Σάββατο 21 Ιουλίου 2007

ΗΠΑ: Παράνομη η εισαγωγή αρχαιοτήτων από την Κύπρο

ΗΠΑ: Παράνομη η εισαγωγή αρχαιοτήτων από την Κύπρο

''Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να επιβάλει περιορισμούς στην εισαγωγή αρχαίων νομισμάτων από την Κύπρο'', αναφέρει η ''Νιου Γιορκ Τάιμς'', σημειώνοντας ότι ''η ενέργεια αυτή είναι μέσα στα πλαίσια μίας πρωτοφανούς προσπάθειας των Ηνωμένων Πολιτειών να προασπίσουν την πολιτιστική κληρονομιά άλλης χώρας''.

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι ''ο νέος κανονισμός, που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Δευτέρα, αποτελεί τμήμα μίας ευρύτερης συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας για παράταση επί πέντε χρόνια των υφιστάμενων περιορισμών για την εισαγωγή έργων προκλασικής, κλασικής και βυζαντινής τέχνης από την Κύπρο''.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η κυπριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε τους περιορισμούς ως αναγκαίους για την πάταξη της λεηλασίας πολιτιστικών και αρχαιολογικών χώρων, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του νησιού, που είναι διαιρεμένο λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974.

Επίσης, δημοσιεύονται δηλώσεις του Κύπριου πρέσβη στην Ουάσιγκτον Ανδρέα Κακουρή, ο οποίος τόνισε ότι ''τα νομίσματα συνιστούν αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς των Κυπρίων''.


Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: