Σάββατο 21 Ιουλίου 2007

Το Κουρδικό οξύνει το κλίμα στην Τουρκία σε απόσταση αναπνοής από την κάλπη

Το Κουρδικό οξύνει το κλίμα στην Τουρκία σε απόσταση αναπνοής από την κάλπη
«Πολιτεία του Κουρδιστάν»...

Οξύνεται το προεκλογικό κλίμα στην Τουρκία γύρω από το Κουρδικό, με αφορμή δηλώσεις που φέρεται να έκανε η Λεϊλα Ζάνα σε προεκλογική συγκέντρωση του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP).

Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι σε ομιλία της στην επαρχία Ιγντίρ της ανατολικής Τουρκίας, η Λεϊλά Ζάνα ζήτησε να χωριστεί η Τουρκία σε πολιτείες, η μία εκ των οποίων θα είναι το Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο, η κα. Ζάνα δήλωσε: «Πρέπει να εφαρμοστεί πολιτειακό σύστημα στο Κουρδιστάν, κάτι που έπρεπε να είχε ήδη γίνει από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δημιουργήστε πολιτείες και σε άλλες περιοχές. Αυτό δεν σημαίνει διαμελισμό της Τουρκίας.

»Αντιθέτως σημαίνει ενότητα, κοινή πορεία. Κάθε Κούρδος γνωρίζει την ονομασία των εδαφών που ζει, δεν την ξεχνάει. Δεν τη θάβει στην Ιστορία. Για αυτό ήλθε η ώρα να χωριστεί η Τουρκία σε πολιτείες. Απευθύνω έκκληση στην Αγκυρα να χωρίσει την Τουρκία σε πολιτείες και να ιδρύσει την πολιτεία του Κουρδιστάν».

Αντιδρώντας, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση και χαρακτήρισε ατυχείς τις δηλώσεις της Λεϊλά Ζάνα.

«Οι δηλώσεις ήταν ατυχείς. Πέραν από ατυχείς, επιβάλουν την παρέμβαση του εισαγγελέα. Δεν μπορείτε να θέτετε αντιλήψεις που μπορούν να διαμελίσουν τη χώρα, ούτε να προκαλείτε με αυτόν τον τρόπο την παραμονή των εκλογών» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ήδη η αστυνομική διεύθυνση της πόλης Ιγντίρ, όπου φέρεται να έγινε η ομιλία, άρχισε προανάκριση για την υπόθεση.

Μία ημέρα νωρίτερα, σε ογκώδη προεκλογική συγκέντρωση στο Νιτγιαρμπακίρ η Λεϊλά Ζανά προκάλεσε τις αντιδράσεις των κυρίαρχων κύκλων στην Τουρκία όταν ανέφερε ότι «ο ηγέτης μας βρίσκεται στο Ιμραλί», υπονοώντας τον ηγέτη του ΡΚΚ που κρατείται απομονωμένος στο νησί αυτό της Προποντίδας.

Ζήτησε επίσης: «Κανείς να μην παίζει με τις ευαισθησίες και την υπόληψη μας. Είναι η τελευταία φορά που τείνουμε το χέρι μας». Η Λεϊλά Ζάνα είναι πρώην βουλευτής και βαραβευμένη με το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μαζί με άλλους Κούρδους πρώην βουλευτές συνελήφθη το 1994 και έχει μείνει 15 χρόνια στη φυλακή για τις θέσεις της στο Κουρδικό.

Προειδοποιήσεις ξανά για εισβολή στο Β.Ιράκ

Ο Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί στην επικαιρότητα το θέμα του Βόρειου Ιράκ, επανερχόμενος στις προειδοποιήσεις ότι η Αγκυρα μπορεί να αποστείλει στρατεύματα εάν δεν έχουν θετικά αποτελέσματα οι συνομιλίες με τους Ιρακινούς και τους Αμερικανούς, που προβλέπονται μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι προσκάλεσε τον Ιρακινό ομόλογό του Νουρί αλ Μάλικι στην Αγκυρα μετά τις εκλογές για να συζητήσουν το θέμα αυτό.

«Πρόκειται να τους ζητήσουμε τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ή θα κάνουμε αυτό που είναι αναγκαίο» είπε ο Ερντογάν προς τον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 7, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Την αποφασιστικότητα της Αγκυρας να εξουδετερώσει τους Κούρδους αντάρτες που έχουν τη βάση τους στο Βόρειο Ιράκ επανέλαβε και ο υπουργός Εξωτερικών Αμπ.Γκιουλ.

Παραπομπή


Δεν υπάρχουν σχόλια: