Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

Επικριτική για τον Αχμαντινετζάντ η Ισραηλινή υπ. Εξωτερικών

Επικριτική για τον Αχμαντινετζάντ η Ισραηλινή υπ. Εξωτερικών

Η ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ της ισραηλινής διπλωματίας, Τζίπι Λίβνι, με σημερινές δηλώσεις της επέκρινε την παρουσία του Ιρανού προέδρου στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εκτιμώντας παράλληλα πως επί των ημερών του στην ιρανική προεδρία, το Ιράν θα έπρεπε «να αποκλειστεί» από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

«Σε έναν δίκαιο κόσμο, η επίσκεψη του προέδρου Αχμαντινετζάντ) δεν θα έπρεπε να έχει εγκριθεί και επίσης το Ιράν δεν θα έπρεπε να ανήκει στον ΟΗΕ», τόνισε η κυρία Λίβνι, η οποία επίσης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη αυτές τις ημέρες.

«Η έλευση εδώ στη Νέα Υόρκη του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είναι όνειδος για τον ΟΗΕ. Επίσης είναι ντροπή, ο κόσμος να μην αντιλαμβάνεται πως ο Αχμαντινετζάντ εκμεταλλεύεται τις διεθνείς αξίες, για να μάς βλάψει», επισήμανε η ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών. «Ο κόσμος πρέπει να βάλει ένα τέλος. Πυρηνικό Ιράν, δεν μπορεί ο κόσμος να ανεχθεί», υπογράμμισε.

Εντός της σημερινής ημέρας, ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ επρόκειτο να δώσει διάλεξη στο πανεπιστήμιο «Κολούμπια», ενώ προβλέπεται επίσης να κάνει παρέμβαση και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για την οποία πηγή προσκείμενη στον πρόεδρο του Ιράν ανέφερε πως «θα εκτεθούν στη διάρκειά της οι λύσεις, που το Ιράν προτείνει, για τα διεθνή προβλήματα».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αχμαντινετζάν: Δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε ποτέ το εβραϊκό καθεστώς

Αχμαντινετζάν: Δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε ποτέ το εβραϊκό καθεστώς

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάν δήλωσε σήμερα πως η Τεχεράνη δεν πρόκειται να αναγνωρίσει "ένα καθεστ΄ψς που στηρίζεται στην κατοχή και τον ρατσισμό και επιτίθεται αναίτια στους γείτονες του."

Οι δηλώσεις του Αχμαντινετζάν έγιναν κατά τη διάρκεια διάσκεψης τύπου που παρέθεσε στην Τεχεράνη.

Όταν ρωτήθηκε για το Ολοκαύτωμα και τις δηλώσεις αμφισβήτησης του που έκανε στο παρελθόν, απάντησε "Εάν έγινε πράγματι, γιατί δεν επιτρέπουν σε κανένα να διεξαγάγει κάποια έρευνα επί τούτου; Γιατί συλλαμβάνονται οι ιστορικοί στην Ευρώπη όταν μιλούν για αυτό;"

"Ας υποθέσουμε πως το Ολοκαύτωμα έγινε στ' αλήθεια. Αν έγινε στην Ευρώπη, γιατί έπρεπε να πληρώσουν οι Παλαιστίνιοι με τη γή και τη ζωή τους;"

Πηγή: Press TV

Αποσύρεται το βιβλίο ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού

Αποσύρεται το βιβλίο ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού

ΣΥΜΦΩΝΑ με πληροφορίες, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο αφού συνεδρίασε αποφάσισε να αποσύρει το βιβλίο ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού. Οι αλλαγές που έγιναν από τη συγγραφική ομάδα κρίθηκαν ανεπαρκείς.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τέταρτη αλλαγή της κατάθεσης του ανήλικου Αλβανού, εμπλεκόμενου στην υπόθεση Αλεξ

Τέταρτη αλλαγή της κατάθεσης του ανήλικου Αλβανού, εμπλεκόμενου στην υπόθεση Αλεξ

Για τέταρτη φορά, μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, άλλαξε την κατάθεσή του ο ανήλικος αλβανικής καταγωγής ο οποίος εμπλέκεται μαζί άλλα δέκα τρία άτομα στην υπόθεση εξαφάνισης του 11χρονου Αλεξ από τη Βέροια.

Ο ανήλικος, ενώ αρχικά είχε ομολογήσει την εμπλοκή του στην υπόθεση, ενώπιον του ανακριτή στη συνέχεια δήλωσε ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση. Αργότερα, άλλαξε και πάλι την κατάθεση του, ενώ τη Δευτέρα αρνήθηκε και πάλι οποιαδήποτε κατηγορία κατά την εξέτασή του από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Πάντως, στη διαδικασία δεν εμφανίστηκε ο πατέρας του ανήλικου Ρουμάνου, που κατηγορείται για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων, και έτσι κατέθεσαν 13 από τους 14 κατηγορούμενους.

Επιπλέον, παρούσα στη διαδικασία ήταν και η μητέρα του 11χρονου Αλεξ, Νατέλα, η οποία κατέθεσε στους δικαστές υπόμνημα με το οποίο αποδίδει τις πράξεις των πέντε ανηλίκων «σε μίσος και φθόνο που κυριάρχησαν στις ανώριμες ψυχές τους, αλλά και των οικογενειών τους».

Το Συμβούλιο Εφετών αναμένεται να συνεδριάσει για να αποφασίσει για την πρόταση του εισαγγελέα για παραπομπή των 14 κατηγορούμενων σε δίκη.

Πηγή: in.gr

Η Ρωσία υπεραμύνθηκε των πωλήσεων όπλων στη Συρία

Η Ρωσία υπεραμύνθηκε των πωλήσεων όπλων στη Συρία

Η Ρωσία απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον πως η πώληση όπλων στη Συρία συντελεί στην αποσταθεροποίηση της περιοχής.

"Κάνουμε ακριβώς το ίδιο με ότι κάνουν οι άλλοι εξαγωγείς όπλων,"δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ είπε πως η Ρωσία προμηθεύει τη Συρία με αμυντικά οπλικά συστήματα και κατόπιν πραγματοποιεί ελέγχους για να βεβαιωθεί πως τα όπλα δεν μεταπωλήθηκαν σε τρίτη χώρα.

"Όλες οι πωλήσεις μας είναι διαφανείς και πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις μας και βάσει τη ρωσική νομοθεσία για τις εξαγωγές όπλων, η οποία είναι από τις πιο αυστηρές στον κόσμο," πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Τέλος προκάλεσε τις χώρες της περιοχής να παραθέσουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως οι πωλήσεις ρωσικών όπλων στη Συρία διαταράσσουν το ισοζύγιο δυνάμεων της Μέσης Ανατολής.

Το Ισραήλ και οι ΗΠA κατηγορούν τη Συρία πως προμηθεύει τη Χεσπολλάχ με ρωσικούς αντιαρματικούς πυραύλους.

Πηγή: United Press International

Αντιφατική η στάση του ΟΗΕ στο θέμα της ονομασίας, λέει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ

Αντιφατική η στάση του ΟΗΕ στο θέμα της ονομασίας, λέει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ

Η εκκρεμότητα της ονομασίας και το θέμα του Κοσόβου εξετάστηκαν στη συνάντηση του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι οι «πολιτικές εντάσεις, μετά τη λήξη των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, θα υποχωρήσουν και θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη συνέχιση των συνομιλιών για την ονομασία».

Ο ίδιος, πάντως, χαρακτήρισε το ζήτημα της ονομασίας «ζήτημα άνευ προηγουμένου», ωστόσο, διαβεβαίωσε για την πρόθεση της χώρας του να συνεχίσει τις συνομιλίες στο υφιστάμενο πλαίσιο του ΟΗΕ, προστατεύοντας παράλληλα τα «εθνικά και κρατικά της συμφέροντα».

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ «πως γίνεται λόγος για μία αντιφατική κατάσταση, στην οποία ο ΟΗΕ ως Οργανισμός ασκεί de facto αντίθετη πολιτική από αυτή που ασκεί η πλειοψηφία των χωρών-μελών του Οργανισμού, καθώς η 'Δημοκρατία της Μακεδονίας', έχει ήδη αναγνωριστεί με τη συνταγματική της ονομασία από 117 μέλη του».

Ο κ. Τσερβενκόφσκι συζήτησε και το ζήτημα του Κοσόβου, λέγοντας ότι η ΠΓΔΜ στηρίζει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την επίλυση του ζητήματος στο πλαίσιο μιας λογικής χρονικής περιόδου προς το συμφέρον της σταθερότητας της περιοχής και της ευρωατλαντικής της προοπτικής.

Πηγή: in.gr


Ηξερε για τον Καναδά από καιρό η Αθήνα

Ηξερε για τον Καναδά από καιρό η Αθήνα

Αμέσως μετά τις ελληνικές εκλογές, η Ουάσιγκτον ανέβασε αιφνιδίως και αδικαιολόγητα την παρασκηνιακή πίεση προς την Αθήνα για συμβιβασμούς και υποχωρήσεις ως προς την εισδοχή της γείτονος στο ΝΑΤΟ, με την προσωρινή ονομασία FYROM, καθιστώντας το ζήτημα αυτό «πρωταρχικό» στην ατζέντα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Το αξιοσημείωτο και όλως αξιοπερίεργο ταυτόχρονα είναι πως, αυτή τη στιγμή, εξ όσων είναι δυνατόν να τεκμηριωθούν, δεν φαίνεται να υπάρχει ειλημμένη απόφαση από αμερικανικής πλευράς για εισδοχή της FYROM στο ΝΑΤΟ.

Τουναντίον, μάλιστα, στη Συμμαχία, κατά πλειοψηφία, φαίνεται να συμφωνούν πως υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις της γείτονος και συνακόλουθα, εγείρονται πλείστα ερωτηματικά για το κατά πόσον τελικά θα καταστεί δυνατή η αποστολή πρόσκλησης εισδοχής της FYROM -όπως και της Αλβανίας- στην επόμενη σύνοδο, του Απριλίου.

Εξηγήσεις

Η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί για την, κατά ενημερωμένες πηγές, έναρξη ασκήσεως πολύ μεγάλης πίεσης προς την Αθήνα για την εισδοχή της FYROM στο ΝΑΤΟ συνδέεται με το άκρως πιθανό ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να επιδιώξει, την ύστατη στιγμή, να «καπελώσει» το ΝΑΤΟ, με τη «λογική Φριντ» -αρμόδιου βοηθού υπουργού Ευρωπαϊκών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ- πως θα πρέπει «να τους βάλουμε μέσα, γιατί, έτσι θα μπορούμε να τους ελέγχουμε και να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις τους».

Αλλως, δεν εξηγούνται οι κατά τις ενημερωμένες πηγές «αηδιαστικά μονόπλευρες» και εν πολλοίς ερμηνευόμενες ως ανθελληνικές τοποθετήσεις του Αμερικανού επιτετραμμένου στην Αθήνα, Τομ Κάντριμαν, στις κατ' ιδίαν διπλωματικές συνομιλίες του.

Οπως λέγεται εγκύρως, ο κ. Κάντριμαν τόσο κατά τις συνομιλίες του με τον γ.γ. του ΥΠΕΞ Α. Αγαθοκλή όσο και κατά τις σχετικές «επικοινωνίες» του, αγνοεί σκανδαλωδώς την προκλητική προπαγανδιστική στάση των Σκοπίων και, εμμέσως, πλην σαφώς, επιρρίπτει ευθύνες στην Αθήνα για την ύπαρξη αδιεξόδου.

Προεργασία

Η σχετική «προεργασία» Κάντριμαν, προφανώς σε συνεννόηση με τους ανωτέρους του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «χρωματίζει» και το περιεχόμενο των σημερινών συνομιλιών της Ελληνίδας ΥΠΕΞ Ντ. Μπακογιάννη με τον Αμερικανό ΥΦΥΠΕΞ Μπερνς.

Οι Αμερικανοί φέρονται να 'δωσαν το στίγμα των προθέσεών τους μέσω της... καναδικής αναγνώρισης της γείτονος με τη συνταγματική της ονομασία δεδομένου ότι, κατά πληροφορίες, η γραφειοκρατία του καναδικού ΥΠΕΞ έπαιξε το παιχνίδι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ας σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ ήταν ενήμερη από μηνών για τις προθέσεις των Καναδών και, ως εκ τούτου, είναι περίεργη η ολιγωρία της δεδομένου ότι μόνο χθες μετά το «γεγονός» η κ. Μπακογιάννη ζήτησε και συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Καναδό ομόλογό της...

Ραντεβού με Ράις

Εν τω μεταξύ, κατά τις πληροφορίες της «Ε», το επιτελε.ίο της Ελληνίδας υπουργού φέρεται να 'χει ενημερώσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως η κ. Μπακογιάννη «είναι έτοιμη να επιστρέψει» στη Νέα Υόρκη αν κλειστεί ραντεβού με την Κοντολίζα Ράις (σ.σ. αναχωρεί την Τρίτη για την ορκωμοσία της Τετάρτης στη Βουλή).

Το γεγονός αυτό υποδεικνύει μια «εμμονή», κατά τους Αμερικανούς, για συνάντηση με τη Ράις και όπως έχει σημειωθεί και παλαιότερα, η πρυτανεύουσα λογική για τη διασφάλιση του καλού λόγου των Αμερικανών καταδικάζει την ουσία των ελληνικών επιχειρημάτων στον βωμό των εντυπώσεων.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Τα σχέδια των δύο μονομάχων

Τα σχέδια των δύο μονομάχων

Τις επόμενες κινήσεις τους στην «κούρσα» για την ηγεσία προετοιμάζουν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσπαθώντας να αξιοποιήσουν συμμαχίες και πρωτοβουλίες.

Καθοριστικές για τη συνέχεια της αντιπαράθεσης, θεωρούνται οι πλατφόρμες με θέσεις για το μέλλον της χώρας και τον χαρακτήρα του κόμματος, που θα παρουσιάσουν εν όψει του Εθνικού Συμβουλίου οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι, όπως και η παρουσία τους στη Βουλή, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αλλά και τα «αντανακλαστικά» που θα επιδείξουν στην προσπάθεια του κ. Καραμανλή να εφαρμόσει την κρυφή του ατζέντα εκμεταλλευόμενος και την κρίση που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή, η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου διαμηνύει πως θα αφήσει έως το τέλος ανοιχτό το ενδεχόμενο της δικής της υποψηφιότητας, ενδεχόμενο που δεν αποκλείει για τον εαυτό του και ο κ. Θ. Πάγκαλος.

Με εγκύκλιο του κ. Ν. Αθανασάκη εντός της εβδομάδας θα συνέλθουν οι περιφερειακές και άλλες οργανώσεις του κόμματος ώστε να πραγματοποιήσουν την αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, τόσο γενικότερα όσο πρωτίστως και για την περιοχή τους, ώστε να αποστείλουν έως το Σαββατοκύριακο τα πορίσματά τους στη Χαριλάου Τρικούπη.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Προετοιμάζεται για το τεστ στη Βουλή

Την απάντησή του στον κ. Καραμανλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την προσεχή Κυριακή στη Βουλή προετοιμάζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ενώ επεξεργάζεται και την πολιτική πλατφόρμα που θα καταθέσει εν όψει της Συνδιάσκεψης του κόμματος.

Η παρουσία του κ. Παπανδρέου στη Βουλή θεωρείται κομβικής σημασίας, όχι μόνο γιατί θα παρουσιάσει, όπως εικάζεται, πιο «καθαρές θέσεις» επί του συνόλου της πολιτικής, αλλά και επειδή το εάν κερδίσει ή χάσει τις εντυπώσεις έναντι του κ. Καραμανλή θα χρησιμοποιηθεί αναλόγως στην εσωκομματική αντιπαράθεση.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου επεξεργάζεται τη δική του πολιτική και ιδεολογική πλατφόρμα, που θα παρουσιάσει εν όψει του Συνεδρίου, και η οποία, εκ των πραγμάτων, δεν θα συμπεριλαμβάνει τον μέσο όρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά τη δική του «καθαρή πρόταση», με την οποία θα ζητήσει από την κομματική βάση την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.

Οπως άλλωστε εκτιμά η πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το επόμενο διάστημα και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή της «κρυφής ατζέντας» της, τα ερωτήματα που θα τεθούν για την 11η Νοεμβρίου είναι «ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τον κ. Καραμανλή, ο κ. Παπανδρέου ή ο κ. Βενιζέλος;» και η απάντηση που θα δίνεται μέσω των δημοσκοπήσεων θα παίξει σημαντικό ρόλο για τον νικητή.

Τη Χαριλάου Τρικούπη προβληματίζει και ο τρόπος με τον οποίο όλο αυτό το διάστημα θα ασκεί την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει ίσως σήμερα κιόλας το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο εκπρόσωπος Τύπου δεν διαθέτει αντικειμενικά το ειδικό πολιτικό βάρος για την καθημερινή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Καραμανλή, ενώ με δεδομένο ότι όλων η προσοχή είναι στραμμένη στη μάχη για την εκλογή προέδρου, είναι πολύ πιθανό να περνούν χωρίς... αντίδραση σημαντικές αποφάσεις και μέτρα της κυβέρνησης.

Ανεξαρτήτως αυτών, πάντως, ο κ. Παπανδρέου θα συνεχίσει ο ίδιος τις επαφές με βουλευτές και στελέχη, ώστε να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη στο πρόσωπό του, ενώ φέρεται απογοητευμένος και «προδομένος» από σειρά στελεχών που ενώ μέχρι και την Κυριακή εμφανίζονταν, ακόμα και στην εκλογική περιφέρειά τους, ως «άνθρωποι του προέδρου» έχουν ήδη μεταπηδήσει στο στρατόπεδο του κ. Βενιζέλου.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, εμφανίζονται ήδη ορισμένα προβλήματα, καθώς δεν είναι λίγα τα πολιτικά στελέχη που τον στηρίζουν και τα οποία τώρα θέτουν ως βασική προτεραιότητα το να απαγκιστρωθεί ο ίδιος από το περιβάλλον του, που όπως χαρακτηριστικά ισχυρίζονται «τον έφερε έως εδώ», δείχνοντας κατ αυτό τον τρόπο και ότι έχει λάβει ένα τουλάχιστον από τα μηνύματα των εκλογών. Είναι αξιοσημείωτο πως σειρά στελεχών που στηρίζουν τον κ. Παπανδρέου, όπως π.χ. ο κ. Μπεγλίτης ή και ο κ. Δ. Ρέππας, προειδοποιούν στον ένα ή τον άλλο βαθμό πως δεν πρόκειται εκ νέου να δώσουν «λευκή επιταγή». Επιπλέον στελέχη υπογραμμίζουν πως ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να φτάσει στην 11η Νοεμβρίου μόνο με το συναίσθημα της βάσης ούτε με την επιχειρηματολογία κατά των μέσων ενημέρωσης και των δημοσκοπήσεων, αλλά με μια εμπροσθοβαρή πολιτική, ώστε να έχει πράγματι ελπίδες να ανατρέψει το προβάδισμα που κατά γενική ομολογία (όσο και αν κάποια στιγμή ανακόπηκε) διαθέτει ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

Χθες, υπέρ του κ. Παπανδρέου τάχθηκε ο βουλευτής Β Πειραιώς Γρ. Νιώτης, που σε γραπτή του δήλωση τονίζει: «Σε ό,τι αφορά την προσωπική μου στάση, με συνέπεια στις δεσμεύσεις μου στους πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους, συνεχίζω να εκφράζω την εμπιστοσύνη μου και την υποστήριξή μου στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γεώργιο Παπανδρέου. Είναι ασφαλώς θέμα πολιτικής ηθικής και συνέπειας για την ιστορική συνέχεια του Κινήματος, την πολιτική του ταυτότητα, τη νικηφόρα προοπτική».

Ο βουλευτής Λέσβου, Ν. Σηφουνάκης, και η βουλευτής Εύβοιας Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη διαψεύδουν με δηλώσεις τους στο «Εθνος» ότι έχουν ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι διατηρούν την ουδετερότητά τους, αναμένοντας να κρίνουν τους δύο υποψήφιους προέδρους από τις θέσεις τους και την εν γένει συμπεριφορά τους. Επίσης, ο βουλευτής Χανίων Μανόλης Σκουλάκης διαψεύδει ότι έχει ταχθεί υπέρ του κ. Βενιζέλου.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Πλατφόρμα με θέσεις και πρόγραμμα

Πλατφόρμα για τη σύγχρονη Κεντροαριστερά, με θέσεις για το μέλλον της χώρας αλλά και για το μοντέλο του ανοικτού κόμματος πρόκειται να παρουσιάσει τις αμέσως επόμενες ημέρες ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ενώ διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι αντίπαλός του είναι ο Κ. Καραμανλής και όχι ο Γ. Παπανδρέου και πως προτεραιότητά του είναι η συνοχή και η προοπτική του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος πρόκειται να παρουσιάσει την πολιτική του πλατφόρμα -η αρχική επεξεργασία της οποίας έχει ανατεθεί στον κ. Γ. Φλωρίδη- πιθανόν και στο τέλος της εβδομάδας, σε κάθε περίπτωση, πάντως, πριν από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, καθώς επιδιώκει πλέον να αντιπαρατεθεί στη μάχη για την προεδρία και με θέσεις.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην αντιπολιτευτική ύπαρξη του κόμματός του αυτήν την περίοδο και ετοιμάζεται για την παρουσία του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αλλά και για τον καθημερινό σχολιασμό των κινήσεων του κ. Καραμανλή.

Επειδή βέβαια είναι σαφές πως καθημερινά δεν μπορεί και δεν πρέπει να απαντά ο ίδιος, προσανατολίζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να αναθέσει την ευθύνη της επικοινωνιακής λειτουργίας στον κ. Α. Λοβέρδο, παράλληλα με τη συγκρότηση μιας επικοινωνιακής ομάδας που θα έχει και την ευθύνη της καθημερινής διαχείρισης της πλευράς Βενιζέλου στα μέσα ενημέρωσης.

Στην ομάδα αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να τοποθετηθούν μεταξύ άλλων ο κ. Χρίστος Βερελής, ο κ. Ν. Αλευράς, η κ. Συλβάνα Ράπτη, η κ. Τόνια Αντωνίου και, βεβαίως, ο πρώην δημοσιογράφος και βουλευτής της Β Αθηνών Γιάννης Δημαράς.

Ο κ. Βενιζέλος έχει διαμηνύσει στο επιτελείο του ότι, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, επιθυμεί ενιαία και αποτελεσματική εμφάνιση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και στήριξη της εικόνας του Γ. Παπανδρέου στην αντιπαράθεσή του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. «Θα χειροκροτήσουμε όλοι τον κ. Παπανδρέου και δεν θα φέρουμε καμία αντίρρηση στον τρόπο που θα διατάξει το κόμμα για τη μάχη των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή», διαμήνυσε χαρακτηριστικά, αν και επισημαίνει ότι θα προτιμούσε μια στοιχειώδη έστω συνεννόηση στη διαχείριση των προσώπων μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επίσης, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενότητα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην ανάγκη να βγει με τους μικρότερους δυνατούς τραυματισμούς από τη διαδικασία έως την 11η Νοεμβρίου. Συνεργάτες του, μάλιστα, επισημαίνουν τη δήλωσή του στο χθεσινό «Βήμα» ότι «σε περίπτωση που ηττηθώ στη διαδικασία εκλογής, τη συμβίωση με τον κ. Παπανδρέου τη φαντάζομαι συντροφική, αξιοπρεπή και λειτουργική, προς όφελος της παράταξης.

Κατά την ίδια λογική, αυτό ισχύει και στην περίπτωση της δικής μου νίκης». Οι ίδιοι συνεργάτες του υποψήφιου προέδρου, μάλιστα, επισημαίνουν με νόημα πως αντίστοιχη δήλωση ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν έχει κάνει.

Οσον αφορά τη συγκρότηση και την έκφραση του λεγόμενου «τρίτου πόλου», η πλευρά Βενιζέλου δεν φέρεται να εκτιμά ότι μπορεί να ξεπηδήσει μια νέα υποψηφιότητα, ενώ μάλλον θεωρεί «χρήσιμη» την ύπαρξη του «μεσαίου» -αυτού- χώρου, αφού συμβάλλει στην αποφόρτιση της έντασης.

Οπως άλλωστε εκτιμούν, στην πορεία διαμόρφωσης του «κοινωνικού ρεύματος» υπέρ του κ. Βενιζέλου, περισσότερα από αυτά τα στελέχη πιθανότατα θα συμπαραταχθούν μαζί του.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Μετά τις 11 Νοεμβρίου οι εκλογές στην Κ.Ο.

Ο κ. Δημήτρης Ρέππας παραμένει γραμματέας και της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κατόπιν πρότασης του κ. Βενιζέλου, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα ενότητας αυτό το κρίσιμο διάστημα.

Ετσι, η εκλογή νέου γραμματέα και νέου προεδρείου της Κ.Ο. θα πραγματοποιηθεί μετά τις 11 Νοεμβρίου, ώστε να έχει προηγουμένως εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος και να έχει οριστικοποιηθεί ο συσχετισμός των δυνάμεων.

Αντιθέτως, σήμερα ή αύριο θα αποφασιστεί ποιον θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ για τη θέση του δ αντιπροέδρου της Βουλής, καθώς την Πέμπτη εκλέγεται το νέο προεδρείο και την Τετάρτη θα πρέπει να κατατεθούν οι προτάσεις.

Εισηγήσεις

Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου τού εισηγούνται να ακολουθήσει «σκληρή γραμμή» προτείνοντας για δ αντιπρόεδρο (ο οποίος, σημειωτέον, δεν αλλάζει στη διάρκεια της τετραετίας) τον κ. Φ. Πετσάλνικο, που κατείχε τη θέση και την τετραετία που πέρασε και για κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον κ. Χ. Καστανίδη.

Αλλοι, ωστόσο, συνεργάτες του του προτείνουν να ορίσει στις δύο θέσεις στελέχη με ευρύτερη αποδοχή, πολύ περισσότερο μάλιστα που κατ αυτόν τον τρόπο μπορεί να κάνει και «πολιτική συμμαχιών».

Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ε», θα επιθυμούσε συνεννόηση των δύο πλευρών για τα πρόσωπα που θα οριστούν, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να δημιουργήσει εσωκομματικό πρόβλημα ή, πολύ περισσότερο, να αμφισβητήσει τις επιλογές του Γ. Παπανδρέου στην παρούσα φάση.

AΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ALCO ΚΑΙ METRON ANALYSIS

Προβάδισμα σε Βενιζέλο δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις

Δύο νέες δημοσκοπήσεις καταγράφουν σαφές προβάδισμα του Ευάγγελου Βενιζέλου στη μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Μία εβδομάδα μετά την ήττα του κόμματος της αξιωματικής, οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ προτιμά ως πρόεδρο του κόμματος τον κ. Βενιζέλο.

Σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», στο ερώτημα ποιον θα ψηφίζατε για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, το 52,8% των ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει τον κ. Βενιζέλο και το 22,3% τον κ. Παπανδρέου, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 13% κατατάσσεται στην αδιευκρίνιστη ψήφο. Στο σύνολο των ψηφοφόρων ο κ. Βενιζέλος συγκεντρώνει το 38% και ο κ. Παπανδρέου 21,8%.

Μπροστά 8 ποσοστιαίες μονάδες είναι ο κ. Βενιζέλος και στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής».

Στο σύνολο της κοινής γνώμης ο κ. Βενιζέλος προηγείται με 42,8% έναντι 30,2% του κ. Παπανδρέου.

Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, η διαφορά είναι μικρότερη, με τον Γιώργο Παπανδρέου να συγκεντρώνει το 38,5% και τον κ. Βενιζέλο το 46,2%. Σημειώνεται ότι στο σύνολο της κοινής γνώμης φαίνεται πως κερδίζει έδαφος η «τρίτη λύση».

Το 19,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θέλει κανέναν από τους δύο υποψηφίους αλλά το ποσοστό αυτό στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ φτάνει στο 8,1%.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Κάθειρξη 21 ετών στον Νίκο Παλαιοκώστα για ληστεία τράπεζας

Κάθειρξη 21 ετών στον Νίκο Παλαιοκώστα για ληστεία τράπεζας

Σε κάθειρξη 21 ετών καταδικάστηκε τη Δευτέρα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας ο Νίκος Παλαιοκώστας.

Η συγκεκριμένη ποινή του επεβλήθη για ληστεία που είχε διαπράξει μαζί με τον αδερφό του, Βασίλη, και άλλους συνεργάτες στις 3 Ιουλίου 1992 στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμπάκα, απ' όπου αφαίρεσαν 125 εκατ. δραχμές.

Η κατηγορία που αντιμετώπιζε ήταν η ληστεία και παράνομη εισαγωγή όπλων και η δίκη εκκρεμούσε εναντίον του από την εποχή που διαπράχθηκε το αδίκημα.

Ο Νίκος Παλαιοκώστας εμφανίστηκε στο δικαστήριο χωρίς δικηγόρο -το οποίο του όρισε έναν αυτεπάγγελτα- και αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, ενώ δεν θέλησε να απαντήσει σε καμία ερώτηση της έδρας.

Η προσαγωγή του στο δικαστήριο έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς συνοδευόταν από μεγάλο αριθμό αστυνομικών, οι οποίοι είχαν αποκλείσει και την περιοχή γύρω από το δικαστικό μέγαρο, ενώ έγιναν και έλεγχοι σε περαστικούς.

Η δίκη εξελίχθηκε ομαλά και ο Νίκος Παλαιοκώστας οδηγήθηκε πάλι στις φυλακές Λάρισας, απ' όπου θα μεταχθεί εν συνεχεία.

Πηγή: in.gr

Το Ιράν έκλεισε τα σύνορά του με το Ιρακινό Κουρδιστάν

Το Ιράν έκλεισε τα σύνορά του με το Ιρακινό Κουρδιστάν

Το Ιράν έκλεισε τα σύνορά του με το Ιρακινό Κουρδιστάν, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη ενός Ιρανού από τον αμερικανικό στρατό.

"Όλα τα σημείο εισόδου στα σύνορα του Ιράν με τις κουρδικές περιοχές του Ιράκ έχουν κλείσει," δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κουρδιστάν Jamal Abdallah.

Το Ιράν δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τις πληροφορίες.

Πηγή:
Thomson Financial News

Οι Κούρδοι αντάρτες εκτροχίασαν τρένο στην Τουρκία

Οι Κούρδοι αντάρτες εκτροχίασαν τρένο στην Τουρκία

Κούρδοι αντάρτες εκτροχίασαν εμπορικό τρένο στη νοτιοανατολική Τουρκία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων μηχανικών που επέβαιναν σε αυτό.

Οι αντάρτες τοποθέτησαν νάρκη κάτω από τις ράγες με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας. Κατόπιν άνοιξαν πυρ κατά των βαγονιών.

Τα τέσσερα άτομα που τραυματίστηκαν βρίσκονταν τη στιγμή της έκρηξης στα βαγόνια που εκτροχιάστηκαν.

Πηγή: Khaleej Times

Δεν διορίζει νέο απεσταλμένο ο Μπαν Γκι-μουν και...Συντηρείται η 8η Ιουλίου

Δεν διορίζει νέο απεσταλμένο ο Μπαν Γκι-μουν και...Συντηρείται η 8η Ιουλίου

Πίεση μπροστά στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας ασκούν οι ΗΠΑ - Συνάντηση με τον Πρόεδρο ζήτησε ο Μπερνς

Μετά από μία συνάντηση γνωριμίας που διήρκεσε είκοσι μόλις λεπτά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέσπασε από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν την υποστήριξή του στην εφαρμογή της διαδικασίας Γκαμπάρι. Παρόλα αυτά, θέμα διορισμού νέου απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα δεν τίθεται για την ώρα, ένδειξη της απροθυμίας των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβουν οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, εάν δεν καταγραφεί κάποια ουσιαστική εξέλιξη. Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση, ο Τάσσος Παπαδόπουλος παραδέχθηκε ότι δεν ηγέρθη θέμα διορισμού νέου απεσταλμένου. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, ο Γενικός Γραμματέας θα προχωρήσει στο διορισμό νέου απεσταλμένου όταν και εφόσον υπάρξει πρόοδος. Πάντως, οι ΗΠΑ φαίνεται να παίρνουν πιο ζεστά το Κυπριακό, ενόψει και της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, εξ ου και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς ζήτησε να συναντήσει τον Τάσσο Παπαδόπουλο στη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη.

Είδε Γκαμπάρι

Ο Πρόεδρος χαρακτήρισε "πολύ καλή" την πρώτη συνάντησή του με τον Μπαν Γκι-μουν. "Επανέλαβε την υποστήριξή του στη διαδικασία Γκαμπάρι και είπε ότι προσβλέπει στην πλήρη εφαρμογή της. Ελπίζουμε ότι με τη δική του βοήθεια θα καταστεί δυνατή η εφαρμογή της", τόνισε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Όπως αποκάλυψε, στη διάρκεια της συνάντησης επανέφερε και το θέμα των αγνοουμένων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επεκταθεί το θέμα στη διερεύνηση της τύχης τους και να μην περιοριστεί στην ταυτοποίηση των λειψάνων. Ερωτηθείς για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από την πρώτη του συνάντηση με τον κ. Μπαν Γκι-μουν, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, ιδιαίτερα προσεκτικός, τόνισε ότι από μία σύσκεψη δεν μπορεί να βγάλει κανείς πολλά συμπεράσματα. "Φάνηκε αρκετά ενημερωμένος, έδειξε ενδιαφέρον και άκουσε τα θέματά μας με μοναδική ευγένεια και κατανόηση και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί η διαδικασία Γκαμπάρι", περιορίστηκε να αναφέρει. Ερωτηθείς εάν είναι ικανοποιημένος ο Γ.Γ. από την συνάντησή του με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος μετέφερε την εκτίμηση του κ. Μουν ότι επρόκειτο για μία καλή ενέργεια και ότι προσβλέπει οι επόμενες συναντήσεις να είναι πιο παραγωγικές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, είδε χθες και τον Ιμπραχήμ Γκαμπάρι. Ερωτηθείς για την συνάντηση περιορίστηκε να σημειώσει ότι ο κ. Γκαμπάρι διατηρεί άσβεστο το ενδιαφέρον του για τη διαδικασία που ο ίδιος έχει δημιουργήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Γκαμπάρι να ενδιαφέρεται να αναλάβει χρέη απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

Νωρίτερα χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση διαρκείας μίας ώρας με την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε διεξοδικά το Κυπριακό αλλά και θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο και για το περιεχόμενο της συνάντησης που είχε το Σάββατο με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Πυρά κατά Γκιουλ

Το Σάββατο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αφορμή την παρουσία του στην 62η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Ερωτηθείς για τα μηνύματα της επίσκεψης Γκιουλ στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος στάθηκε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά, από τόσο επίσημα χείλη, δηλώνεται η σταθερή προσήλωση της Τουρκίας στη δημιουργία δύο κρατών, ανάμεσα σε δύο λαούς που έχουν δύο διαφορετικές θρησκείες. "Από τη μια παρεισφρέει το στοιχείο της θρησκείας που μέχρι τώρα ποτέ προηγουμένως δεν αποτελούσε παράγοντα στα πλαίσια του Κυπριακού. Από την άλλη αυτή η δήλωση του κ. Γκιουλ διαψεύδει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η επιδίωξη των Τουρκοκυπρίων είναι η επανένωση-μια απλή λέξη είναι "επιδιώκουμε την επανένωση" και "επιδιώκουμε λύση". Και βεβαίως ποτέ δεν πιστεύω κανένας Κύπριος πολιτικός και κανένας Κύπριος πολίτης δεν πρόκειται να αποδεχτεί λύση δύο κρατών, δύο λαών, δύο θρησκειών στην Κύπρο μας", υπογράμμισε ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος εμφανίστηκε προβληματισμένος και ενοχλημένος, κάνοντας μάλιστα λόγο για "εκτροπή", όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρωτοβουλία του Σουηδού ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλντ να οργανώσει την προσεχή Τετάρτη στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη μια άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό (πρόκειται στην ουσία για πρόγευμα εργασίας με στόχο την ανταλλαγή ιδεών για το πώς μπορεί να προωθηθεί η διαδικασία επίλυσης του πολιτικού προβλήματος και να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο) με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ, αλλά χωρίς την συμμετοχή Αθήνας, Άγκυρας και Λευκωσίας. "Μας φαίνεται λίγο παράξενο αυτή η πρωτοβουλία γιατί έχουν κληθεί να μετέχουν οι ΗΠΑ, όμως άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας (Γαλλία) δεν έχουν κληθεί. Νομίζω ότι τέτοιου είδους συναντήσεις, ειδικότερα όταν επιχειρείται να γίνει με ανεπίσημο τρόπο, δεν είναι η σωστή διαδικασία, γιατί εκτρέπει από τη διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν νομίζω ότι θα έχει συνέχεια", εκτίμησε. Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο ΕΔΑΔ, τόσο με τους δυο δικαστές όσο και με το θέμα της ανταλλαγής περιουσιών ο κ. Παπαδόπουλος παραδέχθηκε ότι είναι μια δυσμενής εξέλιξη και ότι δεν υπάρχει τρόπος να επηρεαστεί το Δικαστήριο.

Σημείωσε πάντως ότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε η διατύπωση, ούτε ακόμα γνωρίζουμε αν το Δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση ή απλώς θα επιτρέψει την απόσυρση της αγωγής, λόγω συμβιβασμού που επιτεύχθηκε μεταξύ των μερών. "Εγείρονται πάρα πολλά νομικά θέματα, τα εξετάζει η Νομική Υπηρεσία". Αναφορικά με την επανέναρξη των ακτοπλοϊκών δρομολογίων Αμμοχώστου-Λατάκειας, ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι η Λευκωσία γνωρίζει "ότι έχει πάει αυτό το πλοίο από την Αμμόχωστο στη Συρία" και εξετάζεται το θέμα για να δουν ποια είναι η πραγματικότητα.

ΠΙΕΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

Μπερνς καλεί Τάσσο

Ο Κύπριος Πρόεδρος αποκάλυψε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς ζήτησε να τον συναντήσει κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Νέα Υόρκη. Σε ερώτηση για την αισιοδοξία που εκφράζει το νούμερο τρία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να υπάρξει πρόοδος και κάτι ουσιαστικό μέχρι το τέλος του 2008, είπε : "Eπιθυμία της Λευκωσίας είναι μέχρι τις εκλογές να μην μείνει νεκρός χρόνος αλλά, αν είναι δυνατό, να γίνουν οι προετοιμασίες που απαιτούνται (και υπενθυμίζω ότι το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. μιλά για προετοιμασία των συνομιλιών) και νομίζω ότι προσφέρεται αυτή η περίοδος και κάθε βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη", τόνισε. Σήμερα ο κ. Παπαδόπουλος αναμένεται να λάβει μέρος στην συνάντηση υψηλού επιπέδου για το περιβάλλον, ενώ θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων της Κυπριακής Έδρας Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου, στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης, μια σημαντική υπόθεση για την Κύπρο. Τον Κύπριο πρόεδρο συνοδεύει η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή η οποία θα παραμείνει στη Νέα Υόρκη μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου για μια σειρά διμερών επαφών με ομολόγους της, ενώ θα λάβει, επίσης, μέρος σε συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τόσο με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις όσο και το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο

ΕΞΙ μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές οι τρεις ( πρόεδρος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Χριστόφιας και Ιωάννης Κασουλίδης) βασικοί διεκδικητές του προεδρικού αξιώματος παρουσιάζονται να βρίσκονται στην ίδια ευθεία με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΓΝΩΡΑ/RAI για λογαριασμό της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» οι τρεις βασικοί διεκδικητές συγκεντρώνουν πολύ κοντινά ποσοστά, οι διαφορές των οποίων είναι στα όρια του στατιστικού λάθους., γεγονός που καταδεικνύει πόσο αμφίρροπο είναι το σκηνικό.

Η δημοσκόπηση έγινε μεταξύ 13 και 19 Σεπτεμβρίου με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και μέγεθος δείγματος 1004 άτομα .

Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος συγκεντρώνει ποσοστό 30.2%, που είναι μειωμένο μόνο κατά 0.6% σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας του περασμένου Ιουλίου. Συγκρίσιμο σημείο για τον Τάσσο Παπαδόπουλο είναι η δημοσκόπηση του Απριλίου, προτού αποφασίσει το ΑΚΕΛ να προβάλει δικό του υποψήφιο, όταν είχε συγκεντρώσει ποσοστό 37.7%.

Αμετάβλητα είναι τα πράγματα για τον ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Ιωάννη Κασουλίδη σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Συγκεντρώνει ποσοστό 29.1% σε σύγκριση με 29.6% τον περασμένο Ιούλιο. Το ποσοστό του τον Απρίλιο, χωρίς τον Δ. Χριστόφια στην προεδρική κούρσα ήταν 32.4%.

Σταθερά ανοδική είναι η πορεία του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια. Συγκεντρώνει ποσοστό 27.4% σε σύγκριση με 26.3% τον περασμένο Ιούλιο. Στην πρώτη δημοσκόπηση του περασμένου Απριλίου, προτού το κόμμα του δρομολογήσει τις διαδικασίες για δικό του υποψήφιο είχε καταγράψει ποσοστό 23.9%.

Ο υποψήφιος Κώστας Θεμιστοκλέους συγκεντρώνει ποσοστά κάτω από το 1%. Συγκεκριμένα 0.6% σε σύγκριση με 0.7% τον περασμένο Ιούλιο.
Το ποσοστό των αναποφασίστων ανέρχεται σε 8.2%. Ενώ ένα ποσοστό 3.3% δηλώνει ότι η επιλογή του είναι το λευκό. Ποσοστό 1.2% αναφέρει ότι δεν θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα είναι σαφές ότι η προεδρική εκλογή θα κριθεί στο δεύτερο γύρο.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Σχέδιο Ματ» κατά Ιράν ετοιμάζει το Πεντάγωνο

«Σχέδιο Ματ» κατά Ιράν ετοιμάζει το Πεντάγωνο

Παρά τις διεθνείς αλλά και τις εσωτερικές αντιδράσεις, παρά και την αντίθεση που εκδηλώνεται ακόμη και στους κόλπους του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται όχι μόνο αποφασισμένος να προχωρήσει σε στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράν, αλλά ταυτόχρονα έχει αρχίσει τις προετοιμασίες τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο προωθώντας μια στρατιωτική εμπλοκή.

Οπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα «Τimes», με ευθύνη της αμερικανικής Αεροπορίας επαναλειτουργεί απ τον περασμένο Ιούνιο στο Πεντάγωνο μια «άκρως εμπιστευτική ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού», η οποία έχει καθήκον να «φέρει σε πέρας τον επόμενο πόλεμο» στο Ιράν. Η ομάδα ονομάζεται «Σχέδιο Ματ» και είναι το διάδοχο σχήμα της ομάδας που σχεδίασε τις αεροπορικές επιδρομές στον πόλεμο του Κόλπου το 1991.

Πυρηνικά
Παράλληλα, και σύμφωνα πάντα με τις αποκαλύψεις των «Τimes», γίνεται σε πολλαπλά επίπεδα η προετοιμασία για κάποιες επερχόμενες συρράξεις, πάντα στο πλαίσιο του κινδύνου ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από κράτη - παρίες, δηλαδή κράτη όπως το Ιράν, η Συρία ή η Βόρεια Κορέα, όπως τα έχει «κατηγοριοποιήσει» ο πρόεδρος Μπους.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη «καλά ενημερωμένες» αμερικανικές και ισραηλινές πηγές, αποκαλύπτει ότι στις 6 Σεπτεμβρίου Ισραηλινοί κομάντος κατάσχεσαν πυρηνικό υλικό προέλευσης από τη Βόρεια Κορέα στη διάρκεια μιας τολμηρής επιδρομής σε μυστική στρατιωτική βάση στη Συρία - βάση που στη συνέχεια βομβαρδίστηκε.

Η αποστολή καταφανώς αποσκοπούσε να «αποδείξει» πως Συρία και Βόρεια Κορέα συνεργάζονται σε επίπεδο κατασκευής πυρηνικών όπλων, κάτι που φυσικά θα ενδυναμώσει τη θεωρία των ΗΠΑ για τα κράτη-παρίες ή τρομοκράτες και θα δικαιολογήσει ίσως ενδεχόμενο πλήγμα κατά των «τρομοκρατών». Τέλος, ευρήματα του είδους ενισχύουν τον περιφερειακό επιθετικό ρόλο του Ισραήλ, στενότατου συνεργάτη των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, που δεν κρύβει το διακαές ενδιαφέρον του να πλήξει τόσο τη Συρία όσο και το Ιράν.

Μέσα στο κλίμα που διαρκώς τροφοδοτείται με ένταση, όχι μόνο απ τις ΗΠΑ αλλά και από χώρες όπως η Γαλλία, όπως φάνηκε την περασμένη εβδομάδα με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, η Τεχεράνη εμφανίζεται «ψύχραιμη» και αμετακίνητη στην απόφασή της να συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ηνωμένα Εθνη
Ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, που από χθες βρίσκεται στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του Οργανισμού, επανέλαβε το Σάββατο, στη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης με την ευκαιρία της επετείου της κήρυξης του πολέμου Ιράν-Ιράκ το 1980, ότι ενδεχόμενες νέες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και νέες κυρώσεις κατά του Ιράν δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

«Οι χώρες αυτές που πιστεύουν ακόμα ότι απαρχαιωμένες μέθοδοι, όπως ο ψυχολογικός πόλεμος και οι οικονομικές κυρώσεις, θα έχουν αποτέλεσμα και θα εμποδίσουν την τεχνολογική πρόοδο του Ιράν κάνουν λάθος, αλλά είναι ελεύθερες να κάνουν και πάλι το αποτυχημένο τεστ», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος.

Σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του ο Αχμαντινετζάντ κάλεσε τις ΗΠΑ να επιδείξουν θάρρος και να αποχωρήσουν από το Ιράκ. «Η μόνη λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ είναι να επιδείξουν θάρρος, να παραδεχτούν τα λάθη που έχουν διαπράξει και να αποχωρήσουν από τη χώρα», τόνισε.

Η ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Η ομάδα στρατηγικού προγραμματισμού της αμερικανικής Αεροπορίας, που δανείζεται το όνομά της από τον σκακιστικό όρο «Σαχ-Ματ», είναι η πιο μυστική και καλά περιφρουρημένη ομάδα του Πενταγώνου. Είναι η ίδια που σχεδίασε τις καταστροφικές αεροπορικές επιθέσεις κατά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, αλλά και τη στρατηγική της εισβολής του 2003.

Ο επικεφαλής της ομάδας, ταξίαρχος Λόρενς Στούτζριεμ, λογοδοτεί απευθείας στους σύμβουλους του προέδρου και η ομάδα έχει άμεση επαφή με τους «θεούς του πολέμου». Τα περίπου τριάντα άτομα που συμμετέχουν στην ομάδα «Σαχ-Ματ» είναι όλοι κάτοχοι ακαδημαϊκών πτυχίων και απόφοιτοι στρατιωτικών σχολών. Κατά συνέπεια η ομάδα θεωρείται ως η πιο «έξυπνη» υπηρεσία, ενώ πολλοί τη θεωρούν και ως την πιο διορατική υπηρεσία της Αμερικής.

Η αποστολή των «Σαχ-Ματ» είναι να έχουν καινοτόμες -και πολύ συχνά ανορθόδοξες- ιδέες, να υπερφαλαγγίσουν τη γραφειοκρατία και να διασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν «μαχητές των αιθέρων». Ενδεικτικό της σημαντικότητάς της είναι το γεγονός ότι έχει επιφορτιστεί με το έργο της σχεδίασης των επόμενων πολέμων, την ίδια ώρα που ο Στρατός και το Ναυτικό προσπαθούν ακόμα να κερδίσουν τους τρέχοντες.

Παρότι τις προηγούμενες μέρες είχαν διαρρεύσει στον Τύπο πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες είχαν στοχοποιηθεί 4.000 τοποθεσίες στο Ιράν, οι αξιωματούχοι της ομάδας διέψευσαν τις φήμες. Μάλιστα, η σύμβουλος του Πενταγώνου και πρώην αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού, δρ Λάνι Κας, χαρακτήρισε «απίθανη» μια επίθεση στο Ιράν.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Αντιδράσεις για την άφιξη του Ιρανού προέδρου

Σημάδια μαζικής ψύχωσης... μπορεί να εντοπίσει κανείς στις πρωτοφανείς αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η επίσκεψη του προέδρου του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στη Νέα Υόρκη. Ο Ιρανός πρόεδρος έφτασε χθες στην αμερικανική μητρόπολη προκειμένου να συμμετάσχει με ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και σε φόρουμ που οργανώνει το υψηλοτάτου πρεστίζ Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Πολιτικοί απ όλο το φάσμα, απ τον πρόεδρο Μπους μέχρι την υποψήφια-φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, θεωρούν κάτι παραπάνω από... προκλητική την άφιξη Αχμαντινετζάντ, ενώ χθες το απόγευμα μέλη της δημοτικής Αρχής της Νέας Υόρκης, οπαδοί θρησκευτικών οργανώσεων κ.ά. διαδήλωσαν έξω από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ζητώντας ακόμα και την «τελευταία στιγμή» να μην παραχωρήσει το πανεπιστήμιο βήμα στον Αχμαντινετζάντ.

Η επικεφαλής του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης, Κριστίν Κουίν, δήλωσε πως «η ιδέα του Αχμαντινετζάντ ως επίτιμου προσκεκλημένου οπουδήποτε στην πόλη μας είναι προσβλητική για όλους του Νεοϋορκέζους».

Ανακοίνωση
Ο πρόεδρος του Κολούμπια μέσω εκπροσώπου του εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δηλώνει ότι η προσήλωση του πανεπιστημίου του «στην κατανόηση του κόσμου όπως αυτός είναι και όπως θα πρέπει να είναι» απαιτεί συναναστροφή με πεποιθήσεις «προσβλητικές ακόμη και αποκρουστικές» μερικές φορές.

Πάντως, διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και για σήμερα κοντά στο Κολούμπια, αλλά και στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών. Υπενθυμίζεται πως οι αντιδράσεις μέχρι στιγμής θα στερήσουν απ τον Αχμαντινετζάντ την ευκαιρία να επισκεφτεί το «Σημείο Μηδέν», εκεί που στέκονταν μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου 2001 οι Δίδυμοι Πύργοι.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Οι έξι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής

Οι έξι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής

Τη συνέχιση της φορολογικής μεταρρύθμισης και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, την ανάπτυξη της περιφέρειας, τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και την ενίσχυση του νέου αναπτυξιακού προτύπου περιγράφει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης ως προτεραιότητες της πολιτικής του.

Μετά τις εκλογές προχωρούμε στη δεύτερη φάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος σημειώνει σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Γιώργος Αλογοσκούφης ενώ περιγράφει και τις έξι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, οι προτεραιότητες αυτές είναι:

  • η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών ως το 2010 και η σημαντική μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ, του ασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος υγείας.


    • η συνέχιση της φορολογικής μεταρρύθμισης, με έμφαση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καθώς και στην απλοποίηση και μείωση της φορολογίας ακινήτων.

    • η μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους και η ίδρυση του Εθνικού Ταμείου για την Κοινωνική Συνοχή.

    • Η ανάπτυξη της ελληνικής Περιφέρειας και η ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στην ΝΑ Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σ’ αυτό, επισημαίνει ο κ. Αλογοσκούφης θα συμβάλει η αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς για την περίοδο 2007-2013: Μαζί με την εθνική συμμετοχή, οι σχετικοί πόροι ανέρχονται σε 36 δισ. ευρώ ενώ το 82% των πόρων αυτών θα κατευθυνθούν στην Περιφέρεια.

    • η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, έπειτα από ευρύ διάλογο, με προτεραιότητα στην ενοποίηση Ταμείων, στην πλήρη μηχανοργάνωση κλπ, με τρόπο που δεν θα μεταφέρει το σύνολο των βαρών του συστήματος στον φορολογούμενο.

    • η περαιτέρω ενίσχυση του νέου αναπτυξιακού προτύπου με έμφαση στις δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας και εξωστρέφειας, καθώς και σε αυτές που ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες και καινοτομίες.
  • Όπως υπογραμμίζει ο κ. Αλογοσκούφης «τα όρια της κρατικοκεντρικής ανάπτυξης, η οποία ακολουθήθηκε την τελευταία 25ετία, εξαντλήθηκαν. Το παλαιό πρότυπο ανάπτυξης είχε οδηγήσει σε αδιέξοδα. Το νέο πρότυπο έχει ήδη οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Οι πολίτες με την ψήφο τους επιβράβευσαν την πολιτική των μεταρρυθμίσεων και ζήτησαν τη συνέχιση και τη διεύρυνσή της».

  • Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

    Συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας

    Συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος και η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κα Ντόρα Μπακογιάννη, με τους συνεργάτες τους, είχαν χθες συνάντηση που διήρκεσε μία περίπου ώρα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έγινε με την ευκαιρία της κοινής παρουσίας του κ. Παπαδόπουλου και της κας Μπακογιάννη στη Νέα Υόρκη για να πάρουν μέρος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και η κα Μπακογιάννη προέβησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:

    Πρ. Παπαδόπουλος: Όπως πάντα είχαμε μια γενική συζήτηση και για το Κυπριακό και για άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Όπως πάντα έχουμε διαπιστώσει ότι κοινοί είναι οι στόχοι, κοινές οι προσπάθειες, κοινή η τακτική.

    Ερώτηση: Η κα Μπακογιάννη, κ. Πρόεδρε, θα έχει συνάντηση και με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, θα υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τη δική μας πλευρά. Υπάρχει κάτι που συζητήσατε;

    Πρ. Παπαδόπουλος: Δεν νομίζω να παραλείπει ποτέ η κα Υπουργός να αναφέρει το Κυπριακό σε όλες τις επαφές της. Έτσι δεν είναι;

    κα Μπακογιάννη: Πάντα! Να πω ότι με χαρά συναντήθηκα πάλι με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Είχαμε όπως σας είπε μια διεξοδική συζήτηση για το θέμα του Κυπριακού κυρίως αλλά και για πολλά άλλα θέματα που μας απασχολούν και μέσα στην Ευρώπη. Ενημέρωσα τον Πρόεδρο για τη συνάντησή μου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ που θα έχει και ο Πρόεδρος ο ίδιος συνάντηση μαζί του. Επανέλαβα τη θέση της Ελλάδος ότι εμείς υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη διαδικασία της 8ης Ιουλίου και επιθυμούμε να προχωρήσει η διαδικασία όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί από τον κ. Γκαμπάρι. Θα έχουμε διάφορες συναντήσεις αυτό το διήμερο και θα έχουμε την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε παραπάνω.

    Για την Ελλάδα είναι αυτονόητο ότι η υποστήριξη μας στις θέσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι απολύτως δεδομένη.

    Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, ευτυχής που η κα Μπακογιάννη είναι στην ίδια θέση;

    Πρ. Παπαδόπουλος: Βεβαίως, και της είπα θερμά συγχαρητήρια και ξανά και προσωπικά.

    Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

    Μεθοδεύσεις Τσένι για στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν αποκαλύπτει το Newsweek

    Μεθοδεύσεις Τσένι για στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν αποκαλύπτει το Newsweek

    Σάλο προκαλεί δημοσίευμα του Newsweek που θέλει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι να μεθόδευε στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράν ως εξής: Το Ισραήλ εξαπολύει πυραύλους, η Τεχεράνη απαντά και «δικαιολογημένα» πλέον οι ΗΠΑ επιτίθενται...

    Στο νέο τεύχος του περιοδικού Newsweek γίνεται επίκληση δύο μη κατονομαζόμενων πηγών που αποκαλύπτουν ότι σε κάποια φάση της διαρκούς διαμάχης με το Ιράν, ο Ντικ Τσένι συλλογιζόταν να ζητήσει από το Ισραήλ να εξαπολύσει περιορισμένης κλίμακας αεροπορικές επιδρομές στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ ώστε να προκαλέσει αντίποινα.

    Οι νέες πληροφορίες έρχονται σε μία «θερμή» περίοδο για τη Μέση Ανατολή, ιδίως μετά την ισραηλινή επιδρομή της 6ης Σεπτεμβρίου στη Συρία, η οποία ήλθε κατά πληροφορίες της Washington Post έπειτα από ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Ισραήλ, βάσει των οποίων η Δαμασκός λάμβανε βορειοκορεατική βοήθεια σε ύποπτη πυρηνική εγκατάσταση.

    Ως προς το Ιράν και τα σχέδια του Ντικ Τσένι, το Newsweek αναφέρει (πάντα σύμφωνα με τις δύο πηγές που δεν κατονομάζονται) ότι πριν από μερικούς μήνες ο πρώην σύμβουλος του αντιπροέδρου για θέματα Μέσης Ανατολής Ντ.Βάρμσερ δήλωσε σε μικρό ακροατήριο πως ο Τσένι σκεφτόταν να ζητήσει από το Ισραήλ να χτυπήσει στη Νατάνζ.

    Μία στρατιωτική αντίδραση από το Ιράν θα έδινε στην Ουάσινγκτον τη δικαιολογία να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν.

    Η σύζυγος του Ντ.Βάρμσερ, η οποία ανήκει στο νεοσυντηρητικό think tank Hudson Institute, λέει πάντως ότι «δεν ευσταθούν οι παρατιθέμενοι ισχυρισμοί». Ο ίδιος ο Βάρμσερ έφυγε από το γραφείο του Ντικ Τσένι τον περασμένο μήνα, αναφέρει το Newsweek σημειώνοντας πως οι πρόσφατες αποχωρήσεις «γερακιών» από τη διακυβέρνηση «έγειραν την πλάστιγγα κατά του πολέμου».

    Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα -το οποίο επικαλείται σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters- περιέχονται και ισραηλινές εκτιμήσεις από πηγές που ζητούν να μείνουν ανώνυμες και οι οποίες εκτιμούν ότι η δράση του Ισραήλ κατά του Ιράν «μπορεί να καταστεί αναγκαία το 2008».

    Πηγή: in.gr

    Έρευνες για εμπόριο όπλων από την Βlackwater

    Έρευνες για εμπόριο όπλων από την Βlackwater

    Υπόθεση παράνομης εισαγωγής αυτόματων όπλων στο Ιράκ από την ιδιωτική αμερικανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας Blackwater, ερευνούν ομοσπονδιακοί εισαγγελείς των ΗΠΑ. Δύο πρώην εργαζόμενοι της Blackwater ομολόγησαν την ενοχή τους και συνεργάζονται στις έρευνες.

    Εφημερίδα της Βόρειας Καρολίνας αποκάλυψε ότι οι εισαγγελείς ερευνούν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία μετέφερε, χωρίς να διαθέτει άδειες, όπλα, βοηθήματα νυκτερινής κατόπτευσης, θωρακίσεις και άλλα είδη. Αντικείμενο έρευνας αποτελεί, επίσης, το αν η εταιρεία έχει άδεια για τα δεκάδες όπλα που χρησιμοποιεί για την εκπαίδευση των υπαλλήλων της στις ΗΠΑ.

    Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

    Η Άγκυρα ισχυρίζεται πως η εν λόγω εταιρεία έχει προμηθεύσει τους Κούρδους αντάρτες (ΠΚΚ) με σύγχρονο αμερικάνικο οπλισμό. Διευθυντικά στελέχη της Blackwater αρνούνται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς.

    Μετά το Ιράν το Κοσσυφοπέδιο...

    Μετά το Ιράν το Κοσσυφοπέδιο...

    Η βδομάδα που πέρασε υπήρξε άκρως αποκαλυπτική για τη γραμμή πλεύσης που χαράσσουν για τη γαλλική διπλωματία οι Σαρκοζί - Κουσνέρ: Πρώτα οι απειλές για ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράν, οι οποίες, παρά τις ανασκευές και διορθώσεις, παρουσιάζουν το Παρίσι ως βασιλικότερο του βασιλέως σε σχέση με την Ουάσιγκτον.

    Στη συνέχεια, ήλθε το σοβαρότερο δείγμα της στροφής της Γαλλίας για όλους όσοι διατηρούσαν αμφιβολίες: Από τη Μόσχα, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας τόνισε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι το πεδίο όπου πρέπει να αναζητηθεί η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «27» στη βάση μιας σθεναρής στάσης απέναντι στη Ρωσία. Με άλλα λόγια αυτό που προέχει κατά τον Κουσνέρ δεν είναι η σταθερότητα στα Βαλκάνια με επίκεντρο τη βιωσιμότητα της ΠΓΔΜ, αλλά το μήνυμα προς τη Ρωσία ότι δεν μπορεί -έστω και στο πλαίσιο της διεθνούς θεσμικής νομιμότητας με τη χρήση του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ- να εναντιώνεται στη Δύση.

    Ετσι, η Γαλλία ξεκαθαρίζει τη στάση της: Θα είναι ο δεδηλωμένος υπέρμαχος της εδώ και τώρα αναγνώρισης της μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου στην πρώτη μείζονος κλίμακας επίδειξη της προσέγγισής της με την Ουάσιγκτον: Απέναντί της θα βρει την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Τσεχία, και την Ελλάδα, μια ομάδα χωρών που για διαφορετικούς λόγους δεν θέλουν να νομιμοποιήσουν τη μονομερή απόσχιση και αλλαγή συνόρων στο έδαφος της Γηραιάς Ηπείρου.

    Το πιο, όμως, ενδιαφέρον στοιχείο της γαλλικής πολιτικής είναι η προτεραιότητα που αποδίδεται στη σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία, μια επιλογή που θέτει εύλογα ερωτήματα για τις επιπτώσεις της, με την επιφύλαξη μόνον του κατά πόσον ο Κουσνέρ δεν τείνει να αναδειχθεί σε «γκαφατζή» της διεθνούς σκηνής ανάλογο με τον Κλοντ Σεσόν τον πρώτο υπουργό Εξωτερικών του Μιτεράν.

    Αν, λοιπόν, παραμερίσουμε την ερμηνεία της γκάφας, αλλά και την εσπευσμένη ανασκευή Κουσνέρ, που διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να υποκύπτει ούτε στις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ούτε της Ρωσίας, τότε ας δούμε τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν:

    - Μετά το Κοσσυφοπέδιο, το Παρίσι, που διεκδικεί την επανένταξή του στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, θα ταυτισθεί με τις ΗΠΑ και στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Τσεχία και στην Πολωνία, έστω και με το αυτονόητο κόστος της αξιοπιστίας της Γαλλίας ως ανεξάρτητης πυρηνικής δύναμης;

    - Πώς θα αντιδράσει η Γερμανία -ανεξάρτητα από τη στάση της στο Κοσσυφοπέδιο- που περιφρουρεί σταθερά την ειδική σχέση με τη Μόσχα από τότε που η Οστπολιτίκ του Μπραντ έφερε κοντά τις δύο χώρες; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του αντιρωσικού ζήλου της γαλλικής διπλωματίας στην ήδη κλονισμένη γαλλογερμανική σχέση;

    Έτη φωτός μοιάζουν σε κάθε περίπτωση να μας χωρίζουν από την εποχή -την άνοιξη του 2003- που ο τότε Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντεβιλπέν διακήρυσσε, με αφορμή το Ιράκ, από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Οργανισμού και αποφυγής της παράκαμψής του στη διαχείριση κρίσεων.

    Τούτων λεχθέντων, δυστυχώς, στην ελαφρότητα με την οποία ο Κουσνέρ προσεγγίζει τις εξελίξεις στα Βαλκάνια υπάρχει κακό παρελθόν και συνέχεια: Ο πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας την άνοιξη του 1999 είχε μετά τις ΗΠΑ ως βασικό υποκινητή τη Γαλλία της συγκατοίκησης Σιράκ - Ζοσπέν με παρόμοια επιπόλαια προσέγγιση: Αν σήμερα ο Κουσνέρ αψηφά τους κινδύνους αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων για να τρίξει τα δόντια στη Μόσχα, τότε η συγκατοίκηση Σιράκ - Ζοσπέν είδε τον πρώτο πόλεμο στην ιστορία του ΝΑΤΟ σαν πρώτο πεδίο εφαρμογής μιας ανανεωμένης διατλαντικής σχέσης με ενεργότερη συμμετοχή της Ευρώπης, όπως, άλλωστε, προέβλεπε η διμερής συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Γαλλίας - Βρετανίας που είχε υπογραφεί από τους Μπλερ - Σιράκ - Ζοσπέν στο Σεν Μαλό τον Δεκέμβριο του 1998.

    Σε κάθε περίπτωση, είναι θλιβερή η επιπολαιότητα με την οποία προσεγγίζει μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα τη μονομερή αλλαγή συνόρων σε ευρωπαϊκό έδαφος.

    Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

    Εκρηξη βόμβας στην Πρίστινα

    Εκρηξη βόμβας στην Πρίστινα

    ΔΥΟ άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο κι άλλα 11 τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων ένα σοβαρά, από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα την αυγή στην πρωτεύουσα του Κοσόβου Πρίτστινα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    «Η έκρηξη σημειώθηκε στις 03.10 ώρα Ελλάδος σ’ εμπορική συνοικία, όπου βρίσκονται πολλά μπαρ κι εστιατόρια, τα οποία ήσαν ακόμη ανοικτά», τόνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    «Δεν γωνρίζουμε ακόμη ποια εκρηκτικά χρησιμοποιήθηκαν για την έκρηξη, ούτε ποιος βρίσκεται πίσω απ’ αυτήν» πρόσθεσε ο ίδιος.

    Η αστυνομία, με τη βοήθεια των μελών της Δύναμης του ΝΑΤΟ για το Κόσοβο (KFOR), απέκλεισαν την περιοχή, «για να εξασφαλίσουν πως δεν υπάρχει κρυμμένος και δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός», δήλωσε ο αστυνομικός εκπρόσωπος.

    Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    Ο Ν.Σαρκοζί ζητάει αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν

    Ο Ν.Σαρκοζί ζητάει αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν

    Ο ΓΑΛΛΟΣ πρέδρος Νικολά Σαρκοζί ζήτησε να επιβληθούν αυστηρότερες διεθνείς κυρώσεις κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και προειδοποίησε τον γαλλικό πετρελαϊκό γίγαντα Total, όπως και την εταιρεία φυσικού αερίου Gas de France να μην επενδύουν στο Ιράν.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης, η οποία δημοσιεύθηκε αργά χθες στην ιστοσελίδα της, ο Σαρκοζί τηρεί εμφανώς αποστάσεις από τις πολεμοχαρείς δηλώσεις του ΥΠΕΞ του Μπερνάρ Κουσνέρ κατά του Ιράν, δηλώνει ωστόσο πως θα πρέπει ν’ ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση προς την Τεχεράνη, ώστε να πειθαναγκασθεί το καθεστώς της να αποκηρύξει τα πυρηνικά του σχέδια.

    «Δεν αληθεύει πως δεν υπάρχει λύση ανάμεσα στην παράδοση και στον πόλεμο. Ανάμεσα στην παράδοση αι στον πόλεμο υπάρχει ένα ριπίδι από υπάρχουσες λύσεις, όπως φερ’ ειπείν η ενίσχυση των κυρώσεων, οι οποίες τελικά έχουν επιπτώσεις », τονίζεται σε κείμενο που διένειμε το γραφείο του γάλλου προέδρου.

    Ο Σαρκοζί τονίζει πως εάν το ΣΑ του ΟΗΕ αποδειχθεί ανέτοιμο να συμφωνήσει σε μία τέτοια απόφαση, τότε ο ίδιος θα υποστηρίξει την ιδέα ν’ αναληφθούν περαιτέρω κυρώσεις από την πλευρά της ΕΕ.

    Από την πλευρά του ο ύπατος αντιπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική κι άμυνα Χαβιέρ Σολάνα έχει απορρίψει τις γαλλικές εκκλήσεις για επιβολή κυρώσεων από τους Εικοσιεπτά στο Ιράν, τονίζοντας πως έως σήμερα δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο στα όργανα της ΕΕ.

    Ο Σαρκοζί, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στην πρώτη του ΓΣ του ΟΗΕ ως πρόεδρος της Γαλλίας, δηλώνει στη συνέντευξή του πως έχει προτρέψει τη Total και την Gas de France να αποφύγουν τις επενδύσεις στο Ιράν, ενώ έχει ζητήσει κι από τις γαλλικές τράπεζες να διακόψουν τις συνεργασίες τους με τη χώρα αυτή.

    Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    Παρατράβηξε η...ιστορία: Ένα βήμα πριν την απόσυρση το βιβλίο της στ΄ δημοτικού

    Παρατράβηξε η...ιστορία: Ένα βήμα πριν την απόσυρση το βιβλίο της στ΄ δημοτικού

    Από δύο προέδρους, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Δημήτρη Βλάχου και του Οργανισμού Εκδοσης Διδακτικών Βιβλίων κ. Κώστα Μαγουλά, «πήρε τα κλειδιά» κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο υπουργός Παιδείας, κ. Ευ. Στυλιανίδης για να κλείσει το θέμα του βιβλίου Ιστορίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ, ο κ. Ευ. Στυλιανίδης βρισκόταν χθες βράδυ ένα βήμα πριν από την εντολή για την απόσυρση των φιλμ του επίμαχου εγχειριδίου από τον προθάλαμο του τυπογραφείου, όπου έχουν «κολλήσει» από τον Αύγουστο:

    ▪ Το γραφείο του υπουργού αναζήτησε από την Παρασκευή τον πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, που βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη. Σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, ο κ. Δ. Βλάχος επιβεβαίωσε ότι η τελευταία κρίση του Τμήματος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το βιβλίο της κυρίας Μαρίας Ρεπούση ήταν αρνητική.

    Οι διορθώσεις

    Οπως αποκάλυψε ο ΕΤ με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του (21-09-07), η τελευταία φορά που το Τμήμα αξιολόγησε την έκταση των διορθώσεων, τις οποίες επέφεραν στο βιβλίο οι συγγραφείς του, ήταν στις 13 Ιουνίου. Με ομόφωνη απόφασή του είχε χαρακτηρίσει τις διορθώσεις ελλιπείς. Εκτοτε οι αποφάσεις που ελήφθησαν για την τύχη του βιβλίου ήταν πολιτικές. Η θεσμική δυσλειτουργία ότι το βιβλίο έφυγε για το τυπογραφείο χωρίς έγκριση από το αρμόδιο όργανο του υπουργείου Παιδείας είναι το ένα «κλειδί» της οριστικής πολιτικής απόφασης.

    ▪Ο πρόεδρος του ΟΕΔΒ ενημέρωσε τον υπουργό για την τεχνική πλευρά του προβλήματος. Για τον Οργανισμό «κάνει το ίδιο» είτε του ζητηθεί να προχωρήσει στην εκτύπωση του βιβλίου της κυρίας Μαρίας Ρεπούση είτε πάρει εντολή να ανατυπώσει το παλιό βιβλίο, στη συγγραφική ομάδα του οποίου ανήκει ο υπεύθυνος για το μάθημα της Ιστορίας στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, κ. Γιάννης Παπαγρηγορίου, το πρόσωπο που ήλθε σε ευθεία σύγκρουση με την ομάδα της κυρίας Μ. Ρεπούση, κυρίως μετά την ανάμιξη της Ακαδημίας Αθηνών στην υπόθεση.

    Οποια εντολή κι αν πάρει ο ΟΕΔΒ, είναι σε θέση να τη διεκπεραιώσει σε χρόνο περίπου δύο εβδομάδων. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι νωρίτερα από τα μέσα Οκτωβρίου δεν θα έχουν στη διάθεσή τους οι περίπου 140.000 μαθητές της Στ’ Δημοτικού βιβλίο Ιστορίας, παλιό ή καινούργιο. Η Ιστορία είναι δίωρο μάθημα. Στα περισσότερα σχολεία ελλείψει βιβλίου, αλλά και κάθε σχετικής οδηγίας προς τους δασκάλους η λύση που ακολουθείται είναι η μείωση του εβδομαδιαίου προγράμματος κατά δύο ώρες. Σε άλλα σχολεία, ιδιωτικά ως επί το πλείστον, το δίωρο της Ιστορίας αφιερώνεται στην εμπέδωση της διδακτικής ύλης των άλλων μαθημάτων του ωρολογίου προγράμματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ, ενδέχεται ακόμη και σήμερα να ανακοινωθεί η «ετυμηγορία» για το επίμαχο εγχειρίδιο, που βρίσκεται στο εδώλιο επί σχεδόν δώδεκα μήνες με φλογερούς κατηγόρους του πολιτικά στελέχη από σχεδόν όλα τα κόμματα –πλην του ΣΥΡΙΖΑ– και εκπροσώπους των Εκκλησιών της Ελλάδας και της Κύπρου. Τη «δικογραφία» ετοίμασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, κ. Ανδρέας Καραμάνος, ο οποίος παρέδωσε στο νέο υπουργό ένα πλήρες ιστορικό. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα έχει λήξει εντός της εβδομάδας.

    Ενστάσεις

    Η «δίκη» του βιβλίου άρχισε πέρσι τέτοια εποχή όταν άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστό το περιεχόμενό του από την ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, όπου είχε αναρτηθεί. Οι αντιδράσεις έφθασαν στη Βουλή από βουλευτές της Ν.Δ., ο θόρυβος όμως σκεπάστηκε από τις οδομαχίες ΜΑΤ και φοιτητών. Η τέως υπουργός Παιδείας, κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, βρέθηκε στο στόχαστρο του μετώπου εναντίον της αναθεώρησης του άρθρου 16. Οταν κοίταξε γύρω της για συμμάχους, βρήκε μόνο τους «χίλιους πανεπιστημιακούς» με εμπροσθοφυλακή την αποκαλούμενη «φρουρά του βιβλίου». Την ίδια ώρα που πήγαινε στη Βουλή ο νέος νόμος-πλαίσιο, έφευγε το βιβλίο για την Ακαδημία Αθηνών. Η ανάμιξη του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος επικρίθηκε ως «εξωθεσμική», η κυρία Γιαννάκου αγόρασε χρόνο, συγχρόνως όμως παγιδεύτηκε. Το βιβλίο ή έπρεπε να διορθωθεί με βάση τις υποδείξεις της Ακαδημίας ή να αποσυρθεί. Επιλέχθηκε μία τρίτη λύση, η προσωρινή εξαφάνισή του. Ο νέος υπουργός καλείται να επιβεβαιώσει ότι στην πολιτική «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

    Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Γαλλία: Ο Σαρκοζί για την επιστροφή στους στρατιωτικούς μηχανισμούς του ΝΑΤΟ

    Γαλλία: Ο Σαρκοζί για την επιστροφή στους στρατιωτικούς μηχανισμούς του ΝΑΤΟ

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τόνισε χθες πως θα πρέπει να συντρέχουν «δύο προϋποθέσεις» για μία πιθανή επάνοδο της Γαλλίας στους στρατιωτικούς μηχανισμούς του ΝΑΤΟ, ιδίως να της αναγνωρισθεί μία «υψηλόβαθμη» θέση στα διοικητικά όργανα της Συμμαχίας.

    Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης, πριν τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, ο Σαρκοζί τονίζει πως η επιστροφή της Γαλλίας στους στρατιωτικούς μηχανισμούς του ΝΑΤΟ «είναι μία πιθανότητα, η οποία για να εξετασθεί θετικά θα πρέπει να τηρηθούν δύο προϋποθέσεις».

    Κατά πρώτον, «θα συναρτήσω την κίνηση προς τους ολοκληρωμένους στρατιωτικούς μηχανισμούς με την ανάπτυξη μίας Ευρωπαϊκής άμυνας», δηλώνει ο Σαρκοζί.

    «Θα ζητήσω εξάλλου από τους φίλους Αμερικανούς να κατανοήσουν τη θέση αυτή. Μία Ευρώπη που θα μπορούσε ν’ αμυνθεί με ανεξάρτητο τρόπο δεν αποτελεί κίνδυνο για τις ΗΠΑ. Απεναντίας είναι ένα πλεονέκτημα», προσθέτει ο γάλλος πρόεδρος.

    Κατόπιν «μία τέτοια επιστροφή δεν θα μπορούσε να πραγματωθεί παρά μόνον στο μέτρο όπου θα δοθεί μία θέση στα διοικητικά όργανα, σε πολλά επίπεδα, στους αντιπροσώπους της Γαλλίας. Είναι πάνω σε αυτούς τους δύο άξονες που στοχεύουμε τη συνεργασία μας», τονίζει ο Σαρκοζί.

    «Χωρίς μία πρόοδο στις δύο αυτές προϋποθέσεις, δεν πρόκειται να υπάρξει επανένταξη. Με πρόοδο πάνω σ΄αυτές τις προϋποθέσεις, τότε μπορούμε να συζητούμε για τη δυνατότητα μίας επανόδου μας», προσθέτει ο ίδιος.

    Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

    Ο Μπους και οι τρεις σύμμαχοι του ίσως παρακάμψουν τα ΗΕ με σκληρές κυρώσεις κατά του Ιράν

    Ο Μπους και οι τρεις σύμμαχοι του ίσως παρακάμψουν τα ΗΕ με σκληρές κυρώσεις κατά του Ιράν

    Καθώς αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, Βρετανία και Γερμανία συναντιούνται σήμερα στην Ουάσινγκτον για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα στο θέμα του Ιράν, διπλωμάτες θεωρούν πως οι ΗΠΑ και οι τρεις Ευρωπαίοι σύμμαχοι τους ίσως να αναγκαστούν να "προχωρήσουν μόνοι τους".

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είναι έτοιμος να παρακάμψει τη διαδικασία του ΟΗΕ και να εργαστεί με τους Ευρωπαίους συμμάχους του για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στο Ιράν ώστε να διακόψει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η απόφαση του Μπους αποδίδεται στον αργό ρυθμό των διαβουλεύσεων με τα άλλα δύο μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Ρωσία και την Κίνα.

    Μια τέτοια απόφαση θα επιφέρει βαθύ ρήγμα στο κοινό -μέχρι στιγμής- μέτωπο που παρουσίαζε η διεθνής κοινότητα στο θέμα του Ιράν. Θα αποκαλύψει επίσης πόσο διατεθειμένη είναι η Ουάσινγκτον να προχωρήσει στο θέμα της επιβολής νέων κυρώσεων προτού καταφύγει στην στρατιωτική επιλογή, μια επιλογή που όπως επανειλημμένως δηλώθηκε, παραμένει στο τραπέζι.

    Παρόλο που οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει εμπάργκο σε όλους τους τομείς κατά του Ιράν, ασκούν πιέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες και εταιρείες ενέργειας ώστε να σταματήσουν τις επενδύσεις στο Ιράν. Ανάμεσα στις εταιρείες που δέχονται πιέσεις είναι και ο αγγλο-γερμανικός πετρελαϊκός κολοσσός Shell, που σκέφτεται να επενδύσει αρκετά δισεκατομμύρια για στο Ιράν στον τομέα του φυσικού αερίου.

    Η Γαλλική κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί τάσσεται υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων στο Ιράν. Παρόμοια στάση τηρούν η Βρετανία και η Γερμανία, με τη δεύτερη να διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις και να παρουσιάζεται πιο προσηλωμένη στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Μπους δήλωσε την περασμένη Πέμπτη πως πρωταρχικός στόχος των ΗΠΑ είναι η ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Πρόσθεσε όμως πως οι Ρωσία και Κίνα αντιτίθενται στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στο Ιράν. Ο Βιτάλι Κούρκιν, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε πως η επιβολή νέων κυρώσεων δεν επιλύει το πρόβλημα.

    Οι εικασίες για ενδεχόμενες επιδρομές των ΗΠΑ κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων της Νατάνζ εντάθηκαν μετά την ενέργεια του Ισραήλ στις 6 Σεπτεμβρίου να βομβαρδίσει ύποπτες (πιθανότατα πυρηνικές) εγκαταστάσεις στη Συρία. Η Ισραηλινή επίθεση εικάζεται πως πραγματοποιήθηκε έπειτα από πληροφορίες που παρείχαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ πως η Συρία συνεργάζεται με τη Βόρειο Κορέα για να εκπληρώσει τις πυρηνικές την φιλοδοξίες.

    Πηγή: Mathaba

    ΗΠΑ: ο Ιρανός πρόεδρος Αχμαντινετζάντ θα μιλήσει σε αμερικανικό πανεπιστήμιο

    ΗΠΑ: ο Ιρανός πρόεδρος Αχμαντινετζάντ θα μιλήσει σε αμερικανικό πανεπιστήμιο

    Εν μέσω θυελλωδών αντιδράσεων προσγειώθηκε χθες στη Νέα Υόρκη το αεροσκάφος που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ. Στο επίκεντρό τους, ωστόσο, δεν βρίσκεται τόσο η ομιλία που αναμένεται να απευθύνει αύριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όσο η προγραμματισμένη για σήμερα ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

    Η αυριανή ομιλία του Αχμαντινεζάντ θα είναι η τρίτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τα τελευταία τρία χρόνια. Η σημερινή όμως θα είναι η πρώτη εμφάνιση του σκληροπυρηνικού ηγέτη, ο οποίος έχει μεταξύ άλλων αποκαλέσει το Ολοκαύτωμα «μύθο» και έχει αξιώσει «να σβηστεί το Ισραήλ από τον χάρτη», σε αμερικανικό πανεπιστημιακό ίδρυμα.

    Ανάλογη συζήτηση με φοιτητές και καθηγητές είχε προγραμματιστεί και πέρυσι, ωστόσο το Κολούμπια την ακύρωσε την τελευταία στιγμή (ύστερα από έντονες αντιδράσεις εβραϊκών οργανώσεων), επικαλούμενο λόγους ασφαλείας και επιμελητείας.

    Στο Σημείο Μηδέν

    Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Υόρκης Κριστίν Κουίν κάλεσε το πανεπιστήμιο να ανακαλέσει την πρόσκληση: «Η ιδέα του Αχμαντινεζάντ ως επίτιμου προσκεκλημένου σε οποιοδήποτε μέρος της πόλης μας είναι προσβλητική για όλους τους Νεοϋορκέζους», δήλωσε.

    Η αλήθεια είναι πως η ιδέα που διατύπωσε ο ίδιος ο Ιρανός πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα, να του επιτραπεί κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη να καταθέσει στεφάνι στο Σημείο Μηδέν, εκεί όπου βρίσκονταν μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 οι Δίδυμοι Πύργοι, απορρίφθηκε από τις αρχές μετά βδελυγμίας. Ο πρόεδρος του Κολούμπια, ωστόσο, Λι Μπόλιντζερ επιμένει ότι «η στράτευση του πανεπιστημίου στην κατανόηση του κόσμου ως έχει και ως θα μπορούσε να έχει» επιβάλλει κάποιες φορές την ενασχόληση με «προσβλητικές, ακόμα και απεχθείς» απόψεις. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox Νews, ο Τζον Κόουτσγουορθ, πρύτανης της Σχολής Διεθνών και Δημόσιων Υποθέσεων του Κολούμπια, έκανε ένα (μεγάλο) βήμα παραπέρα: «Αν ο Χίτλερ βρισκόταν στις ΗΠΑ και έψαχνε βήμα να μιλήσει, θα έβρισκε πολλά», δήλωσε. «Αν ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει σε μια συζήτηση και να απαντήσει σε ερωτήσεις φοιτητών και καθηγητών του Κολούμπια, τότε, ναι, ασφαλώς και θα τον προσκαλούσαμε».

    Καρότο και μαστίγιο

    Ο Αχμαντινεζάντ προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ακολούθησε τη γνωστή τακτική του καρότου και του μαστίγιου. Επιδεικνύοντας το Σάββατο τη στρατιωτική ισχύ της Τεχεράνης σε μια μεγαλοπρεπή παρέλαση (πάνω σε κάποια από τα φορτηγά που μετέφεραν τους πυραύλους ήταν ζωγραφισμένα τα συνθήματα «Κάτω οι ΗΠΑ» και «Κάτω το Ισραήλ»), προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μείνουν μακριά από τη Μέση Ανατολή. Μία ημέρα αργότερα, λίγο προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, δήλωσε πως ο αμερικανικός λαός έχει στερηθεί τα τελευταία χρόνια την «ακριβή πληροφόρηση» και ανυπομονεί να ακούσει διαφορετικές απόψεις - εξίσου ανυπομονεί και ο ίδιος να του δώσει αυτή την ευκαιρία κατά την επίσκεψή του.

    Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

    Ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους ο Γιώργος

    Ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους ο Γιώργος

    ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ στραμμένο στον τρίτο πόλο συντονίζει τις επόμενες κινήσεις του το στρατηγείο του Γιώργου Παπανδρέου, προβλέποντας ότι τρίτη υποψηφιότητα θα προκαλέσει αποσυσπείρωση στον Ευάγγ. Βενιζέλο.

    Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις που έκαναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι επιτελείς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτίμησαν ότι το ορατό πλέον ενδεχόμενο εκδήλωσης και τρίτης υποψηφιότητας για την αρχηγία μπορεί να αποβεί προς όφελος της υποψηφιότητας Παπανδρέου. Τα στελέχη που έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι αυτήν τη στιγμή εάν υπάρξει και τρίτος υποψήφιος θα βοηθήσει στην εκτόνωση της πόλωσης, ενώ ορισμένοι εκ των επιτελών αναλύοντας τις κινήσεις της κ. Διαμαντοπούλου προέβλεψαν ότι πιθανή διεκδίκηση εκ μέρους της της αρχηγίας θα μειώσει τη δυναμική του Ευάγγ. Βενιζέλου, δεδομένου μάλιστα ότι τις πρώτες ώρες μετά την ήττα στο ΠΑΣΟΚ η επικεφαλής του προγράμματος με δηλώσεις της «έκλινε» περισσότερο προς την πλευρά του Βορειοελλαδίτη πολιτικού.

    Επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ενός νέου ρεύματος διατυπώθηκαν πάντως από άλλα στελέχη που ανήκουν στον στενό πυρήνα υποστηρικτών του Γιώργου Παπανδρέου και τα οποία τόνισα ότι ανησυχούν πως «ίσως ένας τρίτος ή τέταρτος πόλος προκαλέσει ζημιές και στους δύο σημερινούς υποψηφίους και ο εκφραστής τους εμφανισθεί ως ο Μεσσίας που μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια το ΠΑΣΟΚ στην έξοδο από την κρίση».

    Το Σαββατοκύριακο, ο Γιώργος Παπανδρέου- πέραν των διερευνητικών τηλεφωνημάτων που έκανε σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ- άρχισε την προσωπική προετοιμασία του για τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στο τέλος της εβδομάδας στη Βουλή. Συνεργάτες του έλεγαν χθες ότι ο κ. Παπανδρέου, επιθυμώντας να δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ εκτελεί στο ακέραιο τα αντιπολιτευτικά καθήκοντά του και δεν παρουσιάζει εικόνα διάλυσης, έδωσε οδηγίες στα στελέχη να σχολιάζουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Έτσι η κ. Βάσω Παπανδρέου σχολίασε την απομάκρυνση του κ. Κουρή και του κ. Τσουπίδη για την υπόθεση των ομολόγων, ο κ. Γιάννης Ραγκούσης έκανε δήλωση για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αρχαία Ολυμπία και ο Ντίνος Ρόβλιας προέβη σε σκληρές δηλώσεις όσον αφορά την Ολυμπιακή, ενώ υπήρξε και προσωπική παρέμβαση του κ. Παπανδρέου για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει ήδη την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, που συγκαλείται την Τετάρτη, με την οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα προσπαθήσει να εμφανιστεί ενωτικός. Επίσης, επεξεργάζεται τα επόμενα αντιπολιτευτικά βήματα του ΠΑΣΟΚ χωρίς να αποκλείει την κατάθεση πρότασης για σύσταση εξεταστικών επιτροπών για τα σκάνδαλα των ομολόγων, των υποκλοπών και των απαγωγών Πακιστανών. Σχετική εισήγηση μάλιστα του έχει κάνει και ο Θόδωρος Πάγκαλος.

    Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

    Θετικό κλίμα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας

    Θετικό κλίμα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας

    Με αμοιβαίες φιλοφρονήσεις και υποσχέσεις να δώσουν νέα δυναμική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογο της Αλί Μπαμπατζάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

    «Είμαστε γείτονες πιστεύουμε ότι πρέπει να εργασθούμε όσο πιο στενά γίνεται για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας στις οποίες ήδη έχουμε πετύχει χειροπιαστά αποτελέσματα» είπε η υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση της Κυριακής και ανέφερε χαρακτηριστικά τη συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό και τον οικονομικό τομέα.

    Ο κ. Μπαμπατζάν επεσήμανε ότι έχουμε νέες κυβερνήσεις, έχουμε μπροστά μας νέους ορίζοντες και ισχυρή εντολή από τους λαούς μας να συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των οικονομικών και των πολιτικών σχέσεων.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε επίσης ότι συζητήθηκε ένταξης της χώρας του στην ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι η Αγκυρα έχει στο θέμα αυτό την υποστήριξη της Αθήνας, και διευκρίνισε ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να συνεργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

    Η υπουργός Εξωτερικών στον Τούρκο ομόλογό της να επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ ο κ. Μπαμπατζάν επανέλαβε την τουρκική πρόσκληση για για επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία.

    Πηγή: in.gr

    Την πρόθεση της για υποψηφιότητα εκφράζει η Αννα Διαμαντοπούλου

    Την πρόθεση της για υποψηφιότητα εκφράζει η Αννα Διαμαντοπούλου

    ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ της να θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ εκφράζει, σε συνέντευξή της στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, και η βουλευτής Α’ Αθηνών Ά. Διαμαντοπούλου. «Χρειαζόμαστε μια ηγεσία που να διαθέτει την πολιτική επάρκεια, το δυναμισμό, τις θέσεις, την όρεξη για δουλειά. Να απαντά στο κοινό αίσθημα, να δημιουργεί πρωτοπορίες, να σέβεται εμπράκτως τους πολίτες. Μια ηγεσία που δικαιούται και μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Μια τέτοια ηγεσία αξίζει το ΠΑΣΟΚ στο νέο του ξεκίνημα. Είναι χρέος μου προς τους πολίτες και την παράταξη να κινηθώ σ' αυτή την κατεύθυνση. Αυτά για σήμερα...» αναφέρει η κ. Διαμαντοπούλου.

    Επίσης, η κ. Διαμαντοπούλου καλεί «όλους τους υποψηφίους, όσοι κι αν είναι αυτοί, να απαλείψουμε οποιαδήποτε τάση διάσπασης. Να δεσμευτούν ανοιχτά ότι την επόμενη μέρα, είτε ως νικητές είτε ως ηττημένοι, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δημιουργήσουν ανάλογα ζητήματα».

    Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ