Σάββατο 21 Ιουλίου 2007

Δεν ήταν στην πρώτη γραμμή το Κυπριακό

Δεν ήταν στην πρώτη γραμμή το Κυπριακό

- «Ξεχάστηκε» στην εκστρατεία ενόψει των αυριανών εκλογών στην Τουρκία

Υποβαθμισμένο ήταν το κυπριακό στην προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, πάντα σε σχέση και με προηγούμενες εκλογικές μάχες. Το Κουρδικό έχει υπερκεράσει το κυπριακό σε αυτή την προεκλογική περίοδο αλλά παρόλα αυτά είναι σημαντικό να δούμε πως τα τουρκικά πολιτικά κόμματα τοποθετούνται για το κυπριακό.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δίνει περισσότερη έμφαση στο κυπριακό από τα υπόλοιπα μεγάλα κόμματα αφιερώνοντας δυο σελίδες από το πρόγραμμα του, αλλά επικεντρώνεται στην προώθηση της «επιτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής στο κυπριακό τα τελευταία τέσσερα χρόνια». Το ΑΚΡ ισχυρίζεται ότι το ψευδοκράτος βγήκε από τη λεγόμενη απομόνωση και κέρδισε τάχατες «μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση. Το πρόγραμμα του κόμματος του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται επίσης στην οικονομική πρόοδο των κατεχομένων καταλήγοντας με τους προκλητικούς ισχυρισμούς ότι «η διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας του "τουρκοκυπριακού λαού" στο βορρά και η διατήρηση της ισορροπίας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι δυο αντικειμενικοί στόχοι της πολιτικής μας στην Κύπρο».

Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ακολουθούν μια γενική γραμμή επίθεσης κατά της κυβέρνησης και για το κυπριακό με αναφορές σε δουλοπρεπή στάση έναντι των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ο κύριος πόλος της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CΗΡ), έχει ως κύριο στόχο σε σχέση με το κυπριακό «την προστασία των κεκτημένων δικαιωμάτων της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" και των Τουρκοκυπρίων στον Βορρά. Μια βιώσιμη ειρήνη στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη φιλία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους "λαούς" της Κύπρου με βάση αυτή την προσέγγιση» όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα του «σοσιαλδημοκρατικού» CΗΡ.

Το ακροδεξιό Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) των Γκρίζων Λύκων, που φαίνεται από τις έρευνες ότι θα είναι το τρίτο κόμμα που θα εισέλθει στη βουλή, ακολουθεί φυσικά μια ακόμη πιο εθνικιστική γραμμή στο κυπριακό υποστηρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει την απώλεια των δικαιωμάτων εγγυήτριας δύναμης που κατέχει η Τουρκία. Τονίζουν επίσης ότι «η πλήρης ένταξη των Ε/κ στην ΕΕ σηματοδοτεί την έναρξη μια νέας διαδικασίας με σοβαρές επιπτώσεις. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη μιας πλήρους αναθεώρησης των πολιτικών μας αναφορικά με την Κύπρο».

Στο πιο ακραίο ισλαμιστικό στρατόπεδο του Κόμματος Σωτηρίας επικρατεί σε μια ακραιφνής επίθεση κατά του πρώην συναγωνιστή τους Ερντογάν σε όλα τα ζητήματα που δεν αφήνει ανηπερέαστο το κυπριακό. Ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος και πρώην πρόεδρος του Νετσμετίν Ερμπακάν που υπήρξε αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης υπό τον Ετσεβίτ το 1974 η οποία διέταξε την εισβολή των στην Κύπρο σε ομιλία του επιτέθηκε στον Ερντογάν. «Δίνει την Κύπρο στους Έλληνες, λέει ότι θα μπει στην ΕΕ. Η ΕΕ είναι μια βρόμικη Ενωση, οι Εβραίοι θα σας πάρουν και θα σας δέσουν στην πόρτα τους»! φώναζε ο Ερμπακάν για τον πρώην προστατευόμενο του.

Στη σκακιέρα των αυριανών εκλογών έχουν στηθεί 14 κόμματα ενώ οι έρευνες δείχνουν ότι μόνο τρία μπορούν να περάσουν το εκλογικό όριο του 10% και να εισέλθουν στην τουρκική εθνοσυνέλευση, το ΑΚΡ, το CΗΡ και το ΜΗΡ. Τα υπόλοιπα κόμματα που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στο χώρο της Δεξιάς, όπως είδαμε και στην περίπτωση του ΚΣ, αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση και στο κυπριακό.

Μόνο το ΚΚ καταδικάζει την κατοχή

Από τα 14 κόμματα το μόνο που έχει ριζικά διαφορετικές θέσεις στο κυπριακό είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας που είναι κατά της κατοχής του νησιού. Τo ΚΚ πάντοτε στήριζε τις θέσεις του ΑΚΕΛ στο κυπριακό και είναι το μόνο τουρκικό κόμμα που χαρακτηρίζει την παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο ως κατοχή. Οι Τούρκοι κομμουνιστές, που αποκλείεται να κατορθώσουν να εισέλθουν στην Εθνοσυνέλευση αφού συγκεντρώνουν ελάχιστα ποσοστά και έχουν ως στόχο απλά την αύξηση της δύναμης τους, συσχετίζουν την επίλυση του κυπριακού με την απεμπλοκή του ιμπεριαλιστικού παράγοντα και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και βάσεων. Υποστηρίζουν την επίλυση του προβλήματος από τους Κύπριους χωρίς ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις και τελική ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας μέσα από το σοσιαλισμό. Υποστηρίζουν επίσης τον αγώνα κατά του εθνικισμού που χρησιμοποιείται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων των Τ/κ με το ΑΚΕΛ για την εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: