Σάββατο 21 Ιουλίου 2007

Ενα τεχνικό θαύμα της αρχαιότητας

Ένα τεχνικό θαύμα της αρχαιότητας


Οι εκπλήξεις από την αρχαιότητα συνεχίζονται, ακόμα και όταν μιλάμε για την καρδιά της Αθήνας, τη νότια κλιτύ του Ιερού Βράχου. Εκεί αποκαλύφθηκε «ένα τεράστιο τεχνικό έργο της αρχαιότητας», σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση του οποίου εξετάζεται και θα δώσει πολλές και σημαντικές πληροφορίες για την αρχαία τοπογραφία και τεχνογνωσία.

Πρόκειται για την τοξοστοιχία της Στοάς του Ευμένους, η οποία δεν είναι σύγχρονη της στοάς, όπως πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα, αλλά προγενέστερή της.

Η τοξοστοιχία «δεν ήταν το φουαγιέ του Διονυσιακού Θεάτρου, δεν είχε στόχο να συνδέσει το Ηρώδειο με τη Στοά του Ευμένους». Ενας από τους στόχους της, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα κ. Μιχάλη Λεφαντζή, ήταν «να διαπλατύνει τον αρχαίο περίπατο κατά 2-3 μέτρα. Βεβαίως, η περιοχή ήταν διαφορετική πριν από την κατασκευή του Ηρωδείου.

Οπως φαίνεται, στον χώρο εκείνον υπήρχε δευτερεύον κτίριο, που δεν ήταν ιερό, και το οποίο ήταν δυνατόν να καταλυθεί και να μεταφερθεί αλλού. Επίσης, η τοξοστοιχία συγκέντρωσε πολλά έργα ύδρευσης, χωρίς ωστόσο να είναι αυτός ο κύριος προορισμός της».

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εξέτασε την πρόταση αναστήλωσης των ακραίων επτά ανατολικών τόξων και τους πλευρικού τοίχου της τοξοστοιχίας, μελέτη που έχουν εκπονήσει ο κ. Λεφαντζής και ο κ. Διονύσης Μονοκρούσος. Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, η προηγούμενη αναστήλωση που έγινε στην τοξοστοιχία κατά τη δεκαετία του 30 ήταν λανθασμένη.

Μετέτρεψε τα τόξα από πολυγωνικά σε κυρτά, επομένως έδωσε την εντύπωση ότι ήταν ρωμαϊκής εποχής. Αυτό θα αποκατασταθεί τώρα, με την αναστήλωση που θα ξεκινήσει από το πλέον επικίνδυνο τμήμα της, τα ακραία ανατολικά τόξα. Στο μέλλον θα γίνουν και άλλες επεμβάσεις.

Η Στοά του Ευμένους Β ήταν επίμηκες διώροφο οικοδόμημα, μήκους 164,48 μ.. και πλάτους 17,65 μ. Η Στοά βρίσκεται δίπλα στο Θέατρο του Διονύσου, ανάμεσα στον Περίπατο και σε επαφή με το χορηγικό μνημείο του Νικία του 4ου π.Χ. αιώνα. Στην πρόσοψη του ισογείου υπήρχε μια σειρά από 64 δωρικούς κίονες και εσωτερικά, κατά μήκος, μια κιονοστοιχία 32 κιόνων ιωνικού ρυθμού.

Στον όροφο, η στέγη υποβασταζόταν από δύο κιονοστοιχίες αντίστοιχες του ισογείου αλλά διαφορετικών ρυθμών: Εξωτερικά υπήρχαν αμφικίονες ιωνικού ρυθμού και εσωτερικά μια σειρά κιόνων με το σπάνιο περγαμηνού τύπου κιονόκρανο.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: