Σάββατο 21 Ιουλίου 2007

Νέος κανονισμός του Μπους απαγορεύει τα βασανιστήρια στους ύποπτους τρομοκράτες

Νέος κανονισμός του Μπους απαγορεύει τα βασανιστήρια στους ύποπτους τρομοκράτες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ.Ο.Μπους υπέγραψε την Παρασκευή κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο ελέγχονται οι τεχνικές ανάκρισης ύποπτων για τρομοκρατία. Ο κανονισμός απαγορεύει την σκληρή και απάνθρωπη αντιμετώπιση, την ταπείνωση και την δυσφήμιση των θρησκευτικών πεποιθήσεων των κρατουμένων.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να παραδεχθεί εάν η CIA διαθέτει πρόγραμμα κράτησης και ανάκρισης, αλλά είπε ότι εάν έχει, τότε πρέπει να συμμορφωθεί με τις κατευθυντήριες οδηγίες του κανονισμού.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να είναι σίγουρος ότι θα υπάρξουν ξεκάθαρα νομικά στάνταρ «που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τους αξιωματούχους της CIA που κάνουν τη δουλειά τους».

Στις ΗΠΑ έχει ασκηθεί έντονη κριτική για τις σκληρές μεθόδους ανάκρισης που έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς σε υπόπτους για τρομοκρατία.

Ο κανονισμός έρχεται δέκα μήνες αφότου η κυβέρνηση Μπους ανέστειλε το πρόγραμμα των μυστικών φυλακών και μετέφερε τους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο.

Τον Ιούνιο του 2007 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι όλοι οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο, αλλά και γενικά οι κρατούμενοι του αμερικανικού στρατού, δικαιούνται της προστασίας που προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: