Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

Οι έξι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής

Οι έξι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής

Τη συνέχιση της φορολογικής μεταρρύθμισης και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, την ανάπτυξη της περιφέρειας, τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και την ενίσχυση του νέου αναπτυξιακού προτύπου περιγράφει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης ως προτεραιότητες της πολιτικής του.

Μετά τις εκλογές προχωρούμε στη δεύτερη φάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος σημειώνει σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Γιώργος Αλογοσκούφης ενώ περιγράφει και τις έξι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, οι προτεραιότητες αυτές είναι:

  • η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών ως το 2010 και η σημαντική μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ, του ασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος υγείας.


    • η συνέχιση της φορολογικής μεταρρύθμισης, με έμφαση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καθώς και στην απλοποίηση και μείωση της φορολογίας ακινήτων.

    • η μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους και η ίδρυση του Εθνικού Ταμείου για την Κοινωνική Συνοχή.

    • Η ανάπτυξη της ελληνικής Περιφέρειας και η ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στην ΝΑ Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σ’ αυτό, επισημαίνει ο κ. Αλογοσκούφης θα συμβάλει η αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς για την περίοδο 2007-2013: Μαζί με την εθνική συμμετοχή, οι σχετικοί πόροι ανέρχονται σε 36 δισ. ευρώ ενώ το 82% των πόρων αυτών θα κατευθυνθούν στην Περιφέρεια.

    • η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, έπειτα από ευρύ διάλογο, με προτεραιότητα στην ενοποίηση Ταμείων, στην πλήρη μηχανοργάνωση κλπ, με τρόπο που δεν θα μεταφέρει το σύνολο των βαρών του συστήματος στον φορολογούμενο.

    • η περαιτέρω ενίσχυση του νέου αναπτυξιακού προτύπου με έμφαση στις δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας και εξωστρέφειας, καθώς και σε αυτές που ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες και καινοτομίες.
  • Όπως υπογραμμίζει ο κ. Αλογοσκούφης «τα όρια της κρατικοκεντρικής ανάπτυξης, η οποία ακολουθήθηκε την τελευταία 25ετία, εξαντλήθηκαν. Το παλαιό πρότυπο ανάπτυξης είχε οδηγήσει σε αδιέξοδα. Το νέο πρότυπο έχει ήδη οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Οι πολίτες με την ψήφο τους επιβράβευσαν την πολιτική των μεταρρυθμίσεων και ζήτησαν τη συνέχιση και τη διεύρυνσή της».

  • Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

    Δεν υπάρχουν σχόλια: