Σάββατο 21 Ιουλίου 2007

Αποστάσεις τηρεί η Κυβέρνηση από τα στελέχη του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ

Αποστάσεις τηρεί η Κυβέρνηση από τα στελέχη του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ

"Όχι" και στη διζωνική

Ο Α. Αγγελίδης αποκάλυψε ότι στους κόλπους του ΔΗΚΟ δυναμώνουν οι φωνές κατά της ομοσπονδίας - Λάθος χαρακτήρισε τη χρήση του όρου "διζωνική" ο Δ. Παπαδάκης

Σε ρυθμούς σκληρού ροκ παίζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Η προσχώρηση του Ευρωπαϊκού Κόμματος στις τάξεις των δυνάμεων που στηρίζουν την υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδόπουλου, συνδυάστηκε χθες και με την αποκήρυξη της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ως της επιδιωκόμενης μορφής λύσης του Κυπριακού, από στελέχη των συγκυβερνώντων κομμάτων.
Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι δηλαδή η Κυβέρνησή του παραμένει προσηλωμένη στην επιδίωξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, δύο αξιωματούχοι των συγκυβερνώντων κομμάτων ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, μετακινήθηκαν σε πιο ακραία μονοπάτια.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΚΟ Ανδρέα Αγγελίδη και του γραμματέα Επικοινωνίας της ΕΔΕΚ Δημήτρη Παπαδάκη στον "Άστρα", άναψαν φωτιές στην Κυβέρνηση, δικαιώνοντας την ίδια στιγμή την άποψη που εξέφρασε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩ.ΚΟ Νίκος Κουτσού ότι τόσο στο ΔΗΚΟ, όσο και στην ΕΔΕΚ υπάρχουν φωνές εναντίον της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης αποκάλυψε ότι στους κόλπους του ΔΗΚΟ, μετά και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δυναμώνουν οι φωνές κατά της ομοσπονδίας. Παρόλο που όπως είπε η επίσημη θέση του ΔΗΚΟ και της Κυβέρνησης είναι η επιδίωξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, εντούτοις, "μέσα στο κόμμα αναπτύσσονται ιδέες, που εξελίσσονται και δυναμώνουν μετά την ένταξη". Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Αγγγελίδη, άλλες συνθήκες επικρατούσαν επί Μακαρίου και Κυπριανού, όταν δηλαδή συμφωνήθηκε η συγκεκριμένη μορφή λύσης, και άλλες σήμερα. Υπενθύμισε ότι και οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι απορρίπτουν την συγκεκριμένη μορφή λύσης. Ο γραμματέας Επικοινωνίας της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης σημείωσε από την πλευρά του ότι είναι χωρίς περιεχόμενο η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, κάτι που έπρεπε να ξεκαθαρίσει εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, σημασία έχει το περιεχόμενο της λύσης και όχι το όνομα. Χαρακτήρισε τη χρήση του όρου "διζωνική" ως ένα από τα λάθη της πλευράς μας, υποδεικνύοντας ότι η επιδιωκόμενη λύση πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναδίπλωση Πάλμα

Οι δηλώσεις των αξιωματούχων του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ ανάγκασαν τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να "συμμαζέψει" την κατάσταση. Ο Βασίλης Πάλμας υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση "σταθερά και κατ' επανάληψη" έχει δηλώσει πως είναι προσηλωμένη σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας η οποία να διασφαλίζει τη μια οντότητα, κάτι που δεν διασφάλιζε το σχέδιο Ανάν. ''Οι θέσεις μας είναι κατατεθειμένες, τις γνωρίζουν όλοι, και εντός και εκτός, και οποιεσδήποτε τοποθετήσεις οι οποίες αφήνουν υπονοούμενα γύρω από αυτό το θέμα, τίθενται εκ του πονηρού ή, αν θέλετε, για να δημιουργήσουν άλλες εντυπώσεις'', τόνισε ο Εκπρόσωπος. Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Αγγελίδη - Παπαδάκη, ο Κυβερνητικος Εκπρόσωπος υποστήριξε πως σε καμία περίπτωση δεν εξάγεται το συμπέρασμα μέσα από τις δηλώσεις των δύο αξιωματούχων ότι τάσσονται εναντίον της συγκεκριμένης μορφής λύσης. "Μόνο κάποιος που θέλει πραγματικά να αποδείξει πως όντως δεν έχουν μιλήσει για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία μπορεί να ισχυριστεί πως έχουν πει αυτά τα πράγματα οι δύο προαναφερθέντες ομιλητές. Μέσα από τις δηλώσεις τους δεν εξάγεται τέτοιο συμπέρασμα. Τις έχω διαβάσει προσεκτικά και νομίζω δεν εξάγεται τέτοιου είδους συμπέρασμα από τις τοποθετήσεις τις οποίες έχουν κάνει. Μιλούν σαφώς για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και βεβαίως μιλούν για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που το περιεχόμενο της όντως να ανταποκρίνεται σε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και όχι να είναι μόνο η επιγραφή. Προφανώς αυτό εννοούν, αλλά τονίζουν σαφώς στις δηλώσεις τους μία λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας'', τόνισε για να ξεφύγει από την παγίδα ο Εκπρόσωπος.

Αντίδραση ΑΚΕΛ

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΑΚΕΛ στις δηλώσεις των αξιωματούχων του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της Αριστεράς Άντρος Κυπριανού μιλώντας επίσης στον "Άστρα" τόνισε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει με συνέπεια την συγκεκριμένη μορφή λύσης. Επεσήμανε ότι η επιμονή κάποιων σε μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις θα οδηγήσει ξανά τον τόπο σε επικίνδυνες διαδρομές. "Η ομοσπονδία είναι λύση ανάγκης. Όσο και αν δεν μας αρέσει, πρέπει να μείνουμε δεσμευμένοι σε αυτήν", σημείωσε ο κ. Κυπριανού, υπενθυμίζοντας ότι αυτήν την κατεύθυνση μας δείχνουν τα Ηνωμένα Έθνη, η Ελλάδα, αλλά και οι φιλικές προς την Κύπρο χώρες, όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Γαλλία. Αναφερόμενος στην ΕΔΕΚ, παρατήρησε ότι ο Βάσος Λυσσαρίδης από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί κατά της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στην συνέχεια η επίσημη ΕΔΕΚ έλεγε άλλα "και τώρα φαίνεται να επανέρχονται οι θέσεις Λυσσαρίδη". Εξάλλου, σχολιάζοντας τοποθέτηση του Ανδρέα Αγγελίδη ότι το σχέδιο Ανάν ήταν "προδοτικό", ο κ. Κυπριανού παρατήρησε ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν είχε ανάλογη, με τον κ. Αγγελίδη, προσέγγιση το Νοέμβριο του 2002. Αντίθετα, επεσήμανε, ο Πρόεδρος, ως Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωνε τότε ότι με τις απαραίτητες αλλαγές θα μπορούσε να καταστεί μία αποδεκτή λύση.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: