Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

Δεν διορίζει νέο απεσταλμένο ο Μπαν Γκι-μουν και...Συντηρείται η 8η Ιουλίου

Δεν διορίζει νέο απεσταλμένο ο Μπαν Γκι-μουν και...Συντηρείται η 8η Ιουλίου

Πίεση μπροστά στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας ασκούν οι ΗΠΑ - Συνάντηση με τον Πρόεδρο ζήτησε ο Μπερνς

Μετά από μία συνάντηση γνωριμίας που διήρκεσε είκοσι μόλις λεπτά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέσπασε από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν την υποστήριξή του στην εφαρμογή της διαδικασίας Γκαμπάρι. Παρόλα αυτά, θέμα διορισμού νέου απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα δεν τίθεται για την ώρα, ένδειξη της απροθυμίας των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβουν οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, εάν δεν καταγραφεί κάποια ουσιαστική εξέλιξη. Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση, ο Τάσσος Παπαδόπουλος παραδέχθηκε ότι δεν ηγέρθη θέμα διορισμού νέου απεσταλμένου. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, ο Γενικός Γραμματέας θα προχωρήσει στο διορισμό νέου απεσταλμένου όταν και εφόσον υπάρξει πρόοδος. Πάντως, οι ΗΠΑ φαίνεται να παίρνουν πιο ζεστά το Κυπριακό, ενόψει και της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, εξ ου και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς ζήτησε να συναντήσει τον Τάσσο Παπαδόπουλο στη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη.

Είδε Γκαμπάρι

Ο Πρόεδρος χαρακτήρισε "πολύ καλή" την πρώτη συνάντησή του με τον Μπαν Γκι-μουν. "Επανέλαβε την υποστήριξή του στη διαδικασία Γκαμπάρι και είπε ότι προσβλέπει στην πλήρη εφαρμογή της. Ελπίζουμε ότι με τη δική του βοήθεια θα καταστεί δυνατή η εφαρμογή της", τόνισε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Όπως αποκάλυψε, στη διάρκεια της συνάντησης επανέφερε και το θέμα των αγνοουμένων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επεκταθεί το θέμα στη διερεύνηση της τύχης τους και να μην περιοριστεί στην ταυτοποίηση των λειψάνων. Ερωτηθείς για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από την πρώτη του συνάντηση με τον κ. Μπαν Γκι-μουν, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, ιδιαίτερα προσεκτικός, τόνισε ότι από μία σύσκεψη δεν μπορεί να βγάλει κανείς πολλά συμπεράσματα. "Φάνηκε αρκετά ενημερωμένος, έδειξε ενδιαφέρον και άκουσε τα θέματά μας με μοναδική ευγένεια και κατανόηση και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί η διαδικασία Γκαμπάρι", περιορίστηκε να αναφέρει. Ερωτηθείς εάν είναι ικανοποιημένος ο Γ.Γ. από την συνάντησή του με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος μετέφερε την εκτίμηση του κ. Μουν ότι επρόκειτο για μία καλή ενέργεια και ότι προσβλέπει οι επόμενες συναντήσεις να είναι πιο παραγωγικές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, είδε χθες και τον Ιμπραχήμ Γκαμπάρι. Ερωτηθείς για την συνάντηση περιορίστηκε να σημειώσει ότι ο κ. Γκαμπάρι διατηρεί άσβεστο το ενδιαφέρον του για τη διαδικασία που ο ίδιος έχει δημιουργήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Γκαμπάρι να ενδιαφέρεται να αναλάβει χρέη απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

Νωρίτερα χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση διαρκείας μίας ώρας με την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε διεξοδικά το Κυπριακό αλλά και θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο και για το περιεχόμενο της συνάντησης που είχε το Σάββατο με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Πυρά κατά Γκιουλ

Το Σάββατο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αφορμή την παρουσία του στην 62η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Ερωτηθείς για τα μηνύματα της επίσκεψης Γκιουλ στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος στάθηκε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά, από τόσο επίσημα χείλη, δηλώνεται η σταθερή προσήλωση της Τουρκίας στη δημιουργία δύο κρατών, ανάμεσα σε δύο λαούς που έχουν δύο διαφορετικές θρησκείες. "Από τη μια παρεισφρέει το στοιχείο της θρησκείας που μέχρι τώρα ποτέ προηγουμένως δεν αποτελούσε παράγοντα στα πλαίσια του Κυπριακού. Από την άλλη αυτή η δήλωση του κ. Γκιουλ διαψεύδει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η επιδίωξη των Τουρκοκυπρίων είναι η επανένωση-μια απλή λέξη είναι "επιδιώκουμε την επανένωση" και "επιδιώκουμε λύση". Και βεβαίως ποτέ δεν πιστεύω κανένας Κύπριος πολιτικός και κανένας Κύπριος πολίτης δεν πρόκειται να αποδεχτεί λύση δύο κρατών, δύο λαών, δύο θρησκειών στην Κύπρο μας", υπογράμμισε ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος εμφανίστηκε προβληματισμένος και ενοχλημένος, κάνοντας μάλιστα λόγο για "εκτροπή", όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρωτοβουλία του Σουηδού ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλντ να οργανώσει την προσεχή Τετάρτη στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη μια άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό (πρόκειται στην ουσία για πρόγευμα εργασίας με στόχο την ανταλλαγή ιδεών για το πώς μπορεί να προωθηθεί η διαδικασία επίλυσης του πολιτικού προβλήματος και να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο) με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ, αλλά χωρίς την συμμετοχή Αθήνας, Άγκυρας και Λευκωσίας. "Μας φαίνεται λίγο παράξενο αυτή η πρωτοβουλία γιατί έχουν κληθεί να μετέχουν οι ΗΠΑ, όμως άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας (Γαλλία) δεν έχουν κληθεί. Νομίζω ότι τέτοιου είδους συναντήσεις, ειδικότερα όταν επιχειρείται να γίνει με ανεπίσημο τρόπο, δεν είναι η σωστή διαδικασία, γιατί εκτρέπει από τη διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν νομίζω ότι θα έχει συνέχεια", εκτίμησε. Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο ΕΔΑΔ, τόσο με τους δυο δικαστές όσο και με το θέμα της ανταλλαγής περιουσιών ο κ. Παπαδόπουλος παραδέχθηκε ότι είναι μια δυσμενής εξέλιξη και ότι δεν υπάρχει τρόπος να επηρεαστεί το Δικαστήριο.

Σημείωσε πάντως ότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε η διατύπωση, ούτε ακόμα γνωρίζουμε αν το Δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση ή απλώς θα επιτρέψει την απόσυρση της αγωγής, λόγω συμβιβασμού που επιτεύχθηκε μεταξύ των μερών. "Εγείρονται πάρα πολλά νομικά θέματα, τα εξετάζει η Νομική Υπηρεσία". Αναφορικά με την επανέναρξη των ακτοπλοϊκών δρομολογίων Αμμοχώστου-Λατάκειας, ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι η Λευκωσία γνωρίζει "ότι έχει πάει αυτό το πλοίο από την Αμμόχωστο στη Συρία" και εξετάζεται το θέμα για να δουν ποια είναι η πραγματικότητα.

ΠΙΕΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

Μπερνς καλεί Τάσσο

Ο Κύπριος Πρόεδρος αποκάλυψε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς ζήτησε να τον συναντήσει κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Νέα Υόρκη. Σε ερώτηση για την αισιοδοξία που εκφράζει το νούμερο τρία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να υπάρξει πρόοδος και κάτι ουσιαστικό μέχρι το τέλος του 2008, είπε : "Eπιθυμία της Λευκωσίας είναι μέχρι τις εκλογές να μην μείνει νεκρός χρόνος αλλά, αν είναι δυνατό, να γίνουν οι προετοιμασίες που απαιτούνται (και υπενθυμίζω ότι το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. μιλά για προετοιμασία των συνομιλιών) και νομίζω ότι προσφέρεται αυτή η περίοδος και κάθε βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη", τόνισε. Σήμερα ο κ. Παπαδόπουλος αναμένεται να λάβει μέρος στην συνάντηση υψηλού επιπέδου για το περιβάλλον, ενώ θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων της Κυπριακής Έδρας Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου, στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης, μια σημαντική υπόθεση για την Κύπρο. Τον Κύπριο πρόεδρο συνοδεύει η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή η οποία θα παραμείνει στη Νέα Υόρκη μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου για μια σειρά διμερών επαφών με ομολόγους της, ενώ θα λάβει, επίσης, μέρος σε συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τόσο με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις όσο και το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: