Σάββατο 21 Ιουλίου 2007

Το Ιράν θα χρηματοδοτήσει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Συρίας

Το Ιράν θα χρηματοδοτήσει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Συρίας

Με αντάλλαγμα την άρνηση της Συρίας να προσέλθει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, το Ιράν συμφώνησε να την βοηθήσει ώστε να ενισχύσει σημαντικά το οπλοστάσιό της. Η συμφωνία έγινε την Πέμπτη, κατά την συνάντηση που είχε ο Ιρανός Πρόεδρος Mahmoud Ahmadinejad με τον ομόλογό του της Συρίας Bashar Assad.

Το Ιράν συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την Συρία με 1 δισ. δολάρια για την αγορά 300 ρωσικών αρμάτων T-72, 18 μαχητικών MiG-31, 8 μαχητικών Sukhoi και 8 ελικοπτέρων Mikoyan. ΤοΙράν προσφέρθηκε ακόμη να βοηθήσει την Συρία να αναπτύξει πυραύλους μέσου βεληνεκούς, να εξοπλίσει τον συριακό στρατό με ιρανικής κατασκευής τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα και να την βοηθήσει στην ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος.

Ως αντάλλαγμα, ο Assad δεσμεύτηκε να μην προσέλθει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ. Σε διάσκεψη τύπου που ακολούθησε, οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν ενωμένοι ενάντια στους κοινούς εχθρούς που έχουν να αντιμετωπίσουν:

"Ελπίζουμε αυτό το καλοκαίρι να φέρει επιτυχίες στα έθνη της θρησκείας μας και ήττες στους εχθρούς τους" δήλωσε ο Ahmadinejad, αρνούμενος να επεκταθεί περαιτέρω.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: