Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

Ηξερε για τον Καναδά από καιρό η Αθήνα

Ηξερε για τον Καναδά από καιρό η Αθήνα

Αμέσως μετά τις ελληνικές εκλογές, η Ουάσιγκτον ανέβασε αιφνιδίως και αδικαιολόγητα την παρασκηνιακή πίεση προς την Αθήνα για συμβιβασμούς και υποχωρήσεις ως προς την εισδοχή της γείτονος στο ΝΑΤΟ, με την προσωρινή ονομασία FYROM, καθιστώντας το ζήτημα αυτό «πρωταρχικό» στην ατζέντα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Το αξιοσημείωτο και όλως αξιοπερίεργο ταυτόχρονα είναι πως, αυτή τη στιγμή, εξ όσων είναι δυνατόν να τεκμηριωθούν, δεν φαίνεται να υπάρχει ειλημμένη απόφαση από αμερικανικής πλευράς για εισδοχή της FYROM στο ΝΑΤΟ.

Τουναντίον, μάλιστα, στη Συμμαχία, κατά πλειοψηφία, φαίνεται να συμφωνούν πως υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις της γείτονος και συνακόλουθα, εγείρονται πλείστα ερωτηματικά για το κατά πόσον τελικά θα καταστεί δυνατή η αποστολή πρόσκλησης εισδοχής της FYROM -όπως και της Αλβανίας- στην επόμενη σύνοδο, του Απριλίου.

Εξηγήσεις

Η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί για την, κατά ενημερωμένες πηγές, έναρξη ασκήσεως πολύ μεγάλης πίεσης προς την Αθήνα για την εισδοχή της FYROM στο ΝΑΤΟ συνδέεται με το άκρως πιθανό ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να επιδιώξει, την ύστατη στιγμή, να «καπελώσει» το ΝΑΤΟ, με τη «λογική Φριντ» -αρμόδιου βοηθού υπουργού Ευρωπαϊκών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ- πως θα πρέπει «να τους βάλουμε μέσα, γιατί, έτσι θα μπορούμε να τους ελέγχουμε και να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις τους».

Αλλως, δεν εξηγούνται οι κατά τις ενημερωμένες πηγές «αηδιαστικά μονόπλευρες» και εν πολλοίς ερμηνευόμενες ως ανθελληνικές τοποθετήσεις του Αμερικανού επιτετραμμένου στην Αθήνα, Τομ Κάντριμαν, στις κατ' ιδίαν διπλωματικές συνομιλίες του.

Οπως λέγεται εγκύρως, ο κ. Κάντριμαν τόσο κατά τις συνομιλίες του με τον γ.γ. του ΥΠΕΞ Α. Αγαθοκλή όσο και κατά τις σχετικές «επικοινωνίες» του, αγνοεί σκανδαλωδώς την προκλητική προπαγανδιστική στάση των Σκοπίων και, εμμέσως, πλην σαφώς, επιρρίπτει ευθύνες στην Αθήνα για την ύπαρξη αδιεξόδου.

Προεργασία

Η σχετική «προεργασία» Κάντριμαν, προφανώς σε συνεννόηση με τους ανωτέρους του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «χρωματίζει» και το περιεχόμενο των σημερινών συνομιλιών της Ελληνίδας ΥΠΕΞ Ντ. Μπακογιάννη με τον Αμερικανό ΥΦΥΠΕΞ Μπερνς.

Οι Αμερικανοί φέρονται να 'δωσαν το στίγμα των προθέσεών τους μέσω της... καναδικής αναγνώρισης της γείτονος με τη συνταγματική της ονομασία δεδομένου ότι, κατά πληροφορίες, η γραφειοκρατία του καναδικού ΥΠΕΞ έπαιξε το παιχνίδι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ας σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ ήταν ενήμερη από μηνών για τις προθέσεις των Καναδών και, ως εκ τούτου, είναι περίεργη η ολιγωρία της δεδομένου ότι μόνο χθες μετά το «γεγονός» η κ. Μπακογιάννη ζήτησε και συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Καναδό ομόλογό της...

Ραντεβού με Ράις

Εν τω μεταξύ, κατά τις πληροφορίες της «Ε», το επιτελε.ίο της Ελληνίδας υπουργού φέρεται να 'χει ενημερώσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως η κ. Μπακογιάννη «είναι έτοιμη να επιστρέψει» στη Νέα Υόρκη αν κλειστεί ραντεβού με την Κοντολίζα Ράις (σ.σ. αναχωρεί την Τρίτη για την ορκωμοσία της Τετάρτης στη Βουλή).

Το γεγονός αυτό υποδεικνύει μια «εμμονή», κατά τους Αμερικανούς, για συνάντηση με τη Ράις και όπως έχει σημειωθεί και παλαιότερα, η πρυτανεύουσα λογική για τη διασφάλιση του καλού λόγου των Αμερικανών καταδικάζει την ουσία των ελληνικών επιχειρημάτων στον βωμό των εντυπώσεων.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: