι κυβερνήσεις των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ, με συνέπεια καταδίκαζαν την τουρκική κυβέρνηση γι' αυτή την παράνομη κατοχή και ασκούσαν πίεση στην τουρκική κυβέρνηση να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια να επανενωθεί τελικά η Κύπρος. «Προηγούμενες κυβερνήσεις κατανοούσαν ότι το εισβάλλων έθνος της Τουρκίας ευθυνόταν για τη διαίρεση και γι' αυτό θα έπρεπε να τιμωρηθεί ανάλογα. Ως αποτέλεσμα, προηγούμενες κυβερνήσεις συγκεκριμένα απαγόρευαν το εμπόριο με την παράνομη κυβέρνηση στον κατεχόμενο βορρά. Η κυβέρνησή μας επίσης απαγόρευε τις απευθείας πτήσεις προς τον κατεχόμενο βορρά», σημείωσε, επεσημαίνοντας ότι, «ενώ αυτή ήταν η συνεπής πολιτική των ΗΠΑ, τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μιας κατάφωρης μεταβολής στην πολιτική για την Κύπρο από την κυβέρνηση Μπους, ιδιαίτερα από την ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις». Η κυβέρνηση Μπους τιμωρεί την Κύπρο για τη συντριπτική ψήφο σε δημοκρατικές εκλογές εναντίον του σχεδίου Ανάν», κατέληξε.

Δεν ήταν στην πρώτη γραμμή το Κυπριακό

Δεν ήταν στην πρώτη γραμμή το Κυπριακό

- «Ξεχάστηκε» στην εκστρατεία ενόψει των αυριανών εκλογών στην Τουρκία

Υποβαθμισμένο ήταν το κυπριακό στην προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, πάντα σε σχέση και με προηγούμενες εκλογικές μάχες. Το Κουρδικό έχει υπερκεράσει το κυπριακό σε αυτή την προεκλογική περίοδο αλλά παρόλα αυτά είναι σημαντικό να δούμε πως τα τουρκικά πολιτικά κόμματα τοποθετούνται για το κυπριακό.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δίνει περισσότερη έμφαση στο κυπριακό από τα υπόλοιπα μεγάλα κόμματα αφιερώνοντας δυο σελίδες από το πρόγραμμα του, αλλά επικεντρώνεται στην προώθηση της «επιτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής στο κυπριακό τα τελευταία τέσσερα χρόνια». Το ΑΚΡ ισχυρίζεται ότι το ψευδοκράτος βγήκε από τη λεγόμενη απομόνωση και κέρδισε τάχατες «μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση. Το πρόγραμμα του κόμματος του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται επίσης στην οικονομική πρόοδο των κατεχομένων καταλήγοντας με τους προκλητικούς ισχυρισμούς ότι «η διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας του "τουρκοκυπριακού λαού" στο βορρά και η διατήρηση της ισορροπίας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι δυο αντικειμενικοί στόχοι της πολιτικής μας στην Κύπρο».

Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ακολουθούν μια γενική γραμμή επίθεσης κατά της κυβέρνησης και για το κυπριακό με αναφορές σε δουλοπρεπή στάση έναντι των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ο κύριος πόλος της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CΗΡ), έχει ως κύριο στόχο σε σχέση με το κυπριακό «την προστασία των κεκτημένων δικαιωμάτων της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" και των Τουρκοκυπρίων στον Βορρά. Μια βιώσιμη ειρήνη στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη φιλία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους "λαούς" της Κύπρου με βάση αυτή την προσέγγιση» όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα του «σοσιαλδημοκρατικού» CΗΡ.

Το ακροδεξιό Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) των Γκρίζων Λύκων, που φαίνεται από τις έρευνες ότι θα είναι το τρίτο κόμμα που θα εισέλθει στη βουλή, ακολουθεί φυσικά μια ακόμη πιο εθνικιστική γραμμή στο κυπριακό υποστηρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει την απώλεια των δικαιωμάτων εγγυήτριας δύναμης που κατέχει η Τουρκία. Τονίζουν επίσης ότι «η πλήρης ένταξη των Ε/κ στην ΕΕ σηματοδοτεί την έναρξη μια νέας διαδικασίας με σοβαρές επιπτώσεις. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη μιας πλήρους αναθεώρησης των πολιτικών μας αναφορικά με την Κύπρο».

Στο πιο ακραίο ισλαμιστικό στρατόπεδο του Κόμματος Σωτηρίας επικρατεί σε μια ακραιφνής επίθεση κατά του πρώην συναγωνιστή τους Ερντογάν σε όλα τα ζητήματα που δεν αφήνει ανηπερέαστο το κυπριακό. Ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος και πρώην πρόεδρος του Νετσμετίν Ερμπακάν που υπήρξε αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης υπό τον Ετσεβίτ το 1974 η οποία διέταξε την εισβολή των στην Κύπρο σε ομιλία του επιτέθηκε στον Ερντογάν. «Δίνει την Κύπρο στους Έλληνες, λέει ότι θα μπει στην ΕΕ. Η ΕΕ είναι μια βρόμικη Ενωση, οι Εβραίοι θα σας πάρουν και θα σας δέσουν στην πόρτα τους»! φώναζε ο Ερμπακάν για τον πρώην προστατευόμενο του.

Στη σκακιέρα των αυριανών εκλογών έχουν στηθεί 14 κόμματα ενώ οι έρευνες δείχνουν ότι μόνο τρία μπορούν να περάσουν το εκλογικό όριο του 10% και να εισέλθουν στην τουρκική εθνοσυνέλευση, το ΑΚΡ, το CΗΡ και το ΜΗΡ. Τα υπόλοιπα κόμματα που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στο χώρο της Δεξιάς, όπως είδαμε και στην περίπτωση του ΚΣ, αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση και στο κυπριακό.

Μόνο το ΚΚ καταδικάζει την κατοχή

Από τα 14 κόμματα το μόνο που έχει ριζικά διαφορετικές θέσεις στο κυπριακό είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας που είναι κατά της κατοχής του νησιού. Τo ΚΚ πάντοτε στήριζε τις θέσεις του ΑΚΕΛ στο κυπριακό και είναι το μόνο τουρκικό κόμμα που χαρακτηρίζει την παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο ως κατοχή. Οι Τούρκοι κομμουνιστές, που αποκλείεται να κατορθώσουν να εισέλθουν στην Εθνοσυνέλευση αφού συγκεντρώνουν ελάχιστα ποσοστά και έχουν ως στόχο απλά την αύξηση της δύναμης τους, συσχετίζουν την επίλυση του κυπριακού με την απεμπλοκή του ιμπεριαλιστικού παράγοντα και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και βάσεων. Υποστηρίζουν την επίλυση του προβλήματος από τους Κύπριους χωρίς ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις και τελική ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας μέσα από το σοσιαλισμό. Υποστηρίζουν επίσης τον αγώνα κατά του εθνικισμού που χρησιμοποιείται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων των Τ/κ με το ΑΚΕΛ για την εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

Αυξημένη κινητικότητα του ρωσικού στρατού στον Βορρά

Αυξημένη κινητικότητα του ρωσικού στρατού στον Βορρά

Μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Νορβηγίας απογειώθηκαν εσπευσμένα τρεις φορές αυτή την εβδομάδα επειδή ρωσικά βομβαρδιστικά πετουσαν πολύ κοντα στις ακτές της χώρας. Οι πτήσεις θεωρούνται ως μέρος των ρωσικών στρατιωτικών ασκήσεων.

Την Τρίτη, τα ρωσικά βομβαρδιστικά Tupolev (αρκούδα) πέταξαν μέχρι το Troendelag, προτού κάνουν επαναστροφή προς τα βόρεια. Τα ξημερώματα της Παρασκευής επαναλήφθηκε το ίδιο σενάριο και τα ρωσικά αεροσκάφη επέστρεψαν στον ρωσικό εναέριο χώρο με την συνοδεία νορβηγικών μαχητικών. Το πρωί της ίδιας μέρας, ακόμη δύο βομβαρδιστικά πλησίασαν τις ακτες της Νορβηγίας και γύρισαν πίσω αφότου ήρθαν σε επαφή με νορβηγικά μαχητικά.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Νορβηγίας, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η παρουσία ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών στην περιοχή, θυμίζοντας τις εποχές της Σοβιετικής Ένωσης.

Η αυξημένη παρουσία των ρωσικών αεροσκαφών στην περιοχή αποδίδεται στην σημαντική βελτίωση της ρωσικής οικονομίας, κάτι που επιτρέπει στην πολεμική αεροπορία να ξοδεύει περισσότερα χρήματα σε ασκήσεις.

Παραπομπή

Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι σκότωσαν Γερμανό όμηρο στο Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι σκότωσαν Γερμανό όμηρο στο Αφγανιστάν

Στο κόκκινο η αγωνία για τους ομήρους που βρίσκονται στα χέρια των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Οι αντάρτες δηλώνουν ότι σκότωσαν έναν από τους δύο Γερμανούς ομήρους και απειλούν με μαζική εκτέλεση του δεύτερου Γερμανού και των 20 απαχθέντων Νοτιοκορεατών.

Παραπομπή

Αποστάσεις τηρεί η Κυβέρνηση από τα στελέχη του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ

Αποστάσεις τηρεί η Κυβέρνηση από τα στελέχη του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ

"Όχι" και στη διζωνική

Ο Α. Αγγελίδης αποκάλυψε ότι στους κόλπους του ΔΗΚΟ δυναμώνουν οι φωνές κατά της ομοσπονδίας - Λάθος χαρακτήρισε τη χρήση του όρου "διζωνική" ο Δ. Παπαδάκης

Σε ρυθμούς σκληρού ροκ παίζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Η προσχώρηση του Ευρωπαϊκού Κόμματος στις τάξεις των δυνάμεων που στηρίζουν την υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδόπουλου, συνδυάστηκε χθες και με την αποκήρυξη της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ως της επιδιωκόμενης μορφής λύσης του Κυπριακού, από στελέχη των συγκυβερνώντων κομμάτων.
Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι δηλαδή η Κυβέρνησή του παραμένει προσηλωμένη στην επιδίωξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, δύο αξιωματούχοι των συγκυβερνώντων κομμάτων ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, μετακινήθηκαν σε πιο ακραία μονοπάτια.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΚΟ Ανδρέα Αγγελίδη και του γραμματέα Επικοινωνίας της ΕΔΕΚ Δημήτρη Παπαδάκη στον "Άστρα", άναψαν φωτιές στην Κυβέρνηση, δικαιώνοντας την ίδια στιγμή την άποψη που εξέφρασε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩ.ΚΟ Νίκος Κουτσού ότι τόσο στο ΔΗΚΟ, όσο και στην ΕΔΕΚ υπάρχουν φωνές εναντίον της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης αποκάλυψε ότι στους κόλπους του ΔΗΚΟ, μετά και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δυναμώνουν οι φωνές κατά της ομοσπονδίας. Παρόλο που όπως είπε η επίσημη θέση του ΔΗΚΟ και της Κυβέρνησης είναι η επιδίωξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, εντούτοις, "μέσα στο κόμμα αναπτύσσονται ιδέες, που εξελίσσονται και δυναμώνουν μετά την ένταξη". Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Αγγγελίδη, άλλες συνθήκες επικρατούσαν επί Μακαρίου και Κυπριανού, όταν δηλαδή συμφωνήθηκε η συγκεκριμένη μορφή λύσης, και άλλες σήμερα. Υπενθύμισε ότι και οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι απορρίπτουν την συγκεκριμένη μορφή λύσης. Ο γραμματέας Επικοινωνίας της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης σημείωσε από την πλευρά του ότι είναι χωρίς περιεχόμενο η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, κάτι που έπρεπε να ξεκαθαρίσει εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, σημασία έχει το περιεχόμενο της λύσης και όχι το όνομα. Χαρακτήρισε τη χρήση του όρου "διζωνική" ως ένα από τα λάθη της πλευράς μας, υποδεικνύοντας ότι η επιδιωκόμενη λύση πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναδίπλωση Πάλμα

Οι δηλώσεις των αξιωματούχων του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ ανάγκασαν τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να "συμμαζέψει" την κατάσταση. Ο Βασίλης Πάλμας υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση "σταθερά και κατ' επανάληψη" έχει δηλώσει πως είναι προσηλωμένη σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας η οποία να διασφαλίζει τη μια οντότητα, κάτι που δεν διασφάλιζε το σχέδιο Ανάν. ''Οι θέσεις μας είναι κατατεθειμένες, τις γνωρίζουν όλοι, και εντός και εκτός, και οποιεσδήποτε τοποθετήσεις οι οποίες αφήνουν υπονοούμενα γύρω από αυτό το θέμα, τίθενται εκ του πονηρού ή, αν θέλετε, για να δημιουργήσουν άλλες εντυπώσεις'', τόνισε ο Εκπρόσωπος. Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Αγγελίδη - Παπαδάκη, ο Κυβερνητικος Εκπρόσωπος υποστήριξε πως σε καμία περίπτωση δεν εξάγεται το συμπέρασμα μέσα από τις δηλώσεις των δύο αξιωματούχων ότι τάσσονται εναντίον της συγκεκριμένης μορφής λύσης. "Μόνο κάποιος που θέλει πραγματικά να αποδείξει πως όντως δεν έχουν μιλήσει για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία μπορεί να ισχυριστεί πως έχουν πει αυτά τα πράγματα οι δύο προαναφερθέντες ομιλητές. Μέσα από τις δηλώσεις τους δεν εξάγεται τέτοιο συμπέρασμα. Τις έχω διαβάσει προσεκτικά και νομίζω δεν εξάγεται τέτοιου είδους συμπέρασμα από τις τοποθετήσεις τις οποίες έχουν κάνει. Μιλούν σαφώς για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και βεβαίως μιλούν για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που το περιεχόμενο της όντως να ανταποκρίνεται σε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και όχι να είναι μόνο η επιγραφή. Προφανώς αυτό εννοούν, αλλά τονίζουν σαφώς στις δηλώσεις τους μία λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας'', τόνισε για να ξεφύγει από την παγίδα ο Εκπρόσωπος.

Αντίδραση ΑΚΕΛ

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΑΚΕΛ στις δηλώσεις των αξιωματούχων του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της Αριστεράς Άντρος Κυπριανού μιλώντας επίσης στον "Άστρα" τόνισε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει με συνέπεια την συγκεκριμένη μορφή λύσης. Επεσήμανε ότι η επιμονή κάποιων σε μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις θα οδηγήσει ξανά τον τόπο σε επικίνδυνες διαδρομές. "Η ομοσπονδία είναι λύση ανάγκης. Όσο και αν δεν μας αρέσει, πρέπει να μείνουμε δεσμευμένοι σε αυτήν", σημείωσε ο κ. Κυπριανού, υπενθυμίζοντας ότι αυτήν την κατεύθυνση μας δείχνουν τα Ηνωμένα Έθνη, η Ελλάδα, αλλά και οι φιλικές προς την Κύπρο χώρες, όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Γαλλία. Αναφερόμενος στην ΕΔΕΚ, παρατήρησε ότι ο Βάσος Λυσσαρίδης από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί κατά της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στην συνέχεια η επίσημη ΕΔΕΚ έλεγε άλλα "και τώρα φαίνεται να επανέρχονται οι θέσεις Λυσσαρίδη". Εξάλλου, σχολιάζοντας τοποθέτηση του Ανδρέα Αγγελίδη ότι το σχέδιο Ανάν ήταν "προδοτικό", ο κ. Κυπριανού παρατήρησε ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν είχε ανάλογη, με τον κ. Αγγελίδη, προσέγγιση το Νοέμβριο του 2002. Αντίθετα, επεσήμανε, ο Πρόεδρος, ως Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωνε τότε ότι με τις απαραίτητες αλλαγές θα μπορούσε να καταστεί μία αποδεκτή λύση.

Παραπομπή

Οι Ταλιμπάν απειλούν με εκτέλεση τους δύο Γερμανούς που απήγαγαν την Τετάρτη.

Οι Ταλιμπάν απειλούν με εκτέλεση τους δύο Γερμανούς που απήγαγαν την Τετάρτη.

Οι Ταλιμπάν έδωσαν διορία στις κυβερνήσεις Γερμανίας και Αφγανιστάν μέχρι αργότερα σήμερα για διαπραγματεύσεις σχετικά με την τύχη των δύο Γερμανών που απήχθησαν στο Αφγανιστάν απειλώντας ,σε αντίθετη περίπτωση,ότι θα τους σκοτώσουν,δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο,εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

"Το τελεσίγραφο λήγει σήμερα στις 10:30,ώρα Ελλάδας.Εάν οι κυβερνήσεις Γερμανίας και Αφγανιστάν δεν ανταποκριθούν στο αίτημά μας θα πάρουμε την απόφαση να τους σκοτώσουμε",ανέφερε από το τηλέφωνο ο Γιουσούφ Αχμάντι,εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

"Εάν η κυβέρνηση θέλει να διαπραγματευθεί πρέπει να έλθει σε επαφή,τόνισε και υπενθύμισε τα αιτήματα των Ταλιμπάν:Αποχώρηση των περίπου 3.000 γερμανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν και απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων Ταλιμπάν από αφγανικές φυλακές".

Οι δύο Γερμανοί,οι ταυτότητες των οποίων και το επάγγελμά τους δεν έγιναν γνωστά, απήχθησαν την Τετάρτη στην επαρχία Βαρντάκ,περί τα εκατό χιλιόμετρα νότια της Καμπούλ,με πέντε Αφγανούς.Για την τύχη των τελευταίων δεν κάνουν λόγο οι Ταλιμπάν.Σύμφωνα με αφγανικές πηγές οι δύο Γερμανοί εργάζονται σε μία εταιρεία,το όνομα της οποίας δεν έγινε γνωστό και είναι μηχανικοί.

Παραπομπή

Στρατηγός επιβεβαιώνει πως το Ισραήλ προετοιμάζεται για πόλεμο με την Συρία

Στρατηγός επιβεβαιώνει πως το Ισραήλ προετοιμάζεται για πόλεμο με την Συρία

Ισραηλινός στρατηγός επιβεβαίωσε πως ο στρατός ετοιμάζεται για ολοκληρωτικό πόλεμο με την Συρία στο εγγύς μέλλον.

Ο στρατηγός, μιλώντας στο Ινστιτούτο Εθνικής Ασφαλείας, είπε πως όταν ξεσπάσει ο πόλεμος, η Συρία θα είναι προετοιμασμένη να υποφέρει τεράστιες απώλειες, τόσο στον στρατό, όσο και στον άμαχο πληθυσμό. Ταυτόχρονα, θα προσπαθήσει να κάμψει το ηθικό του Ισραήλ εκτοξεύοντας όσους περισσότερους πυραύλους μπορεί εναντίον του. Με την κίνηση της αυτή θα επιδιώξει διπλωματικά οφέλη στις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα ακολουθήσουν και συγρόνως θα διχάσει την ισραηλινή κοινωνία.

Για την αποτροπή κάτι τέτοιου, ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη προετοιμαστεί και εκπαιδευτεί ώστε να εξαλείψει όσο πιο γρήγορα αυτή την απειλή, καταστρέφοντας όσο πιο νωρίς γίνεται τις περιοχές απ' όπου θα εκτοξεύονται οι πύραυλοι.

Τέλος πρόσθεσε πως αν απαντούσε με αυτό τον τρόπο στον περσινό πόλεμο με την Χεσπολλάχ και κατέστρεφε τις βάσεις εκτόξευσης των πυραύλων της, ο πόλεμος θα τελείωνε εντελώς διαφορετικά.

Παραπομπή

ΗΠΑ: Παράνομη η εισαγωγή αρχαιοτήτων από την Κύπρο

ΗΠΑ: Παράνομη η εισαγωγή αρχαιοτήτων από την Κύπρο

''Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να επιβάλει περιορισμούς στην εισαγωγή αρχαίων νομισμάτων από την Κύπρο'', αναφέρει η ''Νιου Γιορκ Τάιμς'', σημειώνοντας ότι ''η ενέργεια αυτή είναι μέσα στα πλαίσια μίας πρωτοφανούς προσπάθειας των Ηνωμένων Πολιτειών να προασπίσουν την πολιτιστική κληρονομιά άλλης χώρας''.

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι ''ο νέος κανονισμός, που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Δευτέρα, αποτελεί τμήμα μίας ευρύτερης συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας για παράταση επί πέντε χρόνια των υφιστάμενων περιορισμών για την εισαγωγή έργων προκλασικής, κλασικής και βυζαντινής τέχνης από την Κύπρο''.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η κυπριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε τους περιορισμούς ως αναγκαίους για την πάταξη της λεηλασίας πολιτιστικών και αρχαιολογικών χώρων, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του νησιού, που είναι διαιρεμένο λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974.

Επίσης, δημοσιεύονται δηλώσεις του Κύπριου πρέσβη στην Ουάσιγκτον Ανδρέα Κακουρή, ο οποίος τόνισε ότι ''τα νομίσματα συνιστούν αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς των Κυπρίων''.


Παραπομπή

Μην εμποδίσετε την εισβολή

Μην εμποδίσετε την εισβολή

Ιστορικό ντοκουμέντο: Διαταγή του Κίσιγκερ στον χουντικό Ιωαννίδη

ΕΝΑ απόρρητο τηλεγράφημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ της 20η Ιουλίου 1974 αρκούντως αποκαλυπτικό για το έγκλημα που διαπράχθηκε σε βάρος της πατρίδας μας, φέρνει στο φως σήμερα ο «Φ». Το έγγραφο, ιστορικής αλλά και πρωτίστως πολιτικής σημασίας, επιβεβαιώνει το ρόλο του Κίσιγκερ και των ΗΠΑ στα γεγονότα αλλά και της ξενοκίνητης χούντας. Όταν ο Αμερικανός απεσταλμένος, Τζόζεφ Σίσκο άκουσε από τον ίδιο τον Μπουλέντ Ετσεβίτ, ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει την εισβολή εντός των επόμενων ωρών, ο ΥΦΕΞ Ρόμπερτ Στίβεν Ινγκερσολ επικοινώνησε με τον Κίσιγκερ και του διάβασε απόρρητο μήνυμα που έφτασε στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ από την πρεσβεία της Αγκυρας. Ο Κίσιγκερ υπαγόρευσε στον Ινγκερσολ ένα κείμενο, που αποκαλύπτεται για πρώτη φορά. Αποτελούσε εντολή για όλους τους παραλήπτες, ειδικά για τα μέλη της πρεσβείας στην Αθήνα, που είχαν επιφορτιστεί να συνομιλούν με την χουντική κυβέρνηση του Ιωαννίδη. Αποτελούσε διαταγή και για τον ίδιο τον Ιωαννίδη, στον οποίο ο Κίσιγκερ, λίγο πολύ, έλεγε πως εάν κινηθεί εναντίον των Τούρκων, θα έβαζε στο παιγνίδι τους Σοβιετικούς. Και κάτι τέτοιο, δεν θα το ανεχόταν η Αμερική. Η διαταγή ήταν σαφής: * Το μήνυμα προς την Αθήνα ήταν πως τα τουρκικά στρατεύματα δεν θα ανοίξουν πυρ, μόνο αν δεν πυροβολήσουν ούτε οι Έλληνες. * Η ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών δυνάμεων θα δώσει στους Σοβιετικούς το πλεονέκτημα που έψαχναν στην Μέση Ανατολή, και αυτό θα ήταν καταστροφικό για τα δυτικά συμφέροντα, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και για τα επόμενα χρόνια. * Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν έτοιμη για άμεσες διαπραγματεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη για την αποκατάσταση της συνταγματικής κατάστασης στην Κύπρο με πιθανό διάδοχο τον Κληρίδη. Οι εντολές τηρήθηκαν κατά γράμμα.

Παραπομπή

Πρόωρες εκλογές αύριο στην Τουρκία

Πρόωρες εκλογές αύριο στην Τουρκία

Η Τουρκία οδηγείται στις κάλπες αύριο, με το κυβερνητικό κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης ( AKP) να θεωρείται ως ο μεγαλύτερος νικητής της αναμέτρησης.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP) ως το μεγαλύτερο κόμμα ( περισσότερο από 44% των ψήφων) έναντι 20% του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ( CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν επίσης την είσοδο στην εθνοσυνέλευση του εθνικιστικού κόμματος ( MHP) και πολλών κυρίως Κούρδων ανεξάρτητων βουλευτών .

Το κυβερνητικό κόμμα προβλέπεται να σχηματίσει άνετα την επόμενη κυβέρνηση και ενδεχομένως να εκλέξει και τα δυο τρίτα των βουλευτών που χρειάζονται για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις Οι πρόωρες εκλογές προκλήθηκαν από την άρνηση της αντιπολίτευσης του «κοσμικού» κατεστημένου και του στρατιωτικού επιτελείου να δεχθούν την εκλογή του υπουργού Εξωτερικών κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ, ως τον επόμενο προέδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Το "κοσμικό" κατεστημένο θεωρούσε ότι η εκλογή του κ. Γκιουλ θα επέτρεπε στο (AKP) το κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης να ελέγξει απολύτως το μηχανισμό του κράτους.

Παρά τους φόβους που εκφράζονταν από το κατεστημένο για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η εκλογή ενός προέδρου, η σύζυγος του οποίου φοράει κεφαλομάντηλο, το θέμα του σεβασμού και της κατοχύρωσης της κοσμικότητας δεν απασχόλησε την προεκλογική εκστρατεία. Αντίθετα η αντιπολίτευση στήριξε τις επιθέσεις εναντίον του κυβερνητικού κόμματος στην αμφισβήτηση του πατριωτισμού της και κυρίως στην αδυναμία της να αντιμετωπίσει τις δραστηριότητες του ΠΚΚ.

Οι επιθέσεις της αντιπολίτευσης επεκτάθηκαν και στις επιλογές της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική όπου για πρώτη φορά αμφισβητήθηκε ή Ευρωπαϊκή επιλογή αλλά και η συμμαχία με τις ΗΠΑ .

Παραπομπή

Νέος κανονισμός του Μπους απαγορεύει τα βασανιστήρια στους ύποπτους τρομοκράτες

Νέος κανονισμός του Μπους απαγορεύει τα βασανιστήρια στους ύποπτους τρομοκράτες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ.Ο.Μπους υπέγραψε την Παρασκευή κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο ελέγχονται οι τεχνικές ανάκρισης ύποπτων για τρομοκρατία. Ο κανονισμός απαγορεύει την σκληρή και απάνθρωπη αντιμετώπιση, την ταπείνωση και την δυσφήμιση των θρησκευτικών πεποιθήσεων των κρατουμένων.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να παραδεχθεί εάν η CIA διαθέτει πρόγραμμα κράτησης και ανάκρισης, αλλά είπε ότι εάν έχει, τότε πρέπει να συμμορφωθεί με τις κατευθυντήριες οδηγίες του κανονισμού.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να είναι σίγουρος ότι θα υπάρξουν ξεκάθαρα νομικά στάνταρ «που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τους αξιωματούχους της CIA που κάνουν τη δουλειά τους».

Στις ΗΠΑ έχει ασκηθεί έντονη κριτική για τις σκληρές μεθόδους ανάκρισης που έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς σε υπόπτους για τρομοκρατία.

Ο κανονισμός έρχεται δέκα μήνες αφότου η κυβέρνηση Μπους ανέστειλε το πρόγραμμα των μυστικών φυλακών και μετέφερε τους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο.

Τον Ιούνιο του 2007 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι όλοι οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο, αλλά και γενικά οι κρατούμενοι του αμερικανικού στρατού, δικαιούνται της προστασίας που προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης.