Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

Τα σχέδια των δύο μονομάχων

Τα σχέδια των δύο μονομάχων

Τις επόμενες κινήσεις τους στην «κούρσα» για την ηγεσία προετοιμάζουν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσπαθώντας να αξιοποιήσουν συμμαχίες και πρωτοβουλίες.

Καθοριστικές για τη συνέχεια της αντιπαράθεσης, θεωρούνται οι πλατφόρμες με θέσεις για το μέλλον της χώρας και τον χαρακτήρα του κόμματος, που θα παρουσιάσουν εν όψει του Εθνικού Συμβουλίου οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι, όπως και η παρουσία τους στη Βουλή, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αλλά και τα «αντανακλαστικά» που θα επιδείξουν στην προσπάθεια του κ. Καραμανλή να εφαρμόσει την κρυφή του ατζέντα εκμεταλλευόμενος και την κρίση που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή, η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου διαμηνύει πως θα αφήσει έως το τέλος ανοιχτό το ενδεχόμενο της δικής της υποψηφιότητας, ενδεχόμενο που δεν αποκλείει για τον εαυτό του και ο κ. Θ. Πάγκαλος.

Με εγκύκλιο του κ. Ν. Αθανασάκη εντός της εβδομάδας θα συνέλθουν οι περιφερειακές και άλλες οργανώσεις του κόμματος ώστε να πραγματοποιήσουν την αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, τόσο γενικότερα όσο πρωτίστως και για την περιοχή τους, ώστε να αποστείλουν έως το Σαββατοκύριακο τα πορίσματά τους στη Χαριλάου Τρικούπη.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Προετοιμάζεται για το τεστ στη Βουλή

Την απάντησή του στον κ. Καραμανλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την προσεχή Κυριακή στη Βουλή προετοιμάζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ενώ επεξεργάζεται και την πολιτική πλατφόρμα που θα καταθέσει εν όψει της Συνδιάσκεψης του κόμματος.

Η παρουσία του κ. Παπανδρέου στη Βουλή θεωρείται κομβικής σημασίας, όχι μόνο γιατί θα παρουσιάσει, όπως εικάζεται, πιο «καθαρές θέσεις» επί του συνόλου της πολιτικής, αλλά και επειδή το εάν κερδίσει ή χάσει τις εντυπώσεις έναντι του κ. Καραμανλή θα χρησιμοποιηθεί αναλόγως στην εσωκομματική αντιπαράθεση.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου επεξεργάζεται τη δική του πολιτική και ιδεολογική πλατφόρμα, που θα παρουσιάσει εν όψει του Συνεδρίου, και η οποία, εκ των πραγμάτων, δεν θα συμπεριλαμβάνει τον μέσο όρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά τη δική του «καθαρή πρόταση», με την οποία θα ζητήσει από την κομματική βάση την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.

Οπως άλλωστε εκτιμά η πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το επόμενο διάστημα και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή της «κρυφής ατζέντας» της, τα ερωτήματα που θα τεθούν για την 11η Νοεμβρίου είναι «ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τον κ. Καραμανλή, ο κ. Παπανδρέου ή ο κ. Βενιζέλος;» και η απάντηση που θα δίνεται μέσω των δημοσκοπήσεων θα παίξει σημαντικό ρόλο για τον νικητή.

Τη Χαριλάου Τρικούπη προβληματίζει και ο τρόπος με τον οποίο όλο αυτό το διάστημα θα ασκεί την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει ίσως σήμερα κιόλας το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο εκπρόσωπος Τύπου δεν διαθέτει αντικειμενικά το ειδικό πολιτικό βάρος για την καθημερινή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Καραμανλή, ενώ με δεδομένο ότι όλων η προσοχή είναι στραμμένη στη μάχη για την εκλογή προέδρου, είναι πολύ πιθανό να περνούν χωρίς... αντίδραση σημαντικές αποφάσεις και μέτρα της κυβέρνησης.

Ανεξαρτήτως αυτών, πάντως, ο κ. Παπανδρέου θα συνεχίσει ο ίδιος τις επαφές με βουλευτές και στελέχη, ώστε να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη στο πρόσωπό του, ενώ φέρεται απογοητευμένος και «προδομένος» από σειρά στελεχών που ενώ μέχρι και την Κυριακή εμφανίζονταν, ακόμα και στην εκλογική περιφέρειά τους, ως «άνθρωποι του προέδρου» έχουν ήδη μεταπηδήσει στο στρατόπεδο του κ. Βενιζέλου.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, εμφανίζονται ήδη ορισμένα προβλήματα, καθώς δεν είναι λίγα τα πολιτικά στελέχη που τον στηρίζουν και τα οποία τώρα θέτουν ως βασική προτεραιότητα το να απαγκιστρωθεί ο ίδιος από το περιβάλλον του, που όπως χαρακτηριστικά ισχυρίζονται «τον έφερε έως εδώ», δείχνοντας κατ αυτό τον τρόπο και ότι έχει λάβει ένα τουλάχιστον από τα μηνύματα των εκλογών. Είναι αξιοσημείωτο πως σειρά στελεχών που στηρίζουν τον κ. Παπανδρέου, όπως π.χ. ο κ. Μπεγλίτης ή και ο κ. Δ. Ρέππας, προειδοποιούν στον ένα ή τον άλλο βαθμό πως δεν πρόκειται εκ νέου να δώσουν «λευκή επιταγή». Επιπλέον στελέχη υπογραμμίζουν πως ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να φτάσει στην 11η Νοεμβρίου μόνο με το συναίσθημα της βάσης ούτε με την επιχειρηματολογία κατά των μέσων ενημέρωσης και των δημοσκοπήσεων, αλλά με μια εμπροσθοβαρή πολιτική, ώστε να έχει πράγματι ελπίδες να ανατρέψει το προβάδισμα που κατά γενική ομολογία (όσο και αν κάποια στιγμή ανακόπηκε) διαθέτει ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

Χθες, υπέρ του κ. Παπανδρέου τάχθηκε ο βουλευτής Β Πειραιώς Γρ. Νιώτης, που σε γραπτή του δήλωση τονίζει: «Σε ό,τι αφορά την προσωπική μου στάση, με συνέπεια στις δεσμεύσεις μου στους πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους, συνεχίζω να εκφράζω την εμπιστοσύνη μου και την υποστήριξή μου στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γεώργιο Παπανδρέου. Είναι ασφαλώς θέμα πολιτικής ηθικής και συνέπειας για την ιστορική συνέχεια του Κινήματος, την πολιτική του ταυτότητα, τη νικηφόρα προοπτική».

Ο βουλευτής Λέσβου, Ν. Σηφουνάκης, και η βουλευτής Εύβοιας Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη διαψεύδουν με δηλώσεις τους στο «Εθνος» ότι έχουν ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι διατηρούν την ουδετερότητά τους, αναμένοντας να κρίνουν τους δύο υποψήφιους προέδρους από τις θέσεις τους και την εν γένει συμπεριφορά τους. Επίσης, ο βουλευτής Χανίων Μανόλης Σκουλάκης διαψεύδει ότι έχει ταχθεί υπέρ του κ. Βενιζέλου.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Πλατφόρμα με θέσεις και πρόγραμμα

Πλατφόρμα για τη σύγχρονη Κεντροαριστερά, με θέσεις για το μέλλον της χώρας αλλά και για το μοντέλο του ανοικτού κόμματος πρόκειται να παρουσιάσει τις αμέσως επόμενες ημέρες ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ενώ διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι αντίπαλός του είναι ο Κ. Καραμανλής και όχι ο Γ. Παπανδρέου και πως προτεραιότητά του είναι η συνοχή και η προοπτική του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος πρόκειται να παρουσιάσει την πολιτική του πλατφόρμα -η αρχική επεξεργασία της οποίας έχει ανατεθεί στον κ. Γ. Φλωρίδη- πιθανόν και στο τέλος της εβδομάδας, σε κάθε περίπτωση, πάντως, πριν από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, καθώς επιδιώκει πλέον να αντιπαρατεθεί στη μάχη για την προεδρία και με θέσεις.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην αντιπολιτευτική ύπαρξη του κόμματός του αυτήν την περίοδο και ετοιμάζεται για την παρουσία του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αλλά και για τον καθημερινό σχολιασμό των κινήσεων του κ. Καραμανλή.

Επειδή βέβαια είναι σαφές πως καθημερινά δεν μπορεί και δεν πρέπει να απαντά ο ίδιος, προσανατολίζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να αναθέσει την ευθύνη της επικοινωνιακής λειτουργίας στον κ. Α. Λοβέρδο, παράλληλα με τη συγκρότηση μιας επικοινωνιακής ομάδας που θα έχει και την ευθύνη της καθημερινής διαχείρισης της πλευράς Βενιζέλου στα μέσα ενημέρωσης.

Στην ομάδα αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να τοποθετηθούν μεταξύ άλλων ο κ. Χρίστος Βερελής, ο κ. Ν. Αλευράς, η κ. Συλβάνα Ράπτη, η κ. Τόνια Αντωνίου και, βεβαίως, ο πρώην δημοσιογράφος και βουλευτής της Β Αθηνών Γιάννης Δημαράς.

Ο κ. Βενιζέλος έχει διαμηνύσει στο επιτελείο του ότι, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, επιθυμεί ενιαία και αποτελεσματική εμφάνιση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και στήριξη της εικόνας του Γ. Παπανδρέου στην αντιπαράθεσή του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. «Θα χειροκροτήσουμε όλοι τον κ. Παπανδρέου και δεν θα φέρουμε καμία αντίρρηση στον τρόπο που θα διατάξει το κόμμα για τη μάχη των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή», διαμήνυσε χαρακτηριστικά, αν και επισημαίνει ότι θα προτιμούσε μια στοιχειώδη έστω συνεννόηση στη διαχείριση των προσώπων μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επίσης, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενότητα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην ανάγκη να βγει με τους μικρότερους δυνατούς τραυματισμούς από τη διαδικασία έως την 11η Νοεμβρίου. Συνεργάτες του, μάλιστα, επισημαίνουν τη δήλωσή του στο χθεσινό «Βήμα» ότι «σε περίπτωση που ηττηθώ στη διαδικασία εκλογής, τη συμβίωση με τον κ. Παπανδρέου τη φαντάζομαι συντροφική, αξιοπρεπή και λειτουργική, προς όφελος της παράταξης.

Κατά την ίδια λογική, αυτό ισχύει και στην περίπτωση της δικής μου νίκης». Οι ίδιοι συνεργάτες του υποψήφιου προέδρου, μάλιστα, επισημαίνουν με νόημα πως αντίστοιχη δήλωση ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν έχει κάνει.

Οσον αφορά τη συγκρότηση και την έκφραση του λεγόμενου «τρίτου πόλου», η πλευρά Βενιζέλου δεν φέρεται να εκτιμά ότι μπορεί να ξεπηδήσει μια νέα υποψηφιότητα, ενώ μάλλον θεωρεί «χρήσιμη» την ύπαρξη του «μεσαίου» -αυτού- χώρου, αφού συμβάλλει στην αποφόρτιση της έντασης.

Οπως άλλωστε εκτιμούν, στην πορεία διαμόρφωσης του «κοινωνικού ρεύματος» υπέρ του κ. Βενιζέλου, περισσότερα από αυτά τα στελέχη πιθανότατα θα συμπαραταχθούν μαζί του.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Μετά τις 11 Νοεμβρίου οι εκλογές στην Κ.Ο.

Ο κ. Δημήτρης Ρέππας παραμένει γραμματέας και της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κατόπιν πρότασης του κ. Βενιζέλου, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα ενότητας αυτό το κρίσιμο διάστημα.

Ετσι, η εκλογή νέου γραμματέα και νέου προεδρείου της Κ.Ο. θα πραγματοποιηθεί μετά τις 11 Νοεμβρίου, ώστε να έχει προηγουμένως εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος και να έχει οριστικοποιηθεί ο συσχετισμός των δυνάμεων.

Αντιθέτως, σήμερα ή αύριο θα αποφασιστεί ποιον θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ για τη θέση του δ αντιπροέδρου της Βουλής, καθώς την Πέμπτη εκλέγεται το νέο προεδρείο και την Τετάρτη θα πρέπει να κατατεθούν οι προτάσεις.

Εισηγήσεις

Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου τού εισηγούνται να ακολουθήσει «σκληρή γραμμή» προτείνοντας για δ αντιπρόεδρο (ο οποίος, σημειωτέον, δεν αλλάζει στη διάρκεια της τετραετίας) τον κ. Φ. Πετσάλνικο, που κατείχε τη θέση και την τετραετία που πέρασε και για κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον κ. Χ. Καστανίδη.

Αλλοι, ωστόσο, συνεργάτες του του προτείνουν να ορίσει στις δύο θέσεις στελέχη με ευρύτερη αποδοχή, πολύ περισσότερο μάλιστα που κατ αυτόν τον τρόπο μπορεί να κάνει και «πολιτική συμμαχιών».

Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ε», θα επιθυμούσε συνεννόηση των δύο πλευρών για τα πρόσωπα που θα οριστούν, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να δημιουργήσει εσωκομματικό πρόβλημα ή, πολύ περισσότερο, να αμφισβητήσει τις επιλογές του Γ. Παπανδρέου στην παρούσα φάση.

AΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ALCO ΚΑΙ METRON ANALYSIS

Προβάδισμα σε Βενιζέλο δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις

Δύο νέες δημοσκοπήσεις καταγράφουν σαφές προβάδισμα του Ευάγγελου Βενιζέλου στη μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Μία εβδομάδα μετά την ήττα του κόμματος της αξιωματικής, οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ προτιμά ως πρόεδρο του κόμματος τον κ. Βενιζέλο.

Σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», στο ερώτημα ποιον θα ψηφίζατε για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, το 52,8% των ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει τον κ. Βενιζέλο και το 22,3% τον κ. Παπανδρέου, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 13% κατατάσσεται στην αδιευκρίνιστη ψήφο. Στο σύνολο των ψηφοφόρων ο κ. Βενιζέλος συγκεντρώνει το 38% και ο κ. Παπανδρέου 21,8%.

Μπροστά 8 ποσοστιαίες μονάδες είναι ο κ. Βενιζέλος και στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής».

Στο σύνολο της κοινής γνώμης ο κ. Βενιζέλος προηγείται με 42,8% έναντι 30,2% του κ. Παπανδρέου.

Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, η διαφορά είναι μικρότερη, με τον Γιώργο Παπανδρέου να συγκεντρώνει το 38,5% και τον κ. Βενιζέλο το 46,2%. Σημειώνεται ότι στο σύνολο της κοινής γνώμης φαίνεται πως κερδίζει έδαφος η «τρίτη λύση».

Το 19,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θέλει κανέναν από τους δύο υποψηφίους αλλά το ποσοστό αυτό στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ φτάνει στο 8,1%.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: